Σχόλιο Αγοράς

Το ΧΑ έκλεισε οριακά χαμηλότερα χθες, σε αντιστοιχία με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση κατά 0,05% και έκλεισε στις 1.264,69 μονάδες (FTSE Large Cap: +0,21%, FTSE Mid Cap: +0,04%, Δείκτης Τραπεζών: +1,23%) με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα EUR 117,0εκ. χαμηλότερα σε σχέση με τα EUR 120,7εκ. την Δευτέρα. Αναμένουμε η αγορά να αναζητήσει κατεύθυνση, ακολουθώντας τις τάσεις στις διεθνείς αγορές σήμερα.

 

Σημερινοί τίτλοι νέων

 • Η Ελλάδα θα προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων ύψους EUR 5,3δισ. (Reuters)
 • Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή (Τύπος)
 • Μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας τον Αύγουστο
 • Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική τον Οκτώβριο
 • Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν τον Οκτώβριο
 • Η Τράπεζα Πειραιώς άντλησε EUR 0,5δισ. μέσω της έκδοσης senior preferred ομολόγου
 • Η Intesa Sanpaolo αναμένεται να εκφράσει ενδιαφέρον για την Τράπεζα Πειραιώς
 • Η ΔΕΗ θα διευρύνει το φάσμα των δραστηριοτήτων της στην επικείμενη Έκτακτη Γενική Συνέλευση
 • Η IDEAL Holdings σκοπεύει να εκδώσει κοινό ομολογιακό δάνειο
 • Phoenix Vega Mezz plc – Αποκοπή δικαιώματος στην επιστροφή κεφαλαίου σήμερα
 • Sunrize Mezz plc – Αποκοπή δικαιώματος στην επιστροφή κεφαλαίου σήμερα

 

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

 

Η Ελλάδα θα προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων ύψους EUR 5,3δισ. (Reuters)

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, η Ελλάδα πρόκειται να προχωρήσει στις 15 Δεκεμβρίου στην αποπληρωμή διμερών δανείων ύψους EUR 5,3δισ., πριν από τη λήξη τους το 2024 και το 2025.

 

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή (Τύπος)

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπου το ελάχιστο ποσό που θα φορολογείται δεν θα είναι μικρότερο από 10.920 ευρώ, θα κατατεθεί σήμερα προς έγκριση στη Βουλή, με στόχο να αποφέρει πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο Έλληνας πρωθυπουργός στο roadshow του ΧΑ στο Λονδίνο. Το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει επίσης μείωση του φορολογικού συντελεστή στις χρηματιστηριακές συναλλαγές στο 0,10%, με ισχύ από το 2024, από 0,20% που είναι σήμερα. Ο υπουργός Οικονομικών, σε τροποποίηση της τελευταίας στιγμής του φορολογικού νομοσχεδίου, δήλωσε χθες ότι ο φόρος επιχειρηματικότητας θα μειωθεί κατά 50% για όλους από φέτος.

 

Μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας τον Αύγουστο

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (Ιδιωτικής-Δημόσιας) μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, κατά τον μήνα Αύγουστο 2023 παρουσίασε μείωση κατά 4,0% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, μείωση κατά 10,1% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 14,3% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Κατά την χρονική περίοδο Σεπτεμβρίου 2022-Αυγούστου 2023, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα παρουσίασε αύξηση κατά 9,8% σε ετήσια βάση στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 7,2% σε ετήσια βάση στην επιφάνεια και αύξηση κατά 11,2% σε ετήσια βάση στον όγκο.

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

 

Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική τον Οκτώβριο

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η συνολική χρηματοδότηση της εγχώριας οικονομίας (συμπεριλαμβανομένης της γενικής κυβέρνησης) ανήλθε στα EUR 188,5δισ. περίπου τον Οκτώβριο 2023 (+2,8% σε ετήσια βάση, θετική μηνιαία καθαρή ροή κατά EUR 349εκ.). Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα τα δάνεια ανήλθαν στα EUR 112,7δισ. περίπου (+2,1% σε ετήσια βάση, αρνητική μηνιαία καθαρή ροή κατά EUR 856εκ.).

 

Oι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν τον Οκτώβριο

Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις του τραπεζικού συστήματος ανήλθαν στα EUR 197,5δισ. (+2,0% σε ετήσια βάση, αρνητική μηνιαία καθαρή ροή κατά EUR 1,88δισ.) τον Οκτώβριο του 2023 και οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα έφτασαν τα EUR 189,5δισ. (+2,5% σε ετήσια βάση, αρνητική μηνιαία καθαρή ροή κατά EUR 2,14δισ.). Οι προθεσμιακές καταθέσεις σημείωσαν αύξηση κατά EUR 564,8εκ. σε μηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν στα EUR 36,2δισ., αντιπροσωπεύοντας το 19,1% των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα έναντι 18,6% τον Σεπτέμβριο. Η ρευστότητα του συστήματος παραμένει επαρκής, με τον δείκτη χορηγήσεις προς καταθέσεις στο 59,4% από 59,3% τον Σεπτέμβριο του 2023 και η διαφορά μεταξύ καταθέσεων και καθαρών δανείων μειώθηκε στα EUR 76,9δισ. από EUR 78,1δισ. τον Σεπτέμβριο.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

 

Η Τράπεζα Πειραιώς άντλησε EUR 0,5δισ. μέσω της έκδοσης senior preferred ομολόγου

Η Τράπεζα Πειραιώς σύμφωνα με δημοσιεύματα άντλησε χθες EUR 500εκ. με την έκδοση του νέου ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred bond) με το επιτόκιο στο 6,875%. Οι συνολικές προσφορές ξεπέρασαν το EUR 1,7δισ.

 

Η Intesa Sanpaolo αναμένεται να εκφράσει ενδιαφέρον για την Τράπεζα Πειραιώς

Σύμφωνα με το Mononews, η Ιταλική τράπεζα Intesa Sanpaolo ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στη διαδικασία διάθεσης από το ΤΧΣ του μεριδίου του 27% στην Τράπεζα Πειραιώς.

 

Η ΔΕΗ θα διευρύνει το φάσμα των δραστηριοτήτων της στην επικείμενη Έκτακτη Γενική Συνέλευση

Η ΔΕΗ θα πραγματοποιήσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 14 Δεκεμβρίου, προκειμένου να εγκρίνει μεταξύ άλλων την τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας, ώστε να επεκτείνει την παρουσία της σε μη βασικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων α) της εμπορίας, προμήθειας και πώλησης και παρόμοιων προϊόντων και υπηρεσιών και τεχνολογίας εξοπλισμού, β) της σύστασης ή συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών παροχής πιστωτικών ή επενδυτικών υπηρεσιών, γ) της ανάληψης εμπορικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και των υπηρεσιών πληροφορικής, δ) της συμμετοχής σε δημόσιες διαγωνιστικές διαδικασίες για συμβάσεις συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), ε) της διαχείρισης απορριμμάτων και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Η IDEAL Holdings σκοπεύει να εκδώσει κοινό ομολογιακό δάνειο

Η εταιρεία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου συνολικού ύψους έως EUR 100εκ. και με ελάχιστο ποσό έκδοσης τα EUR 80εκ., με διάρκεια πέντε έτη, και να διαθέσει τις Ομολογίες μέσω δημόσιας προσφοράς στο επενδυτικό κοινό στην Ελλάδα και να τις εισαγάγει προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

 

Phoenix Vega Mezz plc – Αποκοπή δικαιώματος στην επιστροφή κεφαλαίου σήμερα

Η μετοχή διαπραγματεύεται σήμερα χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους EUR 0,0144 /μετοχή και η πληρωμή θα ξεκινήσει στις 5 Δεκεμβρίου 2023.

 

Sunrize Mezz plc – Αποκοπή δικαιώματος στην επιστροφή κεφαλαίου σήμερα

Η μετοχή διαπραγματεύεται σήμερα χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους EUR 0,0588/μετοχή και η πληρωμή θα ξεκινήσει στις 5 Δεκεμβρίου 2023.

 

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

29/11/23 | Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ΝΟΕ

30/11/23 | Ποσοστό Ανεργίας ΟΚΤ, Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία ΟΚΤ & Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο ΣΕΠ

01/12/23 | Fitch – Αναθεώρηση αξιολόγησης Ελληνικού αξιόχρεου

Έκτακτες/Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις

30/11/23 | ΟΤΕ (ΕΓΣ)

13/12/23 | Intracom (ΕΓΣ)

14/12/23 | ΔΕΗ (ΕΓΣ), Aegean Airlines (ΕΓΣ), Frigoglass (ΕΓΣ)

20/12/23 | Σαράντης (ΕΓΣ)

Αποκοπή μερίσματος

30/11/23 | Πλαστικά Θράκης (προμέρισμα EUR 0,06986), CNL Capital (προμέρισμα EUR 0,2508)

04/12/23 | Παπουτσάνης (προμέρισμα EUR 0,03)

18/12/23 | Μότορ Οϊλ (προμέρισμα EUR 0,40)

10/01/24 | HELLENiQ ENERGY (προμέρισμα EUR 0,30)

Αποκοπή δικαιώματος επιστροφής κεφαλαίου

29/11/23 | Phoenix Vega Mezz plc (EUR 0,0144)

29/11/23 | Sunrise Mezz plc (EUR 0,0588)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 29-11-2023.pdf