Σχόλιο Αγοράς

Το ΧΑ κινήθηκε πτωτικά χθες, υποαποδίδοντας σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,97% κλείνοντας στις 1.406,24 μονάδες (FTSE Large Cap: -1,08%, FTSE Mid Cap: -1,12%, Δείκτης Τραπεζών: -1,71%) και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα EUR 166,4εκ., πιο πάνω σε σχέση με τα EUR 155,7εκ. την Τρίτη. Αναμένουμε το ΧΑ να ακολουθήσει τις διεθνείς αγορές σήμερα.

 

Σημερινοί τίτλοι νέων

 • Η ΤτΕ δημοσίευσε την Έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική-ανάπτυξη με ικανοποιητικό ρυθμό, αλλά αυξημένοι εγχώριοι και διεθνείς κίνδυνοι
 • Μειώθηκε η απόδοση των 6μηνων εντόκων γραμματίων στη χθεσινή δημοπρασία
 • Eurobank-Η Περίοδος Αποδοχής της Δημόσιας Πρότασης για τους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας λήγει στις 30 Ιουλίου
 • Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος-Άσκηση δικαιώματος αγοράς των Tier 2 ομολογιών
 • Ο ΟΠΑΠ υπέγραψε 15ετή σύμβαση παραχώρησης με την Κυπριακή Δημοκρατία
 • Η METLEN (Μυτιληναίος) ενδιαφέρεται να επενδύσει στην πράσινη ενέργεια στην Ιταλία (Bloomberg)
 • Ο όμιλος ΔΕΗ προχωρά σε συγχώνευση εταιρειών στη Ρουμανία
 • ΔΕΗ-Τακτική Γενική Συνέλευση σήμερα
 • Αύριο η Τακτική Γενική Συνέλευση της Πειραιώς Financial Holdings
 • HELLENiQ ENERGY-Τακτική Γενική Συνέλευση σήμερα
 • Η Τακτική Γενική Συνέλευση της ΓΕΚΤΕΡΝΑ ενέκρινε την επιστροφή κεφαλαίου
 • OTE-Τακτική Γενική Συνέλευση αύριο

 

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

 

Η ΤτΕ δημοσίευσε την Έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική-ανάπτυξη με ικανοποιητικό ρυθμό, αλλά αυξημένοι εγχώριοι και διεθνείς κίνδυνοι

Είδηση: Η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσίευσε την Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2023-2024, χαμηλώνοντας την εκτίμησή της για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 2,2% για το 2024ε (από 2,3% προηγουμένως), ενώ αναμένει ότι θα ανέβει στο 2,5% το 2025 πριν σταθεροποιηθεί στο 2,3% το 2026ε. Επίσης αναμένει ότι ο πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ θα διαμορφωθεί σε 3% το 2024 (από 4,3% το 2023) και θα συγκλίνει, αλλά θα παραμείνει ελαφρώς πιο πάνω, προς τον στόχο της ΕΚΤ για 2% μεσοπρόθεσμα.

Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προβλέψεις της ΤτΕ για την ανάπτυξη είναι κυρίως καθοδικοί: Η έκθεση βλέπει αυξημένους εγχώριους και διεθνείς κινδύνους, και συγκεκριμένα α) τυχόν επιδείνωση της γεωπολιτικής κρίσης στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και οι συνεπαγόμενες επιπτώσεις στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, β) ο χαμηλότερος του αναμενόμενου ρυθμός απορρόφησης και εκταμίευσης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, γ) ενδεχόμενες φυσικές καταστροφές που συνδέονται με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, δ) η εντεινόμενη στενότητα στην αγορά εργασίας και ε) η καθυστέρηση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, που θα επιβράδυνε τη διαδικασία ενίσχυσης της παραγωγικότητας της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Από την άλλη πλευρά, η ελληνική οικονομία θα επηρεαστεί θετικά σε περίπτωση που τα έσοδα από τον τουρισμό υπερβούν και πάλι  τις προσδοκίες.

 

Μειώθηκε η απόδοση των 6μηνων εντόκων γραμματίων στη χθεσινή δημοπρασία

Το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε χθες EUR 600εκ. από την έκδοση εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων. Πιο αναλυτικά, το συνολικό ποσό που δημοπρατήθηκε ήταν EUR 500εκ., ενώ οι συνολικές προσφορές έφτασαν τα EUR 984εκ. (συντελεστής κάλυψης στο 1,97x έναντι 2,31x στην προηγούμενη δημοπρασία) και η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,44% (έναντι 3,55% στην προηγούμενη δημοπρασία).

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

 

Eurobank-Η Περίοδος Αποδοχής της Δημόσιας Πρότασης για τους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας λήγει στις 30 Ιουλίου

Η Eurobank ανακοίνωσε ότι η περίοδος αποδοχής της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης εξαγοράς προς όλους τους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας (EUR 2,56/μετοχή) αρχίζει την 1η Ιουλίου 2024 και λήγει στις 30 Ιουλίου 2024. Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank κατέχει επί του παρόντος πλειοψηφικό ποσοστό 55,48% (229.029.857 μετοχές) στην Ελληνική Τράπεζα.

 

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος-Άσκηση δικαιώματος αγοράς των Tier 2 ομολογιών

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι έχει εκκινήσει τη διαδικασία για την άσκηση του δικαιώματος αγοράς (call option) σε σχέση με το σύνολο των ανεξόφλητων εκ των EUR 400,0εκ. Tier 2 Ομολογιών λήξεως το 2029, που έχουν εκδοθεί την 18 Ιουλίου 2019. Οι Ομολογίες θα αποπληρωθούν στην ονομαστική τους αξία και δεδουλευμένοι αλλά μη εισέτι καταβληθέντες τόκοι θα καταβληθούν όπως ορίζουν οι όροι των Ομολογιών. Το υφιστάμενο ανεξόφλητο υπόλοιπο κεφαλαίου των Ομολογιών ανέρχεται στο ποσό των EUR 79.925.000

 

Ο ΟΠΑΠ υπέγραψε 15ετή σύμβαση παραχώρησης με την Κυπριακή Δημοκρατία

Ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε ότι η κατά 100% θυγατρική της, ΟΠΑΠ Κύπρου, υπέγραψε Σύμβαση Παραχώρησης με την Κυπριακή Δημοκρατία για την αποκλειστική διοργάνωση, παροχή και διαχείριση καθορισμένων ήδη υφιστάμενων τυχερών παιγνίων στην κυπριακή αγορά, για περίοδο 15 ετών. Η κύρια διαφορά είναι ότι ο φόρος επί του μεικτού κέρδους (GGR) θα οριστεί στο 22,5%, ενώ προηγουμένως υπολογιζόταν σύμφωνα με έναν τύπο και αναμένεται να είναι συνολικά ελαφρώς υψηλότερος. Σε επίπεδο ομίλου, ο αντίκτυπος στην κερδοφορία δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 0,5% ή τα EUR 3-4εκ. σε όρους EBITDA. Το τίμημα για τη νέα άδεια θα καταβληθεί σε 15 ετήσιες δόσεις με βάση την ετήσια απόδοση των παιχνιδιών και οι ετήσιες δόσεις θα είναι περίπου EUR 4,2εκ.-4,4εκ. σε ετησιοποιημένη βάση, ενώ η πρώτη δόση των EUR 4,2εκ. καταβλήθηκε χθες. Σημειώνεται ότι οι ελάχιστοι ετήσιοι πρόσοδοι της Κυπριακής Δημοκρατίας ορίζονται στα EUR 20εκ.

 

Η METLEN (Μυτιληναίος) ενδιαφέρεται να επενδύσει στην πράσινη ενέργεια στην Ιταλία (Bloomberg)

Σύμφωνα με το Bloomberg, Ο όμιλος Μυτιληναίος είναι μεταξύ πολλών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ένα νέο κόμβο πράσινης ενέργειας που θα ελέγχεται από το ιταλικό ταμείο υποδομών F2i SGR SpA, αναφέρει η Corriere della Sera. Ο κόμβος έχει δημιουργηθεί μετά από σύμπραξη μεταξύ της Sorgenia SpA και της EF Solare, και το ταμείο θα μπορούσε να πάρει έως και 40%. Το F2i SGR είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος διαχειριστής ταμείων υποδομών της Ιταλίας, με περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση ύψους περίπου EUR 8,2δισ., επενδύοντας σε βασικούς τομείς της εθνικής οικονομίας: μεταφορές και logistics, ενέργεια για τη μετάβαση, δίκτυα διανομής, δίκτυα τηλεπικοινωνιών, εγκαταστάσεις υγείας και κοινωνικής φροντίδας και κυκλική οικονομία. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο, ο γενικός εκτελεστικός διευθυντής της Μυτιληναίος, κ. Καλαφατάς, είχε δηλώσει ότι η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει συνολικά EUR 3,3δισ. στην Ιταλία την επόμενη τετραετία, με την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου ΑΠΕ ισχύος 3,7GW στη χώρα, αλλά και σε πιθανές εξαγορές στον τομέα της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Ο όμιλος ΔΕΗ προχωρά σε συγχώνευση εταιρειών στη Ρουμανία

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε τη συγχώνευση των δύο εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε μία με την επωνυμία PPC Energie και τη συγχώνευση των τριών εταιρειών διανομής σε μία με την επωνυμία Rețele Electrice Romania, με στόχο τη βελτίωση της παρακολούθησης τους και την πιο  αποτελεσματική συνεργασία των εταιρειών στη χώρα.

 

ΔΕΗ-Τακτική Γενική Συνέλευση σήμερα

Η ΔΕΗ θα πραγματοποιήσει σήμερα την Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της για να εγκρίνει, μεταξύ άλλων, τη διανομή μερίσματος EUR 0,25/μετοχή για τη χρήση 2023 (ημερομηνία αποκοπής: 22 Ιουλίου, μερισματική απόδοση: 2,3%).

 

Αύριο η Τακτική Γενική Συνέλευση της Πειραιώς Financial Holdings 

Η Τακτική Γενική Συνέλευση της Πειραιώς θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 17:30 ώρα Ελλάδος. Οι μέτοχοι θα εγκρίνουν μεταξύ άλλων τη διανομή μερίσματος EUR 0,063 ανά μετοχή (μερισματική απόδοση: 1,9%, ημερομηνία αποκοπής: 10 Ιουλίου).

 

HELLENiQ ENERGY-Τακτική Γενική Συνέλευση σήμερα

Η HELLENiQ ENERGY θα πραγματοποιήσει σήμερα την Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της για να εγκρίνει, μεταξύ άλλων, τη διανομή μερίσματος EUR 0,60/μετοχή για τη χρήση 2023 (ημερομηνία αποκοπής: 10 Ιουλίου, μερισματική απόδοση: 7.6%)

 

Η Τακτική Γενική Συνέλευση της ΓΕΚΤΕΡΝΑ ενέκρινε την επιστροφή κεφαλαίου

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ ενέκρινε, μεταξύ άλλων, την επιστροφή κεφαλαίου ύψους EUR 0,25/μετοχή (ημερομηνία αποκοπής δικαιώματος: 28 Αυγούστου, απόδοση: 1,5%). Κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης, η διοίκηση φέρεται να δήλωσε ότι η ΓΕΚΤΕΡΝΑ πρόκειται να αυξήσει την κερδοφορία της με διψήφιο ποσοστό στα EUR 700εκ. σε όρους EBITDA έως το 2028.

 

OTE-Τακτική Γενική Συνέλευση αύριο 

Η Τακτική Γενική Συνέλευση της εταιρείας θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 11:00 ώρα Ελλάδος. Οι μέτοχοι θα εγκρίνουν μεταξύ άλλων τη διανομή μερίσματος EUR 0,71 ανά μετοχή (μερισματική απόδοση: 5,2%, ημερομηνία αποκοπής: 4 Ιουλίου) και την ακύρωση 5.308.440 ιδίων μετοχών.

 

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

27/06/24 | Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ΙΟΥΝ & Οικοδομική Δραστηριότητα ΜΑΡ

28/06/24 | Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία ΜΑΪ & Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο ΑΠΡ

01/07/24 | Ποσοστό Ανεργίας ΜΑΪ & S&P Global PMI τομέα Μεταποίησης Ελλάδας ΙΟΥΝ

09/07/24 | ΔΤΚ & Εναρμονισμένος ΔΤΚ ΙΟΥΝ

10/07/24 | Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής ΜΑΪ

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων 1ου τριμήνου 2024

28/06/24 | Attica Bank

Έκτακτες/Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις

27/06/24 | HELLENiQ ENERGY (ΤΓΣ), PPC (ΤΓΣ), LAMDA Development (ΤΓΣ), Elastron (ΤΓΣ), Space Hellas (ΤΓΣ), Ιατρικό Αθηνών (ΤΓΣ)

28/06/24 | Πειραιώς Financial Holdings (ΤΓΣ), OTE (ΤΓΣ), ΕΚΤΕΡ (ΤΓΣ), Frigoglass (ΤΓΣ), Πλαστικά Κρήτης (ΤΓΣ), Alumil (ΤΓΣ), AVE (ΤΓΣ), ΠΑΪΡΗΣ (ΤΓΣ), Μπήτρος (ΤΓΣ)

02/07/24 | ΚΡΙ-ΚΡΙ (ΤΓΣ)

03/07/24 | ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών (ΤΓΣ), Quality & Reliability (επαν. ΕΓΣ)

04/07/24 | ΟΛΠ (ΤΓΣ), ΕΛΙΝΟΙΛ (ΤΓΣ)

05/07/24 | Sunrise Mezz PLC (ΤΓΣ), Phoenix Vega Mezz PLC (ΤΓΣ), ΙΛΥΔΑ (ΤΓΣ), Medicon (ΤΓΣ)

08/07/24 | ΕΛΛΑΚΤΩΡ (ΕΓΣ), Real Consulting (ΤΓΣ)

09/07/24 | Austriacard Holdings (ΤΓΣ), Lavipharm (ΤΓΣ), Centric (ΤΓΣ)

10/07/24 | Intrakat (ΤΓΣ), Παπουτσάνης (ΕΓΣ)

11/07/24 | ΕΥΔΑΠ (ΤΓΣ), Alpha Real Estate (ΤΓΣ)

12/07/24 | Attica Group (ΤΓΣ)

16/07/24 | Attica Bank (ΤΓΣ)

17/07/24 | Motor Oil (ΕΓΣ)

19/07/24 | Quality & Reliability (ΤΓΣ)

23/07/24 | Eurobank Holdings (ΤΓΣ)

24/07/24 | Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών (ΤΓΣ)

25/07/24 | Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΤΓΣ)

26/07/24 | Εβροφάρμα (ΤΓΣ)

20/08/24 | ΕΥΑΘ (ΤΓΣ)

30/08/24 | Μπλε Κέδρος (ΤΓΣ)

04/09/24 | ΕΛΒΕ (ΤΓΣ)

06/09/24 | Δομική Κρήτης (ΤΓΣ), Unibios (ΤΓΣ)

10/09/24 | Epsilon Net (ΤΓΣ)

Αποκοπή μερίσματος

28/06/24 | Performance Technologies (EUR 0,05263)

01/07/24 | Loulis Food (EUR 0,12)

02/07/24 | Flexopack (EUR 0,15)

03/07/24 | Interlife (EUR 0,16)

04/07/24 | OTE (EUR 0,71)

05/07/24 | Trastor ΑΕΕΑΠ (EUR 0,02), Mevaco (EUR 0,15)

08/07/24 | Τέρνα Ενεργειακή (EUR 0,3821128409), ΕΚΤΕΡ

10/07/24 | Πειραιώς Financial Holdings (EUR 0,063), HELLENiQ ENERGY (υπολ. EUR 0,60), Jumbo (EUR 1,00), AS Company (EUR 0,13762556)

15/07/24 | Βογιατζόγλου Systems (EUR 0,145), Medicon

16/07/24 | Austriacard Holdings, Alpha Real Estate

18/07/24 | ΙΛΥΔΑ (EUR 0,02)

19/07/24 | Attica Group (EUR 0,07)

22/07/24 | ΔΕΗ (EUR 0,25), ΕΥΔΑΠ (EUR 0,10), Space Hellas (EUR 0,16)

25/07/24 | Eurobank Holdings (EUR 0,0933)

26/07/24 | Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών (EUR 0,026)

29/07/24 | Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (EUR 0,36), ΟΛΠ (EUR 1,34), ΑΒΑΞ (EUR 0,03)

01/08/24 | Πλαστικά Κρήτης

22/08/24 | ΚΡΙ-ΚΡΙ (EUR 0,35)

27/08/24 | ΕΥΑΘ

02/09/24 | ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών

11/09/24 | Μπλε Κέδρος

12/09/24 | Εβροφάρμα

17/09/24 | Epsilon Net

Αποκοπή δικαιώματος επιστροφής κεφαλαίου

02/07/24 | Intracom Holdings (EUR 0,07)

22/07/24 | ΕΛΛΑΚΤΩΡ (EUR 0,50)

25/07/24 | Ideal Holdings (EUR 0,20)

26/08/24 | Βιοκαρπέτ (EUR 0,02)

28/08/24 | ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (EUR 0,25)

10/10/24 | Unibios

Παρουσιάσεις εισηγμένων εταιρειών Χ.Α. (Ένωση Θεσμικών Επενδυτών)

02/07/24 | AS Company (09:30)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 27-06-2024.pdf