Σχόλιο Αγοράς

Το ΧΑ κινήθηκε πτωτικά την Παρασκευή, υπεραποδίδοντας σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έπεσε κατά 0,31% κλείνοντας στις 1.174,91 μονάδες (FTSE Large Cap: -0,04%, FTSE Mid Cap: -0,64%, Δείκτης Τραπεζών: +0,37%) και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα EUR 115,8εκ., υψηλότερα σε σχέση με τα EUR 67,6εκ. την Πέμπτη. Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο κατά 0,45% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (FTSE Large Cap: +1,08%, FTSE Mid Cap: +0,67%, Δείκτης Τραπεζών: +2,91%). Αναμένουμε ότι η αυξημένη διεθνής γεωπολιτική ένταση από τη μια και η αναβάθμιση από την S&P από την άλλη θα δώσουν τον τόνο στο ΧΑ σήμερα.

 

Σημερινοί τίτλοι νέων

 • Η S&P αναβαθμίζει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα BBB- με σταθερές προοπτικές.
 • Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε ελαφρώς τον Αύγουστο
 • Πάνω τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για το Νοέμβριο
 • Η Unicredit θα αποκτήσει στρατηγικό μερίδιο στην Alpha Services and Holdings
 • Η Alpha Services and Holdings ανακοίνωσε συγχώνευση στη Ρουμανία
 • Η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε. ολοκλήρωσε την Συναλλαγή Cell
 • Νέα τιτλοποίηση ΜΕΑ σχεδιάζει η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (δημοσιεύματα)
 • Το ΤΧΣ θα διαθέσει το μερίδιό του στην Εθνική Τράπεζα στα τέλη Νοεμβρίου ή το Δεκέμβριο (δημοσιεύματα)
 • Το ΔΣ της Πειραιώς Financial Holdings ενέκρινε τους όρους της δωρεάν διανομής μετοχών
 • Η ΔΕΗ σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Curry’s για την εξαγορά της Κωτσόβολος (δημοσιεύματα)
 • Ο ΟΠΑΠ άσκησε έφεση κατά του προστίμου ύψους EUR 24,5 εκατ. που του επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού
 • Η Euronext εκδήλωσε ενδιαφέρον εξαγοράς για τα Ελληνικά Χρηματιστήρια (δημοσιεύματα)
 • Λήγει σήμερα η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων της Intralot

 

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Η S&P αναβαθμίζει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα BBB- με σταθερές προοπτικές.

Η S&P αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε “BBB-” με σταθερές προοπτικές, λόγω της βελτίωσης των δημόσιων οικονομικών και της σταθερής ανάπτυξης. Ο οίκος ανέφερε ότι αναμένει πρόσθετες διαρθρωτικές οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με τα μεγάλα κονδύλια της ΕΕ, θα στηρίξουν την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη την περίοδο 2023-2026 και θα στηρίξουν τη συνεχή μείωση του δημόσιου χρέους. Πιο αναλυτικά, ο οργανισμός αναμένει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 1,2% του ΑΕΠ φέτος, υπερβαίνοντας τον στόχο του 0,7%, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη το σημαντικό δημοσιονομικό κόστος που συνδέεται με τις πρόσφατες πυρκαγιές και πλημμύρες, και μέσο πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού 2,3% του ΑΕΠ την περίοδο 2024-2026. Όσον αφορά την ανάπτυξη, ο οργανισμός αναμένει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,5% και 2,4% το 2023-24e, και περαιτέρω έως 2,7%/2,8% το 2025-26e, μειώνοντας ουσιαστικά το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης σε περίπου 139% του ΑΕΠ έως το 2026 (από 172,4% το 2022).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε ελαφρώς τον Αύγουστο

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΤτΕ, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε ελαφρά τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Αύγουστο του 2023 κατέγραψε πλεόνασμα EUR 497,7εκ. έναντι πλεονάσματος EUR 477,7εκ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, με τη μικρή αύξηση να προέρχεται κυρίως από την αύξηση στο πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και σε μικρότερο βαθμό στο ισοζύγιο των λοιπών υπηρεσιών που αντισταθμίστηκε από τη μικρή μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών και επίσης την αύξηση των υψηλότερων καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη, καθώς και τη μείωση των καθαρών εισπράξεων στο ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων. Το έλλειμμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων μειώθηκε σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022, αντανακλώντας την πτώση των καθαρών πληρωμών της γενικής κυβέρνησης, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση των καθαρών πληρωμών των άλλων τομέων της οικονομίας εκτός της γενικής κυβέρνησης. Επιπλέον, την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά EUR 4,2δισ. σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε σε EUR 6,9δισ. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Αύγουστο του 2023 ανήλθαν σε EUR 4.350εκ. αυξημένες κατά 5,2% σε ετήσια βάση, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 15,3% σε ετήσια βάση.

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

Πάνω τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για το Νοέμβριο

Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσαν τα τιμολόγια λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας για το Νοέμβριο, τα οποία ήταν αυξημένα κατά 10-20% σε σχέση με τον Οκτώβριο. Ειδικότερα, το λιανικό τιμολόγιο της ΔΕΗ για το Νοέμβριο αυξήθηκε κατά 10% σε μηνιαία βάση στα EUR 170/MWh (από EUR 155/MWh τον Οκτώβριο), της Μυτιληναίος (Protergia) στα EUR 125,4/MWh (έναντι EUR 88,4/MWh πριν από ένα μήνα), της ELPEDISON EUR 175/MWh από EUR 135/MWh και του ΗΡΩΝ της ΓΕΚΕΤΕΡΝΑ στα EUR 133/MWh.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Η Unicredit θα αποκτήσει στρατηγικό μερίδιο στην Alpha Services and Holdings

Η Alpha Services and Holdings ανακοίνωσε ότι η Unicredit υπέβαλε σήμερα προσφορά στο ΤΧΣ για την αγορά, όλων των μετοχών που κατέχει σήμερα το ΤΧΣ στην Alpha, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 9%. Εάν η διαδικασία με το ΤΧΣ δεν ολοκληρωθεί, η UniCredit έχει δεσμευτεί να αγοράσει ένα ποσοστό μετοχών ίσο με το χαμηλότερο από το 5% ή ένα διαφορετικό ποσοστό μετοχών το οποίο προκύπτει από την επένδυση από την UniCredit ενός συνολικού προσυμφωνημένου ποσού για μια περίοδο 24 μηνών. Διατηρούμε την σύσταση Αγορά και την Τιμή Στόχο στα EUR 1,83/μετοχή.

Η Alpha Services and Holdings ανακοίνωσε συγχώνευση στη Ρουμανία

Η Alpha Services and Holdings ανακοίνωσε τη συγχώνευση της Alpha Bank Romania με τη ρουμανική θυγατρική της Unicredit και τη δημιουργία της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στη Ρουμανία, με μερίδιο αγοράς 12,0%. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται το 2024, με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης της διαδικασίας δέουσας επιμέλειας, των εταιρικών εγκρίσεων για τη συγχώνευση και όλων των απαραίτητων κανονιστικών εγκρίσεων και συναινέσεων, συμπεριλαμβανομένων των αντιμονοπωλιακών.  Η Alpha Bank αναμένεται να διατηρήσει το 9,9% του μετοχικού κεφαλαίου της συνδυασμένης οντότητας και να λάβει χρηματικό αντίτιμο ύψους 300 εκατ. ευρώ. Το στοιχείο των μετρητών εξακολουθεί να υπόκειται σε προσαρμογές μετά τη διενέργεια της δέουσας επιμέλειας που σχετίζονται με την ποιότητα του ενεργητικού, εάν ισχύει. Επιπλέον, η Alpha Bank συμφώνησε να διαθέσει το 51% της AlphaLife Insurance Company S.A. στην Unicredit και να διανέμει τα αμοιβαία κεφάλαια UniCredit onemarkets μέσω του δικτύου της Alpha Bank, το οποίο εξυπηρετεί περισσότερους από 3,5 εκατ. πελάτες στην Ελλάδα. Η συναλλαγή αφήνει αμετάβλητες τις προσδοκίες για τα καθαρά κέρδη, ενισχύοντας περαιτέρω τα κεφαλαιακά της αποθέματα κατά περισσότερες από 100 μονάδες βάσης, οδηγώντας έτσι το ROTE υψηλότερα κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης, με προοπτική ανόδου από την εμπορική συναλλαγή.

Η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε. ολοκλήρωσε την Συναλλαγή Cell

Η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών ανακοίνωσε ότι η 100% θυγατρική της, Alpha Bank Α.Ε., ολοκλήρωσε κατά την 20.10.2023 την πώληση ενός Χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων και άνευ Εξασφαλίσεων Δανείων Λιανικής Τραπεζικής, συνολικού οφειλόμενου υπολοίπου ύψους EUR 1,5δισ. (με ημερομηνία αναφοράς την 30.09.2022), προς την εταιρεία Hoist Finance AB. Η Συναλλαγή είναι κεφαλαιακά ουδέτερη για την Τράπεζα και θα συμβάλλει στην περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμού της μειώνοντας τον Δείκτη ΜΕΑ κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες. Διατηρούμε την σύσταση Αγορά και την Τιμή Στόχο στα EUR 1,83/μετοχή.

Νέα τιτλοποίηση ΜΕΑ σχεδιάζει η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (δημοσιεύματα)

Σύμφωνα με δημοσιεύματα (euro2day), η Εθνική Τράπεζα σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέα τιτλοποίηση ΜΕΑ ύψους EUR 600εκ. (Frontier III), η οποία ενδέχεται να συμπεριληφθεί στο Ηρακλής III (Σχέδιο Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων). Υπενθυμίζεται ότι τα ελληνικά ΜΕΑ ανήλθαν σε EUR 1,69δισ. και o δείκτης κάλυψης των ΜΕΑ από προβλέψεις στο 82,1% το 1o εξάμηνο του 2023. Επαναλαμβάνουμε την αξιολόγηση αγοράς και το TP των 8,00 EUR/μετοχή. Διατηρούμε την σύσταση Αγορά και την Τιμή Στόχο στα EUR 8,00/ μετοχή.

Το ΤΧΣ θα διαθέσει το μερίδιό του στην Εθνική Τράπεζα στα τέλη Νοεμβρίου ή το Δεκέμβριο (δημοσιεύματα)

Δημοσιεύματα του τύπου (capital) αναφέρουν ότι το ΤΧΣ θα διαθέσει μερίδιο 20,0% στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος στα τέλη Νοεμβρίου ή τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με το powergame, 22 ξένοι θεσμικοί επενδυτές έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να αποκτήσουν το μερίδιο του ΤΧΣ.

Το ΔΣ της Πειραιώς Financial Holdings ενέκρινε τους όρους της δωρεάν διανομής μετοχών

Η Πειραιώς Financial Holdings ανακοίνωσε ότι το ΔΣ της εταιρείας ενέκρινε τη δωρεάν διανομή έως 20,0εκ. κοινών μετοχών (1,6% του μετοχικού κεφαλαίου) ονομαστικής αξίας EUR 0,93 σε ανώτερα στελέχη και διευθυντικά στελέχη, συμπεριλαμβανομένων των εκτελεστικών μελών του ΔΣ του ομίλου. Το Πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε πολλαπλούς κύκλους στο πλαίσιο των υιοθετούμενων κατά καιρούς σχημάτων μεταβλητών αποδοχών της Εταιρείας και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών. Διατηρούμε την σύσταση Αγορά και την Τιμή Στόχο στα EUR 4,00/μετοχή.

Η ΔΕΗ σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Curry’s για την εξαγορά της Κωτσόβολος (δημοσιεύματα)

Σύμφωνα με το Euro2day.gr, η ΔΕΗ εισέρχεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Curry’s για την εξαγορά της αλυσίδας λιανικού εμπορίου Κωτσόβολος, μετά την υποβολή υψηλότερης προσφοράς.

Ο ΟΠΑΠ άσκησε έφεση κατά του προστίμου ύψους EUR 24,5 εκατ. που του επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι άσκησε έφεση κατά του προστίμου ύψους EUR 24,5 εκατ. που του επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στα Διοικητικά Δικαστήρια της Αθήνας.

Η Euronext εκδήλωσε ενδιαφέρον εξαγοράς για τα Ελληνικά Χρηματιστήρια (δημοσιεύματα)

Σύμφωνα με το newmoney, η Euronext εξέφρασε το ενδιαφέρον της για την εξαγορά της Ελληνικά Χρηματιστήρια. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν ήταν διαθέσιμες.

Λήγει σήμερα η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων της Intralot

Λήγει σήμερα η περίοδος διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προτίμησης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Intralot, ενώ η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων λήγει στην Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023.

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

23/10/23 | Δημοσιονομικά Στοιχεία (2η κοινοποίηση) 2019-2022 (ΕΛΣΤΑΤ)

27/10/23 | Οικοδομική Δραστηριότητα ΙΟΥΛ

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων (3ο τρίμηνο/9μηνο 2023)

26/10/23 | Mytilineos

31/10/23 | Coca Cola HBC

02/11/23 | ΔΕΗ, HELLENiQ ENERGY

03/11/23 | Πειραιώς Financial Holdings

07/11/23 | Eurobank Holdings, Σαράντης

09/11/23 | Alpha Holdings, Titan Cement, OTE

14/11/23 | Aegean Airlines

20/11/23 | Ελληνικά Χρηματιστήρια

21/11/23 | ΟΠΑΠ, ΕλβαλΧαλκόρ, Epsilon Net, Φουρλής

22/11/23 | LAMDA Development, Quest Συμμετοχών

Έκτακτες/Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις

31/10/23 | REDS (ΕΓΣ)

03/11/23 | Ευρωσύμβουλοι (ΕΓΣ)

17/11/23 | Trastor ΑΕΕΑΠ (ΕΓΣ)

Αποκοπή μερίσματος

30/10/23 | Alpha Trust Ανδρομέδα ΑΕΕΧ (EUR 0,20)

02/11/23 | ΟΠΑΠ (προμέρισμα EUR 1,00)

23/11/23 | Jumbo (έκτακτη χρηματική διανομή EUR 1,47)

30/11/23 | Πλαστικά Θράκης (προμέρισμα EUR 0,06858)

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών

13/10/23-23/10/23 | Ιντραλότ – Περίοδος διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων

13/10/23-26/10/23 | Ιντραλότ – Περίοδος άσκησης δικαιωμάτων

07/11/23 | Ιντραλότ – Έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 23-10-2023.pdf