Σχόλιο Αγοράς

Το ΧΑ κινήθηκε πτωτικά χθες, σε αντιστοιχία με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,25% στις 1.298,56 μονάδες (FTSE Large Cap: -0,50%, FTSE Mid Cap: -0,10%, Δείκτης Τραπεζών: -0,96%) και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα EUR 56,6εκ., χαμηλότερα σε σχέση με τα EUR 79,0εκ. την Τετάρτη. Αναμένουμε μια ήσυχη συνεδρίαση με χαμηλούς όγκους σήμερα, ενόψει των διακοπών των Χριστουγέννων.

 

Σημερινοί τίτλοι νέων

  • Μειώθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Οκτώβριο
  • Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο EUR 41,7εκ. σε πέντε τράπεζες
  • Νέος πάροχος διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών (δημοσιεύματα)
  • Το Δ.Σ. της Eurobank ενέκρινε τη διανομή προαιρετικών αποθεματικών
  • Alpha Υπηρεσιών & Συμμετοχών αγορά ιδίων μετοχών
  • Η ELPEDISON σχεδιάζει να αναβαθμίσει τη μονάδα CCGT στη Θίσβη (Τύπος)
  • Η ΑΒΑΞ μειοδότης σε σύμβαση για αυτοκινητόδρομο ύψους EUR 310εκ. (τύπος)
  • Συνάντηση του Holterman της Reggenborgh με τον Λάτση για διερεύνηση πιθανής συνεργασίας στο Ελληνικό (Τύπος)

 

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

 

Μειώθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Οκτώβριο

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΤτΕ, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Οκτώβριο του 2023 κατέγραψε έλλειμμα EUR 1.449,5εκ. μειωμένο περίπου κατά το ήμισυ σε σχέση με το Οκτώβριο του 2022 που το έλλειμμα ήταν EUR 2.711,2εκ., με τη μείωση να οφείλεται στη βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών, που υπεραντιστάθμισε την επιδείνωση στα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων. Επιπλέον, την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά EUR 5,91δισ. σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκε σε EUR 8,7δισ. Τέλος, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Οκτώβριο του 2023 ανήλθαν σε EUR 1.693εκ. αυξημένες κατά 10,2% σε ετήσια βάση (πάνω 12,8% έναντι του Οκτωβρίου 2019), ενώ την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2023, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 14,7% σε ετήσια βάση σε EUR 19.612εκ. (11.6% υψηλότερα συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019).

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

 

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο EUR 41,7εκ. σε πέντε τράπεζες

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε ότι επέβαλε πρόστιμο ύψους EUR 41,7εκ. σε πέντε τράπεζες.

 

Νέος πάροχος διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών (δημοσιεύματα)

Σύμφωνα με το Capital.gr, η Exoplay Limited έλαβε άδεια διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ).

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

 

Το Δ.Σ. της Eurobank ενέκρινε τη διανομή προαιρετικών αποθεματικών

Η Eurobank ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο της ενέκρινε στις 15/12/2023 τη διανομή προαιρετικών αποθεματικών στον μοναδικό μέτοχό της, την Eurobank Holdings, συνολικού ποσού EUR 41,00εκ. ή EUR 0,11/μετοχή. Η εν λόγω διανομή αποθεματικών πραγματοποιείται προκειμένου να καταστεί δυνατή η διανομή μερίσματος από τα κέρδη της χρήσης 2023 από την Eurobank Holdings στους μετόχους της. Επισημαίνεται ότι η διανομή μερίσματος από την Eurobank Holdings, τελεί υπό την προϋπόθεση λήψης των αναγκαίων αποφάσεων και εγκρίσεων σύμφωνα με το εν ισχύ νομικό και κανονιστικό πλαίσιο, περιλαμβανομένης της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Προβλέπουμε μεικτό μέρισμα ύψους EUR 0,068/μετοχή για το 2023, υποθέτοντας ποσοστό διανεμόμενων κερδών 25%, σε αντιστοιχία με τον στόχο της τράπεζας. Διατηρούμε την σύσταση μας για Αγορά και την Τιμή Στόχο στα EUR 2,38/μετοχή.

 

Alpha Υπηρεσιών & Συμμετοχών αγορά ιδίων μετοχών

Η Alpha Υπηρεσιών & Συμμετοχών ανακοίνωσε ότι την περίοδο μεταξύ 13.12.2023 και 20.12.2023 προέβη σε αγορά 4.118.794 ιδίων μετοχών με μέση τιμή κτήσης EUR 1,5467 ανά μετοχή και συνολικό κόστος περίπου EUR 6,4εκ. Κατόπιν των ανωτέρω αγορών, η Alpha κατέχει συνολικά 4.118.794 ίδιες μετοχές, που αντιπροσωπεύουν το 0,1751% του συνόλου των μετοχών της.

 

Η ELPEDISON σχεδιάζει να αναβαθμίσει τη μονάδα CCGT στη Θίσβη (Τύπος)

Σύμφωνα με το Euro2day.gr, η ELPEDISON (κοινοπραξία 50%/50% μεταξύ της HELLENiQ ENERGY και της EDISON) έλαβε την τελική επενδυτική απόφαση για την αναβάθμιση της υφιστάμενης ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας φυσικού αερίου (CCGT ισχύος 420MW στη Θίσβη. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η διοίκηση της ELPEDISON παγώνει προσωρινά την πιθανή επένδυση για νέα μονάδα Φυσικού Αερίου στη Θεσσαλονίκη, εξετάζοντας εναλλακτικές επενδύσεις, όπως ο συνδυασμός μονάδας CCGT που να χρησιμοποιεί υδρογόνο με μονάδα CSS.

 

Η ΑΒΑΞ μειοδότης σε σύμβαση για αυτοκινητόδρομο ύψους EUR 310εκ. (τύπος)

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η ΑΒΑΞ ανακηρύχθηκε μειοδότης στο διαγωνισμό για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Ιωαννίνων-Κακαβιάς, προϋπολογισμού EUR 310εκ., προσφέροντας τη μεγαλύτερη έκπτωση (17,5%) έναντι της προσφοράς της ΓΕΚΤΕΡΝΑ που ήταν 16,5%.

 

Συνάντηση του Holterman της Reggenborgh με τον Λάτση για διερεύνηση πιθανής συνεργασίας στο Ελληνικό (Τύπος)

Σύμφωνα με το Newmoney.gr, ο ιδιοκτήτης της Reggenborgh κ. Hendricjus Holterman θα συναντηθεί με τον βασικό μέτοχο της Lamda Development, κ. Λάτση, για να συζητήσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας στο έργο του Ελληνικού.

 

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

28/12/23 | Οικοδομική Δραστηριότητα ΣΕΠ

29/12/23 | Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία ΝΟΕ & Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο ΟΚΤ

Έκτακτες/Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις

28/12/23 | HELLENiQ ENERGY (ΕΓΣ)

11/01/24 | Ελλάκτωρ (ΕΓΣ)

19/01/24 | Alpha Αστικά Ακίνητα (ΕΓΣ)

Αποκοπή μερίσματος

10/01/24 | HELLENiQ ENERGY (προμέρισμα EUR 0,30)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 22-12-2023.pdf