Σχόλιο Αγοράς

Το ΧΑ έκλεισε με άνοδο χθες για 2η συνεχόμενη συνεδρίαση, υπεραποδίδοντας σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης ανέβηκε κατά 0,26% και έκλεισε στις 1.301,81 μονάδες (FTSE Large Cap: +0,31%, FTSE Mid Cap: +0,46%,  Δείκτης Τραπεζών: -0,22%) και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα EUR 79,0εκ., χαμηλότερα σε σχέση με τα EUR 110,0εκ. την Τρίτη. Αναμένουμε οι διεθνείς αγορές να δώσουν τον τόνο στο ΧΑ σήμερα.

 

Σημερινοί τίτλοι νέων

  • Συμφωνία στο χθεσινό ECOFIN για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ (Τύπος)
  • Η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσίευσε την ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική
  • Ετήσια μείωση 2.1% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία τον Οκτώβριο (ΕΛΣΤΑΤ)
  • Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει τη δημιουργία κοινοπραξίας με την Fortress Investment Group-Τύπος
  • Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και η Intrakat ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου ΑΠΕ ισχύος έως 2,7GW.
  • Η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού εγκρίνει την εξαγορά της IMERYS BAUXITES από τη Μυτιληναίος
  • Η ΑΒΑΞ θα εκδώσει επιπλέον τέσσερα εκατομμύρια μετοχές (Τύπος)

 

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

 

Συμφωνία στο χθεσινό ECOFIN για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ (Τύπος)

Σύμφωνα με δημοσιεύματα (Καθημερινή), οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, συμφώνησαν χθες σε αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, υιοθετώντας δύο κρίσιμες αρχές: ένα ανώτατο όριο για το έλλειμμα του εθνικού προϋπολογισμού κάθε χώρας και ένα ανώτατο όριο για το συνολικό δημόσιο χρέος της. Πιο αναλυτικά, οι χώρες της ΕΕ με υπερβολικά ελλείμματα και δημόσιο χρέος, συμφωνούν σε μια τετραετή πορεία καθαρών πρωτογενών δαπανών, ώστε να μειώσουν το έλλειμμα και το χρέος κάτω από τα όρια της ΕΕ του 3% και του 60% του ΑΕΠ αντίστοιχα. Η τετραετία για τη μείωση του δημόσιου χρέους μέσω του ελέγχου των κρατικών δαπανών μπορεί να παραταθεί σε επτά έτη, εάν μια κυβέρνηση προβεί σε ορισμένους τύπους επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον, οι αμυντικές δαπάνες απέκτησαν για πρώτη φορά ειδικό καθεστώς εξαίρεσης στη δημοσιονομική πολιτική της ΕΕ.

 

Η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσίευσε την ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική

Η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσίευσε χθες την ενδιάμεση έκθεση της για τη νομισματική πολιτική, όπου αναμένει ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί ταχύτερα από την οικονομία της ευρωζώνης, δηλαδή κατά 2,4% το 2023, θα επιταχυνθεί λίγο στο 2,5% το 2024 (από 3,0% προηγουμένως, αντανακλώντας την καθοδική αναθεώρηση της ανάπτυξης της ευρωζώνης και το περιβάλλον αναμενόμενων υψηλότερων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτοκίων) και το 2025, και θα συγκρατηθεί ελαφρώς στο 2,3% το 2026. Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει την πτωτική του πορεία, μειούμενος σε 4,1% το 2023 (από 9,3% το 2022, λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών της ενέργειας), σε 3,0% το 2024 και να συγκλίνει προς τον στόχο της ΕΚΤ για 2% έως το 2026.

 

Ετήσια μείωση 2.1% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία τον Οκτώβριο (ΕΛΣΤΑΤ)

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) παρουσίασε μείωση κατά 2,1% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο του 2023 έναντι αύξησης 25,4% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο του 2022, ενώ σε μηνιαία βάση αυξήθηκε κατά 0,5%. Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2022-Οκτωβρίου 2023 παρουσίασε μείωση 0,8% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης 35,9% σε ετήσια βάση την αντίστοιχη περίοδο Νοεμβρίου 2021-Οκτωβρίου 2022.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

 

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει τη δημιουργία κοινοπραξίας με την Fortress Investment Group-Τύπος

Σύμφωνα με δημοσιεύματα (Bloomberg), η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με την Fortress Investment Group για τη δημιουργία κοινοπραξία για την ανάληψη επισφαλών δανείων και την αντικατάστασή τους με εξυπηρετούμενα δάνεια. Το όχημα θα επιδιώξει να αγοράσει δάνεια που διαχειρίζονται οι εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων της χώρας με έκπτωση ή να επεκτείνει δάνεια σε δανειολήπτες ώστε να μπορέσουν να το αποπληρώσουν.  Η διοίκηση της ΕΤΕ έχει δηλώσει επίσημα ότι σκοπεύει να αποκτήσει χαρτοφυλάκια δανείων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

 

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και η Intrakat ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου ΑΠΕ ισχύος έως 2,7GW. 

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και η Intrakat ανακοίνωσαν την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ΑΠΕ συνολικής δυναμικότητας έως 2,7 GW. Στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας, ο όμιλος Intrakat θα μεταβιβάσει στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες 6 έργα ΑΠΕ, τόσο σε λειτουργία όσο και σε ανάπτυξη, συνολικής ισχύος 164 MW (εκ των οποίων τα 15MW είναι ήδη σε λειτουργία), ενώ παράλληλα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα συμμετέχει με ποσοστό 49% σε κοινοπραξία με την Intrakat, με χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος τουλάχιστον 1,6GW (η συμφωνία μπορεί να επεκταθεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις). Η συμμετοχή της ΔΕΗ αποτιμάται σε 100 εκατ. ευρώ σε όρους EV, ενώ η αξία της κοινής επένδυσης στην πιθανή πλήρη ανάπτυξή της εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Η ολοκλήρωση των τελικών συμφωνιών αγοραπωλησίας και των τελικών συμφωνιών μετόχων αναμένεται μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 1ου εξαμήνου του 2023, η Intrakat κατέχει σήμερα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ 1,8 GW και έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας 1 GW, στοχεύει σε 121MW/338MW/100MW αιολικής/ηλιακής/αποθηκευτικής ισχύος έως το 2025 και 753MW/542MW/250MW αντίστοιχα έως το 2030 και αναμένει λειτουργικό EBITDA 120 εκατ. ευρώ ετησίως με την ολοκλήρωση του επενδυτικού της σχεδίου για τις ΑΠΕ.

 

Η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού εγκρίνει την εξαγορά της IMERYS BAUXITES από τη Μυτιληναίος

Μετά την έγκριση από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού της εξαγοράς της IMERYS BAUXITES, η Μυτιληναίος καθίσταται ο μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στην Ευρώπη, με ετήσια παραγωγή 1,2 εκατ. τόνων, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει πιλοτικό έργο για την αξιολόγηση της πιο αποτελεσματικής μεθόδου εξόρυξης γαλλίου, με στόχο την παραγωγή 40-45 μετρικών τόνων, ετησίως.

 

Η ΑΒΑΞ θα εκδώσει επιπλέον τέσσερα εκατομμύρια μετοχές (Τύπος)

Σύμφωνα με το Euro2day.gr, η ΑΒΑΞ πρόκειται να προχωρήσει στην έκδοση επιπλέον 4 εκατ. μετοχών, σύμφωνα με το πρόγραμμα ανταμοιβής της διοίκησης και των εργαζομένων που λήγει το 2024.

 

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

21/12/23 | Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών ΟΚΤ

28/12/23 | Οικοδομική Δραστηριότητα ΣΕΠ

29/12/23 | Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία ΝΟΕ & Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο ΟΚΤ

Έκτακτες/Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις

28/12/23 | HELLENiQ ENERGY (ΕΓΣ)

11/01/24 | Ελλάκτωρ (ΕΓΣ)

19/01/24 | Alpha Αστικά Ακίνητα (ΕΓΣ)

Αποκοπή μερίσματος

10/01/24 | HELLENiQ ENERGY (προμέρισμα EUR 0,30)

 

 

 

 

 

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 21-12-2023.pdf