Σχόλιο Αγοράς

Το ΧΑ έκλεισε σε θετικό έδαφος χθες, για τρίτη συνεδρίαση στη σειρά, υπεραποδίδοντας σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,14% στις 1.424,35 μονάδες φτάνοντας σε υψηλό 13 ετών (FTSE Large Cap: +0,05%, FTSE Mid Cap: -0,44%, Δείκτης Τραπεζών: +0,10%) και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα EUR 116,3εκ., πιο πάνω σε σχέση με τα EUR 86,9εκ. την Δευτέρα. Αναμένουμε το ΧΑ να προσπαθήσει να αφομοιώσει τα πρόσφατα κέρδη σήμερα, με κάποια κατοχύρωση κερδών.

 

Σημερινοί τίτλοι νέων

 • Μειώθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Δεκέμβριο (ΤτΕ)
 • Ετήσια μείωση 7.2% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία τον Δεκέμβριο (ΕΛΣΤΑΤ)
 • Το ΤΧΣ θα πωλήσει το μερίδιο του 27,0% στην Πειραιώς Financial Holdings-Τύπος
 • Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ολοκλήρωσε τη συναλλαγή Frontier II
 • Titan Cement: Συνοπτική ενημέρωση αποτελεσμάτων 2023 – ισχυρά αποτελέσματα που υπερβαίνουν τις εκτιμήσεις μας
 • Μυτιληναίος – Ετήσιο γεύμα εργασίας για Αναλυτές
 • ΟΤΕ Προεπισκόπηση αποτελεσμάτων 4ου τριμήνου/έτους 2023 | Διαδοχική βελτίωση το 4ο τρίμηνο 2023, στο επίκεντρο οι στόχοι της εταιρείας
 • Η ΔΕΗ επιτυγχάνει τους στόχους εκπομπών Scope 1 για το 2023 για το ομόλογο λήξης 2028 που συνδέεται με την βιωσιμότητα (Τύπος)
 • Η ΑΒΑΞ ανακηρύχθηκε ο χαμηλότερος μειοδότης για σύμβαση αυτοκινητοδρόμου ύψους EUR 310εκ. (Τύπος)
 • Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ κοντά σε συμφωνία με το fund του Άμπου Ντάμπι για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (Τύπος)
 • Intralot | Η δημόσια προσφορά για την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ξεκινά σήμερα
 • Entersoft | Η έκτακτη γενική συνέλευση ενέκρινε το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών
 • Autohellas – Οικονομικό ημερολόγιο 2024

 

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Μειώθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Δεκέμβριο (ΤτΕ)

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΤτΕ, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον μήνα Δεκέμβριο 2023 κατέγραψε έλλειμμα EUR 2.248εκ. έναντι ελλείμματος EUR 2.707,8εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με την μείωση να οφείλεται στη βελτίωση των ισοζυγίων αγαθών και υπηρεσιών, που υπεραντιστάθμισε την επιδείνωση του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων. Επιπλέον, την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά EUR 7,09δισ. ή κατά 33% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκε σε EUR 14,1δισ. Τέλος, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Δεκέμβριο του 2023 ανήλθαν σε EUR 344,2εκ. αυξημένες κατά 41,5% σε ετήσια βάση (πάνω 16,9% έναντι του Δεκεμβρίου 2019), ενώ την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2023, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 15,7% σε ετήσια βάση σε EUR 20.460εκ. (12.5% υψηλότερα συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019).

Ετήσια μείωση 7.2% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία τον Δεκέμβριο (ΕΛΣΤΑΤ)

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) παρουσίασε μείωση κατά 7,2% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο του 2023 έναντι αύξησης 16,7% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο του 2022 και σε μηνιαία βάση παρουσίασε μείωση κατά 6,3%. Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2023 – Δεκεμβρίου 2023 παρουσίασε μείωση 4,1% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης 33,1% σε ετήσια βάση την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου 2022 – Δεκεμβρίου 2022.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Το ΤΧΣ θα πωλήσει το μερίδιο του 27,0% στην Πειραιώς Financial Holdings-Τύπος

Σύμφωνα με δημοσιεύματα (euro2day), πρόθεση της κυβέρνησης είναι το ΤΧΣ να διαθέσει την συμμετοχή του 27,0% στην Πειραιώς Financial Holdings, δεδομένης της ισχυρής ζήτησης από τους επενδυτές. Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η διαδικασία πώλησης θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 4 και 6 Μαρτίου.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ολοκλήρωσε τη συναλλαγή Frontier II

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της συναλλαγής Frontier II, η οποία αφορά την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων συνολικής λογιστικής αξίας περίπου EUR 1,0δισ., κατόπιν λήψης όλων των απαραίτητων εγκρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της παροχής εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο επί των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, υπό το Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων «Ηρακλής». Η ΕΤΕ διακρατεί το 100% των ομολογιών υψηλής (Senior) εξοφλητικής προτεραιότητας, καθώς και το 5% των ομολογιών μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας, ενώ το 95% των ομολογιών Mezzanine και Junior διατίθεται σε επενδυτικά κεφάλαια υπό τη διαχείριση της Bracebridge Capital, LLC. Τα νέα είναι θετικά και αναμενόμενα. Έχουμε σύσταση Αγορά για τη μετοχή με Τιμή Στόχο EUR 9,20/μετοχή.

Titan Cement: Συνοπτική ενημέρωση αποτελεσμάτων 2023 – ισχυρά αποτελέσματα που υπερβαίνουν τις εκτιμήσεις μας

Η Titan Cement International παρείχε μια συνοπτική ενημέρωση ενόψει των ετήσιων αποτελεσμάτων 2023 του Ομίλου που ανακοινωθούν στις 13 Μαρτίου 2024. Με μια ματιά:

 • Οι πωλήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα EUR 2,54δισ., έναντι της εκτίμησής μας για EUR 2,5δισ.
 • Το EBITDA αναμένεται να διαμορφωθεί στα EUR 535εκ., (από EUR 331εκ. το 2022), 4% πάνω από την πρόσφατη εκτίμησή μας για EUR 513,5εκ.
 • Τα καθαρά κέρδη αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν σε ετήσια βάση, στα EUR 235εκ., ξεπερνώντας την πρόβλεψή μας κατά 9%
 • Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου στο τέλος του 2023 κλείνει στα EUR 660εκ. (εκτίμηση Optima στα EUR 676εκ.), μειωμένος κατά EUR 137εκ. σε ετήσια βάση.

Κατά την άποψή μας, τα ισχυρά αποτελέσματα και οι θετικές προοπτικές για το 2024ε, θα στηρίξουν περαιτέρω τη μετοχή. Διατηρούμε την πρόσφατη Τιμή Στόχο μας στα EUR 33,90/μετοχή, με σύσταση Αγορά.

Μυτιληναίος – Ετήσιο γεύμα εργασίας για Αναλυτές

Η εταιρεία Μυτιληναίος πραγματοποίησε χθες το ετήσιο γεύμα εργασίας για Αναλυτές, κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκε εκτενώς η Στρατηγική της Εταιρείας. Βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν μεταξύ άλλων τα εξής:

 • Η Μυτιληναίος εστιάζει στην επέκταση της παρουσίας της στον τομέα της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος αναμένεται να γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, η Μυτιληναίος διερευνά επί του παρόντος πιθανές συγχωνεύσεις και εξαγορές στον κλάδο.
 • Αναμένει περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στο μέλλον, λόγω των προσθηκών ΑΠΕ, των νέων σταθμών CCGT, αλλά και του χαμηλότερου κόστους Φυσικού Αερίου και CO2. Ως απάντηση στην πιθανή συρρίκνωση του περιθωρίου κέρδους και τον αυξημένο ανταγωνισμό, η Εταιρεία σχεδιάζει να επεκτείνει τις ενεργειακές της δραστηριότητες στην Κεντρική Ευρώπη, αυξάνοντας το δίκτυο προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ή ακόμη και αναπτύσσοντας ένα νέο CCGT κάπου στην Κεντρική Ευρώπη (η Γερμανία μεταξύ των υποψήφιων χωρών).
 • Η εξαγορά του ορυχείου βωξίτη στη Γκάνα είναι σημαντική για τη μελλοντική ασφάλεια εφοδιασμού, καθώς τα παγκόσμια αποθέματα βωξίτη μειώνονται και οι τιμές αυξάνονται.

 

ΟΤΕ Προεπισκόπηση αποτελεσμάτων 4ου τριμήνου/έτους 2023 | Διαδοχική βελτίωση το 4ο τρίμηνο 2023, στο επίκεντρο οι στόχοι της εταιρείας

Ο ΟΤΕ προγραμματίζει να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 4ου τριμήνου/χρήσης 2023 την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, πριν από το άνοιγμα της αγοράς και η διοίκηση θα διοργανώσει τηλεδιάσκεψη την ίδια ημέρα στις 17:00 ώρα Ελλάδος. Αναμένουμε μια διαδοχική βελτίωση στις πωλήσεις χάρη στην Ελλάδα και μια διψήφια αύξηση στα καθαρά κέρδη χάρη στον περιορισμό του κόστους και τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή.

Προβλέπουμε για τη χρήση 2023 έσοδα ομίλου ύψους EUR 3.451εκ. (-0,1% σε ετήσια βάση), σύμφωνα με την μέση εκτίμηση των αναλυτών, προσαρμοσμένο EBITDA μετά μισθωμάτων ύψους EUR 1.339εκ. (-0,7% σε ετήσια βάση) και το αντίστοιχο περιθώριο κέρδους να συμπιεστεί οριακά κατά 20μ.β. στο 38,8% το 2023 έναντι 39,0% το 2022. Αναμένουμε επίσης ότι τα καθαρά κέρδη για το έτος θα διαμορφωθούν στα EUR 513,0εκ. (+32% σε ετήσια βάση), 4% χαμηλότερα από την μέση εκτίμηση ύψους EUR 533,0εκ.

Η ΔΕΗ επιτυγχάνει τους στόχους εκπομπών Scope 1 για το 2023 για το ομόλογο λήξης 2028 που συνδέεται με την βιωσιμότητα (Τύπος)

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η ΔΕΗ αναμένεται να έχει επιτύχει τον στόχο εκπομπών Scope 1 για το οικονομικό έτος 2023, αποφεύγοντας έτσι την ενεργοποίηση της ποινής επιτοκίου 50μ.β. για το ομόλογο ύψους EUR 500εκ. που συνδέεται με τη βιωσιμότητα και λήγει το 2028.

Η ΑΒΑΞ ανακηρύχθηκε ο χαμηλότερος μειοδότης για σύμβαση αυτοκινητοδρόμου ύψους EUR 310εκ. (Τύπος)

Σύμφωνα με το Naftemporiki.gr, η ΑΒΑΞ ανακηρύχθηκε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ως προσωρινός ανάδοχος για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Ιωαννίνων-Κακαβιάς, προϋπολογισμού EUR 310εκ., προσφέροντας τη μεγαλύτερη έκπτωση (17,5%) έναντι της προσφοράς της ΓΕΚΤΕΡΝΑ που ήταν 16,5%.

Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ κοντά σε συμφωνία με το fund του Άμπου Ντάμπι για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (Τύπος)

Σύμφωνα με το Radar.gr, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ο κ. Περιστέρης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία με το αραβικό fund του Άμπου Ντάμπι για την πώληση των μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή σε τιμή EUR 19-20/μετοχή. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η συμφωνία επίκειται και θα μπορούσε να ανακοινωθεί έως τις 15 Μαρτίου.

Intralot | Η δημόσια προσφορά για την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ξεκινά σήμερα

Η δημόσια προσφορά για το κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους έως EUR 130εκ. με διάρκεια πέντε ετών αρχίζει σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου. Οι ομολογίες θα ξεκινήσουν την διαπραγμάτευση τους στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χ.Α στις 28 Φεβρουαρίου. Το εύρος απόδοσης του κοινού ομολογιακού δανείου ορίστηκε μεταξύ 6,0% και 6,4%.

Entersoft | Η έκτακτη γενική συνέλευση ενέκρινε το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών

Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών έως 600.000 μετοχές (2% του μετοχικού κεφαλαίου) σε ελάχιστη τιμή 2,00 ευρώ/μετοχή και μέγιστη τιμή 12,0 ευρώ/μετοχή. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια δύο ετών (έως τις 20 Φεβρουαρίου 2026). Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της χρήσης 2023 την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου.

Autohellas – Οικονομικό ημερολόγιο 2024

Η εταιρεία προγραμματίζει να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της χρήσης 2023 την Τρίτη 7 Μαρτίου, η Τακτική Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Απριλίου και η αποκοπή του μερίσματος θα γίνει την Δευτέρα 22 Απριλίου.

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

28/02/24 | Οικοδομική Δραστηριότητα ΝΟΕ & Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ΦΕΒ

29/02/24 | Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο ΔΕΚ & Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία ΙΑΝ

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων 2023

22/02/24 | OTE

27/02/24 | Premia Properties (Flash Note)

28/02/24 | Ideal Holdings (Flash Note)

29/02/24 | HELLENiQ ENERGY, Entersoft

05/03/24 | ΕλβαλΧαλκόρ

06/03/24 | Optima bank, Cenergy Holdings

07/03/24 | Eurobank, Alpha Holdings, Βιοχάλκο, Autohellas

11/03/24 | Σαράντης

12/03/24 | Aegean Airlines

13/03/24 | Titan Cement, ΟΠΑΠ

27/03/24 | Ελληνικά Χρηματιστήρια

09/04/24 | ΔΕΗ

Έκτακτες/Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις

04/03/24 | ΟΛΠ (ΕΓΣ)

06/03/24 | Φουρλής (ΕΓΣ)

17/04/24 | Aegean Airlines (ΤΓΣ)

18/04/24 | Autohellas (ΤΓΣ)

23/04/24 | Σαράντης (ΤΓΣ)

25/04/24 | ΟΠΑΠ (ΤΓΣ)

Αποκοπή μερίσματος

19/03/24 | Jumbo (έκτακτη χρηματική διανομή EUR 0,60/μετοχή)

29/04/24 | ΟΠΑΠ

Αποκοπή δικαιώματος επιστροφής κεφαλαίου

26/03/24 | Alpha Real Estate Services (EUR 2,20)

Έκδοση Εταιρικού Ομολόγου

21/02/24-23/02/24 | Intralot – Περίοδος Δημόσιας Προσφοράς

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 21-02-2024.pdf