Σχόλιο Αγοράς

Το ΧΑ έκλεισε σε αρνητικό έδαφος χθες για 2η συνεχόμενη συνεδρίαση, σε αντιστοιχία με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,28% στις 1.287,22 μονάδες (FTSE Large Cap: -0,25%, FTSE Mid Cap: +0,12%, Δείκτης Τραπεζών: +1,24%) και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα EUR 91,4εκ., χαμηλότερα σε σχέση με τα EUR 177,5εκ. την Παρασκευή. Αναμένουμε οι διεθνείς αγορές να δώσουν τον τόνο στο ΧΑ σήμερα.

 

Σημερινοί τίτλοι νέων

  • Εκτέλεση προϋπολογισμού κεντρικής κυβέρνησης Ιανουάριος-Νοέμβριος 2023 (προσωρινά στοιχεία)
  • Η Ελλάδα φέρεται να σχεδιάζει να βγει στις διεθνείς αγορές ομολόγων για EUR 10δισ. το 2024
  • Η Μότορ Οϊλ κοντά στην απόκτηση του υπόλοιπου 25% της ANEMOS
  • Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα πραγματοποιήσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση για την πώληση της ΑΝΕΜΟΣ
  • Η HELLENiQ ENERGY θα αποσαφηνίσει τις προθέσεις της με την ΔΕΠΑ Εμπορίας (Τύπος)
  • ΤΙΤΑΝ: Υπογραφή συμφωνίας με το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ για την χρηματοδότηση ενός μεγάλης κλίμακας έργου δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα

 

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

 

Εκτέλεση προϋπολογισμού κεντρικής κυβέρνησης Ιανουάριος-Νοέμβριος 2023 (προσωρινά στοιχεία)

Είδηση: Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης σε τροποποιημένη ταμειακή βάση την περίοδο Ιανουάριος-Νοέμβριος 2023, το ισοζύγιο του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης κατέγραψε έλλειμμα EUR 1.004εκ. έναντι του στόχου για έλλειμμα EUR 3.001εκ. και έναντι ελλείμματος EUR 5.648εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους EUR 5.854εκ., έναντι του στόχου για πλεόνασμα ύψους EUR 3.771εκ. και έναντι ελλείμματος EUR 1.091εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Ανάλυση: Αναλυτικότερα, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2023 αυξήθηκαν σε EUR 59.190εκ., υπερβαίνοντας τον στόχο κατά EUR 223εκ. Τα έσοδα από φόρους ξεπέρασαν τον στόχο κατά 1,1% ή κατά EUR 605εκ., ενώ στο μέτωπο των δαπανών, οι πρωτογενείς δαπάνες του προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά EUR 1.116εκ. σε ετήσια βάση σε EUR 60.194εκ., λόγω των αυξημένων πληρωμών τόκων ύψους EUR 2.291εκ., διαμορφώθηκαν ωστόσο EUR 1.775εκ. κάτω από τον στόχο.

 

Η Ελλάδα φέρεται να σχεδιάζει να βγει στις διεθνείς αγορές ομολόγων για EUR 10δισ. το 2024

Σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται πηγές του ΟΔΔΗΧ, η Ελλάδα σχεδιάζει να πουλήσει έως και EUR 10δισ. σε ομόλογα το επόμενο έτος μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους EUR 3δισ. το 2024, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει την εξάρτησή της από τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου κατά περίπου EUR 2δισ. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η κυβέρνηση θέλει να μειώσει τα ταμειακά διαθέσιμα σε περίπου EUR 30δισ. στις αρχές του 2024 και να τα μειώσει περαιτέρω κατά τη διάρκεια του έτους.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

 

Η Μότορ Οϊλ κοντά στην απόκτηση του υπόλοιπου 25% της ANEMOS

Η Μότορ Οϊλ ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ για την εξαγορά του υπόλοιπου 25% της ΑΝΕΜΟΣ ΑΠΕ Α.Ε. έναντι συνολικού τιμήματος EUR 123,5εκ. σε μετρητά. Για την ολοκλήρωση της συναλλαγής εκκρεμεί η λήψη των σχετικών εταιρικών αποφάσεων των δύο μερών καθώς και η οριστικοποίηση της σύμβασης αγοράς (SPA) των ως άνω μετοχών. Σε άλλες σχετικές ειδήσεις, η Μότορ Οϊλ ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία επιχορήγησης με το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ για την κατασκευή συστήματος δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και μονάδας παραγωγής μεθανόλης στο διυλιστήριο. Η τελική επενδυτική απόφαση (FID) για το έργο αναμένεται να ληφθεί το 2024, η κατασκευή της μονάδας αναμένεται να ξεκινήσει το 2025 και με την ολοκλήρωσή της το 2028 αναμένεται να μειώσει τις εκπομπές CO2 του διυλιστηρίου κατά 25%.

 

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα πραγματοποιήσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση για την πώληση της ΑΝΕΜΟΣ

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα πραγματοποιήσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 11 Ιανουαρίου για να εγκρίνει μεταξύ άλλων την πώληση του εναπομείναντος 25% της συμμετοχής της στην επιχείρηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ΑΝΕΜΟΣ.

 

Η HELLENiQ ENERGY θα αποσαφηνίσει τις προθέσεις της με την ΔΕΠΑ Εμπορίας (Τύπος)

Σύμφωνα με το Energypress.gr, ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY δήλωσε ότι η εταιρεία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει μέσα στους επόμενους 3-6 μήνες την μελλοντική σχέση της με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας (κατέχει σήμερα το 35% της εταιρείας), καθώς αναδεικνύεται σε ανταγωνιστή στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο. Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας είχε προκηρυχθεί το 2020 και είχε παγώσει λόγω της εκκρεμούς δικαστικής διαμάχης με την ELFE. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου από τον περασμένο Αύγουστο, το Ελληνικό Δημόσιο εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκτήσει το μειοψηφικό ποσοστό της HELLENiQ ENERGY στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, με στόχο και την εισαγωγή της εταιρείας στο ΧΑ.

 

ΤΙΤΑΝ: Υπογραφή συμφωνίας με το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ για την χρηματοδότηση ενός μεγάλης κλίμακας έργου δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα

Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ υπέγραψε Συμφωνία Χρηματοδότησης με το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ για το έργο «IFESTOS», που θα υποστηρίξει το έργο δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα του ΤΙΤΑΝ με επιχορήγηση ύψους EUR 234εκ. Το IFESTOS, το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη, θα δεσμεύει 1,9 εκατομμύρια τόνους CO₂ ετησίως, συμβάλλοντας σημαντικά στον στόχο της Ελλάδας για ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα. Ταυτόχρονα, θα επιτρέψει στον Όμιλο ΤΙΤΑΝ να παράγει περίπου 3 εκατομμύρια τόνους τσιμέντου μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα ετησίως για να εξυπηρετήσει τις αυξανόμενες ανάγκες για «πράσινες» κατασκευές στη μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας και πέραν αυτής.

 

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

20/12/23 | Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία OKT & Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ΔΕΚ

21/12/23 | Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών ΟΚΤ

28/12/23 | Οικοδομική Δραστηριότητα ΣΕΠ

29/12/23 | Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία ΝΟΕ & Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο ΟΚΤ

Έκτακτες/Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις

20/12/23 | Σαράντης (ΕΓΣ), ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών (ΕΓΣ)

28/12/23 | HELLENiQ ENERGY (ΕΓΣ)

11/01/24 | Ελλάκτωρ (ΕΓΣ)

19/01/24 | Alpha Αστικά Ακίνητα (ΕΓΣ)

Αποκοπή μερίσματος

10/01/24 | HELLENiQ ENERGY (προμέρισμα EUR 0,30)

 

 

 

 

 

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 19-12-2023.pdf