Σχόλιο Αγοράς

Το ΧΑ κινήθηκε ανοδικά χθες, σε αντιστοιχία με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης ανέβηκε κατά 0,73% στις 1.341,10 μονάδες (FTSE Large Cap: +0,87%, FTSE Mid Cap: +0,68%, Δείκτης Τραπεζών: +1,71%) και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα EUR 80,2εκ. πιο κάτω σε σχέση με τα EUR 129,4εκ. την Τετάρτη. Αναμένουμε το ΧΑ να προσπαθήσει να κινηθεί υψηλότερα σήμερα, με την  ΓΕΚΤΕΡΝΑ στο επίκεντρο της προσοχής.

 

Σημερινοί τίτλοι νέων

  • Το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας το 2023ε θα μπορούσε να διαμορφωθεί πολύ πάνω από τον στόχο (Τύπος)
  • Ελλάδα και Βουλγαρία υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για τη βελτίωση του εμπορίου ενέργειας
  • Αποσφράγιση προσφορών για τον ΒΟΑΚ στις 25 Ιανουαρίου (Τύπος)
  • Η Eurobank Holdings άντλησε EUR 300εκ. μέσω της έκδοσης νέου ομολόγου Tier ΙΙ-Τύπος
  • Η Μυτιληναίος αναβαθμίστηκε από την S&P σε ‘BB+’ με σταθερή προοπτική λόγω περαιτέρω ισχυρής ανάπτυξης
  • Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ ολοκλήρωσε με επιτυχία την ιδιωτική τοποθέτηση 6εκ. μετοχών
  • Η δημόσια προσφορά για το ομόλογο της Autohellas ολοκληρώνεται σήμερα

 

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

 

Το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας το 2023ε θα μπορούσε να διαμορφωθεί πολύ πάνω από τον στόχο (Τύπος)

Σύμφωνα με το Capital.gr, το πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2023, θα μπορούσε να διαμορφωθεί στα EUR 4δισ. (περίπου το 1,8% του ΑΕΠ), πάνω από τον στόχο του 1,1% (περίπου EUR 2,5δισ.).

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

 

Ελλάδα και Βουλγαρία υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για τη βελτίωση του εμπορίου ενέργειας

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας και της Βουλγαρίας υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας, με στόχο την αύξηση των διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας και της δυναμικότητας Φυσικού Αερίου, καθώς και την κατασκευή υποδομών Υδρογόνου μεταξύ των δύο χωρών.

 

Αποσφράγιση προσφορών για τον ΒΟΑΚ στις 25 Ιανουαρίου (Τύπος)

Σύμφωνα με το Euro2day.gr που επικαλείται σχετικό σχόλιο του υφυπουργού Υποδομών, η αποσφράγιση των προσφορών για την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, αρχικού προϋπολογισμού EUR 1,75δισ., έχει προγραμματιστεί για τις 25 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι τρεις κατασκευαστές έχουν καταθέσει προσφορές για το συγκεκριμένο έργο, δηλαδή η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, η κοινοπραξία ΑΒΑΞ-Egis-Meridien και η κοινοπραξία Μυτιληναίος-ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

 

Η Eurobank Holdings άντλησε EUR 300εκ. μέσω της έκδοσης νέου ομολόγου Tier ΙΙ-Τύπος

Σύμφωνα με δημοσιεύματα (euro2day), η Eurobank Holdings άντλησε EUR 300εκ. μέσω της έκδοσης νέου ομολόγου χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας Tier ΙΙ με απόδοση 6,375% (στο πλαίσιο των MREL). Το ομόλογο έχει διάρκεια 10,25 έτη και δικαίωμα ανάκλησης σε 5,25 έτη. Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank είχε εκδώσει στις 30 Νοεμβρίου 2022, ομόλογο Tier II ύψους EUR 300εκ., με απόδοση 10,0%.

 

Η Μυτιληναίος αναβαθμίστηκε από την S&P σε ‘BB+’ με σταθερή προοπτική λόγω περαιτέρω ισχυρής ανάπτυξης

Ο οίκος αξιολόγησης S&P αναβάθμισε την εταιρεία Μυτιληναίος σε “ΒΒ+” με σταθερές προοπτικές λόγω της αναμενόμενης περαιτέρω ισχυρής ανάπτυξης. Αναλυτικότερα, ο οίκος προβλέπει EBITDA ύψους EUR 1,0-1,1δισ. την περίοδο 2023-2024, που συνεπάγεται αναλογία χρέους/EBITDA στο 1,5x-1,8x, κοντά στο όριο 2x για το συγκεκριμένο επίπεδο αξιολόγησης. Η S&P θα μπορούσε να χαμηλώσει την αξιολόγηση εάν η προσαρμοσμένη αναλογία χρέους/EBITDA ξεπερνούσε το 2x το 2024. Από την άλλη πλευρά, μια ενδεχόμενη μελλοντική αναβάθμιση θα εξαρτηθεί από: α) τη μη πραγματοποίηση αλλαγών στη χρηματοοικονομική πολιτική της Μυτιληναίος, συμπεριλαμβανομένης της διανομής μερισμάτων και της μείωσης του κινδύνου κεφαλαιουχικών δαπανών, β) προσαρμοσμένο χρέος προς EBITDA στο 1,5x ή χαμηλότερα και μια σταθερά θετική παραγωγή FOCF και γ) να έχει μεγαλύτερο track record το σχέδιο εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ ολοκλήρωσε με επιτυχία την ιδιωτική τοποθέτηση 6εκ. μετοχών

Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της ιδιωτικής τοποθέτησης σε επιλεγμένους θεσμικούς επενδυτές 6 εκατ. μετοχών, περίπου 6% του συνόλου, στην τιμή των EUR 13,20/μετοχή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα λάβει χώρα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας με την έκδοση 6εκ. μετοχών, ενώ παράλληλα η Εταιρεία θα προχωρήσει στην ακύρωση ισάριθμων ιδίων μετοχών, έτσι ώστε οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Εταιρείας δεν θα υποστούν αραίωση (dilution) από την αύξηση μετοχικού Κεφαλαίου. Τέλος, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ ανακοίνωσε τον τερματισμό του τρέχοντος προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών, προσθέτοντας ότι ο συνολικός αριθμός των ιδίων μετοχών που κατέχει σήμερα η Εταιρεία άμεσα και έμμεσα ανέρχεται σε 10.295.406 μετοχές με μέση τιμή απόκτησης EUR 7,2929/μετοχή.

 

Η δημόσια προσφορά για το ομόλογο της Autohellas ολοκληρώνεται σήμερα

Η περίοδος της δημόσιας προσφοράς για τη νέα έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου της Autohellas θα διαρκέσει μέχρι και σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η απόδοση των νέων ομολογιών θα κυμανθεί μεταξύ 4,25-4,60%.

 

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

19/01/24 | Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών ΝΟΕ & Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία ΝΟΕ

26/01/24 | Οικοδομική Δραστηριότητα ΟΚΤ

26/01/24 | Scope Ratings – Αναθεώρηση αξιολόγησης Ελληνικού αξιόχρεου

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων 2023

25/01/24 | Μυτιληναίος (Flash Note)

23/02/24 | Πειραιώς Financial Holdings

28/02/24 | Ideal Holdings (Flash Note)

29/02/24 | HELLENiQ ENERGY

Έκτακτες/Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις

19/01/24 | Alpha Αστικά Ακίνητα (ΕΓΣ)

24/01/24 | Μότορ Οϊλ (ΕΓΣ)

30/01/24 | International Intercontinental ΑΕΕΑΠ (ΕΓΣ)

07/02/24 | Jumbo (ΕΓΣ)

20/02/24 | Entersoft (ΕΓΣ)

Αποκοπή μερίσματος

19/03/24 | Jumbo (έκτακτη χρηματική διανομή EUR 0,60/μετοχή)

Αποκοπή δικαιώματος επιστροφής κεφαλαίου

29/01/24 | Ευρωσύμβουλοι (EUR 0,06)

Έναρξη διαπραγμάτευσης νέων μετοχών

22/01/24 | Frigoglass (από reverse split)

24/01/24 | Trastor ΑΕΕΑΠ (από ΑΜΚ)

Διοργάνωση Ημέρας Κεφαλαιαγορών

23/01/24 | ΔΕΗ

Έκδοση Εταιρικού Ομολόγου

17/01/24-19/01/24 | Autohellas – Περίοδος Δημόσιας Προσφοράς

24/01/24 | Autohellas – Έναρξη διαπραγμάτευσης νέων ομολογιών

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 19-01-2024.pdf