Σχόλιο Αγοράς

Το ΧΑ έκλεισε σε αρνητικό έδαφος χθες, αντιστρέφοντας τα αρχικά κέρδη, υποαποδίδοντας σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,20% και έκλεισε στις 1.404,11 μονάδες (FTSE Large Cap: -0,17%, FTSE Mid Cap: -0,01%, Δείκτης Τραπεζών: -1,03%) και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα EUR 93,5εκ., χαμηλότερα σε σχέση με τα EUR 140,6εκ. την Παρασκευή. Αναμένουμε η αγορά να προσπαθήσει να κινηθεί υψηλότερα, μετά τις πρόσφατες έντονες ρευστοποιήσεις.

 

Σημερινοί τίτλοι νέων

 • Εκτέλεση προϋπολογισμού κεντρικής κυβέρνησης Ιανουάριος-Μάιος 2024 (προσωρινά στοιχεία)
 • Τα δάνεια των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων αυξήθηκαν σε EUR 70,0δισ. το 1ο τρίμηνο 2024-ΤτΕ
 • Αύξηση της διεθνούς επιβατικής κίνησης τον Μάιο (Fraport Greece)
 • Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών – Τακτική Γ.Σ. στις 24 Ιουλίου, αποκοπή μερίσματος στις 26 Ιουλίου
 • Η Πειραιώς Financial Holdings θα ανακοινώσει στρατηγική συνεργασία με την Dimand σύμφωνα με δημοσιεύματα
 • Η Μότορ Οϊλ αποκτά μέσω κοινοπρακτικού σχήματος project φωτοβολταϊκών ισχύος 86MW και αποθήκευσης ενέργειας 18MWh στην Ρουμανία
 • Η Meridiam υπέγραψε MoU με τον ΑΔΜΗΕ για την είσοδο της στον Great Sea Interconnector
 • Η LAMDA Development πούλησε το 2% των μετοχών της εταιρείας στην οικογένεια Προκοπίου
 • Η ΑΒΑΞ ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών
 • Διανομή μετοχών της Autohellas σε στελέχη
 • Noval Property – Αποκοπή μερίσματος αύριο
 • Trade Estates – Αποκοπή μερίσματος αύριο
 • Real Consulting – Τακτική Γενική Συνέλευση στις 8 Ιουλίου

 

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

 

Εκτέλεση προϋπολογισμού κεντρικής κυβέρνησης Ιανουάριος-Μάιος 2024 (προσωρινά στοιχεία)

Είδηση: Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης σε τροποποιημένη ταμειακή βάση την περίοδο Ιανουάριος-Μάιος 2024, το ισοζύγιο του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης κατέγραψε έλλειμμα EUR 580εκ. έναντι του στόχου για έλλειμμα EUR 2.728εκ. (με βάση την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2024) και έναντι ελλείμματος EUR 1.116εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους EUR 3.152εκ., έναντι του στόχου για πλεόνασμα ύψους EUR 802εκ. και έναντι πλεονάσματος EUR 2.300εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Ανάλυση: Αναλυτικότερα, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουάριος-Μάιος 2024 διαμορφώθηκαν σε EUR 26.838εκ., παρουσιάζοντας υπεραπόδοση κατά EUR 1.426εκ. έναντι του στόχου. Η υπεραπόδοση αποδίδεται κυρίως α) στα αυξημένα φορολογικά έσοδα κατά EUR 1.501εκ., μετά την αφαίρεση των επιστροφών και β) στα αυξημένα έσοδα του ΠΔΕ κατά EUR 1.049εκ. που υπεραντιστάθμισαν την προγενέστερη είσπραξη το 2023 κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους EUR 1,8δισ., τα οποία έπρεπε να εισπραχθούν το 2024. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε EUR 24.827εκ., υπερβαίνοντας τον στόχο κατά EUR 1.443εκ., κυρίως λόγω της καλύτερης απόδοσης στην είσπραξη των φόρων εισοδήματος του προηγούμενου έτους κατά EUR 647εκ. καθώς και της καλύτερης απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε EUR 27.418εκ., χαμηλότερες κατά EUR 723εκ. έναντι του στόχου.

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

 

Τα δάνεια των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων αυξήθηκαν σε EUR 70,0δισ. το 1ο τρίμηνο 2024-ΤτΕ

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η ονομαστική αξία των δανείων του ιδιωτικού τομέα του εσωτερικού, τα οποία διαχειρίζονται οι εγχώριες Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ) και έχουν μεταβιβαστεί σε εξειδικευμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού παρουσίασε αύξηση κατά EUR 579,0εκ. σε τριμηνιαία βάση σε περίπου EUR 70,05δισ. το 1ο τρίμηνο του 2024.

 

Αύξηση της διεθνούς επιβατικής κίνησης τον Μάιο (Fraport Greece)

Σύμφωνα με τη Fraport Greece (διαχειρίστρια εταιρεία των 14 περιφερειακών ελληνικών αεροδρομίων), η διεθνής επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια τον Μάιο του 2024 αυξήθηκε κατά 11,6% σε ετήσια βάση, ενώ το πρώτο πεντάμηνο του 2024 η διεθνής επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 9,6% σε ετήσια βάση στους 4.811χιλ. ταξιδιώτες.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

 

Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών – Τακτική Γ.Σ. στις 24 Ιουλίου, αποκοπή μερίσματος στις 26 Ιουλίου

Η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών ανακοίνωσε ότι η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Ιουλίου. Η μετοχή θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους EUR 0,026/μετοχή την Παρασκευή 26 Ιουλίου και η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί την 1η Αυγούστου. Τέλος, η Alpha θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 2ου τριμήνου 2024 την Παρασκευή 2 Αυγούστου.

 

Η Πειραιώς Financial Holdings θα ανακοινώσει στρατηγική συνεργασία με την Dimand σύμφωνα με δημοσιεύματα

Δημοσιεύματα του τύπου (Ναυτεμπορική) αναφέρουν ότι η Πειραιώς θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα στρατηγική συνεργασία με την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand σχετικά με τη δημιουργία της νέας της έδρας στο κέντρο της Αθήνας και την αξιοποίηση ενός σημαντικού οικοπέδου στο Λαύριο.

 

Η Μότορ Οϊλ αποκτά μέσω κοινοπρακτικού σχήματος project φωτοβολταϊκών ισχύος 86MW και αποθήκευσης ενέργειας 18MWh στην Ρουμανία

Η Μότορ Οϊλ ανακοίνωσε τη συμμετοχή της θυγατρικής της εταιρείας MORE με ποσοστό 49% σε κοινοπρακτικό σχήμα με την εταιρεία PREMIER ENERGY. Η κοινοπραξία ανέλαβε την κατασκευή δύο φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 86MW που θα είναι συνδεδεμένοι με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας χωρητικότητας 18MW και θα ευρίσκονται στην περιοχή της κομητείας Buzău στη Ρουμανία. H ολοκλήρωση της κατασκευής των έργων τοποθετείται το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Σχόλιο: Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των αποτελεσμάτων 9μηνου 2023, η διοίκηση της Μότορ Οϊλ εξέφρασε την πεποίθησή της ότι θα επιτύχει το στόχο της για ΑΠΕ 2GW το 2030 χωρίς περαιτέρω εξαγορές, προσθέτοντας ότι διατηρεί την επιλεκτική και ευκαιριακή της προσέγγιση στην αγορά εξαγορών και συγχωνεύσεων με το βλέμμα στραμμένο σε έργα που προσθέτουν αξία και επιτρέπουν επίσης την περαιτέρω ανάπτυξη μετά το 2030.

 

Η Meridiam υπέγραψε MoU με τον ΑΔΜΗΕ για την είσοδο της στον Great Sea Interconnector

Σύμφωνα με το Energypress.gr, ο ΑΔΜΗΕ και η Meridiam υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για την είσοδο της Meridiam στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας Great Sea Interconnector, η οποία είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ. Υπενθυμίζεται ότι η Meridiam σε κοινοπραξία με την Phaethon Holdings και η State Grid International είναι οι δύο υποψήφιοι επενδυτές για τη φάση των δεσμευτικών προσφορών του διαγωνισμού για την απόκτηση ποσοστού 20% της διασύνδεσης Αριάδνη. Σε άλλα νέα, η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών θα ανακοινώσει σήμερα τα αποτελέσματα του 1ου τριμήνου του 2024.

 

Η LAMDA Development πούλησε το 2% των μετοχών της εταιρείας στην οικογένεια Προκοπίου

Η LAMDA Development ανακοίνωσε ότι την 14.06.2024 προχώρησε στην πώληση 3.534.734 ιδίων μετοχών που αντιστοιχούν σε 2,0% του συνόλου των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας σε τιμή πώλησης EUR 7,10 ανά μετοχή, σε εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας του κ. Γεώργιου Προκοπίου.

Σχόλιο: Η συναλλαγή συμφωνήθηκε με premium 9,2% σε σύγκριση με την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής και έκπτωση 11,7% σε σύγκριση με την Καθαρή Αξία Ενεργητικού (NAV) της 31ης Μαρτίου 2024. Η πώληση αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής συνεργασίας των δύο μερών, η οποία περιλαμβάνει την ανάπτυξη εκπαιδευτικού ιδρύματος με Διεθνές Πρόγραμμα Σπουδών και περαιτέρω αναπτύξεις για οικιστικούς και γραφειακούς χώρους εντός του έργου του Ελληνικού, συνολικής επιτρεπόμενης δόμησης 86.000 τ.μ.

 

Η ΑΒΑΞ ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών

Μετά τη σχετική έγκριση από τη Τακτική Γενική Συνέλευση, το ΔΣ της ΑΒΑΞ έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη του 2ετούς προγράμματος επαναγοράς μετοχών έως 10.000.000 μετοχών της εταιρείας, με εύρος τιμών EUR 0,50-4,00 ανά μετοχή.

 

Διανομή μετοχών της Autohellas σε στελέχη

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι διέθεσε δωρεάν 19.000 ίδιες μετοχές σε στελέχη της, λόγω επίτευξης εταιρικών στόχων, στο πλαίσιο προγράμματος επιβράβευσης. Οι προαναφερθείσες μετοχές είχαν αποκτηθεί από την εταιρεία στο πλαίσιο προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών.

 

Noval Property – Αποκοπή μερίσματος αύριο

Η μετοχή της εταιρείας θα διαπραγματεύεται αύριο χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος ύψους EUR 0,025/μετοχή (μερισματική απόδοση: 0,9%).

 

Trade Estates – Αποκοπή μερίσματος αύριο

Η μετοχή της εταιρείας θα διαπραγματεύεται αύριο χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος ύψους EUR 0,08/μετοχή (μερισματική απόδοση: 4,8%).

 

Real Consulting – Τακτική Γενική Συνέλευση στις 8 Ιουλίου

Η Τακτική Γενική Συνέλευση της εταιρείας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 8 Ιουλίου στις 14:00 ώρα Ελλάδος. Οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν μεταξύ άλλων την εισαγωγή του συνόλου των κοινών μετοχών της εταιρείας προς διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά της Αγοράς Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και την διαγραφή των μετοχών της εταιρείας από την Εναλλακτική Αγορά, την έγκριση προγράμματος δωρεάν διάθεσης μετοχών σε μέλη του ΔΣ και στελέχη της εταιρίας καθώς και ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών.

 

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

20/06/24 | Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών ΑΠΡ & Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία ΑΠΡ

27/06/24 | Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ΙΟΥΝ & Οικοδομική Δραστηριότητα ΜΑΡ

28/06/24 | Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία ΜΑΪ & Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο ΑΠΡ

Αγορά

20/06/24 | MSCI 2024 Ετήσια αναθεώρηση ταξινόμησης αγορών

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων 1ου τριμήνου 2024

18/06/24 | ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών

28/06/24 | Attica Bank

Έκτακτες/Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις

18/06/24 | Galaxy Cosmos Mezz Plc (επαν. ΤΓΣ)

19/06/24 | Motor Oil (ΤΓΣ), Βιοκαρπέτ (ΤΓΣ), Ικτίνος (ΤΓΣ)

20/06/24 | Τέρνα Ενεργειακή (ΤΓΣ), AS Company (ΤΓΣ), ΕΛΤΟΝ (ΤΓΣ), Mevaco (ΤΓΣ)

21/06/24 | Fourlis (ΤΓΣ), Flexopack (ΤΓΣ)

26/06/24 | ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (ΤΓΣ), Τεχνική Ολυμπιακή (ΤΓΣ), INTERTECH (ΤΓΣ), Βογιατζόγλου Systems (ΤΓΣ)

27/06/24 | HELLENiQ ENERGY (ΤΓΣ), PPC (ΤΓΣ), LAMDA Development (ΤΓΣ), Elastron (ΤΓΣ), Space Hellas (ΤΓΣ), Ιατρικό Αθηνών (ΤΓΣ)

28/06/24 | Πειραιώς Financial Holdings (ΤΓΣ), OTE (ΤΓΣ), ΕΚΤΕΡ (ΤΓΣ), Frigoglass (ΤΓΣ), Πλαστικά Κρήτης (ΤΓΣ), Alumil (ΤΓΣ), AVE (ΤΓΣ), ΠΑΪΡΗΣ (ΤΓΣ), Μπήτρος (ΤΓΣ)

02/07/24 | Intrakat (ΤΓΣ), ΚΡΙ-ΚΡΙ (ΤΓΣ)

03/07/24 | ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών (ΤΓΣ)

04/07/24 | ΟΛΠ (ΤΓΣ), ΕΛΙΝΟΙΛ (ΤΓΣ)

05/07/24 | Sunrise Mezz PLC (ΤΓΣ), Phoenix Vega Mezz PLC (ΤΓΣ), ΙΛΥΔΑ (ΤΓΣ), Medicon (ΤΓΣ)

08/07/24 | ΕΛΛΑΚΤΩΡ (ΕΓΣ), Real Consulting (ΤΓΣ)

09/07/24 | Austriacard Holdings (ΤΓΣ), Lavipharm (ΤΓΣ), Centric (ΤΓΣ)

10/07/24 | Attica Bank (ΤΓΣ), AVE (ΤΓΣ)

11/07/24 | ΕΥΔΑΠ (ΤΓΣ), Alpha Real Estate (ΤΓΣ)

19/07/24 | Quality & Reliability (ΤΓΣ)

23/07/24 | Eurobank Holdings (ΤΓΣ)

24/07/24 | Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών (ΤΓΣ)

26/07/24 | Εβροφάρμα (ΤΓΣ)

20/08/24 | ΕΥΑΘ (ΤΓΣ)

30/08/24 | Μπλε Κέδρος (ΤΓΣ)

04/09/24 | ΕΛΒΕ (ΤΓΣ)

06/09/24 | Δομική Κρήτης (ΤΓΣ)

10/09/24 | Epsilon Net (ΤΓΣ)

Αποκοπή μερίσματος

19/06/24 | Trade Estates (EUR 0,08), Noval Property (EUR 0,02497892)

25/06/24 | Optima bank (EUR 0,44), Titan Cement (EUR 0,85), Ελληνικά Χρηματιστήρια (EUR 0,25036335), ΕλβαλΧαλκόρ (EUR 0,04), Βιοχάλκο (EUR 0,12), Cenergy (EUR 0,08), Quest Συμμετοχών (EUR 0,22), Intracom (EUR 0,05),  Intercontinental International

26/06/24 | Motor Oil (υπολ. EUR 1,40), Mytilineos (EUR 1,50), Fourlis (EUR 0,12)

28/06/24 | Performance Technologies (EUR 0,05263)

01/07/24 | Loulis Food

02/07/24 | Flexopack

03/07/24 | Interlife (EUR 0,16)

04/07/24 | OTE (EUR 0,71)

05/07/24 | Trastor ΑΕΕΑΠ (EUR 0,02)

08/07/24 | Τέρνα Ενεργειακή (EUR 0,38), ΕΚΤΕΡ

10/07/24 | Πειραιώς Financial Holdings (EUR 0,063), HELLENiQ ENERGY (υπολ. EUR 0,60), Jumbo (EUR 1,00), AS Company

15/07/24 | Βογιατζόγλου Systems (EUR 0,145), Medicon

16/07/24 | Austriacard Holdings, Alpha Real Estate

18/07/24 | ΙΛΥΔΑ (EUR 0,02)

22/07/24 | ΔΕΗ (EUR 0,25), ΕΥΔΑΠ (EUR 0,10), Space Hellas (EUR 0,16)

25/07/24 | Eurobank Holdings (EUR 0,0933)

26/07/24 | Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών (EUR 0,026)

29/07/24 | ΟΛΠ (EUR 1,34), ΑΒΑΞ (EUR 0,03)

01/08/24 | Πλαστικά Κρήτης

22/08/24 | ΚΡΙ-ΚΡΙ (EUR 0,35)

27/08/24 | ΕΥΑΘ

02/09/24 | ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών

11/09/24 | Μπλε Κέδρος

12/09/24 | Εβροφάρμα

17/09/24 | Epsilon Net

Αποκοπή δικαιώματος επιστροφής κεφαλαίου

25/06/24 | ΟΠΑΠ (EUR 0,25)

02/07/24 | Intracom Holdings (EUR 0,07)

22/07/24 | ΕΛΛΑΚΤΩΡ (EUR 0,50)

25/07/24 | Ideal Holdings (EUR 0,20)

28/08/24 | ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 18-06-2024.pdf