Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Η ΕΕ ενέκρινε το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας (RRF), συνολικού ύψους EUR 30,5δις (EUR 17,8δις σε επιχορηγήσεις και EUR 12,7δις σε δάνεια). Η Επιτροπή δήλωσε ότι αυτή η χρηματοδότηση θα υποστηρίξει την εφαρμογή των κρίσιμων επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων που περιγράφονται στο ελληνικό RRF και θα βοηθήσει την Ελλάδα να αναδειχθεί ισχυρότερη από την πανδημία Covid-19. Το Συμβούλιο θα έχει τώρα τέσσερις εβδομάδες, για να εγκρίνει την πρόταση της ΕΕ, η οποία θα επιτρέψει την εκταμίευση EUR 4δις ως προχρηματοδότηση στην Ελλάδα. Σχολιάζοντας το RRF, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ursula von der Leyen ανέφερε ότι «το πρόγραμμα είναι ασύγκριτο στην κλίμακα και τη φιλοδοξία του», προσθέτοντας ότι «είναι μια εξαιρετική απάντηση, για μια εξαιρετική κρίση. Αναμορφώνουμε την ήπειρό μας για δεκαετίες μπροστά». Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι το ελληνικό σχέδιο αποτελείται από «175 κρίσιμες επενδύσεις, έργα και μεταρρυθμίσεις σε τέσσερις τομείς: περιβαλλοντικές, ψηφιακές μεταρρυθμίσεις, απασχόληση και ιδιωτικές επενδύσεις» προσθέτοντας ότι το σχέδιο «περιλαμβάνει έργα με σημαντικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Το χθεσινό Eurogroup καλωσόρισε «την εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμών ότι, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκλήθηκαν από την πανδημία, η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις». Ως αποτέλεσμα, το Eurogroup ενέκρινε την απελευθέρωση της πέμπτης δόσης μέτρων για το χρέος της Ελλάδας (απελευθέρωση κερδών ΟΕΔ της ΕΚΤ και λοιπών κεντρικών τραπεζών) και τη μηδενική αύξηση του περιθωρίου επιτοκίου για ορισμένα δάνεια από τον EFSF, αξίας EUR 748εκ στο σύνολο.

Σύμφωνα με το capital.gr, το νέο Μεσοπρόθεσμο (2022-2025) Δημοσιονομικό Πρόγραμμα που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη ΕΕ την επόμενη εβδομάδα θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,7% το 2025 από 7,1% έλλειμμα φέτος και οριακό έλλειμμα (0,5%) το 2022, γυρνώντας σε πλεόνασμα 2% το 2023 και 2,8% το 2024. Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται στην πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ φέτος κατά 3,6% (κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτίμησαν πρόσφατα ότι θα υπάρξει ανοδική αναθεώρηση), ακολουθούμενο από αύξηση 6,2% το 2022, 4,4% το 2023, 4,3% το 2024 και 3,3% το 2025.

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

Κατά την εξαμηνιαία έκθεση χρηματοοικονομικής σταθερότητας, η ΤτΕ σημείωσε τα ακόλουθα μεταξύ άλλων: 1) Το χρηματοπιστωτικό σύστημα αντιμετώπισε καλά την πανδημική κρίση COVID-19 και παρέμεινε ανθεκτικό. 2) Το υψηλό απόθεμα NPL και η ποιότητα του κεφαλαίου παραμένουν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα, μαζί με έναν ισχυρότερο δεσμό με το κράτος. 3) Οι πρωτοβουλίες των τραπεζών και της κυβέρνησης μέσω της εφαρμογής του προγράμματος Ηρακλής συνέβαλαν στη μείωση του δείκτη NPL, αλλά οι τράπεζες πρέπει να επισπεύσουν την αναγνώριση τυχόν νέων NPL προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αντιμετωπίζονται σωστά. 4) Η κεφαλαιακή επάρκεια βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο, αλλά η ποιότητα του κεφαλαίου (υψηλό μερίδιο DTC) ενέχει αυξημένους κινδύνους μεσοπρόθεσμα.

 

Τίτλοι νέων της αγοράς

Σήμερα θα τεθούν σε εφαρμογή οι αλλαγές στους δείκτες FTSE/XA, μετά το κλείσιμο της αγοράς. Κατά την εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών FTSE, αποφασίστηκε η προσθήκη της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στον δείκτη FTSE/ATHEX Large Cap, σε αντικατάσταση της Φουρλής Συμμετοχών η οποία εντάσσεται στον δείκτη FTSE/ATHEX Mid Cap. Επίσης, στον δείκτη FTSE/ATHEX Mid Cap προστίθεται ο ΟΛΘ ενώ διαγράφονται οι μετοχές των Intercontinental ΑΕΕΑΠ και MIG.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Η ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο 2021 πωλήσεις EUR 67,8εκ. (-3,5% ετησίως) και προσαρμοσμένο EBITDA EUR 46,4εκ. (-10,3% ετησίως). Περιλαμβάνοντας διάφορα έκτακτα, το δημοσιευμένο EBITDA ανήλθε στα EUR 47,5εκ. (-7,7% ετησίως) και τα καθαρά κέρδη στα EUR 16,3εκ. (-21,4% ετησίως). Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα EUR 591.5εκ. (ταμειακά διαθέσιμα EUR 159,4εκ.) από EUR 507εκ. (ταμειακά διαθέσιμα EUR 248,5εκ.) στα τέλη του 2020. Οι επενδύσεις ανήλθαν στα EUR 81,6εκ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση 59%.  Θυμίζουμε ότι η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών έχει ανακοινώσει πληρωμή μεικτού μερίσματος EUR 0,103/μετοχή (ημερομηνία αποκοπής 23 Αυγούστου), με την μερισματική απόδοση να ανέρχεται π. 3.8%. Σχετικά με το επενδυτικό πρόγραμμα, η μεγάλη σύνδεση Αττική-Κρήτη με προϋπολογισμό EUR 1 δις προχωράει με στόχο ολοκλήρωσης τα μέσα 2023, η σύνδεση Πελοπόννησος-Κρήτη είναι έτοιμη να λειτουργήσει, ενώ η επόμενη φάση συνδέσεων στις Κυκλάδες εξασφάλισε χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης (RRF).

Υπογράφηκε χθες μεταξύ ΔΕΣΦΑ και της Διώρυγα Gas (θυγατρική της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ), η πρότυπη σύμβαση δέσμευσης μελλοντικής δυναμικότητας (Advanced Reservation of Capacity Agreement – ARCA) για την κατασκευή των απαιτούμενων διασυνδέσεων μεταξύ της πλωτής μονάδας προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) που σχεδιάζει να αναπτύξει η θυγατρική εταιρεία της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ στην περιοχή του διυλιστηρίου στον κόλπο των Αγ. Θεοδώρων Κορίνθου. Σύμφωνα με το newmoney, η υπογραφή της σύμβασης ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση της επένδυσης μέχρι τα τέλη του 2023.

Οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ ενέκριναν χθες το προτεινόμενο μέρισμα των EUR 0,55/μετοχή (προ φόρου 5%) για τη χρήση του 2020. Η ημερομηνία αποκοπής έχει οριστεί στις 13 Ιουλίου, ενώ η πληρωμή του μερίσματος θα λάβει χώρα στις 3 Αυγούστου. Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι μέτοχοι μπορούν να λάβουν νέες μετοχές αντί για μετρητά, εξασκώντας το αντίστοιχο δικαίωμα μεταξύ 15-28 Ιουλίου 2021. Με βάση τη χθεσινή τιμή κλεισίματος της μετοχής, η μερισματική απόδοση ανέρχεται σε 4,2%.

Σήμερα η Φουρλής Συμμετοχών θα πραγματοποιήσει την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων. Σημειώνεται ότι η εταιρία δε θα διανείμει μέρισμα για τη χρήση του 2020.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 18-06-2021.pdf