Σχόλιο Αγοράς

Το ΧΑ έκλεισε χαμηλότερα χθες, υπεραποδίδοντας ωστόσο σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή πτώση κατά 0,08% και έκλεισε στις 1.331,34 μονάδες (FTSE Large Cap: -0,08%, FTSE Mid Cap: +0,13%, Δείκτης Τραπεζών: -0,20%) με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα EUR 129,4εκ., υψηλότερα σε σχέση με τα EUR 87,0εκ. την Τρίτη. Αναμένουμε το ΧΑ να ανακάμψει σήμερα.

 

Σημερινοί τίτλοι νέων

  • Η Ελλάδα άντλησε EUR 250εκ. μέσω επανέκδοσης ομολόγου
  • Ο ΟΔΔΗΧ εξετάζει την έκδοση 10ετούς ομολόγου (Τύπος)
  • Οι ελληνικές τράπεζες αποφάσισαν να παρατείνουν το πάγωμα των δόσεων των στεγαστικών δανείων-Τύπος
  • Η Optima bank ενδιαφέρεται για δάνεια που έχουν εξυγιανθεί
  • Αύξηση των πωλήσεων της Jumbo κατά 9% τον Δεκέμβριο- το ΔΣ θα προτείνει έκτακτη χρηματική διανομή EUR 0,60/μετοχή
  • Η Ηλέκτωρ υπέγραψε τρία έργα στη διαχείριση απορριμμάτων
  • Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2023 της ΕΧΑΕ στις 27 Μαρτίου

 

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

 

Η Ελλάδα άντλησε EUR 250εκ. μέσω επανέκδοσης ομολόγου

Η Ελλάδα άντλησε EUR 250εκ από την επανέκδοση μέσω δημοπρασίας υφιστάμενου Ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου, σταθερού επιτοκίου 3,875%, λήξης 15 Ιουνίου 2028, με την τελική απόδοση να διαμορφώνεται στο 2,72%. Οι συνολικές προσφορές που υποβλήθηκαν έφτασαν τα EUR 1.086εκ., που συνεπάγεται συντελεστή κάλυψης 4,30x.

 

Ο ΟΔΔΗΧ εξετάζει την έκδοση 10ετούς ομολόγου (Τύπος)

Σύμφωνα με το Newmoney.gr, ο ΟΔΔΗΧ παρακολουθεί τις συνθήκες στις αγορές προκειμένου να προχωρήσει σε έκδοση 10ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου αντλώντας EUR 3δισ. μέσα  στον Ιανουάριο.

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

 

Οι ελληνικές τράπεζες αποφάσισαν να παρατείνουν το πάγωμα των δόσεων των στεγαστικών δανείων-Τύπος

Δημοσιεύματα του τύπου (capital.gr) αναφέρουν ότι οι ελληνικές τράπεζες αποφάσισαν έως το τέλος του 2025 να παραμείνει σταθερή η δόση των στεγαστικών δανείων για όσους δανειολήπτες την καταβάλλουν με συνέπεια.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

 

Η Optima bank ενδιαφέρεται για δάνεια που έχουν εξυγιανθεί

Η διοίκηση της Optima bank δήλωσε στο mononews.gr ότι η τράπεζα ενδιαφέρεται για τα reperforming loans, δηλ. τα δάνεια εκείνων των  επιχειρήσεων που έχουν εξυγιανθεί και μπορούν να ανταποκριθούν στην εξυπηρέτηση του δανεισμού τους, καθώς στοχεύει να στηρίξει τις επιχειρήσεις που πέρασαν κάποια δύσκολα χρόνια χωρίς να είναι υπεύθυνες και να τις βοηθήσει να επανενταχθούν στο τραπεζικό σύστημα. Υπενθυμίζεται ότι η Optima bank αγόρασε από την Intrum Hellas τέσσερα δάνεια ύψους EUR 10,0εκ. μετά την απαραίτητη διαδικασία αναδιάρθρωσης των δανείων αυτών, τα οποία αφορούν τέσσερις ξενοδοχειακές μονάδες που είχαν αρχικά ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο δανείων με την επωνυμία Tethys, στο πλαίσιο της στρατηγικής της διοίκησης για επέκταση των δραστηριοτήτων και ενίσχυση της οργανικής κερδοφορίας.

 

Αύξηση των πωλήσεων της Jumbo κατά 9% τον Δεκέμβριο- το ΔΣ θα προτείνει έκτακτη χρηματική διανομή EUR 0,60/μετοχή

Η Jumbo δημοσίευσε χθες την επικαιροποίηση των πωλήσεων για το έτος 2023, σύμφωνα με την οποία οι πωλήσεις του Ομίλου τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν κατά +9,0% σε ετήσια βάση, με οδηγό τις καθαρές πωλήσεις της μητρικής (+4,0% σε ετήσια βάση), την Ρουμανία (+18%) και ακολουθούν η Βουλγαρία και η Κύπρος (+12% και +4% αντίστοιχα). Επιπλέον, στη χρήση 2023, οι πωλήσεις του Ομίλου κατέγραψαν συνολική αύξηση της τάξης του +14% περίπου σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας την εκτίμηση της διοίκησης για αύξηση των πωλήσεων κατά 12% σε ετήσια βάση, με τις πωλήσεις στην Ελλάδα να είναι αυξημένες κατά 14% σε ετήσια βάση, τις πωλήσεις στην Ρουμανία να είναι επίσης αυξημένες κατά +15%, στην Βουλγαρία οι πωλήσεις να είναι πάνω +13%, ενώ οι πωλήσεις στην Κύπρο να είναι πάνω +11%. Η διοίκηση υπογράμμισε ότι η στρατηγική επιλογή του ομίλου για διατήρηση των τιμών σε επίπεδα αντίστοιχα των εισοδημάτων του καταναλωτικού κοινού επιβεβαιώθηκε από τις επιδόσεις των πωλήσεων της περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και ότι ο όμιλος θα διατηρήσει τη στρατηγική του παρά την ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα. Υπενθυμίζεται ότι τα δύο καταστήματα που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου παραμένουν κλειστά, με την εταιρεία να συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο στην αποκατάσταση και επαναλειτουργία τους. Το σύνολο των καταστημάτων του Ομίλου ανέρχεται πλέον σε 85, εκ των οποίων 53 στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 10 στη Βουλγαρία και 17 στη Ρουμανία, ενώ η διοίκηση σημειώνει ότι στόχος του Ομίλου για το 2024ε είναι να ανοίξει τρία ακόμη υπερκαταστήματα στη Ρουμανία και ένα υπερκατάστημα στην Κύπρο. Τέλος, τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα του ομίλου διαμορφώθηκαν σε περίπου EUR 431εκ. και το Δ.Σ. ανακοίνωσε ότι συγκαλεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 7 Φεβρουαρίου 2024 με θέμα την λήψη απόφασης για χρηματική διανομή, που θα αποτελεί μέρος των εκτάκτων αποθεματικών από φορολογηθέντα και μη διανεμηθέντα κέρδη προηγούμενων χρήσεων, ποσού μικτού EUR 0,60 ανά μετοχή. Η ημερομηνία αποκοπής της έκτακτης χρηματικής διανομής ορίζεται στις 19 Μαρτίου.

 

Η Ηλέκτωρ υπέγραψε τρία έργα στη διαχείριση απορριμμάτων

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η Ηλέκτωρ, που αποτελεί τον βραχίονα διαχείρισης απορριμμάτων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ανέλαβε τρεις συμβάσεις διαχείρισης απορριμμάτων συνολικού ύψους EUR 22εκ. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι δύο από αυτές τις συμβάσεις ανατέθηκαν σε κοινοπραξία της Ηλέκτωρ με την εταιρεία “Thalis” της Motor Oil.

 

Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2023 της ΕΧΑΕ στις 27 Μαρτίου 

Η εταιρεία Ελληνικά Χρηματιστήρια γνωστοποίησε ότι θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της χρήσης 2023 την Τετάρτη 27 Μαρτίου και ότι η Τακτική Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Ιουνίου.

 

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

19/01/24 | Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών ΝΟΕ & Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία ΝΟΕ

26/01/24 | Οικοδομική Δραστηριότητα ΟΚΤ

26/01/24 | Scope Ratings – Αναθεώρηση αξιολόγησης Ελληνικού αξιόχρεου

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων 2023

25/01/24 | Μυτιληναίος (Flash Note)

23/02/24 | Πειραιώς Financial Holdings

28/02/24 | Ideal Holdings (Flash Note)

29/02/24 | HELLENiQ ENERGY

Έκτακτες/Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις

19/01/24 | Alpha Αστικά Ακίνητα (ΕΓΣ)

24/01/24 | Μότορ Οϊλ (ΕΓΣ)

30/01/24 | International Intercontinental ΑΕΕΑΠ (ΕΓΣ)

07/02/24 | Jumbo (ΕΓΣ)

20/02/24 | Entersoft (ΕΓΣ)

Αποκοπή μερίσματος

19/03/24 | Jumbo (έκτακτη χρηματική διανομή EUR 0,60/μετοχή)

Αποκοπή δικαιώματος επιστροφής κεφαλαίου

29/01/24 | Ευρωσύμβουλοι (EUR 0,06)

Έναρξη διαπραγμάτευσης νέων μετοχών

22/01/24 | Frigoglass (από reverse split)

24/01/24 | Trastor ΑΕΕΑΠ (από ΑΜΚ)

Διοργάνωση Ημέρας Κεφαλαιαγορών

23/01/24 | ΔΕΗ

Έκδοση Εταιρικού Ομολόγου

17/01/24-19/01/24 | Autohellas – Περίοδος Δημόσιας Προσφοράς

24/01/24 | Autohellas – Έναρξη διαπραγμάτευσης νέων ομολογιών

 

 

 

 

 

 

 

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 18-01-2024.pdf