Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Σύμφωνα με πληροφορίες (euro2day.gr), το σημερινό Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει την αποδέσμευση των EUR 748εκ που συνδέονται με τα κέρδη σε ΟΕΔ από την ΕΚΤ και άλλες Κεντρικές Τράπεζες της ΕΕ, προς την Ελλάδα μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της 10ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας. Το ίδιο δημοσίευμα προσθέτει το σημερινό Eurogroup θα εγκρίνει επίσης το εθνικό πρόγραμμα ανάκαμψης της Ελλάδας («Ελλάδα 2.0»).

Ο  Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης πρόκειται να συναντηθεί σήμερα στην Αθήνα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

Η ΤτΕ ανακοίνωσε ότι τα δάνεια που διαχειρίζονται οι servicers NPE αυξήθηκαν κατά EUR 2,9δις σε τριμηνιαία βάση κατά το α’ τρίμηνο του 2021 και έφθασαν τα EUR 42,8δις.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Στην τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2021, η διοίκηση της Μότορ Όιλ ανέφερε κυρίως τα ακόλουθα: α) Το περιθώριο διύλισης το δεύτερο τρίμηνο κινήθηκε σε εύρος USD 8-9/bbl έναντι USD 6/bbl το προηγούμενο τρίμηνο, βοηθούμενο κυρίως από το μεγαλύτερο discount στην αγορά πετρελαίου. β) Μετά την άρση των περιορισμών των μετακινήσεων τον Μάιο, η εγχώρια ζήτηση σε βενζίνη και ντίζελ κίνησης ανέκαμψε σημαντικά, με τον Ιούνιο να συγκρίνεται με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Αντίθετα, η ζήτηση για το τζετ παραμένει σε μέτρια επίπεδα, με την ζήτηση να προβλέπεται ότι θα επανέλθει σε κανονικά επίπεδα το 2023-2024. γ) Η πρόβλεψη για τις επενδύσεις το 2021 σε επίπεδο μητρικής αυξήθηκε λίγο στα EUR 260 εκ. λόγω επιτάχυνσης της επένδυσης για την μετατροπή νάφθας (το συνολικό κόστος όμως δεν αλλάζει). δ) Το νέο εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος 877 MW με φυσικό αέριο ως καύσιμο το οποίο θα κατασκευαστεί μαζί με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ως το 2024 εκτιμάται ότι θα έχει απόδοση (IRR) σε εύρος 10-13% με περιθώριο ανόδου αν λάβει αποζημιώσεις ισχύος. Επί πλέον, η επένδυση συνδυάζεται με την επέκταση του ομίλου στην λιανική και την προμήθεια LNG. Η χρηματοδότηση θα είναι 25% ίδια κεφάλαια και 75% τραπεζικός δανεισμός για τον οποίο υπάρχει αρχική συμφωνία. ε) Η εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ το 2022 αναμένεται να φτάσει τα 364 MW, στοχεύοντας σε 0,5-0,6 GW ως ενδιάμεσο στόχο, ο οποίος αναμένεται να επιτευχθεί κυρίως μέσω της αξιοποίησης των αδειών αιολικών 650 MW που εξαγοράστηκαν πρόσφατα.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΠΑΠ. Μεταξύ άλλων, οι μέτοχοι καλούνται να εγκρίνουν το προτεινόμενο μέρισμα των EUR 0,55/μετοχή (προ φόρου 5%, ημερομηνία αποκοπής: 13 Ιουλίου) για τη χρήση του 2020. Η μερισματική απόδοση με βάση τη χθεσινή τιμή κλεισίματος της μετοχής είναι 4,3%.

Η LAMDA Development γνωστοποίησε χθες τα εξής: α) το ΣτΕ απέρριψε τις τελευταίες εκκρεμείς αιτήσεις ακύρωσης κατά των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων εφαρμογής του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης στο Ελληνικό και β) προς επίσπευση της απόκτησης της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., την 16.06.2021 υπεγράφη μεταξύ της Εταιρείας και του ΤΑΙΠΕΔ, Μνημόνιο Συναντίληψης, με το οποίο τα μέρη συμφώνησαν, βάσει συγκεκριμένων όρων και προϋποθέσεων, την παραίτηση τους από την πλήρωση της αναβλητικής αίρεσης για την χορήγηση άδειας καζίνο. Κατόπιν τούτων, την 16.06.2021 το ΤΑΙΠΕΔ απέστειλε επιστολή στην Εταιρεία και στη θυγατρική της “HELLINIKON GLOBAL I” με την οποία ενημέρωσε για την πλήρωση των αναβλητικών αιρέσεων που προβλέπονται στη Σύμβαση και β) κάλεσε τη θυγατρική να προσέλθει την 25.06.2021 για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταβίβασης μετοχών. Υπενθυμίζεται ότι την ημέρα εκείνη, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη Σύμβαση, η θυγατρική θα καταβάλει την πρώτη δόση του Τιμήματος Απόκτησης Μετοχών, ποσού EUR 300εκ, και θα παραδώσει στο ΤΑΙΠΕΔ την Εγγυητική Επιστολή Πιστούμενου Τιμήματος, ποσού EUR 347εκ.

Οι μέτοχοι της ΕΧΑΕ ενέκριναν χθες την επιστροφή κεφαλαίου ύψους EUR 0,07/μετοχή. Η ημερομηνία αποκοπής του ειδικού μερίσματος θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ΔΕΗ και Forthnet έχουν κατ’ αρχή συμφωνία σχετικά με το δίκτυο οπτικών ινών που σχεδιάζει να αναπτύξει η ΔΕΗ μέσω του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ με σκοπό να νοικιάζει χωρητικότητα σε παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 17-06-2021.pdf