Σχόλιο Αγοράς

Το ΧΑ έκλεισε σε θετικό έδαφος χθες για 6η συνεχόμενη συνεδρίαση, υπεραποδίδοντας σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης ανέβηκε οριακά κατά 0,06% και έκλεισε στις 1.353,46 μονάδες (FTSE Large Cap: +0,04%, FTSE Mid Cap: +0,27%,  Δείκτης Τραπεζών: -0,84%) και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα EUR 76,5εκ., χαμηλότερα σε σχέση με τα EUR 86,7εκ. την Παρασκευή. Αναμένουμε κάποια αποκόμιση κερδών στο ΧΑ σήμερα.

 

Σημερινοί τίτλοι νέων

  • Εκτέλεση προϋπολογισμού κεντρικής κυβέρνησης Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2023 (προσωρινά στοιχεία)
  • Το ΔΑΑ εκφράζει επίσημα την πρόθεσή του για εισαγωγή των μετοχών του στο ΧΑ
  • Το ΤΧΣ θα διαθέσει το μερίδιό του στην Πειραιώς Financial Holdings έως τον Μάρτιο-Τύπος
  • Αποχωρεί ο CFO της Coca Cola HBC
  • Ο τομέας καλωδίων της CENERGY ανέλαβε νέα μεγάλη σύμβαση inter array καλωδίων
  • Η EPSILON NET απέκτησε το λογισμικό φαρμακείων LAVINET
  • Ανακοίνωση αποτελεσμάτων 2023 της Ideal Holdings στις 28 Φεβρουαρίου, πρόταση του ΔΣ για επιστροφή κεφαλαίου

 

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

 

Εκτέλεση προϋπολογισμού κεντρικής κυβέρνησης Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2023 (προσωρινά στοιχεία)

Είδηση: Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης σε τροποποιημένη ταμειακή βάση την περίοδο Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2023, το ισοζύγιο του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης κατέγραψε έλλειμμα EUR 3.989εκ. έναντι του στόχου για έλλειμμα EUR 8.338εκ. και έναντι ελλείμματος EUR 11.656εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους EUR 3.692εκ., έναντι του στόχου για πλεόνασμα ύψους EUR 851εκ. και έναντι ελλείμματος EUR 6.652εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Σημειώνεται ότι η υπεραπόδοση που σημειώθηκε στο πρωτογενές ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού αποδίδεται κυρίως α) σε ποσό ύψους EUR 1.687εκ. που αφορά στην είσπραξη κατά τον μήνα Δεκέμβριο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που είχε προβλεφθεί για είσπραξη το πρώτο τρίμηνο του 2024, καθώς και β) στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των υπό εκτέλεση κρατικών δαπανών ύψους EUR 2.767εκ. δεν επηρεάζουν το πρωτογενές αποτέλεσμα σε δεδουλευμένη βάση.

Ανάλυση: Αναλυτικότερα, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2023 αυξήθηκαν σε EUR 66.776εκ., υπερβαίνοντας τον στόχο κατά EUR 1.581εκ. Τα έσοδα από φόρους ξεπέρασαν τον στόχο κατά 1,1% ή κατά EUR 653εκ., ενώ στο μέτωπο των δαπανών, οι πρωτογενείς δαπάνες του προϋπολογισμού μειώθηκαν κατά EUR 557εκ. σε ετήσια βάση σε EUR 70.765εκ., χαμηλότερα κατά  EUR 2.767εκ. έναντι του στόχου, κυρίως λόγω των μειωμένων ταμειακών πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά EUR 1.841εκ.

 

Τίτλοι νέων της αγοράς

 

Το ΔΑΑ εκφράζει επίσημα την πρόθεσή του για εισαγωγή των μετοχών του στο ΧΑ

Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας με επίσημη ανακοίνωσή του, εξέφρασε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε Αρχική Δημόσια Προσφορά και εισαγωγή του 30% των μετοχών του στο ΧΑ. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο υφιστάμενος μέτοχος AviAlliance GmbH και τα μέλη της οικογένειας Κοπελούζου θα έχουν το δικαίωμα να συνάψουν θεμελιώδεις συμφωνίες για την αγορά του 10% και του 1% αντίστοιχα, ενώ η πώληση ίσως να πραγματοποιηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

 

Το ΤΧΣ θα διαθέσει το μερίδιό του στην Πειραιώς Financial Holdings έως τον Μάρτιο-Τύπος

Δημοσιεύματα του Τύπου (Reuters) αναφέρουν ότι το ΤΧΣ θα διαθέσει τη συμμετοχή του στην Πειραιώς Financial Holdings στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου. Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ενδέχεται να πωλήσει το σύνολο του μεριδίου (27%) ή ένα ποσοστό 17%-18% τόσο σε θεσμικούς όσο και σε ιδιώτες επενδυτές. Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς πρόκειται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα χρήσης 2023 την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024.

 

Αποχωρεί ο CFO της Coca Cola HBC

Η Coca Cola HBC ανακοίνωσε ότι ο Chief Financial Officer ενημέρωσε την εταιρεία για την πρόθεσή του να αποχωρήσει για να εκμεταλλευτεί μια νέα ευκαιρία στη Βόρεια Αμερική. Ο CFO θα παραμείνει στο ρόλο του μέχρι το τέλος Μαΐου 2024, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική μετάβαση των αρμοδιοτήτων του. Η εταιρεία διεξάγει έρευνα για τον επόμενο οικονομικό διευθυντή της, εξετάζοντας εσωτερικούς και εξωτερικούς υποψηφίους.

 

Ο τομέας καλωδίων της CENERGY ανέλαβε νέα μεγάλη σύμβαση inter array καλωδίων

Η Cenergy Holdings ανακοίνωσε ότι η Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων της, υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια έως και 205 χλμ. υποβρυχίων καλωδίων inter-array, τάσης 66kV και των συναφών εξαρτημάτων τους για τα πολωνικά υπεράκτια αιολικά πάρκα Bałtyk II και Bałtyk III. Τα καλώδια θα παραχθούν στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο υποβρύχιων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο και η παράδοσή τους θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2026. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η σύμβαση θα αποφέρει έσοδα ύψους περίπου EUR 80εκ. με περιθώριο EBITDA >20%.

 

Η EPSILON NET απέκτησε το λογισμικό φαρμακείων LAVINET

Η εταιρεία EPSILON NET ανακοίνωσε ότι η 100% θυγατρική της, Epsilon CSA, συμφώνησε με την εταιρεία LAVISOFT SA να αποκτήσει το λογισμικό διαχείρισης φαρμακείων LAVINET έναντι τιμήματος EUR 184χιλ. Η EPSILON προσθέτει περισσότερα από 150 φαρμακεία στο δίκτυό της και ενισχύει περαιτέρω το μερίδιο αγοράς και την ηγετική της θέση στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων λογισμικού στον χώρο των φαρμακείων.

 

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων 2023 της Ideal Holdings στις 28 Φεβρουαρίου, πρόταση του ΔΣ για επιστροφή κεφαλαίου

Η εταιρεία γνωστοποίησε ότι θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της χρήσης 2023 την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου και ότι η Τακτική Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 Ιουνίου. Το ΔΣ θα προτείνει στην ΤΓΣ την επιστροφή κεφαλαίου και η μετοχή θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου στις 25 Ιουλίου.

 

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

16/01/24 | Εξέλιξη Κύκλου Εργασιών των Επιχειρήσεων ΝΟΕ

19/01/24 | Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών ΝΟΕ & Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία ΝΟΕ

26/01/24 | Οικοδομική Δραστηριότητα ΟΚΤ

26/01/24 | Scope Ratings – Αναθεώρηση αξιολόγησης Ελληνικού αξιόχρεου

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων 2023

25/01/24 | Μυτιληναίος (Flash Note)

23/02/24 | Πειραιώς Financial Holdings

29/02/24 | HELLENiQ ENERGY

Έκτακτες/Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις

19/01/24 | Alpha Αστικά Ακίνητα (ΕΓΣ)

24/01/24 | Μότορ Οϊλ (ΕΓΣ)

30/01/24 | International Intercontinental ΑΕΕΑΠ (ΕΓΣ)

20/02/24 | Entersoft (ΕΓΣ)

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών

03/01/24-16/01/24 | Trastor ΑΕΕΑΠ – Περίοδος άσκησης δικαιωμάτων

Αποκοπή δικαιώματος επιστροφής κεφαλαίου

29/01/24 | Ευρωσύμβουλοι (EUR 0,06)

Reverse split

16/01/24 | Frigoglass

Έναρξη διαπραγμάτευσης νέων μετοχών

22/01/24 | Frigoglass (από reverse split)

Διοργάνωση Ημέρας Κεφαλαιαγορών

23/01/24 | ΔΕΗ

Έκδοση Εταιρικού Ομολόγου

17/01/24-19/01/24 | Autohellas – Περίοδος Δημόσιας Προσφοράς

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 16-01-2024 .pdf