Σχόλιο Αγοράς

Το ΧΑ έκλεισε με άνοδο χθες για 5η συνεχόμενη συνεδρίαση, υπεραποδίδοντας σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης ανέβηκε κατά 0,23% και έκλεισε στις 1.295,37 μονάδες (FTSE Large Cap: +0,04%, FTSE Mid Cap: +0,42%,  Δείκτης Τραπεζών: -0,42%) και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα EUR 112,8εκ., πιο πάνω σε σχέση με τα EUR 87,2εκ. την Τετάρτη. Αναμένουμε η θετική δυναμική να συνεχιστεί σήμερα, με κάποια αποκόμιση κερδών να σημειώνεται. Σήμερα είναι η λήξη των futures, καθώς και η αναδιάρθρωση δεικτών του ΧΑ και του Stoxx.

 

Σημερινοί τίτλοι νέων

 • Πτώση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία τον Οκτώβριο
 • Η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια
 • Το ΤΧΣ θα πωλήσει τις συμμετοχές του στην Πειραιώς και την ΕΤΕ εντός του 1ου εξαμήνου 2024 (δημοσιεύματα)
 • Η Fitch αναθεώρησε τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών σε θετικές
 • Η S&P Global Ratings αναθεώρησε τις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών
 • Αναδιάρθρωση δεικτών STOXX σήμερα, θα προστεθεί η Optima bank
 • Διοικητικές αλλαγές στον ΟΤΕ από την 1η Ιουλίου 2024
 • Η Έκτακτη Γ.Σ. της ΔΕΗ ενέκρινε την επέκταση των δραστηριοτήτων της
 • Η Aegean Airlines ενέκρινε την απόκτηση των warrants
 • Αύξηση του free float της HELLENiQ ENERGY σε 29% από 20% στους δείκτες ΧΑ
 • Αποκοπή προμερίσματος της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ την Δευτέρα
 • Η περίοδος δεσμευτικών προσφορών για τη διασύνδεση Αριάδνη λήγει τον Μάρτιο του 2024 (Τύπος)
 • Η αποζημίωση της Βιοκαρπέτ για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες διαμορφώθηκε σε EUR 6,6εκ.
 • Η Trastor θα αντλήσει έως και EUR 75εκ. για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων σε ακίνητα περιουσιακά στοιχεία

 

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

 

Πτώση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία τον Οκτώβριο

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Συνολικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία τον Οκτώβριο του 2023 κατέγραψε μείωση 13,4% σε ετήσια βάση, ενώ τον Οκτώβριο του 2022, ο MPI είχε σημειώσει αύξηση 21,3% σε ετήσια βάση. Η μείωση κατά 13,4% σε ετήσια βάση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία οφείλεται κυρίως στη μείωση του επιμέρους δείκτη των ενεργειακών προϊόντων κατά 26,0% σε ετήσια βάση, ενώ αντίθετα ο επιμέρους δείκτης για τα Κεφαλαιουχικά Αγαθά αυξήθηκε κατά 3,4% σε ετήσια βάση. Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2022-Οκτωβρίου 2023, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2021-Οκτωβρίου 2022, παρουσίασε μείωση κατά 9,2%.

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

 

Η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ. Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 4,50%, 4,75% και 4,00% αντίστοιχα. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα που, αν διατηρηθούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην επίτευξη αυτού του στόχου. Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίζουν ότι τα επιτόκια πολιτικής της θα διαμορφώνονται σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί. Τα νέα είναι θετικά για τις ελληνικές τράπεζες.

 

Το ΤΧΣ θα πωλήσει τις συμμετοχές του στην Πειραιώς και την ΕΤΕ εντός του 1ου εξαμήνου 2024 (δημοσιεύματα)

Σύμφωνα με δημοσιεύματα (Καθημερινή), το ΤΧΣ σχεδιάζει να διαθέσει τα μερίδια του στην Πειραιώς Financial Holdings (27,0%) και στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (18,39%) εντός του 1ου εξαμήνου του 2024. Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Πειραιώς θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα του 2023 στις 24 Φεβρουαρίου 2024 και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η διάθεση του μεριδίου του ΤΧΣ.

 

Η Fitch αναθεώρησε τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών σε θετικές

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναθεώρησε τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών σε θετικές από σταθερές και επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις της ΕΤΕ και της Eurobank στο “ΒΒ” και τις αξιολογήσεις της Πειραιώς Financial Holdings και της Alpha Συμμετοχών στο “ΒΒ-“.

 

Η S&P Global Ratings αναθεώρησε τις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών 

Η S&P Global Ratings ανακοίνωσε ότι αναθεώρησε τις προοπτικές της Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών σε θετικές από σταθερές και επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση “Β”, ανέβασε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Eurobank Holdings σε “Β+” από “Β”/θετική προοπτική, ανέβασε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος σε “ΒΒ” από “ΒΒ-“/θετική προοπτική και τέλος ανέβασε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Πειραιώς Financial Holdings σε “Β” από “Β-“/θετική προοπτική.

 

Τίτλοι νέων της αγοράς

 

Αναδιάρθρωση δεικτών STOXX σήμερα, θα προστεθεί η Optima bank

Η Optima bank και η EPSILON NET θα προστεθούν στους δείκτες STOXX και η Intralot στον STOXX Eastern Europe 300.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

 

Διοικητικές αλλαγές στον ΟΤΕ από την 1η Ιουλίου 2024

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος, αποφάσισε να αποχωρήσει από την εταιρεία τον Ιούνιο του 2024, με τη λήξη του συμβολαίου του. Το Δ.Σ. της εταιρείας αποφάσισε να προτείνει στην Ετήσια Γενική Συνέλευση Μετόχων του ΟΤΕ την εκλογή του κ. Κώστα Νεμπή, ώστε να αναλάβει Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος από την 1η Ιουλίου 2024, και ενέκρινε τους όρους του συμβολαίου του. Ο Κώστας Νεμπής είναι Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος Δ.Σ. της Hrvatski Telekom, θυγατρικής της Deutsche Telekom στην Κροατία, από τον Απρίλιο του 2019. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία άνω των 20 ετών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Πριν την Hrvatski Telekom, κατείχε τη θέση του Chief Commercial Officer Consumer Segment στον Όμιλο ΟΤΕ και τη θέση του Marketing Director στην COSMOTE Α.Ε.

 

Η Έκτακτη Γ.Σ. της ΔΕΗ ενέκρινε την επέκταση των δραστηριοτήτων της

Η χθεσινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ ενέκρινε την επέκταση των δραστηριοτήτων της, μεταξύ άλλων όσον αφορά: α) την εμπορία, την προμήθεια και την πώληση παρόμοιων προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και την τεχνολογία εξοπλισμού, β) η ίδρυση ή η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών παροχής πιστωτικών ή επενδυτικών υπηρεσιών, γ) την συμμετοχή σε εμπορικές και βιομηχανικές δραστηριότητες στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και των υπηρεσιών πληροφορικής, δ) την συμμετοχή σε δημόσιες διαγωνιστικές διαδικασίες για συμβάσεις συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), ε) την διαχείριση απορριμμάτων και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Η Aegean Airlines ενέκρινε την απόκτηση των warrants

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης, η Aegean Airlines ενέκρινε την απόκτηση warrants από το Ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα, η Aegean θα καταβάλει στο Ελληνικό Δημόσιο μέχρι τις 2 Ιανουαρίου 2024 το ποσό των 85,3 εκατ. ευρώ ή 8,23 ευρώ/μετοχή για την απόκτηση και ακύρωση των υφιστάμενων μετοχών που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να διατηρηθεί η υφιστάμενη μετοχική σύνθεση.

 

Αύξηση του free float της HELLENiQ ENERGY σε 29% από 20% στους δείκτες ΧΑ

Σε συνέχεια της προσφοράς μετοχών της εταιρείας «HELLENIQ ENERGY Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ», το Χρηματιστήριο Αθηνών γνωστοποιεί την αλλαγή του συντελεστή ευρείας διασποράς (Free Float) από 20% σε 29% σε όλους τους δείκτες στους οποίους οι μετοχές της εταιρείας συμμετέχουν, σήμερα μετά το κλείσιμο της αγοράς, με ισχύ από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 18 Δεκεμβρίου 2023.

 

Αποκοπή προμερίσματος της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ την Δευτέρα

Η μετοχή της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ θα διαπραγματεύεται την Δευτέρα χωρίς το δικαίωμα λήψης του προσωρινού μερίσματος της χρήσης 2023 ύψους EUR 0,409/μετοχή (μερισματική απόδοση: 1,6%)

 

Η περίοδος δεσμευτικών προσφορών για τη διασύνδεση Αριάδνη λήγει τον Μάρτιο του 2024 (Τύπος)

Σύμφωνα με το Euro2day.gr, οι επενδυτές καλούνται να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους για την πώληση του 20% της διασύνδεσης Αριάδνη (100% θυγατρική του Διαχειριστή Δικτύου ΑΔΜΗΕ, στον μετοχικό κεφάλαιο του οποίου η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών κατέχει το 50%) μέχρι τον Μάρτιο του 2024ε.

 

Η αποζημίωση της Βιοκαρπέτ για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες διαμορφώθηκε σε EUR 6,6εκ.

Η Βιοκαρπέτ ανακοίνωσε ότι η συνολική αποζημίωση για τις ζημιές που προκλήθηκαν στο εργοστάσιο της Exalco στο Κουλούρι Λάρισας από τις πλημμύρες θα ανέλθει στα EUR 6,6εκ. και το ποσό της αποζημίωσης αναμένεται να καταβληθεί μέχρι το τέλος του έτους.

 

Η Trastor θα αντλήσει έως και EUR 75εκ. για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων σε ακίνητα περιουσιακά στοιχεία

Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας αποφάσισε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με σκοπό την άντληση κεφαλαίων μέχρι του ποσού των EUR 74.999.990,90 (συμπεριλαμβανομένου του ποσού του ασφαλίστρου), μέσω της έκδοσης μέχρι 52.816.895 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών ονομαστικής αξίας EUR 0,50 με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων σε αναλογία 0,34665707600092 νέες μετοχές για κάθε 1 υφιστάμενη μετοχή και τιμή έκδοσης EUR 1,42 με premium 33% σε σχέση με τη χθεσινή τιμή κλεισίματος.

 

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

18/12/23 | Εξέλιξη Κύκλου Εργασιών των Επιχειρήσεων Γ’ τρίμηνο 2023 & Αυγ-Οκτ 2023

20/12/23 | Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία OKT & Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ΔΕΚ

21/12/23 | Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών ΟΚΤ

Έκτακτες/Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις

20/12/23 | Σαράντης (ΕΓΣ), ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών (ΕΓΣ)

28/12/23 | HELLENiQ ENERGY (ΕΓΣ)

Αποκοπή μερίσματος

18/12/23 | Μότορ Οϊλ (προμέρισμα EUR 0,409137254)

10/01/24 | HELLENiQ ENERGY (προμέρισμα EUR 0,30)

Έκδοση Εταιρικού Ομολόγου

18/12/23 | Ideal Holdings – Έναρξη διαπραγμάτευσης νέων ομολογιών

 

 

 

 

 

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 15-12-2023.pdf