Σχόλιο Αγοράς

Το ΧΑ έκλεισε με άνοδο χθες για 4η συνεχόμενη συνεδρίαση, υπεραποδίδοντας σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης ανέβηκε κατά 0,72% κλείνοντας στις 1.292,35 μονάδες (FTSE Large Cap: +0,96%, FTSE Mid Cap: -0,14%,  Δείκτης Τραπεζών: +1,91%) και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα EUR 87,2εκ., χαμηλότερα σε σχέση με τα EUR 94,7εκ. την Τρίτη. Αναμένουμε η θετική δυναμική να συνεχιστεί σήμερα, ακολουθώντας το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές.

 

Σημερινοί τίτλοι νέων

  • Συνεδρίαση της ΕΚΤ σήμερα
  • Θετικός ο SSM στη διανομή μερισμάτων-Τύπος
  • Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος πυλώνες ανάπτυξης-Τύπος
  • Προς έγκριση η επέκταση των δραστηριοτήτων στη σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ
  • Η δημόσια προσφορά του κοινού ομολογιακού δανείου της Ideal Holdings υπερκαλύφθηκε 1,9 φορές
  • Sunrise Mezz plc πληρωμή τοκομεριδίου
  • Phoenix Vega Mezz plc πληρωμή τοκομεριδίου
  • Η Galaxy Cosmos Mezz διαπραγματεύεται σήμερα χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου
  • Η Aegean πραγματοποιεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση σήμερα

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

Συνεδρίαση της ΕΚΤ σήμερα

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα.

Θετικός ο SSM στη διανομή μερισμάτων-Τύπος

Δημοσιεύματα του τύπου (euro2day) αναφέρουν ότι ο Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών (SSM) είναι θετικός στη διανομή μερισμάτων από τις ελληνικές τράπεζες το 2023.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος πυλώνες ανάπτυξης-Τύπος

Σύμφωνα με δημοσιεύματα (euro2day), οι πυλώνες ανάπτυξης της τράπεζας θα είναι η επέκταση των δανείων στην ενέργεια, τις κατασκευές και το εμπόριο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς και η αύξηση του ποσοστού των δανείων προς την αξία (LTV) στα στεγαστικά δάνεια στο 90% σε ορισμένες περιπτώσεις από 80% που είναι σήμερα. Η ΕΤΕ θα αιτηθεί την ένταξη του Frontier III (ΜΕΑ ύψους EUR 600εκ.) στον Ηρακλή III. Τα ίδια δημοσιεύματα επαναλαμβάνουν ότι η διοίκηση στοχεύει σε διανομή μερίσματος 20%-30% των κερδών το 2023, σύμφωνα με την εκτίμησή μας. Τέλος, η διάθεση του εναπομείναντος μεριδίου του ΤΧΣ (18,39%) θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί από τον Μάιο του 2024. Άλλα δημοσιεύματα του τύπου (mononews) αναφέρουν ότι 300 εργαζόμενοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Παραμένουμε θετικοί για τη μετοχή με Τιμή Στόχο EUR 8,00/μετοχή.

Προς έγκριση η επέκταση των δραστηριοτήτων στη σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ πραγματοποιεί σήμερα Έκτακτη Γενική Συνέλευση, προκειμένου να εγκρίνει μεταξύ άλλων την τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας, ώστε να επεκτείνει την παρουσία της σε μη βασικές δραστηριότητες, όπως α) η εμπορία, η προμήθεια και η πώληση παρόμοιων προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και η τεχνολογία εξοπλισμού, β) η ίδρυση ή η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών παροχής πιστωτικών ή επενδυτικών υπηρεσιών, γ) η συμμετοχή σε εμπορικές και βιομηχανικές δραστηριότητες στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και των υπηρεσιών πληροφορικής, δ) η συμμετοχή σε δημόσιες διαγωνιστικές διαδικασίες για συμβάσεις συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), ε) η διαχείριση απορριμμάτων και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η δημόσια προσφορά του κοινού ομολογιακού δανείου της Ideal Holdings υπερκαλύφθηκε 1,9 φορές

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι άντλησε EUR 100,0εκ. μέσω της δημόσιας προσφοράς του κοινού ομολογιακού δανείου. Η συνολική ζήτηση ανήλθε σε EUR 188,6εκ., με αποτέλεσμα την υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 1,9x. Η τελική απόδοση και το επιτόκιο των Ομολογιών ορίστηκε σε 5,50% ετησίως. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, οι Ομολογίες θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 18 Δεκεμβρίου.

Sunrise Mezz plc πληρωμή τοκομεριδίου

Η SunriseMezz PLC ανακοίνωσε ότι από τις 6 έως τις 21 Νοεμβρίου 2023, εισέπραξε πληρωμές τοκομεριδίων που αντιστοιχούν στην προηγούμενη 3μηνη περίοδο τόκων, συνολικού ύψους EUR 3,67εκ.

Phoenix Vega Mezz plc πληρωμή τοκομεριδίου

Η Phoenix Vega Mezz PLC ανακοίνωσε ότι από τις 2 έως τις 14 Νοεμβρίου 2023, εισέπραξε πληρωμές τοκομεριδίων που αντιστοιχούν στην προηγούμενη 3μηνη περίοδο τόκων, συνολικού ύψους EUR 4,46εκ.

Η Galaxy Cosmos Mezz διαπραγματεύεται σήμερα χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου

Η μετοχή διαπραγματεύεται σήμερα χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους EUR 0,1064/μετοχή (απόδοση: 18,8%) και η πληρωμή θα ξεκινήσει στις 20 Δεκεμβρίου.

Η Aegean πραγματοποιεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση σήμερα

Η Aegean Airlines προσκαλεί τους μετόχους της σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση σήμερα (11:00 τοπική) για την έγκριση μεταξύ άλλων της επαναγοράς των warrants της από το Δημόσιο.

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

14/12/23 | Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία OKT

18/12/23 | Εξέλιξη Κύκλου Εργασιών των Επιχειρήσεων Γ’ τρίμηνο 2023 & Αυγ-Οκτ 2023

20/12/23 | Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία OKT

Έκτακτες/Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις

14/12/23 | ΔΕΗ (ΕΓΣ), Aegean Airlines (ΕΓΣ), Frigoglass (ΕΓΣ)

20/12/23 | Σαράντης (ΕΓΣ), ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών (ΕΓΣ)

28/12/23 | HELLENiQ ENERGY (ΕΓΣ)

Αποκοπή μερίσματος

18/12/23 | Μότορ Οϊλ (προμέρισμα EUR 0,40)

10/01/24 | HELLENiQ ENERGY (προμέρισμα EUR 0,30)

Αποκοπή δικαιώματος επιστροφής κεφαλαίου

14/12/23 | Galaxy Cosmos Mezz plc (EUR 0,1064)

Έκδοση Εταιρικού Ομολόγου

18/12/23 | Ideal Holdings – Έναρξη διαπραγμάτευσης νέων ομολογιών

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 14-12-2023.pdf