Σχόλιο Αγοράς

Το ΧΑ έκλεισε με οριακά κέρδη χθες, σε αντιστοιχία με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης ανέβηκε κατά 0,03% στις 1.275,50 μονάδες (FTSE Large Cap: -0,05%, FTSE Mid Cap: +0,01%,  Τραπεζικός δείκτης: -0,25%) και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα EUR 70,4εκ., πιο κάτω σε σχέση με τα EUR 326,1εκ. την Παρασκευή. Αναμένουμε άλλη μια συνεδρίαση εντός συγκεκριμένου εύρους τιμών με χαμηλούς όγκους σήμερα, και επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μετοχές.

 

Σημερινοί τίτλοι νέων

  • Η Titan αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της για το 2023ε
  • Αύξηση του free float της HELLENiQ ENERGY σε 29% από 20% στους δείκτες ΧΑ
  • Η Lamda Development ανακοίνωσε την υπογραφή των τελικών συμβάσεων των κοινοπρακτικών τραπεζικών δανείων για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού
  • Νέες αυξήσεις στις τιμές των αναψυκτικών, του χυμού πορτοκαλιού-Τύπος
  • Η Τέρνα Ενεργειακή τροποποιεί τους όρους του κοινού ομολογιακού δανείου
  • Η ΑΒΑΞ θα υπογράψει σιδηροδρομική σύμβαση (Τύπος)
  • Επιστρέφουν στις τράπεζες από τους servicers δάνεια της Alumil (Τύπος)
  • Σαράντης-Η εξαγορά της πολωνικής Stella Pack έλαβε την έγκριση των Αρχών Ανταγωνισμού
  • Η οικογένεια Σαράντη αποκτά μετοχές της εταιρείας

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

 

Η Titan αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της για το 2023ε

Η εταιρεία Titan Cement ανακοίνωσε ότι με βάση τις ισχυρές επιδόσεις του 9μήνου 2023 και τη δυναμική που συνεχίζεται στο 4ο τρίμηνο 2023, αναμένει τώρα να επιτύχει πωλήσεις άνω των EUR 2.500εκ. και EBITDA > EUR 500εκ.για το 2023ε (έναντι EUR 2.228εκ. και EUR 331εκ. αντίστοιχα το 2022), πολύ πιο πάνω από τις τελευταίες εκτιμήσεις μας για EUR 2.402εκ. και EUR 423εκ. αντίστοιχα. Επιπλέον, η εταιρεία ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους EUR 150εκ. που πραγματοποιήθηκε με ιδιωτική τοποθέτηση στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με λήξη τον Ιούνιο του 2029 και ετήσιο κουπόνι 4,25%. Οι ομολογίες θα εκδοθούν στην ονομαστική τιμή τους και θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Ιρλανδίας (Euronext Dublin). Τα έσοδα από το ομόλογο θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη γενικών εταιρικών αναγκών, περιλαμβανομένης της αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων για το έτος 2024.

 

Αύξηση του free float της HELLENiQ ENERGY σε 29% από 20% στους δείκτες ΧΑ

Σε συνέχεια της προσφοράς μετοχών της εταιρείας «HELLENIQ ENERGY Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ», το Χρηματιστήριο Αθηνών γνωστοποιεί την αλλαγή του συντελεστή ευρείας διασποράς (Free Float) από 20% σε 29% σε όλους τους δείκτες στους οποίους οι μετοχές της εταιρείας συμμετέχουν. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 18 Δεκεμβρίου 2023.

 

Η Lamda Development ανακοίνωσε την υπογραφή των τελικών συμβάσεων των κοινοπρακτικών τραπεζικών δανείων για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού

Η Lamda Development ανακοίνωσε ότι υπέγραψε με την Τράπεζα Πειραιώς, την Alpha Bank και την Eurobank τις οριστικές συμβάσεις για τα κοινοπρακτικά τραπεζικά δάνεια, με σκοπό τη χρηματοδότηση του έργου του Ελληνικού.

 

Νέες αυξήσεις στις τιμές των αναψυκτικών, του χυμού πορτοκαλιού-Τύπος

Σύμφωνα με πληροφορίες (euro2day), οι προμηθευτές αναψυκτικών και χυμών πορτοκαλιού θα αυξήσουν τις τιμές κατά 40% από τις αρχές του έτους. Αν αυτό συμβεί, αναμένουμε αναπόφευκτη μείωση της ζήτησης. Η είδηση είναι ουδέτερη για την Coca Cola HBC, καθώς η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μόνο το 4,2% του όγκου του ομίλου.

 

Η Τέρνα Ενεργειακή τροποποιεί τους όρους του κοινού ομολογιακού δανείου

Η Τέρνα Ενεργειακή καλεί τους ομολογιούχους δανειστές του κοινού ομολογιακού δανείου της ύψους EUR 150εκ. σε συνέλευση σήμερα, με θέμα: α) να καταργηθεί ο όρος του δείκτη Καθαρών Δανειακών Υποχρεώσεων προς EBITDA, β) Να καταργηθεί ο όρος του δείκτη Δανειακών Υποχρεώσεων προς Ίδια Κεφάλαια και γ) να αφαιρεθεί η αποχώρηση ή αντικατάσταση με οποιονδήποτε τρόπο, του κ. Γιώργου Περιστέρη από τη θέση του Προέδρου και εκτελεστικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Τέρνα Ενεργειακή ως ουσιαστική αλλαγή των όρων του ομολογιακού δανείου.

 

Η ΑΒΑΞ θα υπογράψει σιδηροδρομική σύμβαση (Τύπος)

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η ΑΒΑΞ θα υπογράψει μέχρι την επόμενη εβδομάδα νέα σιδηροδρομική σύμβαση ύψους EUR 8,2εκ. για την κατασκευή σιδηροδρομικού σταθμού στη Βόρεια Αθήνα.

 

Επιστρέφουν στις τράπεζες από τους servicers δάνεια της Alumil (Τύπος)

Σύμφωνα με το Capital.gr, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alumil δήλωσε χθες ότι η εταιρεία θα αποπληρώσει τις επόμενες ημέρες EUR 30εκ. από τα δάνεια της ύψους EUR 40εκ. που βρίσκονται στους servicers (Cepal), ενώ τα υπόλοιπα EUR 10εκ. θα μεταφερθούν στις Τράπεζες. Επιπλέον, η διοίκηση της Alumil δήλωσε ότι η εταιρεία έχει ήδη συμφωνήσει με την Cepal το επενδυτικό της σχέδιο ύψους EUR 25-30εκ. για τα επόμενα δύο χρόνια και EUR 54εκ. για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί εν μέρει από το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Η εξαγορά της πολωνικής Stella Pack έλαβε την έγκριση των Αρχών Ανταγωνισμού

Ο Όμιλος Σαράντη ανακοίνωσε πως η εξαγορά της πολωνικής εταιρείας καταναλωτικών προϊόντων οικιακής χρήσης με την επωνυμία STELLA PACK S.A. από την 100% θυγατρική του Ομίλου στην Πολωνία, Sarantis Polska S.A., έλαβε τη σχετική έγκριση των αρμόδιων Αρχών Ανταγωνισμού της Πολωνίας.  Η ολοκλήρωση της εξαγοράς αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τον Ιανουάριο 2024.

 

Η οικογένεια Σαράντη αποκτά μετοχές της εταιρείας

Οι δύο μεγαλύτεροι μέτοχοι της εταιρείας Σαράντης, ο κ. Γρηγόρης Σαράντης και ο κ. Κυριάκος Σαράντης, προχώρησαν σε αγορά συνολικά 306χιλ. μετοχών της εταιρείας στη τιμή των EUR 7,8 ανά μετοχή στις 06/12/23.

 

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

14/12/23 | Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία OKT

18/12/23 | Εξέλιξη Κύκλου Εργασιών των Επιχειρήσεων Γ’ τρίμηνο 2023 & Αυγ-Οκτ 2023

20/12/23 | Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία OKT

Έκτακτες/Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις

13/12/23 | Intracom (ΕΓΣ)

14/12/23 | ΔΕΗ (ΕΓΣ), Aegean Airlines (ΕΓΣ), Frigoglass (ΕΓΣ)

20/12/23 | Σαράντης (ΕΓΣ), ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών (ΕΓΣ)

28/12/23 | HELLENiQ ENERGY (ΕΓΣ)

Αποκοπή μερίσματος

18/12/23 | Μότορ Οϊλ (προμέρισμα EUR 0,40)

10/01/24 | HELLENiQ ENERGY (προμέρισμα EUR 0,30)

Αποκοπή δικαιώματος επιστροφής κεφαλαίου

14/12/23 | Galaxy Cosmos Mezz plc (EUR 0,1064)

Έκδοση Εταιρικού Ομολόγου

11/12/23-13/12/23 | Ideal Holdings – Περίοδος Δημόσιας Προσφοράς

18/12/23 | Ideal Holdings – Έναρξη διαπραγμάτευσης νέων ομολογιών

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 12-12-2023.pdf