Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή σε 6 διεθνείς τράπεζες να ανοίξουν εκ νέου  το 10-ετές ομόλογο, που εκδόθηκε τον Ιανουάριο, με στόχο την άντληση EUR 1,5-2δις, ανάλογα με τη ζήτηση των επενδυτών. Η κίνηση θα αυξήσει το χρέος που λήγει τον Ιούνιο του 2031 σε EUR 5,0-5,5δις (από EUR 3,5δις σήμερα). Η Καθημερινή αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα ότι η κίνηση αυτή είναι στρατηγικού χαρακτήρα και όχι τόσο για την άντληση ρευστότητάς, καθώς αποτελεί μέρος της πολιτικής που ακολουθεί το Υπ. Οικ. για μία συνεχή παρουσία στις αγορές ομολόγων και την βελτίωση των spreads.

Σύμφωνα με πληροφορίες (Καθημερινή), απευθυνόμενος στο 5ο Ελληνο-Γερμανικό Οικονομικό Φόρουμ, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι «αντιμετωπίσαμε την πανδημία με γενναιότητα και τα αποτελέσματα στην οικονομία είναι καλύτερα από το αναμενόμενο, οπότε τώρα προσβλέπουμε σε μια σημαντική ανάκαμψη”. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα σημείωσε μικρότερη ύφεση από αυτήν που προέβλεπε η αγορά, και ότι οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας ήταν επίσης καλύτερες από το αναμενόμενο, προσθέτοντας ότι αυτό οφείλεται σε ανθεκτικές εξαγωγές, βιομηχανική παραγωγή, επενδύσεις και χαμηλότερη από την αναμενόμενη μείωση της κατανάλωσης.

Ο ΟΔΔΗΧ θα πραγματοποιήσει σήμερα δημοπρασία εντόκων γραμματίων 52 εβδομάδων με στόχο την άντληση ποσού έως EUR 1,6δις. Το δημοπρατούμενο ποσό είναι EUR 1,0δις, ενώ μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους έως 30% επί του αρχικού δημοπρατούμενου ποσού μπορούν να υποβληθούν κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας. Επιπλέον, οι βασικοί διαπραγματευτές της αγοράς μπορούν να υποβάλουν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους έως 30% επί του αρχικού δημοπρατούμενου ποσού μέχρι αύριο. Στην προηγούμενη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαρτίου, το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων 52 εβδομάδων διαμορφώθηκε σε -0,22%.

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (Διασυνδεδεμένο Σύστημα), το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά λιανικής τον Μάιο μειώθηκε ελάχιστα στο 64,2% από 64,53% τον Απρίλιο. Η Mytilineos διατήρησε το ηγετικό μερίδιο στους ανεξάρτητους παρόχους ρεύματος, αυξάνοντας το ποσοστό στο 8,63% από 8,47%, ενώ ακολούθησαν Ήρων (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) (6,95% από 6,65%), Elpedison (4,63% από 4,94%), NRG (MOH) (4.44% από 4.3%) και Watt & Volt (2,37% από 2,46%).

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Σύμφωνα με πληροφορίες (euro2day.gr), υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις στο ΤΧΣ αναφορικά με τη συμμετοχή του στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank. Συγκεκριμένα, η μία πλευρά υποστηρίζει ότι το Ταμείο θα πρέπει να επιτρέψει τη μείωση του ποσοστού του  (μετά την αύξηση του κεφαλαίου) στο 8-9% και την αύξηση του μεριδίου του ιδιωτικού τομέα, ενώ η άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι το ΤΧΣ πρέπει να διατηρήσει το τρέχον ποσοστό του που είναι π. 11%.

Σύμφωνα με πληροφορίες (euro2day.gr), η Εθνική Τράπεζα έχει λάβει τουλάχιστον 3 δεσμευτικές προσφορές για την πώληση των ενδιάμεσων ομολόγων της τιτλοποίησης Frontier. Συγκεκριμένα, οι προσφορές υποβλήθηκαν από την doValue, την Intrum και τη Cepal ενώ οι κοινοπραξία PIMCO-Quantum φαίνεται να έχει αποσυρθεί από τη διαδικασία. Το ίδιο δημοσίευμα προσθέτει ότι η τράπεζα μπορεί ακόμη και να εγγράψει υπεραξίες ή / και να αντιστρέψει ορισμένες από τις προβλέψεις που διατίθενται στο χαρτοφυλάκιο δεδομένου ότι η τιμολόγηση μπορεί να καταλήξει υψηλότερη από την τρέχουσα λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου στα βιβλία της τράπεζας. Το κέρδος αυτό θα είναι επιπλέον από την κεφαλαιακή ενίσχυση που θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής που θα προέλθει από την μείωση των RWA.

Σύμφωνα με πληροφορίες (euro2day.gr), μιλώντας στο Ελληνικό Φόρουμ Επενδύσεων του Χ.Α., ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank κ. Ψάλτης τόνισε μεταξύ άλλων τις πολύ θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η οποία αναμένεται να επωφεληθεί από το RRF, προσθέτοντας ότι η επικείμενη αύξηση κεφαλαίου θα επιτρέψει στην τράπεζα να αξιοποιήσει τις θετικές μακροοικονομικές προοπτικές και να επιταχύνει το επιχειρηματικό της σχέδιο, επιτυγχάνοντας τους στόχους κερδοφορίας νωρίτερα. Ερωτηθείς για moratoria υποστήριξε ότι η απόδοση μέχρι τώρα, δηλαδή 5 μήνες μετά τη λήξη τους, είναι θετική καθώς πάνω από το 85% αυτών των δανείων εξυπηρετούνται κανονικά, ενώ υπάρχουν πολλά εργαλεία υποστήριξης από τις τράπεζες και το κράτος για να βοηθήσουν τους πελάτες εάν αυτό είναι απαραίτητο.

Η Mytilineos ανακοίνωσε ότι ανέλαβε την Μελέτη, Προμήθεια και Κατασκευή (EPC) φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 131.35 MW στο Ουζμπεκιστάν για λογαριασμό της Γαλλικής Total Eren. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2021. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Total Eren ο προϋπολογισμός του έργου είναι EUR 87,4 εκ. και χρηματοδοτείται κυρίως από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο ΟΤΕ θα πραγματοποιήσει σήμερα την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων για τη χρήση του 2020. Μεταξύ άλλων, οι μέτοχοι καλούνται να εγκρίνουν: α) το προτεινόμενο τακτικό μέρισμα των EUR 0,68/μετοχή για τη χρήση του 2020 (ημερομηνία αποκοπής: 25 Ιουνίου) και β) την ακύρωση 3.469.500 ιδίων μετοχών (0,8% του συνολικού αριθμού μετοχών) που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς μετοχών.

Ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε τον διορισμό του James Curwen ως Chief Online Officer, σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος Petr Matejovsky. Ο κ. Curwen έχει περισσότερα από 30 χρόνια καριέρας και επιτευγμάτων στα διαδικτυακά παίγνια, κατέχοντας υψηλόβαθμες θέσεις στη William Hill και τη Superbet, καθώς και σε επίγεια καζίνο, με θητεία σε εταιρείες όπως η Ladbrokes.

Λήγει σήμερα η περίοδος εξάσκησης των δικαιωμάτων της ΑΜΚ της Aegean Airlines. Βάσει του χρονοδιαγράμματος της ΑΜΚ, οι νέες μετοχές θα ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται στο ΧΑ στις 16 Ιουνίου.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 09-06-2021.pdf