Σχόλιο Αγοράς

Το ΧΑ έκλεισε οριακά χαμηλότερα χθες, υπεραποδίδοντας ωστόσο σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση κατά 0,01% και έκλεισε στις 1.273,33 μονάδες (FTSE Large Cap: -0,16%, FTSE Mid Cap: -0,06%, Δείκτης Τραπεζών: -1,51%) με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα EUR 88,4εκ., υψηλότερα σε σχέση με τα EUR 77,5εκ. την Τετάρτη. Αναμένουμε οι διεθνείς αγορές να δώσουν τον τόνο στο ΧΑ σήμερα.

 

Σημερινοί τίτλοι νέων

  • Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος συμφώνησαν να βελτιώσουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών
  • Οι ξένοι επενδυτές κατέγραψαν εισροές ύψους EUR 1,16δισ. τον Νοέμβριο-ΧΑ
  • Το Ελληνικό Δημόσιο και ο όμιλος Λάτση διέθεσαν ποσοστό 11% της HELLENiQ ENERGY προς EUR 7/μετοχή (Τύπος)
  • Έκτακτη Γενική Συνέλευση η HELLENiQ ENERGY στις 28 Δεκεμβρίου
  • Αύξηση 10% στις πωλήσεις του Jumbo το Νοέμβριο
  • Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε την εξαγορά της Efa Energy από τη Μυτιληναίος
  • ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών αποτελέσματα 9μηνου 2023
  • Ο όμιλος Christian Tour ενδιαφέρεται για την αγορά της Animawings όπου η Aegean Airlines κατέχει το 51% των μετοχών- Τύπος
  • Η Ideal Holdings σχεδιάζει νέες εξαγορές

 

Τίτλοι πολιτικών νέων

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος συμφώνησαν να βελτιώσουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος συμφώνησαν χθες να επανεκκινήσουν τις σχέσεις τους και να καταρτίσουν έναν οδικό χάρτη με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, ενώ υπέγραψαν επίσης δεκαπέντε διακηρύξεις, συμφωνίες και μνημόνια κατανόησης, που αφορούν ένα ευρύ φάσμα τομέων, από τον τουρισμό, την ενέργεια και το εμπόριο έως την έρευνα, την εκπαίδευση και τις μεταφορές, στο πλαίσιο του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. Μία από τις συμφωνίες αφορούσε τη δημιουργία νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ της Νέας Σάντας στη Ροδόπη και του Μπαμπαέσκι στην Τουρκία και την αύξηση του όγκου αμφίδρομης ροής ενέργειας κατά 600 MW.

 

Τίτλοι νέων της αγοράς

 

Οι ξένοι επενδυτές κατέγραψαν εισροές ύψους EUR 1,16δισ. τον Νοέμβριο-ΧΑ

Σύμφωνα με τα μηνιαία στατιστικά στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών για τον Νοέμβριο του 2023, η μηνιαία αξία των συναλλαγών εκτοξεύτηκε στα EUR 3,84δισ. (+89% σε μηνιαία βάση) τον Νοέμβριο έναντι EUR 2,03δισ. τον Οκτώβριο. Οι ξένοι επενδυτές κατέγραψαν εισροές ύψους EUR 1,16δισ. από εκροές ύψους EUR 20,15εκ. τον Οκτώβριο και αντιπροσώπευαν το 59,1% της συνολικής αξίας των συναλλαγών έναντι 51,1% τον Οκτώβριο. Τα νέα είναι θετικά για τα Ελληνικά Χρηματιστήρια.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

 

Το Ελληνικό Δημόσιο και ο όμιλος Λάτση διέθεσαν ποσοστό 11% της HELLENiQ ENERGY προς EUR 7/μετοχή (Τύπος)

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, το ΤΑΙΠΕΔ και ο όμιλος Λάτση (που κατείχαν πριν από τη συναλλαγή το 35,5% και 47% των μετοχών της HELLENiQ ENERGY) προχώρησαν χθες στη διάθεση 33,6 εκατ. μετοχών της εταιρείας (ή ποσοστό 11% επί του συνόλου) προς EUR 7/μετοχή, που συνεπάγεται έκπτωση 7% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Η συναλλαγή υπερκαλύφθηκε πάνω από 3 φορές, καθώς οι συνολικές προσφορές ξεπέρασαν τα EUR 700εκ.

 

Έκτακτη Γενική Συνέλευση η HELLENiQ ENERGY στις 28 Δεκεμβρίου

Η HELLENiQ ENERGY θα πραγματοποιήσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 28 Δεκεμβρίου για την τροποποίηση του δικαιώματος του ΤΑΙΠΕΔ να διορίζει τρία μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας σε περίπτωση που η συνολική συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας κυμαίνεται μεταξύ 25% και 35%.

 

Αύξηση 10% στις πωλήσεις του Jumbo το Νοέμβριο

Η Jumbo δημοσίευσε χθες την επικαιροποίηση των πωλήσεων για τον Νοέμβριο του 2023, σύμφωνα με την οποία οι πωλήσεις του Ομίλου αυξήθηκαν κατά +10,0% σε ετήσια βάση, με κινητήρια δύναμη τις καθαρές πωλήσεις της μητρικής (+11% σε ετήσια βάση), τη Βουλγαρία (+13%) και ακολουθούν η Ρουμανία και η Κύπρος (+10% και +4% αντίστοιχα). Επιπρόσθετα, στο 11μηνο 2023, οι πωλήσεις του Ομίλου κατέγραψαν συνολική αύξηση της τάξης του +15% σε ετήσια βάση, με τις ελληνικές πωλήσεις να αυξάνονται κατά 16% σε ετήσια βάση, τις ρουμανικές πωλήσεις να αυξάνονται επίσης κατά +15%, τις βουλγαρικές πωλήσεις να κερδίζουν +14%, ενώ οι κυπριακές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά +12%. Η διοίκηση τόνισε ότι η στρατηγική του ομίλου για την ευθυγράμμιση των τιμών με το εισόδημα των πελατών ανταμείβεται ιδιαίτερα και οδηγεί στην αύξηση των πωλήσεων. Υπενθυμίζεται ότι τα δύο καταστήματα που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου παραμένουν κλειστά, με την εταιρεία να συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο στην αποκατάσταση και επαναλειτουργία τους. Από την άλλη πλευρά, δύο νέα υπερκαταστήματα άνοιξαν τους τελευταίους δύο μήνες, ένα στο Λάσι της Ρουμανίας και ένα στο Πλόβντιβ της Βουλγαρίας, ενώ το ηλεκτρονικό κατάστημα στη Ρουμανία ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2023. Κατά την άποψή μας, η Jumbo βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει τον στόχο για ετήσια αύξηση +12% στον κύκλο εργασιών για το 2023ε και είναι δυνατόν να επιτύχει ή να υπερβεί τον αρχικό στόχο για αύξηση 15% σε ετήσια βάση, ανάλογα με την αύξηση των πωλήσεων τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

 

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε την εξαγορά της Efa Energy από τη Μυτιληναίος

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε την εξαγορά της εταιρείας φυσικού αερίου Efa Energy από την Μυτιληναίος, καθώς δεν εγείρει σημαντικές ανησυχίες συγκέντρωσης της αγοράς. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο, η Μυτιληναίος ανακοίνωσε την εξαγορά της Efa Energy, έναντι EUR 4,5εκ. Η Efa Energy είναι μια μικρή εταιρεία λιανικής πώλησης Φυσικού Αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, στο πλαίσιο του στρατηγικού της σχεδίου για τη διεύρυνση της πελατειακής της βάσης και την περαιτέρω καθετοποίηση στη λιανική αγορά προμήθειας ενέργειας.

 

ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών αποτελέσματα 9μηνου 2023

Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ανακοίνωσε έσοδα ύψους EUR 291,5εκ. (+38,2% σε ετήσια βάση), προσαρμοσμένα EBITDA ύψους EUR 214,2εκ. (+54,8% σε ετήσια βάση) και καθαρά κέρδη EUR 92,8εκ. (+149,5% σε ετήσια βάση) για το 9μηνο του 2023. Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου διαμορφώθηκε σε EUR 1.018,9εκ., αυξημένος κατά EUR 243εκ. από την αρχή του έτους, λόγω των υψηλών επενδύσεων ύψους EUR 370,4εκ. (ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα EUR 113,5εκ.). Κατά συνέπεια, τα έσοδα και τα καθαρά κέρδη της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών για το εννεάμηνο 2023 ανήλθαν σε EUR 46,6εκ. και EUR 46,0εκ., αυξημένα κατά 122,5% και 125,1% σε ετήσια βάση αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι ο ΑΔΜΗΕ στο 9μηνο 2023 ανέκτησε πλήρως τα οικονομικά του μεγέθη μετά την ομαλοποίηση των εσόδων και την ενσωμάτωση των νέων Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος τον Σεπτέμβριο του 2022 και ότι τα υπό ανάκτηση έσοδα πέρυσι θα εξαργυρωθούν πλήρως το 2024. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη διανείμει προμέρισμα EUR 0,058 ευρώ/μετοχή τον περασμένο Οκτώβριο.

 

Ο όμιλος Christian Tour ενδιαφέρεται για την αγορά της Animawings όπου η Aegean Airlines κατέχει το 51% των μετοχών- Τύπος

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ο όμιλος Christian Tour Group (που δραστηριοποιείται κυρίως στην αγορά τουριστικών υπηρεσιών) προτίθεται να αποκτήσει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ρουμανικής αεροπορικής εταιρείας Animawings, στην οποία η Aegean Airlines κατέχει το 51% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου. Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2021 η Aegean Airlines ανακοίνωσε ότι αύξησε τη συμμετοχή της στην Animawings από 25% σε 51% ενισχύοντας την παρουσία της στη ρουμανική αγορά.

 

Η Ideal Holdings σχεδιάζει νέες εξαγορές

Ο πρόεδρος της Ideal Holdings ανέφερε χθες σε εταιρική παρουσίαση ότι ο όμιλος διαθέτει ταμειακή δύναμη ύψους EUR 50,0εκ. προκειμένου να προχωρήσει σε νέες εξαγορές. Υπενθυμίζεται ότι η Ideal θα εκδώσει εταιρικό ομόλογο που θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, ύψους έως EUR 100,0εκ. και η δημόσια προσφορά θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 11 και 13 Δεκεμβρίου 2023. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων (EUR 74,8 εκατ.) θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση εταιρικού ομολόγου ύψους EUR 74,8 εκατ. και τα υπόλοιπα EUR 21,0 εκατ. θα χρησιμοποιηθούν για εξαγορές.

 

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

08/12/23 | Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ΝΟΕ & Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής ΟΚΤ

14/12/23 | Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία OKT

18/12/23 | Εξέλιξη Κύκλου Εργασιών των Επιχειρήσεων Γ’ τρίμηνο 2023 & Αυγ-Οκτ 2023

20/12/23 | Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία OKT

Έκτακτες/Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις

13/12/23 | Intracom (ΕΓΣ)

14/12/23 | ΔΕΗ (ΕΓΣ), Aegean Airlines (ΕΓΣ), Frigoglass (ΕΓΣ)

20/12/23 | Σαράντης (ΕΓΣ), ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών (ΕΓΣ)

28/12/23 | HELLENiQ ENERGY (ΕΓΣ)

Αποκοπή μερίσματος

11/12/23 | Φίλιππος Νάκας (EUR 0,20), Prodea Investments (προμέρισμα EUR 0,110)

18/12/23 | Μότορ Οϊλ (προμέρισμα EUR 0,40)

10/01/24 | HELLENiQ ENERGY (προμέρισμα EUR 0,30)

Έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών

11/12/23 | Orilina Properties ΑΕΕΑΠ

Έκδοση Εταιρικού Ομολόγου

11/12/23-13/12/23 | Ideal Holdings – Περίοδος Δημόσιας Προσφοράς

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 08-12-2023.pdf