Σχόλιο Αγοράς

Το ΧΑ έκλεισε οριακά χαμηλότερα χθες, υποαποδίδοντας σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση κατά 0,39% και έκλεισε στις 1.270,35 μονάδες (FTSE Large Cap: -0,44%, FTSE Mid Cap: +0,43%, Δείκτης Τραπεζών: -0,61%) με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα EUR 98,8εκ., υψηλότερα σε σχέση με τα EUR 82,5εκ. την Δευτέρα. Αναμένουμε η αγορά να προσπαθήσει να κινηθεί υψηλότερα, ενόψει της ανακοίνωσης του ΑΕΠ 3ου τριμήνου 2023 σήμερα.

 

Σημερινοί τίτλοι νέων

  • Ανακοίνωση ΑΕΠ Γ’ τριμήνου 2023 σήμερα
  • Τα ΟΕΔ εισέρχονται στους παγκόσμιους δείκτες αναφοράς του Bloomberg από την 1η Ιανουαρίου
  • Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από Μυτιληναίος-Vinci για τον διαγωνισμό για την Αττική Οδό (Τύπος)
  • Η συνολική συμμετοχή της Goldman Sachs στη ΔΕΗ στο 5,20%
  • Στην Σωληνουργεία Κορίνθου της CENERGY ανατέθηκε από τον ΔΕΣΦΑ νέα σύμβαση για πιστοποιημένο αγωγό υδρογόνου
  • Η ΤΙΤΑΝ θα εκδώσει ομόλογο τον Δεκέμβριο (Τύπος)
  • Δημόσια προσφορά κοινού ομολογιακού δανείου της Ideal Holdings στις 11-13 Δεκεμβρίου
  • Ο Αντιπρόεδρος της Intracom αύξησε το μερίδιό του
  • Λήγει σήμερα η περίοδος εγγραφής για την Αρχική Δημόσια Προσφορά της ORILINA

 

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

 

Ανακοίνωση ΑΕΠ Γ’ τριμήνου 2023 σήμερα

Η ΕΛΣΤΑΤ προγραμματίζει να ανακοινώσει τα προσωρινά στοιχεία για το ΑΕΠ του 3ου τριμήνου 2023 σήμερα, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του ΧΑ.

 

Τα ΟΕΔ εισέρχονται στους παγκόσμιους δείκτες αναφοράς του Bloomberg από την 1η Ιανουαρίου

Η Bloomberg Index Services θα εντάξει εκ νέου τα Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου στους κορυφαίους παγκόσμιους δείκτες αναφοράς χρέους από την 1η Ιανουαρίου 2024. Δεκαεπτά ΟΕΔ αξίας EUR 73δισ. θα εισέλθουν στους δείκτες που είναι για ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας, ανακοίνωσε την Τρίτη. Η απόφαση περιλαμβάνει τον δείκτη Global Aggregate, ο οποίος έχει συνολική αξία αγοράς 62 τρισ. δολάρια ΗΠΑ και περιελάμβανε για τελευταία φορά την Ελλάδα το 2010. Η S&P Dow Jones ενδέχεται να προβεί σε ανακοίνωση αυτή την εβδομάδα σχετικά με την εισαγωγή της Ελλάδας, βάσει των δημοσιευμένων κριτηρίων της.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

 

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από Μυτιληναίος-Vinci για τον διαγωνισμό για την Αττική Οδό (Τύπος)

Σύμφωνα με το Capital.gr, η κοινοπραξία Vinci-Μυτιληναίος προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση του διαγωνισμού για τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού, μετά την απόρριψη από την Ανεξάρτητη Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών της προσφυγής που είχε καταθέσει η κοινοπραξία Vinci-Μυτιληναίος κατά του διαγωνισμού τον Νοέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ είχε ανακηρύξει τον περασμένο Σεπτέμβριο την ΓΕΚΤΕΡΝΑ ως προτιμώμενο επενδυτή για τη νέα περίοδο παραχώρησης της Αττικής Οδού με προσφορά EUR 3,27δισ., ενώ ακολουθούσε η προσφορά της κοινοπραξίας Vinci-Μυτιληναίος ύψους EUR 3,11δισ.

 

Η συνολική συμμετοχή της Goldman Sachs στη ΔΕΗ στο 5,20%

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι η Goldman Sachs αύξησε τις συνολικές συμμετοχές της στα δικαιώματα ψήφου της Εταιρείας στο 5,20%.

 

Στην Σωληνουργεία Κορίνθου της CENERGY ανατέθηκε από τον ΔΕΣΦΑ νέα σύμβαση για πιστοποιημένο αγωγό υδρογόνου

Η Cenergy Holdings ανακοίνωσε ότι η Σωληνουργεία Κορίνθου, ο κλάδος σωλήνων χάλυβά της, ανέλαβε σύμβαση αξίας άνω των 27 εκατ. ευρώ από τον Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Αερίου (ΔΕΣΦΑ), για την κατασκευή και προμήθεια περίπου 56χλμ. σωλήνων χάλυβα πιστοποιημένων για την μεταφορά υδρογόνου, για την ανάπτυξη του ελληνικού μέρους της Διασύνδεσης Φυσικού Αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.

 

Η ΤΙΤΑΝ θα εκδώσει ομόλογο τον Δεκέμβριο (Τύπος)

Σύμφωνα με το Euro2day.gr, η ΤΙΤΑΝ προγραμματίζει να εκδώσει ομολογιακό δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλύπτεται πλήρως από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες με επιτόκιο περίπου 4,25%, με στόχο την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα του Τύπου, η ΤΙΤΑΝ δεν έχει λάβει ακόμη τις τελικές αποφάσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, το μέγεθος, αλλά και το αν οι ομολογίες θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο.

 

Δημόσια προσφορά κοινού ομολογιακού δανείου της Ideal Holdings στις 11-13 Δεκεμβρίου

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η δημόσια προσφορά του κοινού ομολογιακού της δανείου ύψους έως EUR 100,0 εκατ. με διάρκεια πέντε ετών, θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 11 και 13 Δεκεμβρίου 2023. Το ομόλογο θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος της ρυθμιζόμενης αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

 

Ο Αντιπρόεδρος της Intracom αύξησε το μερίδιό του

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η Black Oak Investments, που ανήκει στον Αντιπρόεδρό της, κ. Θεοδωρίδη, αύξησε στις 30 Νοεμβρίου το ποσοστό της σε 5,049% (4,22 εκατ. μετοχές).

 

Λήγει σήμερα η περίοδος εγγραφής για την Αρχική Δημόσια Προσφορά της ORILINA

Η περίοδος εγγραφής για την Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) της ORILINA Properties λήγει σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι η ORILINA στοχεύει στην άντληση έως και EUR 28εκ. μέσω της προσφοράς έως και 32,2 εκατ. μετοχών της Εταιρείας σε εύρος τιμών EUR 0,91-0,95 ανά μετοχή.

 

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

06/12/23 | ΑΕΠ Γ’ τριμήνου 2023 (προσωρινά στοιχεία)

08/12/23 | Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ΝΟΕ & Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής ΟΚΤ

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων (3ο τρίμηνο/9μηνο 2023)

07/12/23 | ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών

Έκτακτες/Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις

13/12/23 | Intracom (ΕΓΣ)

14/12/23 | ΔΕΗ (ΕΓΣ), Aegean Airlines (ΕΓΣ), Frigoglass (ΕΓΣ)

20/12/23 | Σαράντης (ΕΓΣ), ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών (ΕΓΣ)

Αποκοπή μερίσματος

18/12/23 | Μότορ Οϊλ (προμέρισμα EUR 0,40)

10/01/24 | HELLENiQ ENERGY (προμέρισμα EUR 0,30)

Περίοδος Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς 

04/12/23-06/12/23 | Orilina Properties ΑΕΕΑΠ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή Ενημέρωση 06-12-2023.pdf