ΣΧΟΛΙΟ ΑΓΟΡΑΣ

Το ΧΑ κινήθηκε ανοδικά χθες, για πέμπτη συνεδρίαση στη σειρά, υπεραποδίδοντας σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,79% κλείνοντας στις 1.395,99 μονάδες, σε υψηλό 13ών ετών, (FTSE Large Cap: +0,96%, FTSE Mid Cap: +0,30%, Δείκτης Τραπεζών: +2,33%) και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα EUR 145,4εκ, πιο πάνω σε σχέση με τα EUR 137,9εκ την Παρασκευή. Αναμένουμε ότι το ΧΑ θα αναζητήσει κατεύθυνση σήμερα, χωρίς να αποκλείουμε κάποια κατοχύρωση κερδών.

 

Σημερινοί τίτλοι νέων

  • Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 5,1% (Τύπος)
  • Το αεροδρόμιο της Αθήνας ανακοίνωσε ισχυρή επιβατική κίνηση για τον Ιανουάριο
  • Η Κυπριακή Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε την αύξηση του ποσοστού της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα
  • Η Alpha Services and Holdings εξέδωσε νέο προνομιούχο ομολογιακό δάνειο
  • Οικονομικό ημερολόγιο ΟΤΕ 2023
  • Η Μυτιληναίος εξασφαλίζει άδεια στην Γκάνα για έρευνα και στη συνέχεια εξόρυξη βωξίτη
  • Η ΔΕΗ ενδιαφέρεται να εισέλθει στον τομέα των τηλεπικοινωνιών λιανικής (Τύπος)
  • Η Σαράντης θα πραγματοποιήσει Ημέρα Επενδυτών στις 14 Μαρτίου

 

ΤΙΤΛΟΙ ΝΕΩΝ

Μακροοικονομικά νέα

Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 5,1% (Τύπος)

Σύμφωνα με το Capital.gr, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τον κατώτατο μισθό για τον ιδιωτικό τομέα στα 820 ευρώ από την 1η Απριλίου, από 780 ευρώ που είναι σήμερα (αύξηση 5,1%).

 

Κλαδικά νέα

Το αεροδρόμιο της Αθήνας ανακοίνωσε ισχυρή επιβατική κίνηση για τον Ιανουάριο

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) δημοσίευσε τα στοιχεία επιβατικής κίνησης για τον Ιανουάριο 2024, σύμφωνα με τα οποία η συνολική επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 10,7% σε ετήσια βάση, με κινητήρια δύναμη τη διεθνή κίνηση (αύξηση 12,8% σε ετήσια βάση), ενώ η κίνηση εσωτερικού ήταν επίσης αυξημένη κατά +6,2% σε ετήσια βάση.

Σχόλιο: Η αύξηση της επιβατικής κίνησης στην Ελλάδα κατά την τελευταία περίοδο ήταν πολύ σημαντική για την Ελλάδα: Αν και ο Ιανουάριος έχει περιορισμένη συμβολή στα ετήσια τουριστικά έσοδα, η ισχυρή επιβατική κίνηση στην αρχή του έτους δείχνει παράταση της τουριστικής περιόδου κατά τους χειμερινούς μήνες και θετική πορεία για την κρίσιμη καλοκαιρινή περίοδο. Επιπλέον, η αύξηση των συνολικών πτήσεων κατά 8,7% για το μήνα, σε συνδυασμό με τη συνολική επιβατική κίνηση κατά 10,7%, συνεπάγεται αυξημένη πληρότητα (το νέο είναι θετικό και για την Aegean Airlines).

 

Εταιρικά νέα

Η Κυπριακή Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε την αύξηση του ποσοστού της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα

Η Eurobank Holdings ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας ενέκρινε τη συγκέντρωση που προκύπτει από την αύξηση του ποσοστού της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα. Μετά την έγκριση της Επιτροπής, η απόκτηση συνολικού ποσοστού 26,1% των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας, υπόκειται πλέον στις εγκρίσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου/Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Εφόρου Ασφαλίσεων της Κύπρου. Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank κατέχει σήμερα το 29,2% της Ελληνικής Τράπεζας, συνεπώς μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών, το συνολικό ποσοστό συμμετοχής της θα ανέλθει στο 55,3%. Η Eurobank αποτελεί την κορυφαία επιλογή μας στον κλάδο με TP 2,41 ευρώ/μετοχή, που συνεπάγεται περιθώριο ανόδου 27%.

Η Alpha Services and Holdings εξέδωσε νέο προνομιούχο ομολογιακό δάνειο

Σύμφωνα με πληροφορίες (euro2day), η Alpha Services and Holdings άντλησε 400 εκατ. ευρώ μέσω της έκδοσης νέου senior preferred bond (MREL eligible), με απόδοση 5,125% και διάρκεια έξι ετών, με δυνατότητα ανάκλησης σε πέντε έτη, ενώ η ζήτηση ξεπέρασε τα 1,25 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η απόδοση στην προηγούμενη έκδοση είχε διαμορφωθεί στο 7,0%. Από την πλευρά τους, τα ίδια δημοσιεύματα (euro2day) αναφέρουν ότι τα NPEs του ομίλου θα μειωθούν στα 2,3 δισ. ευρώ το 2023 από 2,87 δισ. ευρώ το 9μηνο του 23, καθώς η τράπεζα κατέταξε χαρτοφυλάκιο ενυπόθηκων δανείων NPEs GBV 500 εκατ. ευρώ ως κατεχόμενο προς πώληση. Επαναλαμβάνουμε την αξιολόγηση Buy και το TP των 2,10 ευρώ/μετοχή.

 

Οικονομικό ημερολόγιο ΟΤΕ 2023

Η εταιρεία πρόκειται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα για το οικονομικό έτος 2023 την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, η γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Ιουνίου και η μετοχή θα διαπραγματεύεται εκτός μερίσματος την Πέμπτη 04 Ιουλίου.

 

Η Μυτιληναίος εξασφαλίζει άδεια στην Γκάνα για έρευνα και στη συνέχεια εξόρυξη βωξίτη

Η Μυτιληναίος ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε Άδεια από την Ghana Integrated Aluminium Development Corporation για την εξερεύνηση και στη συνέχεια την εξόρυξη κοιτασμάτων βωξίτη σε περιοχή που εκτιμάται ότι έχει γεωλογικά αποθέματα 300 εκατ. τόνων βωξίτη. Εφόσον υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα αποθέματα στην εν λόγω περιοχή, η εταιρεία στοχεύει στη σταδιακή ανάπτυξη εξορυκτικών δραστηριοτήτων, φτάνοντας σε ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 10 εκατ. τόνων βωξίτη, ($c.500 εκατ. ετησίως σε τρέχουσες τιμές αγοράς). Επιπλέον, η εταιρεία θα προβεί στην πιθανή κατασκευή µμονάδας παραγωγής αλουμίνας µε προβλεπόμενη ετήσια παραγωγική ικανότητα έως 1,5 εκατ. τόνους.

Σχόλιο: Η εν λόγω εξέλιξη αποτελεί μέρος του ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου του Ομίλου για την επέκταση των πηγών προμήθειας βωξίτη και την ενίσχυση της παρουσίας του σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας της βιομηχανίας αλουμινίου. Σημειώνεται ότι ο επενδυτικός ορίζοντας του εν λόγω έργου είναι 3-5 έτη μέχρι την εμπορική λειτουργία.

 

Η ΔΕΗ ενδιαφέρεται να εισέλθει στον τομέα των τηλεπικοινωνιών λιανικής (Τύπος)

Σύμφωνα με πληροφορίες του Powergame.gr, περαιτέρω επέκταση στον τομέα της χονδρικής τηλεπικοινωνιών, ενδιαφέρεται να εισέλθει και στη λιανική αγορά τηλεπικοινωνιών με πιθανή εξαγορά της Nova.

 

Η Σαράντης θα πραγματοποιήσει Ημέρα Επενδυτών στις 14 Μαρτίου

Η Σαράντης θα πραγματοποιήσει Ημέρα Επενδυτών στις 14 Μαρτίου. Επιπλέον, η Σαράντης θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα χρήσης του FY23 στις 11 Μαρτίου, ενώ για την επόμενη ημέρα έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη.

 

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

09/02/24 | Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής ΔΕΚ

14/02/24 | Δείκ. Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία ΔΕΚ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ 2023

14/02/24 | Πειραιώς Financial Holdings

22/02/24 | OTE

28/02/24 | Ideal Holdings (Flash Note)

29/02/24 | HELLENiQ ENERGY, Entersoft

07/03/24 | Eurobank Holdings

ΕΚΤΑΚΤΕΣ/ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

07/02/24 | Jumbo (ΕΓΣ)

13/02/24 | ΓΕΚΤΕΡΝΑ (ΕΓΣ)

20/02/24 | Entersoft (ΕΓΣ)

ΑΠΟΚΟΠΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ

19/03/24 | Jumbo (έκτακτη χρημ. διανομή EUR 0,60)

ΑΠΟΚΟΠΗ ΔΙΚΑΙΩΜ. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

26/03/24 | Alpha Αστικά Ακίνητα (EUR 2,20)

ΈΝΑΡΞΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΜΕΤΟΧΩΝ

07/02/24 | Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

 

 

 

 

 

 

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 06-02-2024.pdf