Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Σύμφωνα με πληροφορίες (Καθημερινή), σε συνέντευξή του σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης, η Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ κ. Gentiloni είπε τα ακόλουθα μεταξύ άλλων: 1) οι πρώτες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης ΕΕ πιθανότατα θα πραγματοποιηθούν πριν από το τέλος Ιουλίου, 2) σχετικά με το σχέδιο της Ελλάδας, το οποίο είναι το δεύτερο που υποβλήθηκε στην ΕΕ, είπε ότι θα ισχύει η αρχή πρώτης προτεραιότητας, πράγμα που σημαίνει ότι το σχέδιο της Ελλάδας θα είναι ένα από τα πρώτα που θα αξιολογηθούν, 3) ερωτώμενος εάν η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023, υποστήριξε ότι η νέα προσέγγιση των δημοσιονομικών κανόνων θα επηρεάσει επίσης την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι καθώς ο πρωταρχικός στόχος πλεονασμάτων δεν διατηρήθηκε κατά την ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής, το ίδιο θα συνέβη και από το 2023 και μετά.

Η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει σήμερα προκαταρτικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου 2021. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις με βάση το Bloomberg δείχνουν ανάπτυξη 0.5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Θυμίζουμε ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2020 το ΑΕΠ υποχώρησε 7,9% σε ετήσια βάση (ή -5,9% ετησίως χωρίς εποχική προσαρμογή)

 

Τίτλοι νέων της αγοράς

Σύμφωνα με τα στοιχεία συναλλαγών του ΧΑ για τον Μάιο 2021, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στην αγορά μετοχών διαμορφώθηκε στα EUR 111εκ (+57% σε ετήσια βάση), ενώ ο μέσος όγκος συναλλαγών στην αγορά παραγώγων ανήλθε στα 120,7χιλ συμβόλαια (+251% σε ετήσια βάση). Η μέση κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. αυξήθηκε στα EUR 61,7δις τον Μάιο-21 από EUR 59,1δις το Απρ-21 και EUR 42,9δις τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Στο πρώτο 5μηνο του 2021, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στην αγορά μετοχών διαμορφώθηκε στα EUR 84,3εκ, αυξημένη κατά 9,6% σε ετήσια βάση.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Σύμφωνα με πληροφορίες (euro2day.gr), η συμβουλευτική εταιρεία Glass Lewis (ένας από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους συμβούλους θεσμικών επενδυτών παγκοσμίως) υποστήριξε σε ανάλυσή της ότι το Δ.Σ. της Alpha Βank έχει παρουσιάσει μια ισχυρή επιχειρηματική λογική και ικανοποιητική τεκμηρίωση της πρότασής του προς τους μετόχους, ειδικά ενόψει των τρεχουσών πολύ θετικών συνθηκών αγοράς, καταλήγοντας θετικά για την προτεινόμενη ΑΜΚ ως EUR 800εκ. Συμμεριζόμαστε την ίδια άποψη και αναμένουμε από την αγορά να συνεχίσει να χαιρετίζει τις εξελίξεις με την αποτίμηση της εταιρείας να βελτιώνεται περαιτέρω καθώς η διοίκηση θα εκτελεί το φιλόδοξο επιχειρηματικό της σχέδιο.

Η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι ειδοποιήθηκε από τη Schroders ότι από τις 2 Ιουνίου, το έμμεσο μερίδιο της στην εταιρεία ήταν 5,088% (δηλαδή η Schroders κατείχε 78.666 μετοχές). Σημειώστε ότι από τις 31 Μαΐου η Schroders κατείχε 74.488εκ μετοχές, οι οποίες αυξήθηκαν περαιτέρω στα 78.666εκ στις 2 Ιουνίου.

Η ΔΕΗ θα πραγματοποιήσει σήμερα ΕΓΣ με τα ακόλουθα θέματα στην ατζέντα: α) Τροποποίηση άρθρων του καταστατικού και κωδικοποίηση, β) Έγκριση της πολιτικής καταλληλότητας των μελών του ΔΣ, γ) Έγκριση νέας πολιτικής αποδοχών, δ) Άλλα θέματα.

Τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν συμφωνία εξαγοράς ποσοστού 32% στην VLPG Plant Ltd. που δραστηριοποιείται στην διακίνηση προϊόντων υγραερίου LPG στην Κυπριακή αγορά, ενώ έχει αναλάβει την κατασκευή υπερσύγχρονης μονάδας υγραερίου στο Βασιλικό, που με την επέκτασή της προβλέπεται να διαχειρίζεται περίπου 32.000 μετρικούς τόνους χύμα υγραερίου και περίπου 24.000 μετρικούς τόνους εμφιαλωμένου υγραερίου σε ετήσια βάση. Τα έργα κατασκευής αναμένεται να ολοκληρωθούν το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Η Alpha Trust Ανδρομέδα ανακοίνωσε την διανομή μερίσματος EUR 1,75/μετοχή (ημερομηνία αποκοπής: 29 Ιουνίου 2021). Η μερισματική απόδοση ανέρχεται σε 6,4% με βάση τη χθεσινή τιμή κλεισίματος, ενώ η μετοχή διαπραγματεύεται 28% χαμηλότερα από την καθαρή αξία ενεργητικού (NAV).

Η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων της ΑΜΚ της Aegean Airlines ολοκληρώνεται σήμερα. Σημειώνουμε ότι η περίοδος εξάσκησης των δικαιωμάτων λήγει στις 9 Ιουνίου, ενώ οι νέες μετοχές θα ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται στο ΧΑ στις 16 Ιουνίου.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 04-06-2021.pdf