Ελλάδα

 

Στον τομέα της οικονομίας X.A.

Tο εβδομαδιαίο 2,88% για τον Γενικό Δείκτη στις 1.169,66 μονάδες από μόνο του ως γεγονός λέει αρκετά. Το πως σε ένα «ρηχό» χρηματιστήριο με την αποτίμηση των εισηγμένων συνολικά στα 80,6 δισ. αρκούν συναλλαγές 124,2 εκατ. -κατά μέσο όρο- από «ισχυρά χέρια» για να πάρει φορά προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Η κοινότητα κρατά το φρένο στο πτωτικό σερί των 6 εβδομάδων (και 11 στις 12), την αντίδραση που βγήκε από τα χαμηλά της Δευτέρας, το 3ήμερο διάλειμμα που έδωσε την δυνατότητα εισόδου-εξόδου ανάλογα με το «ταμείο» του καθενός και τις εκτιμήσεις του για την συνέχεια.  Δεδομένη η επιβάρυνση του επενδυτικού ρίσκου στις διεθνείς αγορές δύσκολα να μην αποτυπωθεί και στην δική μας, με τους long να έχουν ως εφόδια το 3,90% των τραπεζικών και το 3,27% του FTSE 25. Ούτως ή άλλως το 95% plus του τζίρου πραγματοποιείται στις μετοχές του δείκτη και καθημερινά σε 3-5 χαρτιά ακόμη και το έως 55% της αξίας συναλλαγών. Συνεπώς στα ίδια θα παραμείνει επικεντρωμένη η προσοχή των επενδυτών που έχουν και το ορόσημο της Παρασκευής 20 Οκτωβρίου. Υπό άλλες συνθήκες η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor’s, το ισχυρό ενδεχόμενο απόδοσης της επενδυτικής βαθμίδας θα ήταν το κύριο θέμα και για την κοινότητα. Προφανώς και ζητούμενη είναι η επιβεβαίωση των εκτιμήσεων πως ο αμερικανικός οίκος θα ακολουθήσει την DBRS και μετά την διπλή αναβάθμιση από τη Moody’s θα κάνει το βήμα παραπάνω, καθώς θα ενισχύσει τις αντοχές της οικονομίας εν μέσω αναταράξεων διεθνώς ωστόσο η Μέση Ανατολή «σκιάζει» το περιβάλλον. Μένει να φανεί σε ποιο βαθμό και σε ποιους τομείς θα μπορούσε να επηρεάσει τον σχεδιασμό σε ζητήματα που αφορούν λ.χ. την αποεπένδυση του ΤΧΣ, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις συμφωνίες ακόμη και την παρουσία των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές οι οποίοι επιφυλάσσονται κατ’ αρχήν για τα οικονομικά αποτελέσματα εταιρειών στο τρίτο3μηνο, ακόμη περισσότερο για το τρέχον. Την Τετάρτη πραγματοποιείται η γενική συνέλευση της JumboΜΠΕΛΑ 0,00% με θέμα την έγκριση μερίσματος (1,47/μτχ) όμως θεωρείται βέβαιο ότι θα θιγούν καίρια ζητήματα που αφορούν από την εγχώριο αγορά μέχρι το Ισραήλ. Το συνηθίζει ο επικεφαλής να τα «λέει έξω από τα δόντια» για αυτό και η κοινότητα θεωρεί ότι έχει να περιμένει κάτι. Η κατάσταση στην Ευρώπη επηρεάζει την ελληνική αγορά, ενδεικτικά για τις ΑΕΕΑΠ ο Στέφανος Κοτζαμάνης αναφέρεται σχετικά, σε μία συγκυρία που η Trade Estates ετοιμάζεται για το ΧΑ- κατά πάσα βεβαιότητα μέσα στο 2023- προβληματίζει δε φορείς όπως το ΤΑΙΠΕΔ που δρομολογεί την διάθεση σημαντικών μειοψηφικών πακέτων (ΔΑΑ-Ελευθέριος Βενιζέλος)- ήδη στον «πάγο» η ΔΕΠΑ Εμπορίας– κρατά σε ετοιμότητα το οικονομικό επιτελείο-νευραλγικά υπουργεία Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών-

 

Στον επιχειρηματικό τομέα

Ο ΟΤΕΟΤΕ +0,30% σε συνέχεια της από 13-07-2023 ενημέρωσης, ανακοινώνει ότι στη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου στις 12-10-2023 εγκρίθηκε το Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης με απορρόφηση της κατά ποσοστό 100% θυγατρικής της εταιρείας «COSMOTE – ΚΙΝΗΤΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ» («Απορροφώμενη») από την μητρική εταιρεία OTE A.E («Απορροφώσα»). Τα στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού της Απορροφώμενης, όπως εμφανίζονται στις σχετικές Λογιστικές Καταστάσεις της 31.08.2023 και όπως αυτά θα διαμορφωθούν κατά τον χρόνο ολοκλήρωσης της συγχώνευσης, θα μεταβιβαστούν στην Απορροφώσα, χωρίς αύξηση κεφαλαίου της Απορροφώσας. Μέσω της παραπάνω διαδικασίας επιτυγχάνεται η απλοποίηση και βελτιστοποίηση των λειτουργιών του Ομίλου, καθώς και η αποτελεσματικότερη διοικητική οργάνωση. Η απορρόφηση δεν αναμένεται να έχει επίπτωση στα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου, καθώς η Απορροφώμενη εταιρεία (COSMOTE) ενοποιείται πλήρως στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις του Ομίλου. Η παραπάνω διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2024. Η συγχώνευση θεωρείται συντελεσθείσα, κατ’ άρθρο 18 παρ. 1 του Ν. 4601/2019, από την καταχώριση στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) της Σύμβασης Συγχώνευσης ως προς την Απορροφώσα. Το Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης καθώς και τα υπόλοιπα έγγραφα που ορίζονται στο άρθρο 11 του ν. 4601/2019 θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Εταιρείας.

 

Διεθνείς Αγορές

ΕΥΡΩΠΗ

Πτώση στις ευρωαγορές καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εν αναμονή της επέμβασης του Ισραήλ στη Γάζα. Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,98% στις 449 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,59% στις 7.599 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 1,55% στις 15.186 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,42% στις 7.003 μονάδες. Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα Παρασκευή, καθώς τα εργοστάσια παρήγαγαν περισσότερα καταναλωτικά αγαθά, αν και η συνολική παραγωγή μειώθηκε πάνω από 5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Eurostat ανέφερε ότι η βιομηχανική παραγωγή στις 20 χώρες που μοιράζονται το ευρώ αυξήθηκε κατά 0,6% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, σημειώνοντας πτώση 5,1% σε ετήσια βάση. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μηνιαία αύξηση 0,1% και πτώση 3,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. «Ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί στη Γερμανία και αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,7% έως το 2025», δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ, στο περιθώριο συνεδρίασης του ΔΝΤ στο Μαρακές. Όπως μεταδίδει το Reuters, η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής αποφέρει αποτελέσματα και κινεί τον πληθωρισμό σε θετική κατεύθυνση, είπε ο Nagel στους δημοσιογράφους. Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο σημειώνει «άλμα» 4,4% στα 86,56 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός κερδίζει 2,7% στα 1.934 δολ./oz. Επιπλέον, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,3% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0504 δολ.

 

 

 

Η.Π.Α

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street μετά την «βουτιά» της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ και ενώ παραμένουν ανοδικές οι προσδοκίες των Αμερικανών για τον πληθωρισμό. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν διολίσθησε στις 63 μονάδες από 68,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 67 μονάδες. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Μάιο. Παράλληλα, οι προσδοκίες των Αμερικανών για την πορεία του πληθωρισμού το επόμενο έτος εκτινάχτηκαν στο 3,8% τον Οκτώβριο από 3,2% τον προηγούμενο μήνα. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Απρίλιο. Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,12% ή 39 μονάδες στις 33.670, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,50% στις 4.327 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,23% στις 13.407 μονάδες. Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των UnitedHealth (+2,6%) και Chevron (+1,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Walgreens Boots (-4,4%) και Boeing (-3,3%). Στο εταιρικό μέτωπο, ισχυρά αποτελέσματα γ’ τριμήνου ανακοίνωσαν οι τράπεζες στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, η JP Morgan ανακοίνωσε κέρδη ανά μετοχή στα 4,33 δολ. και έσοδα στα 39,9 δισ. δολάρια ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη στα 3,92 δολ. και έσοδα στα 39,63 δολάρια. Καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα γνωστοποίησε και η Citigroup. Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στο 1,63 δολάρια και τα έσοδα στα 20,1 δις. δολάρια. Οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη στο 1,23 δολ. και έσοδα στα 19,3 δις. δολάρια. Επιπλέον, αύξηση στα καθαρά κέρδη γ’ τριμήνου ανακοίνωσε και η Wells Fargo και συγκεκριμένα στα 5,77 δισ. δολάρια από 3,59 δισ. δολάρια, πέρυσι. Στο μεταξύ, καθοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά έξι μονάδες βάσης στο 4,63% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 5,05%. Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «εκτινάχθηκε» 5,8% στα 87,69 δολάρια ανά βαρέλι καθώς εντείνονται οι ανησυχίες στο μέτωπο της σύγκρουσης Ισραήλ- Χαμάς. Αντίχτοιχα, η τιμή του χρυσού σημείωσε «άλμα» 3,1% στα 1.942 δολ./oz. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ, στο 1,0512 δολ.

 

 

ΑΣΙΑ

Αρνητικά ξεκίνησαν την εβδομάδα οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού, την ώρα που οι επενδυτές προσβλέπουν σε βασικά οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και την Ιαπωνία αυτή την εβδομάδα. Η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία κινήθηκε καθοδικά κατά 4,4% τον Αύγουστο. Ο Nikkei υποχωρεί 2,1%, ο ASX στην Αυστραλία χάνει 0,3%, ο Shanghai και ο Shenzhen στην ηπειρωτική Κίνα 0,5% και 1,1% αντίστοιχα, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατηφορίζει 0,5%. Πτώση 1% για τον KOSPI στη Νότια Κορέα. Η Κίνα θα ανακοινώσει ΑΕΠ τρίτου τριμήνου την Τετάρτη. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι θα έχει αυξηθεί κατά 4,4% σε ετήσια βάση, από 6,3% το προηγούμενο τρίμηνο. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας άφησε το επιτόκιο της μεσοπρόθεσμης διευκόλυνσης δανεισμού αμετάβλητο στο 2,50%, όπως αναμενόταν. Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για τον πληθωρισμό της Ιαπωνίας αναμένονται την Παρασκευή, τα οποία θα ανακοινωθούν ενόψει της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας της χώρας για τη νομισματική πολιτική στις 30 και 31 Οκτωβρίου. Η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας θα ανακοινώσει επίσης την απόφασή της για τα επιτόκια την Πέμπτη. Η Τράπεζα της Κορέας διατήρησε τα επιτόκια σταθερά για πέντε συνεχόμενες συνεδριάσεις στο 3,5% από τον Φεβρουάριο.

 

 

 

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

Ισχυρά κέρδη κατέγραψε ο χρυσός την Παρασκευή, κλείνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων, καθώς η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή έχει ενισχύσει τη ζήτηση για ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.  Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου πραγματοποίησε άλμα 3,1% στα 1.941 δολάρια ανά ουγκιά. Για την εβδομάδα ενισχύθηκε 5,2%.

 

 

 

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Σταθεροποιητικά κινείται το δολάριο, καθώς υποχωρούν οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων με οδηγό τις πιο ήπιες δηλώσεις των αξιωματούχων της Fed για τις αυξήσεις επιτοκίων – η αγορά οδηγείται στην υπόθεση ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει τελειώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων.

  • Ο δείκτης δολαρίου, που μετρά το νόμισμα έναντι έξι μεγάλων αντιπάλων, διατηρείται στα 106,59.
  • Το ευρώ χάνει οριακά, με την ισοτιμία στο 1,051 δολάριο.
  • Η στερλίνα ενισχύεται οριακά και αλλάζει χέρια στο $1,218.

 

 

 

 

 

 

ΟΜΟΛΟΓΑ

Rating 10Y Bond Bank Spread vs
Country S&P Yield Rate Bund T-Note
Japan A+ 0.754% -0.10% -197.0 bp -389.9 bp
Switzerland AAA 1.064% 1.75% -166.0 bp -358.9 bp
Taiwan AA+ 1.265% 1.88% -145.9 bp -338.8 bp
China A+ 2.714% 3.45% -1.0 bp -193.9 bp
Germany AAA 2.724% 4.50% 0.0 bp -192.9 bp
Sweden AAA 2.915% 4.00% 19.1 bp -173.8 bp
Vietnam BB+ 2.984% 4.50% 26.0 bp -166.9 bp
Denmark AAA 2.996% 3.60% 27.2 bp -165.7 bp
Netherlands AAA 3.088% 4.50% 36.4 bp -156.5 bp
Ireland AA 3.195% 4.50% 47.1 bp -145.8 bp
Thailand BBB+ 3.302% 2.50% 57.8 bp -135.1 bp
France AA 3.312% 4.50% 58.8 bp -134.1 bp
Singapore AAA 3.347% 3.77% 62.3 bp -130.6 bp
Finland AA+ 3.358% 4.50% 63.4 bp -129.5 bp
Austria AA+ 3.379% 4.50% 65.5 bp -127.4 bp
Belgium AA 3.440% 4.50% 71.6 bp -121.3 bp
Jordan (*) B+ 3.471% 7.50% 74.7 bp -118.2 bp
Portugal BBB+ 3.505% 4.50% 78.1 bp -114.8 bp
Slovenia AA- 3.626% 4.50% 90.2 bp -102.7 bp
Spain A 3.876% 4.50% 115.2 bp -77.7 bp
Norway AAA 3.889% 4.25% 116.5 bp -76.4 bp
Canada AAA 4.010% 5.00% 128.6 bp -64.3 bp
Malta A- 4.024% 4.50% 130.0 bp -62.9 bp
Slovakia A+ 4.035% 4.50% 131.1 bp -61.8 bp
Cyprus BBB 4.044% 4.50% 132.0 bp -60.9 bp
Croatia BBB+ 4.047% 4.50% 132.3 bp -60.6 bp
Malaysia A- 4.102% 3.00% 137.8 bp -55.1 bp
Israel AA- 4.150% 4.75% 142.6 bp -50.3 bp
South Korea AA 4.154% 3.50% 143.0 bp -49.9 bp
Latvia (*) A+ 4.183% 4.50% 145.9 bp -47.0 bp
Hong Kong AA+ 4.203% 5.75% 147.9 bp -45.0 bp
Morocco BB+ 4.236% 3.00% 151.2 bp -41.7 bp
Greece BB+ 4.292% 4.50% 156.8 bp -36.1 bp

 

 

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή  οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Εβδομαδιαία Ενημέρωση 09-10-2023 – 16-10-2023 .pdf