Ελλάδα

 

Στον τομέα της οικονομίας X.A.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, επικράτηση πωλητών για ακόμη μία εβδομάδα, έκτη σερί με τον Γενικό Δείκτη να καταλήγει στις 1.136,93 διορθώνοντας από τα επίπεδα των 1.300 μονάδων. Σαν σε επανάληψη του πτωτικού μοτίβο του περυσινού φθινοπώρου μόνο που αυτή την φορά οι ενδείξεις για το τι θα ακολουθούσε πρωτοκαταγράφηκαν στα τέλη Ιουλίου. Με την ολοκλήρωση ενός θεαματικού 7μηνου που έφερνε το ΧΑ στις κορυφαίες θέσεις διεθνώς, “κορυφή” απ’ όπου ενεργοποιήθηκαν οι πρώτες συστηματικές ρευστοποιήσεις-κυρίως σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου που απέδιδαν ακόμη και 3ψηφια ποσοστά. Ωστόσο από το τέλος Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου μεσολάβησε μία “ψευδής” εικόνα στην αγορά που μπέρδεψε αρκετούς επενδυτές- πρακτικά έδειχνε σαν συσσώρευση, μόνο που “υποδόρια” κάποια funds παρέμεναν σταθερά πωλητές. Οι λόγοι της παρατεταμένης διόρθωσης πολλοί και διάφοροι/διαφορετικοί, φέρουν πλέον τους επενδυτές στις 2.763,36 μονάδες για τον FTSE25, στις 881,93 για τον ΔΤΡ και στις 1.887,98 για τον FTSEMidCap. Όμως, ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα και παρά τα όσα έχουν προηγηθεί το “ταμείο” για το 2023 παραμένει θετικό σε ποσοτό 22,28% για τον ΓΔ, κατά 22,73% για τον FTSE25 και 37,68% για τον ΔΤΡ. Θεωρητικά για έναν επενδεδυμένο σε ορίζοντα 9μηνου υπάρχει “λίπος” για να θυσιαστεί με συνέπεια το ενδεχόμενο συνέχισης της διόρθωσης ανοιχτό. Το περιβάλλον διεθνώς διευκολύνει τους πωλητές, όσους κοινώς shortάρουν δείκτες, μετοχές, προϊόντα κ.α. με ενδεικτική την εικόνα στα Παράγωγα. Τα λιγοστά Συμβόλαια (827) στον FTSE25 “δείχνουν” 1,59% χαμηλότερα, όπως και τα μόλις 50 της επόμενης σειράς. Ελάχιστος ο αριθμός, κοινός τόπος πως και το ΧΠΑ έχει παύσει να αποτελεί αντιπροσωπευτική αγορά, χωρίς “βάθος” όπως άλλωστε η αντίστοιχη των μετοχών.  Διαφορετική είναι η κατάσταση στην αγορά μετοχών: καθώς από τα υψηλά έτους (1.345,95 στις 25/7) και την αποτίμηση των 90,7 δισ. έχει περιοριστεί στα 79,5 δισ. Επιπλέον οι ενδείξεις από τις πρώτες συνεδριάσεις του Οκτωβρίου– σε αντίθεση με πέρυσι- είναι αρνητικές (για τους long). Θυμίζω πως, πέρυσι η αρχή ανοδικής διόρθωσης είχε γίνει από την πρώτη συνεδρίαση Οκτωβρίου (στις 814,06 με 2,67%) με σερί 4 εβδομάδων ανόδου, πρακτικά ουδεμία σχέση με φέτος. Μένει να φανεί εάν και πως μπορεί να αναστραφεί η τάση, σε μία συγκυρία που εκτός όλων των άλλων οι αναλυτές είναι επιφυλακτικοί για τα μεγέθη τρίτου 3μηνου και τρέχοντος. Στο ΧΑ: χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αμκ της IntralotΙΝΛΟΤ -2,33% (Τρίτη), πιθανότατα την Τετάρτη η ανάκτηση του 1,4% του μ.κ της Eurobank από το ΤΧΣ.

 

Στον επιχειρηματικό τομέα

Η MYTILINEOS Energy & Metals (RIC: MYTr.AT, Bloomberg: MYTIL.GA, ADR: MYTHY US) (MYTILINEOS) ανακοινώνει την υπογραφή σύμβασης για την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 373 MW στο Ηνωμένο Βασίλειο με την Quinbrook Infrastructure Partners, έναν εξειδικευμένο διαχειριστή επενδύσεων που επικεντρώνεται αποκλειστικά σε επενδύσεις υποδομών χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διαχείριση λειτουργικών περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Αυστραλία.  Συγκεκριμένα, πρόκειται για το Cleve Hill Solar Park, που είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο αδειοδοτημένο ηλιακό έργο στη χώρα. Βρίσκεται στο Kent και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025. Η αξία του συμβολαίου για τη MYTILINEOS ανέρχεται σε £114.092.640,11.  Η MYTILINEOS θα αναλάβει τη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου που θα παράγει κάθε χρόνο 373,922 GWh «πράσινης» ενέργειας, που θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 100.000 νοικοκυριών και να εκτοπίσουν από την ατμόσφαιρα 164.450 ρύπους CO2. Το έργο αναμένεται να ενισχυθεί επιπλέον και με ένα σύστημα αποθήκευσης μπαταριών.  Η MYTILINEOS έχει ήδη καθιερωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ως κορυφαίος Energy Contractor, έχοντας κατασκευάσει και θέσει σε λειτουργία περισσότερα από 439 MW φωτοβολταϊκών έργων και 732 MW/1,18 GWh Συστημάτων Αποθήκευσης Ενέργειας Μπαταρίας (BESS) που υποστηρίζουν την αυξημένη διείσδυση και βελτιστοποίηση της λειτουργίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα.  Επιπλέον των έργων αποθήκευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν ήδη ανακοινωθεί, η Εταιρεία υπέγραψε πρόσφατα μία ακόμα EPC σύμβαση για την κατασκευή του έργου Tiln BESS στο Nottinghamshire για τον μακροχρόνιο επιχειρηματικό εταίρο Lightsource BP. Ένα έργο με δυναμικότητα 25 MW, που θα αποθηκεύει 50 MWh σε μπαταρίες λιθίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2024.  Επιπλέον, καθώς η Εταιρεία εδραιώνει τη θέση της στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία, στοχεύει να υποστηρίξει τους στόχους απανθρακοποίησης και των δύο χωρών. Έτσι, έχει αναπτύξει και θέσει υπό κατασκευή ένα χαρτοφυλάκιο ηλιακών έργων ισχύος 356 MW, ενώ συνεχίζει να επιδιώκει την περαιτέρω ανάπτυξη έργων ΑΠΕ.  Προς επίρρωση αυτής της στρατηγικής, υπέγραψε μία ακόμα σύμβαση EPC στο Warwickshire για το “project H”, για λογαριασμό της specialist asset manager Gresham House με την οποία διατηρεί μακροχρόνια συνεργασία στη χώρα. Η κατασκευή του εν λόγω φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 27,91 MW αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, ενώ η ολοκλήρωσή του υπολογίζεται στις αρχές του 2024.   Εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, η MYTILINEOS επεκτείνεται συνεχώς σε νέες χώρες και αγορές, πιστή στους στόχους διεθνοποίησης που έχουν τεθεί και προωθώντας το δυναμικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ που αποτελείται πλέον από 13,3 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Επιπλέον η MYTILINEOS έχει σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης έργα αποθήκευσης ενέργειας, μέγιστης ισχύος έγχυσης ~ 1,3 GW.

 

Διεθνείς Αγορές

 

ΕΥΡΩΠΗ

Άνοδος στις ευρωαγορές αν και η ισχυρή απασχόληση στις ΗΠΑ ώθησε υψηλότερα τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων. Ειδικότερα, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχωρεί στο 2,92%, του βρετανικού 10ετούς στο 4,61% και του ιταλικού 10ετούς στο 4,94%. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αξιόπιστες πιθανότητες να μειώσει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% το 2025 έχοντας αυξήσει τα επιτόκια στο σημερινό επίπεδο», δήλωσε την Παρασκευή ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, Κλάας Κνοτ. «Νομίζω ότι η πολιτική είναι σε καλό σημείο, με την έννοια ότι με τα τρέχοντα επίπεδα επιτοκίων, έχουμε μια αξιόπιστη προοπτική να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2% στη διάρκεια του 2025», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης σε συνέδριο. Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,82% στις 444 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,58% στις 7.494 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 1,06% στις 15.229 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,88% στις 7.060 μονάδες. Στο μεταξύ, πτώση 4,7% έκαναν οι τιμές κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών κατοικιών της Halifax. Οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,4% σε σύγκριση με έναν μήνα πριν και διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο στις £278.601. «Τα επίπεδα δραστηριότητας εξακολουθούν να φαίνονται υποτονικά σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια… Το κόστος δανεισμού είναι ο πρωταρχικός παράγοντας, δεδομένης της επίδρασης των υψηλότερων επιτοκίων στην οικονομική προσιτότητα των στεγαστικών δανείων», παρατήρησε η διευθύντρια της Halifax, Kim Kinnaird. Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει άνοδο 0,2% στα 82,43 δολ. ανά βαρέλι και ο χρυσός ενισχύεται 0,8% στα 1.847 δολ./oz. Επιπλέον, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,5% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0601 δολ.

 

 

 

Η.Π.Α

Κέρδη στη Wall Street καθώς «μαζεύτηκαν» αισθητά οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων μετά το αρχικό «άλμα» που προκάλεσαν οι ανησυχίες ότι η ισχυρή απασχόληση θα οδηγήσει τη Fed σε νέες αυξήσεις επιτοκίων. Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο επτά μονάδων βάσης στο 4,78% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά πέντε μονάδες βάσης στο 5,07%. Νωρίτερα, το yield του 10ετούς είχε πιάσει νέο υψηλό 16 ετών στο 4,86%. H πιο καυτή από την αναμενόμενη έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ πιθανότατα θα ωθήσει τη Federal Reserve να αυξήσει ξανά τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους εκτιμά το Bloomberg. “Θα κρατήσει τη Fed πολύ επιφυλακτική και θα ανησυχεί πολύ για τον ανοδικό κίνδυνο”, δήλωσε ο Luke Tilley, επικεφαλής οικονομολόγος της Wilmington Trust Corp, “επειδή αυτό παίζει ρόλο στις ανησυχίες τους για μια εκ νέου επιτάχυνση στην οικονομία”. Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,87% ή 288 μονάδες στις 34.407, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,18% στις 4.308 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,6% στις 13.431 μονάδες. Σημειώνεται ότι την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, όταν η απόδοση του 10ετούς είχε πιάσει νέο υψηλό 16 ετών, ο Dow Jones “βούλιαζε” στις 32.846 μονάδες.  Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Salesforce (+3,1%) και Walt Disney (+2,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Walmart (-1,9%) και Walgreen Boots (-1,7%). Νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι η αμερικανική οικονομία δημιούργησε σημαντικά περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές τον Σεπτέμβριο, ενώ το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο. Ειδικότερα, οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν σε 336.000 από 227.000 τον Αύγουστο και 236.000 τον Ιούλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν λιγότερες θέσεις στις 170.000. Αντίστοιχα, το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 3,8% έναντι πρόβλεψης για 3,7%. Το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και 4,2% σε ετήσια, έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 0,3% και 4,3% αντίστοιχα.  Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε άνοδο 0,6% στα 82,79 δολ. και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,9% στα 1.847 δολ./oz. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,5% έναντι του ευρώ, στο 1,0601 δολ.

 

 

ΑΣΙΑ

Μικτά πρόσημα με περιορισμένες μεταβολές καταγράφονται στα ασιατικά χρηματιστήρια, με την προσοχή των επενδυτών στραμμένη στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά την αιφνιδιαστική επιδρομή της Χαμάς στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο και τα αντίποινα του Ισραήλ, ενώ παρακολουθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και το εμπόριο της Κίνας και της Ινδίας. Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας δεν σημείωνε αξιόλογη μεταβολή, απώλειες 0,69% καταγράφει ο Shanghai Composite στις 3.088 μονάδες, ενώ ο ASX ενισχύετια κατά 0,21% στις 6.968 μονάδες. Σημειώνεται πως οι αγορές του Χονγκ Κονγκ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας παραμένουν σήμερα κλειστές λόγω αργιών.

 

 

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

Υψηλότερα κινήθηκε την Παρασκευή το αργό πετρέλαιο, βάζοντας τέλος σε ένα πολυήμερο πτωτικό σερί που οδήγησε στις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Μάρτιο.  Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του συμβολαίου της αμερικανικής ποικιλίας του αργού ενισχύθηκε 0,6% στα 82,8 δολάρια το βαρέλι. Για την εβδομάδα το συμβόλαιο έκλεισε με πτώση 9%.

 

 

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Σταθεροποιητικά κινείται το δολάριο, με πορεία για ακόμη μια θετική εβδομάδα, εν όψει της δημοσίευσης των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το σκεπτικό της Federal Reserve. Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος παρακολουθεί το δολάριο έναντι ενός καλαθιού άλλων έξι νομισμάτων, διαπραγματεύεται οριακά υψηλότερα στις 106,32, κάτω από το υψηλό 11 μηνών των 107,34 που σημειώθηκε νωρίτερα την εβδομάδα, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά για 12 συνεχόμενες εβδομάδες κερδών. Το ευρώ ενισχύεται οριακά, στο 1,055 δολάριο, η στερλίνα κινείται ελαφρώς ανοδικά (κατά 0,1%), με την ισοτιμία στο 1,221 δολάριο.

 

 

 

 

ΟΜΟΛΟΓΑ

Rating 10Y Bond Bank Spread vs
Country S&P Yield Rate Bund T-Note
Japan A+ 0.799% -0.10% -210.6 bp -393.6 bp
Switzerland AAA 1.158% 1.75% -174.7 bp -357.7 bp
Taiwan AA+ 1.280% 1.88% -162.5 bp -345.5 bp
China A+ 2.705% 3.45% -20.0 bp -203.0 bp
Germany AAA 2.905% 4.50% 0.0 bp -183.0 bp
Vietnam BB+ 2.986% 4.50% 8.1 bp -174.9 bp
Sweden AAA 3.085% 4.00% 18.0 bp -165.0 bp
Denmark AAA 3.193% 3.35% 28.8 bp -154.2 bp
Netherlands AAA 3.266% 4.50% 36.1 bp -146.9 bp
Thailand BBB+ 3.362% 2.50% 45.7 bp -137.3 bp
Ireland AA 3.373% 4.50% 46.8 bp -136.2 bp
France AA 3.492% 4.50% 58.7 bp -124.3 bp
Finland AA+ 3.539% 4.50% 63.4 bp -119.6 bp
Austria AA+ 3.555% 4.50% 65.0 bp -118.0 bp
Belgium AA 3.593% 4.50% 68.8 bp -114.2 bp
Portugal BBB+ 3.661% 4.50% 75.6 bp -107.4 bp
Spain A 4.033% 4.50% 112.8 bp -70.2 bp
Canada AAA 4.195% 5.00% 129.0 bp -54.0 bp
Cyprus BBB 4.233% 4.50% 132.8 bp -50.2 bp
Mauritius BBB- 4.372% 4.50% 146.7 bp -36.3 bp
Lithuania A+ 4.424% 4.50% 151.9 bp -31.1 bp
Israel AA- 4.509% 4.75% 160.4 bp -22.6 bp
Australia AAA 4.529% 4.10% 162.4 bp -20.6 bp
United Kingdom AA 4.596% 5.25% 169.1 bp -13.9 bp
Greece BB+ 4.598% 4.50% 169.3 bp -13.7 bp

 

 

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή  οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Εβδομαδιαία Ενημέρωση 02-10-2023 – 09-10-2023