Σχόλιο Αγοράς

Μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις στη σειρά, το ΧΑ υποχώρησε ελαφρώς χθες, υπεραποδίδοντας σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή πτώση 0,04% στις 1.033,02 μονάδες (FTSE Large Cap: -0,13%, FTSE Mid Cap: +0,04%) και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα EUR 93,3εκ. χαμηλότερα σε σχέση με τα EUR 117,3εκ. την Παρασκευή.  Ο τραπεζικός δείκτης ανέβηκε κατά 1,03%, με οδηγό την Πειραιώς Financial Holdings (+2,95%) και την Εθνική Τράπεζα (+1,35%). Πέρα από τις τράπεζες, η Aegean Airlines (+2,50%), η Autohellas (+2,10%) και ο Ελλάκτωρ (+1,83%) ήταν οι κυριότεροι κερδισμένοι. Από την άλλη πλευρά, η Quest Συμμετοχών (-2,88%), ο Σαράντης (-2,69%) και η Lamda Development (-2,22%) ήταν οι κυριότερες μετοχές που υποχώρησαν. Αναμένουμε το ΧΑ να κινηθεί σε αντιστοιχία με τις Ευρωπαϊκές αγορές σήμερα.

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

Ελληνική λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας: Το μερίδιο αγοράς των ανεξάρτητων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας ανέβηκε στο 40,0% τον Ιανουάριο του 2023 (σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας- EnEx). Άλλα βασικά στατιστικά στοιχεία: α) μηνιαία μέση τιμή εκκαθάρισης στα EUR 191,79/MWh, χαμηλότερη κατά EUR 85,1/MWh από τον προηγούμενο μήνα και κατά EUR 35,5/MWh σε ετήσια βάση, β) συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στις 4.188GWh, μειωμένη κατά 22,7% ετησίως. Πιο αναλυτικά, η Protergia της Μυτιληναίος βρίσκεται στην πρώτη θέση με 10,67%, ακολουθεί ο Ήρων της ΓΕΚ-Τέρνα με 7,13%, η Elpedison της HELLENiQ ENERGY με 6,27% και η NRG της Μότορ Οϊλ με 4,65%. Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στη λιανική τον Ιανουάριο του 2023 μειώθηκε κατά 3,3% σε μηνιαία βάση στο 60,0%. Όσον αφορά το μείγμα Παραγωγής που διαπραγματεύεται στην Αγορά επόμενης ημέρας, το Φυσικό Αέριο είναι στην πρώτη θέση με ποσοστό 21% του συνόλου (έναντι 37% τον Δεκέμβριο 2022), ακολουθούν οι ΑΠΕ με 28% (έναντι 24% τον προηγούμενο μήνα), οι Υδροηλεκτρικές μονάδες με 7% (έναντι 3%), οι Λιγνιτικές και Πετρελαιοκίνητες Μονάδες συνεισέφεραν 11% (έναντι 15%) και 3% (έναντι 3%) αντίστοιχα και τέλος οι Εισαγωγές 30% (έναντι 19%).

 

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) ανακοίνωσε ότι η παγκόσμια ανάκαμψη των αεροπορικών ταξιδιών συνεχίστηκε το 2022 με την κίνηση να διαμορφώνεται στο 68,5% των επιπέδων πριν από την πανδημία (2019). Ο Willie Walsh, Γενικός Διευθυντής της IATA, τόνισε ότι ο κλάδος άφησε το 2022 σε πολύ πιο δυνατή κατάσταση, καθώς οι περισσότερες κυβερνήσεις άρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τον κορωνοϊό και οι άνθρωποι εκμεταλλεύτηκαν την αποκατάσταση της ελευθερίας τους να ταξιδεύουν, αναφέροντας ότι η παραπάνω δυναμική αναμένεται να συνεχιστεί το 2023, παρά τις υπερβολικές αντιδράσεις ορισμένων κυβερνήσεων για το άνοιγμα της Κίνας.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Δημοσιεύματα τύπου (powergame) αναφέρουν ότι η CVC Capital έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της στο ΤΧΣ για την απόκτηση μεριδίου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες. Υπενθυμίζεται ότι η CVC Capital εξαγόρασε την Εθνική Ασφαλιστική και ότι το ΤΧΣ ελέγχει το 40,39% της Εθνικής Τράπεζας.

Η Alpha Bank ανακοίνωσε την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας με την κοινοπραξία που αποτελείται από την Dimand Α.Ε. και την Premia Properties Α.Ε.Ε.Α.Π. (η Επενδύτρια Κοινοπραξία) για τη δημιουργία μετοχικής συνεργασίας στον τομέα των επενδύσεων ακινήτων. Η δεσμευτική συμφωνία προβλέπει ότι, μέσω διαδοχικών μεταβιβάσεων, η Skyline Ακίνητα Μονοπρόσωπη ΑΕ θα αποκτήσει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας EUR 438εκ., ενώ η Eπενδύτρια Kοινοπραξία θα αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό 65% στη νέα εταιρεία. Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 573 ακίνητα ποικίλων τύπων, μεταξύ των οποίων γραφεία, εμπορικά ακίνητα, κατοικίες και χώρους βιομηχανικών χρήσεων και logistics, συνολικής μικτής επιφάνειας περί τα 500.000 τ.μ. Ο Όμιλος Alpha Bank θα παραμείνει ως μισθωτής ορισμένων από τα ακίνητα, ενώ το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει ακίνητα που είτε θα ανακατασκευαστούν και θα επανατοποθετηθούν προς ενοικίαση στην αγορά, είτε θα πωληθούν. Η Alpha Αστικά Ακίνητα, εισηγμένη εταιρεία διαχείρισης και αξιοποίησης ακινήτων του Ομίλου Alpha Bank, θα υπογράψει σύμβαση διαχείρισης ακινήτων, αρχικής διάρκειας 7 ετών, με την εταιρεία Skyline και θα ενεργεί ως αποκλειστικός πάροχος υπηρεσιών διαχείρισης των ακινήτων του χαρτοφυλακίου. Βάσει της συμφωνίας, η επιχειρηματική αξία της εταιρείας Skyline αποτιμάται σε EUR 438εκ. Η Alpha Bank έχει συμφωνήσει με την Επενδύτρια Κοινοπραξία τους βασικούς όρους μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης ύψους έως EUR 240εκ., η οποία θα καλύψει μέρος του κόστους εξαγοράς και ανακατασκευών, στο πλαίσιο του έργου. Στόχος είναι η Συναλλαγή να ολοκληρωθεί έως το τέλος του β’ τριμήνου 2023. Το νέο είναι θετικό και αναμενόμενο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου (powerame), η Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει ένα νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες. Το νέο είναι αναμενόμενο, καθώς η Πειραιώς έχει ανακοινώσει το σχέδιό της για νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στα εγκαίνια της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα 5» την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Energypress, η κυβέρνηση ανακήρυξε τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση 400 kV με τη Βουλγαρία, η οποία αναπτύσσεται από τον ΑΔΜΗΕ (στον μετοχικό κεφάλαιο του οποίου η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών κατέχει το 51%) ως έργο εθνικής σημασίας, μια κίνηση που υπόσχεται απρόσκοπτη ανάπτυξη, καθώς η κατάταξη περιορίζει τυχόν πιθανά εμπόδια που μπορεί να προκύψουν σε θέματα αδειοδότησης ή περιβαλλοντικών θεμάτων. Η ηλεκτρική διασύνδεση, μήκους περίπου 140 χιλιομέτρων, κηρύχθηκε έργο εθνικής σημασίας από το υπουργείο Ενέργειας καθώς και από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Σε άλλες σχετικές ειδήσεις, ο ΑΔΜΗΕ έθεσε χθες σε δημόσια διαβούλευση το νέο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ύψους EUR 4,7δισ., που επικεντρώνεται στις νέες διασυνδέσεις με Ιταλία και Αλβανία, με στόχο την αύξηση της μεταφορικής ικανότητα της πρώτης στα 1.500 MW, 3 φορές μεγαλύτερη από την τρέχουσα και κατά 200 MW την ικανότητα μεταφοράς της διασύνδεσης με την Αλβανία.

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανακοίνωσε χθες ότι τα πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν σε δήθεν επαφές της Εταιρείας με αντικείμενο την πώληση της θυγατρικής της εταιρείας ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. είναι αναληθή και ανυπόστατα και διαψεύδει ρητά και κατηγορηματικά οποιαδήποτε φήμη περί συζητήσεων για την πώληση του κλάδου των παραχωρήσεων, προσθέτοντας ότι τα έργα παραχώρησης και ΣΔΙΤ αποτελούν πλέον προτεραιότητα του επενδυτικού προγράμματος του Ομίλου.

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

10/02/23 | Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής ΔΕΚ

14/02/23 | Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία ΔΕΚ & Εξέλιξη Κύκλου Εργασιών των Επιχειρήσεων ΔΕΚ

15/02/23 | Δείκτης Τιμών Καταναλωτή IAN

Αγορά

09/02/23 | Ανακοίνωση τριμηνιαίας αναθεώρησης δεικτών MSCI

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων (4ο τρίμηνο/έτος 2022)

14/02/23 | Coca-Cola HBC AG

23/02/23 | OTE

24/02/23 | Πειραιώς Financial Holdings, HELLENiQ ENERGY

15/03/23 | Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών

27/03/23 | Ελληνικά Χρηματιστήρια

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 07-02-2023.pdf