Σημερινοί τίτλοι νέων

  • Covid-19 (νέο ρεκόρ κρουσμάτων)
  • Covid-19 (αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους κλάδους που πλήττονται)
  • Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (η Ελλάδα υπέβαλλε το πρώτο της αίτημα εκταμίευσης: δημοσιεύματα)
  • Λιανικές πωλήσεις (Οκτώβριος 2021)
  • Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (Νοέμβριος 2021)
  • Έντοκα γραμμάτια (δημοπρασία εντόκων διάρκειας 13-εβδομάδων στις 4 Ιαν)
  • Attica Bank (αφαίρεση από δείκτες ΧΑ)
  • Κατασκευαστικός κλάδος (πρώτος διαγωνισμός για ΒΟΑΚ στις 24 Ιαν)
  • Profile Software (αύξησης κεφαλαίου της κυπριακής θυγατρικής)
  • Alpha Trust (ανακοίνωση έκτακτου μερίσματος)

 

Σχόλιο Αγοράς

Το ΧΑ έκλεισε χθες σε αρνητικό έδαφος, εν μέσω χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,32% στις 890,76 μονάδες (FTSE Large Cap -0,31%, FTSE Mid Cap -0,26%), με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα EUR 33εκ. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 0,57%, με τις ΕΤΕ (-1,6%) και Πειραιώς (-1,2%) να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Στις υπόλοιπες μετοχές, η ΕΥΔΑΠ (+2,4%), η ΔΕΗ (+1,0%) και το Jumbo (+0,9%) ήταν μεταξύ των κυριοτέρων κερδισμένων. Αντιθέτως, ο OTE (-1,4%), η LAMDA (-1,2%) και η Titan (-1,1%) ήταν μεταξύ των κυριοτέρων μετοχών που υποχώρησαν.

 

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε ότι νέα κρούσματα κορωνοϊού έφτασαν χθες σε νέο ρεκόρ, ανερχόμενα στα 35.580 κρούσματα, από 28.828 την Τετάρτη και «μόλις» 6.667 την ίδια ημέρα την περασμένη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αποκατάσταση του καθεστώτος αναστολής των συμβάσεων εργασίας που ίσχυε κατά τα προηγούμενα κύματα της υγειονομικής κρίσης, με το κράτος να προσφέρει EUR 534 μηνιαίως στους εργαζόμενους σε αυτό το καθεστώς ειδικής άδειας. Αυτή η αποζημίωση ειδικού σκοπού, θα εφαρμοστεί μόνο τον Ιανουάριο του 2022 σε συγκεκριμένους τομείς που επηρεάζονται από τα νέα μέτρα που στοχεύουν στον περιορισμό της εξάπλωσης της νέας παραλλαγής Covid. Οι τομείς περιλαμβάνουν μπαρ, εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα κ.λπ., με τους εργοδότες να πρέπει να δηλώσουν τις συμβάσεις που έχουν ανασταλεί έως τις 10 Ιανουαρίου. Δεν αποκαλύφθηκαν οικονομικές λεπτομέρειες σχετικά με το κόστος αυτού του μέτρου στον προϋπολογισμό, αλλά σημειώνουμε ότι ο προϋπολογισμός του 2022 έχει μία πρόβλεψη της τάξης των EUR 1δισ. για παρόμοια μέτρα, που συνδέονται με την πανδημία.

Σύμφωνα με πληροφορίες (Καθημερινή), η Ελλάδα κατέθεσε επίσημα την Τετάρτη το πρώτο της αίτημα για εκταμίευση EUR 3,56 δισ. στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Greece 2.0», μετά την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων. Αυτή η δόση θα αντιπροσωπεύει EUR 1,72 δισ. σε επιδοτήσεις από το ταμείο ανάκαμψης και EUR 1,84 δισ. σε δάνεια. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα έλαβε προκαταβολές ύψους EUR 3,96 δισ. (EUR 2,31 δισ. σε επιδοτήσεις και EUR 1,65 δισ. σε δάνεια) στις αρχές Αυγούστου.

Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. ανακοίνωσε ότι ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο (εκτός καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων) ενισχύθηκε κατά 11,0% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο 2021. Συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, ο δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο κατέγραψε άνοδο 13,1% σε ετήσια βάση. Ανά κύρια κατηγορία καταστημάτων, ο δείκτης κύκλου εργασιών στα καταστήματα ειδών διατροφής ανήλθε κατά 7,5% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω του αυξημένου όγκου πωλήσεων (+5,4% σε ετήσια βάση), ενώ ο κύκλος εργασιών των πρατηρίων καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων ενισχύθηκε κατά 25,6% σε ετήσια βάση, λόγω των αυξημένων τιμών καθώς ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά μόλις 3,0% ετησίως. Τέλος, ο δείκτης κύκλου εργασιών στα λοιπά καταστήματα (εκτός καταστημάτων ειδών διατροφής και εκτός καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων) παρουσίασε σημαντική αύξηση 13,7% σε ετήσια βάση, λόγω της σημαντικά αυξημένης ζήτησης (ο όγκος πωλήσεων ενισχύθηκε κατά 14,5% σε ετήσια βάση).

Η ΕΛ.ΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (PPI) παρουσίασε αύξηση 24,5% σε ετήσια βάση το Νοέμβριο 2021, λόγω της μεγάλης ανόδου στις τιμές παραγωγού στα ενεργειακά αγαθά (+48% σε ετήσια βάση) αλλά και της αύξησης των τιμών παραγωγού στα ενδιάμεσα (+9,8% σε ετήσια βάση) και κεφαλαιουχικά (+6,9% σε ετήσια βάση) αγαθά. Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού εξωτερικής αγοράς σημείωσε άνοδο 32,4% ετησίως, λόγω της σημαντικής αύξησης των τιμών παραγωγού στους κλάδους προϊόντων διύλισης πετρελαίου (+89% σε ετήσια βάση) και παροχής ηλεκτρισμού & φυσικού αερίου (+78,7% σε ετήσια βάση). Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού της εγχώριας αγοράς παρουσίασε αύξηση 22,2% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών παραγωγού στους κλάδους των προϊόντων διύλισης πετρελαίου (+79% σε ετήσια βάση) και εξόρυξης λιγνίτη και άνθρακα (+35,4% ετησίως).

Ο ΟΔΔΗΧ θα πραγματοποιήσει δημοπρασία 3-μηνων εντόκων γραμματίων στις 4 Ιανουαρίου, με στόχο την άντληση ποσού έως EUR 1,0δις. Το δημοπρατούμενο ποσό είναι EUR 625εκ, ενώ μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους έως 30% επί του αρχικού δημοπρατούμενου ποσού μπορούν να υποβληθούν κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας. Επιπλέον, οι βασικοί διαπραγματευτές της αγοράς μπορούν να υποβάλουν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους έως 30% επί του αρχικού δημοπρατούμενου ποσού μέχρι τις 5 Ιανουαρίου. Στην προηγούμενη δημοπρασία 3μηνων εντόκων γραμματίων (3 Νοεμβρίου) το επιτόκιο ήταν -0,43%.

 

Τίτλοι νέων της αγοράς

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ανακοίνωσε την αφαίρεση των μετοχών της Attica Bank από τις συνθέσεις των δεικτών στους οποίους συμμετέχουν (Γενικός Δείκτης, Δείκτης FTSE/ATHEX Mid Cap, Δείκτης FTSE/ATHEX Τραπεζών κλπ) λόγω χαμηλής διασποράς, μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με ισχύ από τη σημερινή συνεδρίαση.

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

Σύμφωνα με δημοσίευμα του mononews, ο διαγωνισμός για την ανάθεση κατασκευής του τμήματος Χερσόνησος-Νεάπολη του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) μετατέθηκε για τις 24 Ιανουαρίου 2022. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενδιαφέρον για το έργο έχουν εκδηλώσει μεταξύ άλλων η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Κοινοπραξία Mytilineos-Intertoll Europe, ο Ελλάκτωρ και ο ΑΒΑΞ.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Η εταιρία Profile Software ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά EUR 2,3εκ της 100% κυπριακής θυγατρικής της ‘Profile Systems & Software (Cyprus) Ltd’. Τα κεφάλαια της ΑΜΚ θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση μέρους του τιμήματος της εξαγοράς της Σκανδιναβικής Centevo.

Η ALPHA TRUST ΑΕΔΑΚΟΕΕ ανακοίνωσε την διανομή έκτακτου μερίσματος EUR 0,4836/μετοχή (προ 5% φόρου). Η ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών. Η μερισματική απόδοση με βάση την χθεσινή τιμή κλεισίματος είναι 9,7%.

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

10/01/22 | Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής ΝΟΕ

13/01/22 | Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ΔΕΚ

14/01/22 | Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία ΝΟΕ

Έκτακτες/Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις

18/01/22 | OTE (ΕΓΣ)

19/01/22 | Jumbo (ΕΓΣ)

Αποκοπή μερίσματος

24/01/22 | Jumbo (έκτακτο μέρισμα EUR 0.385/μετοχή)

01/02/22 | Quest Συμμετοχών (προμέρισμα EUR 1,25/μετοχή)

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων

27/01/22 | Μυτιληναίος (Flash Note Ετήσιων Οικονομικών Αποτελεσμάτων 2021)

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 31-12-2021 .pdf