Σημερινοί τίτλοι νέων

  • Διοικητής της ΤτΕ (αναφορά στις πολιτικές της ΕΚΤ)
  • Ελληνική οικονομία (συμπληρωματικός προϋπολογισμός)
  • Δημοπρασία 6-μηνων εντόκων γραμματίων
  • Τράπεζες (αναβάθμιση από τη Moody’s)
  • Υπουργείο Ενέργειας (έκτακτη σύσκεψη χθες για την ενεργειακή επάρκεια: δημοσιεύματα)
  • Κλάδος τυχερών παιχνιδιών (μικτά έσοδα: δημοσιεύματα)
  • ΕΤΕ (ολοκλήρωση πώλησης ασφαλιστικής θυγατρικής σύντομα: δημοσιεύματα)
  • Μυτιληναίος (νέα σύμβαση στο Ηνωμένο Βασίλειο)
  • Space Hellas (νέο συμβόλαιο)

 

Σχόλιο Αγοράς

Μετά από μία νευρική συνεδρίαση, το ΧΑ έκλεισε χθες με μέτριες απώλειες λόγω της κατοχύρωσης κερδών μετά το διήμερο ράλι. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση 0,59% υποχωρώντας στις 884,70 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα EUR 74εκ. Ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 2,70%, με οδηγό τη Eurobank (-3,66%) και την Alpha (-2,61%). Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η Coca-Cola (-2,85%), ο ΟΤΕ (-2,63%) και η Quest (-2,20%) ήταν μεταξύ των αυτών που υστέρησαν περισσότερο. Αντίθετα, η ΓΕΚ Τέρνα (+7,81%), η Τέρνα Ενεργειακή (+6,33%) και η Aegean (+2,08%) ήταν μεταξύ των κυριότερων κερδισμένων της ημέρας. Συνολικά 48 μετοχές σημείωσαν άνοδο, 54 σημείωσαν πτώση και 17 παρέμειναν αμετάβλητες.

 

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Σύμφωνα με πληροφορίες (Bloomberg), μιλώντας σε συνέδριο, ο επικεφαλής της ΤτΕ κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να αυξήσει ελαφρά τα επιτόκιά της προς το τέλος του έτους. Πρόσθεσε ότι η Τράπεζα «πρέπει να είναι πολύ προσεκτική με το «όπλο των επιτοκίων» όταν προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ταχεία άνοδο του πληθωρισμού», καθώς οι τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις βασίζονται στην προσφορά και δεν μπορούν να τιθασευτούν με εργαλεία νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες (Καθημερινή), ο Υπ. Οικονομικών κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος και ότι σχεδιάζει να υποβάλει συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2022 που θα περιλαμβάνει επιπλέον δαπάνες. Δεν έδωσε λεπτομέρειες ή νέα πρόβλεψη για την ανάπτυξη, αλλά είπε ότι θα υπάρχει ακόμα σημαντική ανάπτυξη φέτος. Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει επιπλέον δαπάνες ύψους EUR 2 δισ. για να βοηθηθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν το υψηλότερο ενεργειακό κόστος.

Το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε EUR 812,5εκ στη χθεσινή δημοπρασία 6-μηνων εντόκων γραμματίων που πραγματοποίησε ο ΟΔΔΗΧ. Το συνολικό δημοπρατούμενο ποσό ήταν EUR 625εκ., ενώ οι συνολικές προσφορές που υποβλήθηκαν έφτασαν τα EUR 1.056εκ (η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 1,69 φορές έναντι 1,82 φορές τον Φεβρουάριο) με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο -0,20% έναντι -0,40% την προηγούμενη δημοπρασία. Ο ΟΔΔΗΧ μπορεί να δεχτεί σήμερα επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές επί του αρχικού δημοπρατούμενου ποσού ύψους EUR 187,5εκ. από τους βασικούς διαπραγματευτές της αγοράς, με το συνολικό ποσό που θα αντληθεί να αναμένεται να φτάσει το EUR 1,0δις.

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

Η Moody’s αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες. Συγκεκριμένα, ο οργανισμός αύξησε τις αξιολογήσεις μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank σε Ba3 από Β2, της Alpha Bank σε Β1 από Β2 και της Τράπεζας Πειραιώς σε Β2 από Β3. Οι προοπτικές για τις αξιολογήσεις καταθέσεων και για τις τέσσερις τράπεζες παραμένουν θετικές. Ο οργανισμός αναβάθμισε επίσης τις αξιολογήσεις μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Attica Bank σε Caa2 από Caa3 και άλλαξε τις προοπτικές σε θετικές από σταθερές και επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις καταθέσεων Caa2 της Παγκρήτιας Τράπεζας, ανεβάζοντας τις προοπτικές της σε θετικές από σταθερές. Ο οίκος σημείωσε ότι η αναβάθμιση της αξιολόγησης οφείλεται: 1) στις ενισχυμένες θεσμικές συνθήκες και συνθήκες διακυβέρνησης στη χώρα και 2) στη βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων και στην επαναλαμβανόμενη κερδοφορία, ενώ η αναβάθμιση της Attica οφείλεται κυρίως στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου της. Η Moody’s σημείωσε επίσης ότι οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την προσδοκία της ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τα πιστωτικά τους προφίλ τους επόμενους 12-18 μήνες και θα είναι σε καλή θέση να διαχειριστούν τυχόν νέα προβληματικά δάνεια που μπορεί να προκύψουν ως συνέπεια της πανδημίας του κορωνοϊού και τις πρόσφατες πληθωριστικές πιέσεις.

Το Υπουργείο Ενέργειας πραγματοποίησε χθες έκτακτη σύσκεψη για να εξετάσει εναλλακτικά σενάρια για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα έχει ενεργειακή επάρκεια σε ενδεχόμενο περιορισμένης ή μη παροχής αερίου από τη Ρωσία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, ο φορέας εκμετάλλευσης δικτύου φυσικού αερίου της χώρας (ΔΕΣΦΑ) α) θα επανεξετάσει τα σχέδιά του για πρόσθετα φορτία LNG που είναι απαραίτητα για την αντικατάσταση των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στη χώρα, β) θα εξετάσει τη δυνατότητα δέσμευσης χωρητικότητας LNG στην υποδομή αποθήκευσης της Ιταλίας και γ ) θα εξετάσει επίσης το κόστος για την προσθήκη επιπλέον πλωτής δεξαμενής στον τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας. Τέλος, η ΔΕΗ θα πρέπει να εξασφαλίσει την εξόρυξη των απαραίτητων λιγνιτικών όγκων για την απρόσκοπτη λειτουργία των υφιστάμενων λιγνιτικών σταθμών της.

Σύμφωνα με το capital.gr, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα (Gross Gaming Revenue- GGR) των τυχερών παιχνιδιών ανήλθαν στα EUR 1,85δις το 2021, αυξημένα κατά 14,5% σε σχέση με το 2020. Τα ακαθάριστα έσοδα (GGR) των ιντερνετικών παιγνίων διαμορφώθηκαν στα EUR 719εκ, αυξημένα κατά 22,8% σε σχέση με το 2020.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Σύμφωνα με πληροφορίες (euro2day.gr), η Εθνική Τράπεζα πρόκειται να ολοκληρώσει την πώληση της ασφαλιστικής θυγατρικής της (Εθνική Ασφαλιστική) εντός των επόμενων εβδομάδων. Η ολοκλήρωση της πώλησης είναι η μόνη υπολειπόμενη δέσμευση της τράπεζας προς την DGComp σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσής της. Η ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης προσθέτει στην ευελιξία της διοίκησης, καθώς η τράπεζα θα έχει πλέον τη δυνατότητα να προχωρήσει σε εξαγορές στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό. Σημειώστε ότι οι δείκτες κεφαλαίου του ομίλου θα ενισχυθούν κατά 160 μονάδες βάσης εντός του έτους, μετά την ολοκλήρωση της προαναφερθείσας πώλησης και την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την EVO για το τομέα καρτών.

Η Μυτιληναίος ανακοίνωσε ότι της ανατέθηκε νέα σύμβαση για την ανάπτυξη τριών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε ανοιχτό κύκλο (OCGT) στο Ηνωμένο Βασίλειο, με ισχύ περίπου 299 MW το καθένα, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία το 2024. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας με βάση παρόμοια έργα, η σύμβαση αποτιμάται σε περίπου EUR 650-700 εκατ.

Η Space Hellas ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με την Wind Hellas ανέλαβε την ψηφιακή αναβάθμιση του Δικαστικού Συστήματος με στόχο τον εκσυγχρονισμό της εσωτερικής οργάνωσης, λειτουργίας και επικοινωνίας των Δικαστικών Φορέων της χώρας. Η συνολική αξία του συμβολαίου είναι EUR 16,5εκ.

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

31/03/22 | Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο ΙΑΝ

08/04/22 | Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής ΦΕΒ & Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ΜΑΡ

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων (4ο τρίμηνο 2021/ έτος 2021)

01/04/22 | Trastor ΑΕΕΑΠ

05/04/22 | ΔΕΗ

06/04/22 | LAMDA Development, Quest Holdings

08/04/22 | Premia Properties

12/04/22 | Μότορ Οϊλ

13/04/22 | Frigoglass

19/04/22 | ΕΥΔΑΠ

Έκτακτες/Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις

05/04/22 | Autohellas (ΤΓΣ)

08/04/22 | Intracom (ΕΓΣ)

19/04/22 | Παπουτσάνης, BriQ Properties (ΤΓΣ)

12/05/22 | Titan Cement International (ΤΓΣ)

25/05/22 | OTE (ΤΓΣ)

Αποκοπή μερίσματος

21/04/22 | ΕΛΠΕ (EUR 0,30 από κέρδη προηγούμενων χρήσεων)

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 31-03-2022.pdf