Σημερινοί τίτλοι νέων

  • Έντοκα γραμμάτια 6-μηνης διάρκειας (αποτελέσματα δημοπρασίας)
  • ΤτΕ – Καταθέσεις (Νοέμβριος 2021)
  • ΤτΕ – χρηματοδότηση εγχώριας οικονομίας (Νοέμβριος 2021)
  • ΕΛΤΕ νέα οδηγία στις επιχειρήσεις για τις προβλέψεις για προγράμματα καθορισμένων παροχών
  • ΔΕΗ (πλάνο απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων)
  • OTE (νέο έργο πληροφορικής)
  • Mytilineos (διάθεση μετοχών σε στελέχη)

 

Σχόλιο Αγοράς

Το ΧΑ έκλεισε σε θετικό έδαφος για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση χάρη στα ισχυρά κέρδη που κατέγραψε η Coca-Cola (+5,27%), καθώς η πλειοψηφία των μετοχών κινήθηκαν καθοδικά. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,49% στις 893,61 μονάδες (Large Cap: +0,52%, Mid Cap: +0,24%) με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα EUR 36,8εκ. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε μικρή άνοδο της τάξεως του 0,18%, χάρη στο αγοραστικό ενδιαφέρον στη Eurobank (+0,81%) και την ΕΤΕ (+0,48%) που αντιστάθμισε τις ήπιες πιέσεις που δέχτηκε η Πειραιώς (-0,54%) και η Alpha (-0,33%). Στις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ξεχώρισαν η Jumbo (+1,0%) και ο ΟΛΠ (+0,47%). Στον αντίποδα βρέθηκαν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (-2,2%) και του ΟΤΕ (-0,66%), οι οποίες έκλεισαν τη συνεδρίαση σε αρνητικό έδαφος.

 

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε EUR 487,5εκ στη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26-εβδομάδων που πραγματοποίησε ο ΟΔΔΗΧ. Το συνολικό δημοπρατούμενο ποσό ήταν EUR 375εκ, ενώ οι συνολικές προσφορές που υποβλήθηκαν έφτασαν τα EUR 1.118εκ (η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2,98 φορές έναντι 2,07 φορές στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία) με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο -0,46% έναντι -0,43% την προηγούμενη δημοπρασία. Ο ΟΔΔΗΧ μπορεί να δεχτεί σήμερα επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές επί του αρχικού δημοπρατούμενου ποσού ύψους EUR 112,5εκ από τους βασικούς διαπραγματευτές της αγοράς, με το συνολικό ποσό που θα αντληθεί να αναμένεται να φτάσει το EUR 600εκ.

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

Η ΤτΕ ανακοίνωσε ότι οι συνολικές καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αυξήθηκαν το Νοέμβριο του 2021 κατά EUR 1,97δις σε μηνιαία βάση, μετά από σταθεροποίηση τον Οκτώβριο, επιστρέφοντας στην ανοδική τους πορεία. Αντίθετα, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης μειώθηκαν κατά EUR 164εκ. σε μηνιαία βάση στα EUR 9,1δις. Ως αποτέλεσμα, οι συνολικές καταθέσεις του συστήματος σημείωσαν αύξηση κατά EUR 1,8δις σε μηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν στα EUR 184,7δις περίπου. Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός αύξησης των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα επιβραδύνθηκε στο 10,7% από 11,6% τον Οκτώβριο 2021. Από την αρχή του έτους οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά π. EUR 12,4δις (ή κατά 7,6%).

Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, ο ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας (συμπ. της γενικής κυβέρνησης) επιβραδύνθηκε στο 12,2% σε ετήσια βάση το Νοέμβριο από 12,4% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο και 13,1% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης παρέμεινε θετική στα EUR 1.633εκ. υψηλότερα από τα EUR 1.281εκ. τον Οκτώβριο, λόγω των θετικών ροών τόσο στη γενική κυβέρνηση όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

 

Τίτλοι νέων της αγοράς

Σύμφωνα με πληροφορίες (euro2day.gr), η ΕΛΤΕ (Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων), εξέδωσε νέα οδηγία αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις λογιστικοποιούν τις προβλέψεις για τα προγράμματα καθορισμένων παροχών. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες υποχρεούνται να λαμβάνουν τις σχετικές προβλέψεις μόνο για τους εργαζομένους τους άνω των 40 ετών. Ο προαναφερθείς νέος κανόνας θα επιτρέψει στις εταιρείες να αυξήσουν τα ίδια κεφάλαιά τους για το 2021, δεδομένων των χαμηλότερων προβλέψεων, ενώ η εφαρμογή του νέου κανόνα θα οδηγήσει σε επαναδιατύπωση των λογιστικών καταστάσεων του 2020, η οποία θα περιλαμβάνει αναδρομικά, το σχετικό έκτακτο κέρδος. Ουσιαστικά, ο νέος κανόνας θα βελτιώσει την κεφαλαιακή διάρθρωση όλων των εταιρειών, ενισχύοντας τα σχετικά επίπεδα ιδίων κεφαλαίων, ενώ αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο και στις τράπεζες. Σε πρώτη ανάγνωση, ο αντίκτυπος στις τράπεζες θα μπορούσε να είναι της τάξης των EUR 20-30εκ ή μια αύξηση στους δείκτες CET1 από 5 ως 10 μονάδες βάσης.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Σε συνέχεια σχετικών δημοσιευμάτων αναφορικά με αλλαγές στα πλάνα απόσυρσης των λιγνιτικών της μονάδων, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο πλάνο απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα απόσυρσης είναι το ακόλουθο: 2021: Καρδιά 3-4 (αποσύρθηκαν), 2022: Μεγαλόπολη 3,  Άγιος Δημήτριος 1-4, 2023: Άγιος Δημήτριος 5,  Μελίτη 1, Μεγαλόπολη 4, 2025: Πτολεμαΐδα 5 (μετά την μετατροπή σε Φυσικό Αέριο, σε συνάρτηση με τις συνθήκες της αγοράς και το ρυθμιστικό πλαίσιο).

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα infocom.gr, η κοινοπραξία ΟΤΕ και Intrasoft ανέλαβε τη υλοποίηση έργου πληροφορικής EUR 44εκ, το οποίο αφορά την δημιουργία του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη και του Εθνικού Μητρώου Υποδομών που πρότεινε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Η εταιρεία Mytilineos ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε η διάθεση συνολικά 239.000 ιδίων κοινών ονομαστικών μετοχών σε 13 στελέχη της (συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου) βάση της πολιτικής αποδοχών. Η συνολική αξία των μετοχών ανέρχεται σε EUR 3.596.950 που προκύπτει λαμβάνοντας υπόψη την τιμήν κλεισίματος EUR 15,05 στις 28 Δεκεμβρίου. Μετά και την προαναφερόμενη διάθεση, η Mytilineos κατέχει συνολικά 7.672.494 ίδιες μετοχές, ποσοστό 5,3695% του συνόλου των μετοχών της.

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

30/12/21 | Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία ΝΟΕ

31/12/21 | Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο ΟΚΤ

Έκτακτες/Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις

18/01/22 | OTE (ΕΓΣ)

19/01/22 | Jumbo (ΕΓΣ)

Αποκοπή μερίσματος

24/01/22 | Jumbo (έκτακτο μέρισμα EUR 0.385/μετοχή)

01/02/22 | Quest Συμμετοχών (προμέρισμα EUR 1,25/μετοχή)

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 30-12-2021 .pdf