Σχόλιο Αγοράς

To XA κινήθηκε ανοδικά χθες, μετά από 4 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,72% στις 798,41 μονάδες (FTSE Large Cap: +0,73%, FTSE Mid Cap: -0,28%) και η αξία των συναλλαγών αυξήθηκε στα EUR 61,6 εκατ. από EUR 52,4 εκατ. την Δευτέρα. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο κατά 0,95%, κυρίως λόγω της ανόδου της Εθνικής Τράπεζας (+2,0%) και της Eurobank (+1,1%). Πέρα από τις τράπεζες, η Τέρνα Ενεργειακή (+5,6%), η Σαράντης (+3,4%) και η Μότορ Οϊλ (+2,4%) ήταν οι βασικοί κερδισμένοι. Αντιθέτως, ο ΟΤΕ (-1,5%), η Αεροπορία Αιγαίου (-1,6%) και ο ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών (-1,7%) ήταν οι κυριότερες μετοχές που υποχώρησαν.

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι χορηγήσεις προς την οικονομία (συμπεριλαμβανομένης της γενικής κυβέρνησης) αυξήθηκαν κατά 7,7% σε ετήσια βάση στα EUR 186,4δισ. τον Αύγουστο. Οι χορηγήσεις στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 5,8% σε ετήσια βάση στα EUR 113,3 δισ. λόγω της επιταχυνόμενης αύξησης των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις (+12,3% σε ετήσια βάση), ενώ οι χορηγήσεις προς τα νοικοκυριά μειώθηκαν κατά 2,1% σε ετήσια βάση.

Η ΤτΕ ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις του τραπεζικού συστήματος ανήλθαν στα EUR 192,6 δισ. (+5,2% σε ετήσια βάση) τον Αύγουστο. Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκαν στα EUR 183,1 δισ. (+5,2% σε ετήσια βάση) λόγω της ανόδου των καταθέσεων των επιχειρήσεων (+7,8% σε ετήσια βάση) και των νοικοκυριών  (+4,4% σε ετήσια βάση). Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά EUR 3,1δισ. από την αρχή του χρόνου και αντιστοιχούν στο 101,3% του ΑΕΠ του 2021. Η ρευστότητα του συστήματος παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με τον δείκτη χορηγήσεις προς καταθέσεις στο 61,9% τον Αύγουστο έναντι 62,0% τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με το Energypress, η ΕΕ τροποποίησε την πρότασή της για το φόρο αλληλεγγύης στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια (ως υπενθύμιση το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την επιβολή φόρου αλληλεγγύης στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων στο 33% των επιπλέον κερδών προ φόρων του 2022 σε σύγκριση με το μέσο όρο κερδοφορίας της περιόδου 2019-21, προσαυξημένο κατά 20%), επεκτείνοντας την περίοδο αναφοράς στα 4 έτη (2018-2021), και επίσης είναι πλέον στη διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών να επιβάλλουν τον φόρο είτε για το οικονομικό έτος 2023 (αντί για 2022) είτε και για τα δύο έτη.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Η εταιρεία Μυτιληναίος ανακοίνωσε την επιτυχή θέση σε λειτουργία δύο νέων φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 131MW και 118MW έκαστο στο Ουζμπεκιστάν και τη Χιλή αντίστοιχα. Επιπρόσθετα, ο Τομέας Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) ανέλαβε δύο συμβάσεις EPC για δύο φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 140 MW με το συνολικό ποσό σύμβασης για τη Μυτιληναίος να ανέρχεται στα EUR 79 εκατ.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η επενδυτική εταιρεία «First Sentier» βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με την Τέρνα Ενεργειακή για την απόκτηση μεγάλου μεριδίου στην ΤΕ, με τις τελικές ανακοινώσεις να αναμένονται τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η διαδικασία του οικονομικού και νομικού ελέγχου (due diligence) οδήγησε σε εύλογη αξία της εταιρείας > EUR 2,5δισ. (ή > EUR 22/μετοχή), προσθέτοντας ότι μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση για τις υπόλοιπες μετοχές σε παρόμοια τιμή. Σημειώνεται ότι η First Sentier προκρίθηκε από κοινού με τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ στη φάση των δεσμευτικών προσφορών της διαγωνιστικής διαδικασίας για την επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού.

Ο Τιτάν ανακοίνωσε ότι το καινοτόμο έργο H2CEM ύψους EUR 60εκ. για την παραγωγή και χρήση πράσινου υδρογόνου στη βιομηχανία τσιμέντου περιλαμβάνεται στο δεύτερο Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) «Hy2Use». Το έργο θα συμβάλει στον στόχο του Ομίλου ΤΙΤΑΝ να βελτιώσει την αποτύπωμα άνθρακα των εργασιών της, υποστηρίζοντας τον ευρωπαϊκό στόχο για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 και ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050.

Η Ideal Holdings ανακοίνωσε καλά αποτελέσματα Α΄ εξαμήνου 2022. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε στα EUR 66,4εκατ. (+43% σε ετήσια βάση), τα EBITDA στα EUR 10,2εκατ. (+29% σε ετήσια βάση) και τα καθαρά κέρδη στα EUR 6,3εκατ. (+22% σε ετήσια βάση). Η διοίκηση αναμένει ότι η αύξηση των μεγεθών για το έτος θα παραμείνει στα επίπεδα του Α’ εξαμήνου. Η πώληση της Three Cents στην CC Beverages Holdings αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2022.

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

28/09/22 | Οικοδομική Δραστηριότητα ΙΟΥΝ

30/09/22 | Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία ΑΥΓ & Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο ΙΟΥΛ

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων (Β’ Τρίμηνο/Α’ Εξάμηνο 2022)

28/09/22 | ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, ΚΡΙ-ΚΡΙ

29/09/22 | Τέρνα Ενεργειακή, Lamda Development, ΕΥΑΘ

30/09/22 | ΓΕΚ Τέρνα, Frigoglass, ΟΛΠ, Attica Bank, Μπλε Κέδρος ΑΕEΑΠ, Space Hellas, Trastor ΑΕEΑΠ

Έκτακτες/Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις

14/10/22 | Autohellas (ΕΓΣ)

Αποκοπή μερίσματος

19/10/22 | ΟΠΑΠ (προμέρισμα EUR 0,30)

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 28-09-2022.pdf