Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

 

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης σε τροποποιημένη βάση κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2021, ο προϋπολογισμός της κεντρικής κυβέρνησης κατέγραψε έλλειμμα ύψους EUR 10.519εκ έναντι στόχου ελλείμματος EUR 13.487εκ (με βάση το ΜΠΔΣ 2022-25) και ελλείμματος EUR 9.681εκ την ίδια περίοδο το 2020. Σε πρωτογενή βάση, ο προϋπολογισμός κατέγραψε έλλειμμα EUR 6.381εκ έναντι στόχου ελλείμματος EUR 9.405εκ και ελλείμματος EUR 5.484εκ την ίδια περίοδο του 2020. Σημειώνουμε ότι τα τελικό έλλειμμα είναι ελάχιστα καλύτερο (EUR 4 εκ.) σε σχέση με τα προκαταρτικά στοιχεία.

Ο ΟΔΔΗΧ θα πραγματοποιήσει δημοπρασία 6-μηνων εντόκων γραμματίων αύριο, με στόχο την άντληση ποσού έως EUR 1,0δις. Το δημοπρατούμενο ποσό είναι EUR 625εκ, ενώ μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους έως 30% επί του αρχικού δημοπρατούμενου ποσού μπορούν να υποβληθούν κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας. Επιπλέον, οι βασικοί διαπραγματευτές της αγοράς μπορούν να υποβάλουν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους έως 30% επί του αρχικού δημοπρατούμενου ποσού μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Στην προηγούμενη δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων (25 Αυγούστου) το επιτόκιο ήταν -0,39%.

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

 

Η ΤτΕ ανακοίνωσε ότι οι συνολικές καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αυξήθηκαν τον Αύγουστο 2021 κατά EUR 1.480εκ σε μηνιαία βάση (+0,9% σε μηνιαία βάση) φτάνοντας τα EUR 173,2δις. Ομοίως, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά EUR 142εκ. σε μηνιαία βάση στα EUR 9.036εκ. Ως αποτέλεσμα, οι συνολικές καταθέσεις του συστήματος σημείωσαν αύξηση κατά EUR 1.622εκ σε μηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν στα EUR 182,3δις περίπου. Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός αύξησης των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα επιταχύνθηκε στο 13,9% από 13,2% τον Ιούλιο 2021. Από την αρχή του έτους οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά π. EUR 10,2δις (ή κατά 6,3%).

Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, ο ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας (συμπ. της γενικής κυβέρνησης) επιβραδύνθηκε στο 13,5% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο από 13,8% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο και 15,2% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης παρέμεινε θετική στα EUR 954εκ. υψηλότερα από τα EUR 687εκ. τον Ιούλιο, λόγω των θετικών ροών στη γενική κυβέρνηση μόνο, καθώς στον ιδιωτικό τομέα σημειώθηκαν εκροές.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

 

Σύμφωνα με το energypress.gr, το JV της ΔΕΗ με την Γερμανική εταιρία RWE για την κοινή ανάπτυξη ανανεώσιμων (κυρίως φωτοβολταϊκά) με συνολική ισχύ 2 GW σε περίοδο 3 έως 5 έτη στην Ελλάδα, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργεία αρχές Οκτωβρίου (τον Φεβρουάριο οι δύο πλευρές υπέγραψαν τους Βασικούς Όρους της συμφωνίας). Η κάθε πλευρά θα συνεισφέρει περίπου 1 GW, με την ΔΕΗ να συνεισφέρει 940 MW φωτοβολταϊκά έργα σε λιγνιτικές εκτάσεις στο Αμύνταιο μέρος των οποίων έχει ήδη λάβει τις άδειες. Η RWE επίσης ερευνά την αγορά για να εξαγοράσει έργα με εξασφαλισμένη ταρίφα. Τα πρώτα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν την κατασκευή τους το πρώτο εξάμηνο του 2022.  Η συμμετοχή της ΔΕΗ στο JV θα είναι 49%.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα Α’ εξαμήνου 2021 θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Η Τέρνα Ενεργειακή ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα Α’ εξαμήνου 2021 θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση στο ΧΑ, ο Γεώργιος Περιστέρης, Πρόεδρος και ΔΣ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, αγόρασε 40.000 μετοχές.

Η BriQ Properties ανακοίνωσε έσοδα από μισθώματα EUR 2,57εκ (+46% σε ετήσια βάση), συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη EBITDA EUR 1,66εκ (+44% σε ετήσια βάση) και συγκρίσιμα καθαρά κέρδη EUR 1,25εκ (+64% σε ετήσια βάση) για το α’ εξάμηνο 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα 6μήνου επηρεάστηκαν από μειώσεις ενοικίων συνολικού ύψους EUR 951 χιλ. εξαιτίας των μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω COVID-19, ενώ η αντίστοιχη μείωση του α’ εξαμήνου του 2020 ήταν σημαντικά χαμηλότερη (EUR 374 χιλ.). Η καθαρή αξία ενεργητικού (NAV) διαμορφώθηκε στα EUR 84,3εκ ή EUR 2,38/μετοχή στις 30 Ιουνίου 2021, δηλαδή 12% άνω της χθεσινής τιμής κλεισίματος.

Η Space Hellas ανακοίνωσε την ανάθεση του έργου έργο «Ανάπτυξη συστημάτων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών για την ενίσχυση της εθνικής ικανότητας ελέγχου και επιτήρησης εξωτερικών συνόρων» του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η συνολική αξία της σύμβασης είναι EUR 29,3εκ, συμπεριλαμβανομένων των προβλεπόμενων κρατήσεων, δαπανών και Φ.Π.Α.

Η Εβροφάρμα ανακοίνωσε πωλήσεις EUR 17,6εκ (+12% σε ετήσια βάση), λειτουργικά κέρδη EBITDA EUR 1,6εκ (+11% σε ετήσια βάση) και καθαρά κέρδη EUR 0,66εκ (+95% σε ετήσια βάση) για το α’ εξάμηνο 2021. Η βελτίωση του κύκλου εργασιών οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών (+45% στο 6μηνο 2021) και στους όγκους πώλησης φέτας ΠΟΠ και στραγγιστού γιαουρτιού. Η διοίκηση απέδωσε την μείωση του περιθωρίου κέρδους στις αυξήσεις των τιμών των βασικών πρώτων υλών (αιγοπρόβειο γάλα), των υλικών συσκευασίας και των μεταφορικών, προσθέτοντας ότι γίνεται προσπάθεια μετακύλισης μέρους των επιπλέον επιβαρύνσεων κόστους στις τιμές πώλησης των προϊόντων.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

 

Πρωινή ενημέρωση 28-09-2021.pdf