Σχόλιο Αγοράς

Το ΧΑ έκλεισε πάνω από το όριο των 1,000 μονάδων χθες, υπεραποδίδοντας σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,02% στις 1.004,00 μονάδες (FTSE Large Cap: +1,23%, FTSE Mid Cap: +1,05%) και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα EUR 73,8εκ. χαμηλότερα σε σχέση με τα EUR 80,8εκ. την Τετάρτη. Ο τραπεζικός δείκτης ανέβηκε κατά 2,24%, με οδηγό την Εθνική Τράπεζα (+3,75%) και την Alpha Συμμετοχών (+2,68%). Πέρα από τις τράπεζες, η Lamda Development (+5,33%), ο Ελλάκτωρ (+3,81%) και η Aegean Airlines (+3,45%) ήταν οι κυριότεροι κερδισμένοι. Από την άλλη πλευρά, η Τέρνα Ενεργειακή (-0,58%), η Titan Cement (-1,53%) και ο Σαράντης (-1,96%) ήταν οι κυριότερες μετοχές που υποχώρησαν. Αναμένουμε το ΧΑ να προσπαθήσει σήμερα να αφομοιώσει τα τρέχοντα υψηλότερα επίπεδα, με Μυτιληναίο και Ελλάκτωρ να παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα αναμένεται από τη Fitch η αναθεώρηση της αξιολόγησης του ελληνικού αξιόχρεου, ωστόσο μετά το κλείσιμο της αγοράς.

 

 

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Η Fitch έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει την αξιολόγηση της για το ελληνικό αξιόχρεο σήμερα το βράδυ. Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα αξιολόγηση είναι BB με θετικές προοπτικές, δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

 

Τίτλοι πολιτικών νέων

Η ψηφοφορία στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε την Τετάρτη το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Δεν περιμένουμε αρνητική έκπληξη, καθώς το κυβερνών κόμμα διατηρεί άνετη πλειοψηφία στη Βουλή.

Σύμφωνα με το euro2day, με βάση δημοσκόπηση που διενήργησε η MRB, η Νέα Δημοκρατία παραμένει στην πρώτη θέση με ποσοστό 32,7% στην πρόθεση ψήφου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με ποσοστό 26,3% και το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 11,4%. Το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώθηκε στο 6,4%.

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

Δημοσιεύματα του τύπου (euro2day) αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) θα ανακοινώσει σήμερα τις μακροοικονομικές παραδοχές της τόσο για το δυσμενές, όσο και για το βασικό σενάριο της άσκησης των stress tests. Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι παραδοχές του δυσμενούς σεναρίου είναι ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 3,0%-4,0%, ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί στο 5,0%-6,0% και οι τιμές των ακινήτων θα μειωθούν κατά 6%-10%. Οι ελληνικές τράπεζες θα υποβάλουν τα αποτελέσματα στις 6 Μαρτίου 2023 και η EBA θα τα δημοσιεύσει έως τα τέλη Ιουλίου 2023.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Η εταιρεία Μυτιληναίος ανακοίνωσε για το 4ο τρίμηνο του 2022 κύκλο εργασιών ομίλου στα EUR 1,73δισ. (+79% σε ετήσια βάση), EBITDA ύψους EUR 290εκ. (+146% σε ετήσια βάση) και καθαρά κέρδη EUR 154εκ. (+228% σε ετήσια βάση). Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου διαμορφώθηκε στα EUR 718εκ., μειωμένος κατά EUR 595εκ. από την αρχή του έτους. Μετά τα ισχυρά αποτελέσματα, η Μυτιληναίος ανακοίνωσε μέρισμα EUR 1,20/μετοχή (έναντι EUR 0,42/μετοχή το 2021 και της εκτίμησης μας για μέρισμα EUR 1,06/μετοχή).

 

Μυτιληναίος-Κύρια σημεία τηλεδιάσκεψης: α) Στόχος να υπερβεί το EUR 1δισ. EBITDA το 2023ε, β) η αποδεδειγμένη ικανότητα προμήθειας Φυσικού Αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές και οι εξασφαλισμένοι χώροι στη Ρεβυθούσα δείχνουν σημαντικά υψηλότερα κέρδη από την εμπορία φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια σε σύγκριση με τα EUR 121εκ. το 2022, γ) Καθαρός δανεισμός μειωμένος το 4ο τρίμηνο του 2022 λόγω ευνοϊκού κεφαλαίου κίνησης και αυξημένης λειτουργικής κερδοφορίας, δ) ΑΠΕ: αναμένεται να ηλεκτροδοτήσει 1GW το 2023ε και επιπλέον 2,5GW το 2024ε, ε) κεφαλαιακές δαπάνες το 2023ε περίπου EUR 700εκ. (όπως και το 2022).

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι η κοινοπραξία με την RWE, η RWE Renewables GmbH, με ποσοστό συμμετοχής 51% και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., με ποσοστό συμμετοχής 49%, έλαβαν την τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή πέντε φωτοβολταϊκών έργων. Τα φωτοβολταϊκά έργα, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος περίπου 210 MW, βρίσκονται στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Οι εργασίες κατασκευής έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν την άνοιξη του τρέχοντος έτους. Τα πέντε έργα προβλέπεται να είναι πλήρως λειτουργικά έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024. Η κοινοπραξία έχει υπογράψει διμερείς επιχειρηματικές συμφωνίες αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs), διάρκειας μεταξύ 10 και 15 ετών με τρίτους, οι οποίοι θα αγοράζουν την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά έργα. Για την εν λόγω επένδυση, με συνολικό προϋπολογισμό EUR 180εκ., έχουν εξασφαλιστεί EUR 90εκ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, EUR 54εκ. από τραπεζικό δανεισμό και EUR 36εκ. αφορούν σε ίδια συμμετοχή. Η ανάπτυξη των ηλιακών πάρκων είναι σύμφωνη με την τελευταία ενημέρωση της ΔΕΗ για τις επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ, που ανακοινώθηκε με τα αποτελέσματα 9μηνου 2022 τον περασμένο Νοέμβριο.

Απαντώντας σε δημοσιεύματα του τύπου (Καθημερινή) με επικεφαλίδα «Κοντά στην εξαγορά της Άκτωρ η Wade Adams και ο Δ. Κούτρας», η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ενημερώνει ότι στο πλαίσιο της ενεργούς διαχείρισης του χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που διαθέτει, εξετάζει διαρκώς επιλογές για τη βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων. Η Εταιρεία διευκρινίζει ωστόσο, ότι ουδεμία συμφωνία που να αφορά στην πώληση της θυγατρικής της ΑΚΤΩΡ έχει υπογραφεί.

Η Cenergy Holdings ανακοίνωσε ότι η Σωληνουργεία Κορίνθου, ο κλάδος σωλήνων χάλυβά της, επελέγη από την Chevron Mediterranean Ltd. για την κατασκευή και την προμήθεια περίπου 155 χιλιομέτρων αγωγού σωλήνων χάλυβα 20 ιντσών ευθείας ραφής βυθισμένου τόξου, για τον αγωγό φυσικού αερίου Tamar στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Οι σωλήνες θα κατασκευαστούν στις εγκαταστάσεις της Σωληνουργεία Κορίνθου και οι εργασίες εγκατάστασης θα ξεκινήσουν, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, εντός του 2024.

Η εταιρεία Φουρλής ανακοίνωσε την συμφωνία πώλησης της δραστηριότητας “Intersport” στην Τουρκία. Η συμφωνία προβλέπει την πώληση του συνόλου των μετοχών της θυγατρικής εταιρείας Intersport Atletik Mağazacılık ve Dış Ticaret Anonim Şirketi, δικαιοπάροχο του σήματος “Intersport” και “The Athlete’s Foot” στη Τουρκία, η οποία λειτουργεί δίκτυο 12 καταστημάτων. Αγοράστρια είναι ο Όμιλος Eren Perakende ve Tekstil Anonim Şirketi και η συναλλαγή βασίζεται σε εταιρική αξία (EV) ύψους EUR 3εκ. περίπου. Σημειώνεται ότι ο Όμιλος Φουρλή πλέον επικεντρώνεται στη δραστηριότητα Λιανικής Αθλητικών ειδών στις χώρες Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο.

Σύμφωνα με το newmoney, εγκρίθηκε το master plan του Λιμένος Πειραιώς με την έκδοση προεδρικού διατάγματος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς υπέβαλε την πρώτη έκδοση του master plan στο Υπουργείο Ναυτιλίας το 2017.

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

27/01/23 | Fitch – Αναθεώρηση αξιολόγησης Ελληνικού αξιόχρεου

27/01/23 | Οικοδομική Δραστηριότητα ΟΚΤ

30/01/23 | Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία ΔΕΚ

31/01/23 | Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο ΝΟΕ

Αγορά

09/02/23 | Ανακοίνωση τριμηνιαίας αναθεώρησης δεικτών MSCI

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων (4ο τρίμηνο/έτος 2022)

14/02/23 | Coca-Cola HBC AG

23/02/23 | OTE

24/02/23 | Πειραιώς Financial Holdings, HELLENiQ ENERGY

15/03/23 | Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών

27/03/23 | Ελληνικά Χρηματιστήρια

Αποκοπή μερίσματος

30/01/23 | Πλαστικά Θράκης (προμέρισμα EUR 0,06978)

Έναρξη διαπραγμάτευσης νέων μετοχών

02/02/23 | Ιντρακάτ (ΑΜΚ)

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 27-01-2023.pdf