Σχόλιο Αγοράς

Το ΧΑ επέκτεινε τις απώλειες του χθες, υποαποδίδοντας σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έπεσε κατά 1,35% στις 1.090,53 μονάδες (FTSE Large Cap: -1,46%, FTSE Mid Cap: -0,93%) και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα EUR 66,3εκ., υψηλότερα σε σχέση με τα EUR 50,7εκ. την Δεύτερα. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 3,13%, με οδηγό την  Εθνική Τράπεζα (-4,52%) και την Alpha (-3,54%). Πέραν των τραπεζών, η ΕλβαλΧαλκόρ (+3,66%), η Βιοχάλκο (+2,12%) και ο ΟΛΠ (+1,04%) ήταν οι κυριότεροι κερδισμένοι. Από την άλλη πλευρά, η Aegean Airlines (-3,75%), η QUEST (-2,68%) και ο Ελλάκτωρ (-2,21%) σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες. Αναμένουμε το ΧΑ να αναζητήσει κατεύθυνση, με το βλέμμα στραμμένο επίσης στις Ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, ενώ στο επίκεντρο της προσοχής αναμένεται να βρεθούν οι τραπεζικές μετοχές.

 

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τα τελικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης σε τροποποιημένη ταμειακή βάση την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος 2023 (τα οποία είναι σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν μια εβδομάδα νωρίτερα), με βάση τα οποία το ισοζύγιο του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης κατέγραψε πλεόνασμα EUR 220εκ. έναντι του στόχου για έλλειμμα EUR 2.602εκ. (με βάση την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2023) και έναντι ελλείμματος EUR 3.384εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους EUR 3.079εκ., έναντι του στόχου για πλεόνασμα ύψους EUR 28εκ. και έναντι ελλείμματος EUR 1.650εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

 

Τίτλοι πολιτικών νέων

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Pulse, η Νέα Δημοκρατία διεύρυνε το προβάδισμα της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την τελική πρόθεση ψήφου στο 6,5% (έναντι 5,0% πριν από 3 εβδομάδες), συγκεντρώνοντας ποσοστό 32,0% των συνολικών ψήφων (έναντι 31,0% στην προηγούμενη δημοσκόπηση), ενώ ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 25,5% (από 26,0% προηγουμένως), το ΠΑΣΟΚ με 9,5% (10,0% προηγουμένως), το ΚΚΕ με 6,0%, το ΜέΡΑ25 με 5,0%, η Ελληνική Λύση με 4,0% και το ακροδεξιό κόμμα με 3,0%.

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

Ο οίκος αξιολόγησης S&P αναβάθμισε την μακροπόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση για την Eurobank Holdings (‘B’ από ‘B-’), την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (‘BB-’ από ‘B+’) και διατήρησε τις προοπτικές θετικές, αναθεώρησε τις προοπτικές της Πειραιώς Financial Holdings σε θετικές από σταθερές και επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση στο ‘B-‘ και τέλος αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση στην Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών (‘B’ από ‘B-‘) και διατήρησε τις προοπτικές σταθερές. Σύμφωνα με την S&P, οι ελληνικές τράπεζες θα καρπώνονται όλο και περισσότερο τα οφέλη από την επί πολλά έτη εκκαθάριση των ισολογισμών τους και την αποκατάσταση της κερφοφορίας και τώρα από τις αυξήσεις των επιτοκίων, ενισχύοντας σημαντικά την απορρόφηση των ζημιών και την ικανότητα τους για δημιουργία κεφαλαίων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε επίσημα χθες την ενεργειακή πλατφόρμα «AggregatEU» για κοινές αγορές φυσικού αερίου, η οποία στοχεύει στο συντονισμό της δράσης σε επίπεδο ΕΕ και των διαπραγματεύσεων με εξωτερικούς προμηθευτές για να αποτρέψει τις χώρες της ΕΕ από το να κάνουν υψηλότερη προσφορά.

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε νομοθεσία που αφορά τον τομέα των αερομεταφορών, όπου τα δωρεάν δικαιώματα εκπομπών ρύπων θα καταργηθούν σταδιακά και θα δημοπρατούνται πλήρως από το 2026.

Ο Υπουργός Τουρισμού δήλωσε στο capital.gr ότι αναμένει η τουριστική περίοδος φέτος να είναι εξαιρετική και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις να αυξηθούν κατά 10% σε ετήσια βάση στα EUR 19,4δισ. Επόμενος στόχος του Υπουργείου Τουρισμού είναι η παράταση της τουριστικής περιόδου για όλο το χρόνο.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Σύμφωνα με δημοσιεύματα (Καθημερινή), η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών θα ανακοινώσει το νέο της επιχειρηματικό σχέδιο την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η τράπεζα στοχεύει ο δείκτης ΜΕΑ να πέσει κάτω από το 5% το 2025 και ότι ολοκλήρωσε τη διάθεση δανείων λιανικής χωρίς εξασφαλίσεις ύψους EUR 1,2δισ. στην Hoist Finance (Project Orbit) στα τέλη Μαρτίου.

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε στο ΧΑ ότι κατέχει πλειοψηφικό ποσοστό 87,7790% (824.693.239 κοινές μετοχές) της Marfin Investment Group, μετά τη λήξη της δημόσιας προσφοράς της.

Η Cenergy ανακοίνωσε ότι η Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων της, σε κοινοπραξία με τη Jan de Nul, επελέγη από την RWE να παραδώσει το σύνολο του έργου που αφορά το υποβρύχιο και χερσαίο καλωδιακό σύστημα μεταφοράς καθώς και το καλωδιακό σύστημα μεταξύ των ανεμογεννητριών (inter-array cable system) στο μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο Thor της Δανίας, συνολικού μήκους π. 286χλμ (εκ των οποίων 200χλμ υποβρύχια). Όπως πάντα, η Cenergy δεν έδωσε στη δημοσιότητα καμία οικονομική λεπτομέρεια σχετικά με το έργο. Ωστόσο, με βάση παρόμοια αιολικά υπεράκτια έργα Inter-array 60-66, η αξία του συμβολαίου εκτιμάται στο εύρος των EUR 120-150εκ., ενισχύοντας περαιτέρω το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του Ομίλου, το οποίο ανήλθε σε EUR 2δισ. το 2022, προσφέροντας μεγάλα περιθώρια EBITDA >20%.

Η Cenergy θα πραγματοποιήσει την Ετήσια Γενική Συνέλευση της στις 30 Μαΐου για να εγκρίνει μεταξύ άλλων τη διανομή μερίσματος EUR 0,05/μετοχή.

Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς ανακοίνωσε χθες τα αποτελέσματα του 1ου τριμήνου του 2023, με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 8% σε ετήσια βάση στα EUR 43,9εκ. που προέρχονται από τον τομέα του Σταθμού Αυτοκινήτων (+22,8% σε ετήσια βάση), το EBITDA αυξημένο κατά 6% σε ετήσια βάση στα EUR 22,3εκ. και τα καθαρά κέρδη αυξημένα στα EUR 13,0εκ. έναντι EUR 12,6εκ. πέρυσι.

Σύμφωνα με το euro2day, η Autohellas και η Samelet σχημάτισαν κοινοπραξία (51%:49%) και θα εκδώσουν ομόλογο ύψους έως EUR 56,0εκ. που θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς της FCA Hellas (Fiat, Alfa Romeo, Abarth, Jeep).

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

27/04/23 | Οικοδομική Δραστηριότητα ΙΑΝ

28/04/23 | Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο ΦΕΒ & Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία ΜΑΡ

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων

27/04/23 | ΕΥΔΑΠ (FY22), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (FY22)

28/04/23 | ΚΡΙ-ΚΡΙ (FY22)

02/05/23 | LAMDA Development (FY22)

03/05/23 | Coca Cola HBC AG (1ο τριμ.23)

04/05/23 | Μυτιληναίος (1ο τριμ.23)

05/05/23 | Πειραιώς Financial Holding, ΟΤΕ (1ο τριμ.23)

08/05/23 | Alpha Υπηρεσιών & Συμμετοχών (1ο τριμ.23)

11/05/23 | Titan Cement (1ο τριμ.23)

15/05/23 | IDEAL Holdings (1ο τριμ.23)

16/05/23 | Aegean Airlines, Φουρλής (1ο τριμ.23)

17/05/23 | Cenergy (1ο τριμ.23)

18/05/23 | HELLENiQ ENERGY (1ο τριμ.23)

23/05/23 | ΕλβαλΧαλκόρ (1ο τριμ.23)

24/05/23 | ΟΠΑΠ, Quest Συμμετοχών (1ο τριμ.23)

25/05/23 | Eurobank, ΔΕΗ (1ο τριμ.23)

29/05/23 | Ελληνικά Χρηματιστήρια (1ο τριμ.23)

30/05/23 | Epsilon Net (1ο τριμ.23)

Έκτακτες/Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις

27/04/23 | ΟΠΑΠ (ΤΓΣ), BriQ Properties (ΤΓΣ)

04/05/23 | Σαράντης (ΤΓΣ)

09/05/23 | ΟΛΘ (ΤΓΣ)

11/05/23 | Titan Cement (ΤΓΣ)

16/05/23 | Profile (ΤΓΣ)

17/05/23 | Coca Cola HBC (ΤΓΣ)

30/05/23 | Cenergy, Βιοχάλκο, IDEAL Holdings (ΤΓΣ)

Αποκοπή μερίσματος

02/05/23 | BriQ Properties (EUR 0,1046)

09/05/23 | Σαράντης (EUR 0,143108)

11/05/23 | ΟΛΘ (EUR 1,45)

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 26-04-2023.pdf