Σημερινοί τίτλοι νέων

 • 12η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας(προτείνει την αποδέσμευση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους)
 • Τράπεζες (12η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας)
 • ΤΧΣ (12η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας)
 • Τομέας ενέργειας (12η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, η Κομισιόν εγκρίνει ενισχύσεις στις ΑΠΕ)
 • Δείκτες FTSE/ΧΑ (αλλαγές στους δείκτες Large cap και Mid cap)
 • Eurobank (ανακοίνωση αποτελεσμάτων 3ου τριμήνου/9μηνου 2021, τι αναμένουμε)
 • Μότο Οϊλ (κύρια σημεία τηλεδιάσκεψης)
 • ΟΠΑΠ (κύρια σημεία τηλεδιάσκεψης)
 • Φουρλής (κύρια σημεία τηλεδιάσκεψης)
 • Άβαξ (προς πώληση η θυγατρική λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού: δημοσιεύματα)
 • ΔΕΗ (ημερομηνία ανακοίνωσης αποτελεσμάτων 3ου τριμήνου/9μηνου 2021)
 • Noval Properties (έγκριση ενημερωτικού δελτίου για την έκδοση ομολογιακού δανείου)
 • Quest Συμμετοχών (αποτελέσματα 9μηνου 2021)
 • Profile Software (αποτελέσματα 9μηνου 2021)

 

Σχόλιο Αγοράς

Η εγχώρια αγορά συνέχισε να κινείται χαμηλότερα στη χθεσινή συνεδρίαση, ωστόσο οι επιλεκτικές αγορές περιόρισαν την πτώση. Συνολικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,60% (Large Cap FTSE -0,54%), με την αξία των συναλλαγών να πέφτει πάλι στα EUR 50εκ από EUR 79εκ την Τρίτη. Οι τράπεζες παρέμειναν σε αρνητικό έδαφος, με οδηγό την Eurobank (-1,6%). Πέρα από τις τράπεζες, Cenergy (+2%) και Jumbo (+0,8%) ήταν μεταξύ των κυριοτέρων κερδισμένων. Στον αντίποδα, Titan Cement (-1,7%) και ΕΛΠΕ (-1,5%) ήταν μεταξύ των κυριοτέρων μετοχών που υποχώρησαν. Η Eurobank έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει αποτελέσματα σήμερα.

 

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Σύμφωνα με τη 12η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα, η χώρα έχει προχωρήσει περαιτέρω προς την επίτευξη των συμφωνημένων δεσμεύσεων, παρά τις καθυστερήσεις σε ορισμένους τομείς που συνδέονται εν μέρει με την πανδημία και τις πυρκαγιές τον Αύγουστο του 2021. Ως εκ τούτου, η EΕ πρότεινε την αποδέσμευση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους ύψους EUR 767εκ. Η EΕ σημείωσε επίσης ότι προβλέπει ανάπτυξη ύψους 7,1% για φέτος και κατά 5,2% το 2022. Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ είναι υψηλότερες από το 6,9% για φέτος και 4,5% για το 2022 που είναι η υπόθεση του προϋπολογισμού του 2022.

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

Η 12η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της EC ανέφερε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα για τις τράπεζες: 1) Ο τραπεζικός τομέας κατέγραψε ισχυρή μείωση των ΜΕΔ, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν τρωτά σημεία. 2) Οι τιτλοποιήσεις επιβαρύνουν την κερδοφορία και το κεφάλαιο των τραπεζών βραχυπρόθεσμα, αλλά θα επιτρέψουν στις τράπεζες να μειώσουν το κόστος κινδύνου (προβλέψεις) στο μέλλον και να ελευθερώσουν χώρο στους ισολογισμούς τους για νέο δανεισμό. 3) Ο λόγος των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων  στα κεφάλαια των τραπεζών παραμένει υψηλός. 4) Επιτυχείς ενέργειες ενίσχυσης κεφαλαίου πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι και προγραμματίζονται περαιτέρω τους επόμενους μήνες. 5) Ο κίνδυνος μεγάλης αύξησης στα ΜΕΔ μετά τη λήξη των moratoria δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν. Κατανοούμε ότι το σχόλιο σχετικά με τις επερχόμενες ενέργειες ενίσχυσης κεφαλαίου σχετίζεται με to non-dilutive πολιτικές (όπως η πώληση των υπηρεσιών καρτών, άλλες μη βασικά περιουσιακά στοιχεία, συνθετικές ανταλλαγές κ.λπ.) και δεν σχετίζεται με καμία ΑΜΚ, καθώς όλες οι τράπεζες έχουν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια.

Όσον αφορά το ΤΧΣ, η 12η έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας ανέφερε τα εξής: Οι συζητήσεις προχωρούν για το μέλλον του ΤΧΣ. Η μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου του Ταμείου αναμένεται να επικεντρωθεί στη διάρκεια, τη διακυβέρνηση, τη στρατηγική εκποίησης και τα ειδικά δικαιώματα του Ταμείου. Οι ελληνικές αρχές αναμένουν τώρα ότι η νομική τροποποίηση θα εγκριθεί αργότερα εντός του έτους.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η Κομισιόν ενέκρινε και επίσημα το ελληνικό σχήμα για τη στήριξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Συγκεκριμένα η ενίσχυση θα αφορά ποσό EUR 2,27 δις για ανάπτυξη 4,5 GW μέχρι το 2025 από χερσαίες αιολικές, φωτοβολταϊκές, αιολικές και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις με εξοπλισμό αποθήκευσης, από βιοαέριο, υδροηλεκτρικού και άλλες πηγές καθώς και συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας που θα γίνει είτε μέσω δημοπρασιών είτε με απευθείας αναθέσεις.

Σύμφωνα με την 12η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας των θεσμών, τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα για πρόσβαση των ανταγωνιστών της ΔΕΗ σε παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη με μακροπρόθεσμα συμβόλαια ολοκληρώνει την μακροχρόνια αντιμονοπωλιακή έρευνα σε βάρος της εταιρίας.

 

Τίτλοι νέων της αγοράς

Σύμφωνα με την εξαμηνιαία αναθεώρηση δεικτών FTSE/ΧΑ, η Quest εισέρχεται στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης σε αντικατάσταση της ΕΧΑΕ, η οποία θα προστεθεί στον δείκτη FTSE Mid Cap index. Επιπλέον στον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίηση θα εισέλθουν η Entersoft και η Epsilon Net, ενώ διαγράφονται οι μετοχές της Ελτον, του ΟΛΘ και της Quest. Όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής 17 Δεκεμβρίου.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Η Eurobank πρόκειται να ανακοινώσει τα αποτελέσματά της για το 3ο τρίμηνο/9-μηνο του 2021 σήμερα, μετά το κλείσιμο της αγοράς. Θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη στις 18:00. Αναμένουμε ότι η τράπεζα θα παρουσιάσει ικανοποιητικά αποτελέσματα και εκτιμάμε ότι τα καθαρά κέρδη του τριμήνου θα ανέλθουν σε EUR 109εκ ή EUR 39εκ συμπεριλαμβανομένων των ζημιών από την τιτλοποίηση Mexico, ενώ οι περισσότερες οργανικές γραμμές αναμένονται βελτιωμένες τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια βάση. Δεδομένης της συμφωνίας για την τιτλοποίηση στο Mexico, η Eurobank θα είναι η πρώτη τράπεζα μεταξύ των ομολόγων της στην Ελλάδα, που θα επιτύχει μονοψήφιο δείκτη NPE, ο οποίος αναμένεται στο 7,3% το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Στα τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, η διοίκηση της Μότορ Οϊλ εκτίμησε ότι το μέρισμα για τη χρήση 2021 (περιλαμβάνοντας το προμέρισμα ύψους EUR 0,20/μετοχή που πληρώθηκε πρόσφατα) θα δίνει ικανοποιητική μερισματική απόδοση με βάση της σημερινά επίπεδα της τιμής της μετοχής.

Στην τηλεδιάσκεψη για το σχολιασμό των αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου 2021, η διοίκηση του ΟΠΑΠ επιβεβαίωσε την δέσμευσή της για την διανομή ετήσιου μερίσματος κατ’ ελάχιστον EUR 1,00/μετοχή, παρά την τρέχουσα συγκυρία της πανδημίας, ενώ ανέφερε ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα που αφορούν τους ανεμβολίαστους επηρέασαν κατά 10% την παικτική δραστηριότητα στα πρακτορεία.

Στην τηλεδιάσκεψη για το σχολιασμό των αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου 2021, η διοίκηση του Ομίλου Φουρλής δήλωσε ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας θα αρχίσουν να υποχωρούν από το β’ τρίμηνο 2022, αναμένοντας καλύτερα έσοδα και κέρδη EBITDA σε σχέση με το 2021. Η διοίκηση ανέφερε ότι η εισαγωγή της Trade Estate θα πραγματοποιηθεί εντός του 2022, προσθέτοντας ότι στόχος της είναι οι θυγατρικές του ομίλου να αποφέρουν λιγότερο από το 50% των ετήσιων εσόδων της Trade Estate μετά από 2-3 χρόνια.

Σύμφωνα με το capital.gr, η εταιρία Άβαξ έχει ξεκινήσει διαδικασία πώλησης της θυγατρικής Volterra που είναι ο έκτος σημαντικότερος παίκτης στην λιανική αγοράς ηλεκτρισμού με μερίδιο π. 2,3%. Επιπλέον, η εταιρία διαθέτει χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ ύψους 340 MW με 16 MW σε λειτουργία και 54 MW υπό κατασκευή ή έτοιμα για κατασκευή. Σύμφωνα με το άρθρο, τουλάχιστον δύο εγχώριοι όμιλοι με παρουσία στην ενέργεια έχουν δείξει αρχικό ενδιαφέρον.

Η ΔΕΗ γνωστοποίησε ότι θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα 3ου τριμήνου 2021 την Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, μετά το κλείσιμο της αγοράς.

Η Noval Properties ΑΕΕΑΠ ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο για την έκδοση 7ετούς κοινού ομολογιακού δανείου ύψους EUR 120εκ, το οποίο θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο ΧΑ. Το εύρος απόδοσης θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, ενώ η δημόσια προσφορά θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη 30 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου. Το ομόλογο αναμένεται να εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο ΧΑ στις 7 Δεκεμβρίου. Η Optima bank είναι μεταξύ των κύριων αναδόχων της έκδοσης.

Η εταιρία Quest Συμμετοχών ανακοίνωσε για το 9μηνο του 2021, πωλήσεις EUR 637εκ (+40% σε ετήσια βάση), λειτουργικά κέρδη EBITDA EUR 46,4εκ (+35% σε ετήσια βάση) και καθαρά κέρδη EUR 29,7εκ (από EUR 6εκ στο 9μηνο 2020) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες. Η εταιρία ανακοίνωσε την διανομή προσωρινού μερίσματος EUR 1,25/μετοχή (προ 5% φόρου, ημερομηνία αποκοπής: 1 Φεβρουαρίου 2021). Η μερισματική απόδοση βάσει της χθεσινής τιμής κλεισίματος είναι 7,4%.

Η εταιρία Profile Software ανακοίνωσε έσοδα EUR 12,8εκ (+32% σε ετήσια βάση), λειτουργικά κέρδη EBITDA EUR 3,3εκ (+32% σε ετήσια βάση) και καθαρά κέρδη EUR 1,0εκ (έναντι EUR 0,3εκ πέρυσι) για το 9μηνο του 2021.

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

30/11/21 | Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία ΟΚΤ & Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο ΣΕΠ

06/12/21 | ΑΕΠ Γ’ τριμήνου 2021 (προσωρινά στοιχεία)

Έκτακτες/Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις

10/12/21 | Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΓΣ)

14/12/21 | Τέρνα Ενεργειακή (ΕΓΣ), Frigoglass (ΕΓΣ)

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων (3ο τρίμηνο/9μηνο 2021)

25/11/21 | Eurobank Holdings

26/11/21 | Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

29/11/21 | Ελληνικά Χρηματιστήρια

30/11/21 | Alpha Services and Holdings, ΔΕΗ

07/12/21 | LAMDA Development

Αποκοπή μερίσματος

01/12/21 | Πλαστικά Θράκης (προμέρισμα EUR 0,1086)

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

25/11/21-03/12/21 | Attica Bank – Περίοδος διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων

25/11/21-08/12/21 | Attica Bank – Περίοδος άσκησης δικαιωμάτων

Έναρξη διαπραγμάτευσης νέων μετοχών

26/11/21 | Epsilon Net (από το split μετοχών)

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 25-11-2021 .pdf