Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Στην Έκθεση για την 11η αξιολόγηση ενισχυμένης εποπτείας της Ελληνικής οικονομίας, οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί επισημαίνουν ότι συνολικά συνεχίσθηκε η πρόοδος στις περισσότερες μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, περιλαμβανομένων των αποκρατικοποιήσεων (Ελληνικό, ΔΕΠΑ Υποδομών, Εγνατία Οδός), αλλά υπάρχουν και κάποιες καθυστερήσεις όπως όπως στις πληρωμές του Δημοσίου και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Η οικονομία δείχνει σημάδια ταχύτερης ανάπτυξης (δεν υπήρχαν αλλαγές στις προβλέψεις καθώς αυτές θα ενσωματωθούν στις νέες οικονομικές εκτιμήσεις της Κομισιόν στο επόμενο διάστημα). Η επικαιροποίηση της διατηρησιμότητας του χρέους έδειξε μικρή βελτίωση στο βασικό σενάριο σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση, με το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να μειώνεται στο 57,6% μέχρι το 2060 και τις μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες να παραμένουν κάτω από το  15% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα. Σημειώνουμε ότι αυτή η αξιολόγηση δεν συνδεόταν με την αποδέσμευση δόσης από τα μέτρα μείωση χρέους που έχουν συμφωνηθεί.

 

Σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ, ο Υπ. Οικ. κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι εάν η αύξηση του ΑΕΠ καταλήξει υψηλότερη από την τρέχουσα επίσημη εκτίμηση (5,9% για φέτος), αυτό θα ανοίξει το δρόμο για περισσότερα μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης. Πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι η ανάπτυξη θα είναι όντως υψηλότερη, λέγοντας ότι εάν συμβεί αυτό, τα μέτρα θα επικεντρωθούν στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Η Καθημερινή υποστηρίζει ότι οι τελικές αποφάσεις για αυτό το ζήτημα θα ληφθούν στα τέλη Νοεμβρίου, κατά την υποβολή του τελικού σχεδίου προϋπολογισμού του 2022.

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

Σύμφωνα με το newmoney.gr, στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για έργα ΣΔΙΤ απορριμμάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη με συνολικό προϋπολογισμό περίπου EUR 1δις, υπήρξαν πέντε ενδιαφερόμενοι, συγκεκριμένα οι Τέρνα (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Ηλέκτωρ (ΕΛΛΑΚΤΩΡ), Mytilineos, Άβαξ και Ιντρακάτ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Άβαξ θα συνεργαστεί στα συγκεκριμένα έργα με την Μότορ Οϊλ.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Η  ΔΕΗ θα ανακοινώσει αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου 2021 σήμερα, μετά το κλείσιμο της αγοράς. Με βάση τις εκτιμήσεις μας αναμένουμε πωλήσεις EUR 1.111εκ (+8% ετησίως) και προσαρμοσμένο EBITDA EUR 195εκ. (-29% ετησίως). Εξαιρώντας έκτακτα, το (ΔΛΠ) EBITDA παραμένει στο EUR 195εκ. (-27% ετησίως). Τέλος, χωρίς να υπολογίζουμε έκτακτα προβλέπουμε καθαρές ζημιές στα EUR 20εκ. από καθαρά κέρδη EUR 40εκ. το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Σε επίπεδο εξαμήνου, αναμένουμε πωλήσεις EUR 2.225εκ. (-1% ετησίως), προσαρμοσμένο EBITDA στα EUR 421εκ. (-8% ετησίως), (ΔΛΠ) EBITDA στα EUR 382εκ. (-22% ετησίως) and και καθαρή ζημιά EUR 63εκ. από καθαρά κέρδη EUR 29 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2020. Η εταιρία έχει προγραμματίσει τηλεδιάσκεψη το απόγευμα στις 18:30 όπου θα συζητήσει τα αποτελέσματα και θα παρουσιάσει το επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο.

 

Η Cenergy ανακοίνωσε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021 είχε πωλήσεις EUR 486εκ. (+16% ετησίως), προσαρμοσμένο EBITDA EUR 47,6εκ. (+11% ετησίως), (ΔΛΠ) EBITDA EUR 38,8εκ. (-3% ετησίως) και καθαρά κέρδη EUR 11,5εκ. από EUR 8εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2020. Σε επίπεδο δευτέρου τριμήνου, η εταιρία κατέγραψε πωλήσεις  EUR 258εκ. (+13% ετησίως), προσαρμοσμένο EBITDA EUR 29,6εκ. (+64% ετησίως), (ΔΛΠ) EBITDA EUR 20,2εκ. (+9% ετησίως) και καθαρά κέρδη EUR 7εκ. από EUR 4,6εκ. το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Tο ανεκτέλεστο υπόλοιπο ανήλθε στα EUR 600εκ. έναντι EUR 500εκ. στα τέλη του 2020. Οι επενδύσεις στο εξάμηνο ανήλθαν στα EUR 20εκ. Ο δανεισμός του ομίλου αυξήθηκε στα EUR 361εκ. από EUR 331εκ. στο τέλος του 2020 λόγω αυξημένου κεφαλαίου κίνησης. Σύμφωνα με την διοίκηση, οι προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους παραμένουν θετικές.

 

Η Attica Bank ανακοίνωσε ότι το ΧΑ ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της (7,687εκ) που προέκυψαν από το reverse split (60 παλαιές προς 1 νέα) και ότι οι υπάρχουσες 461,25εκ μετοχές θα διαπραγματεύονται στο ΧΑ μέχρι αύριο (24 Σεπτεμβρίου). Από την επόμενη ημέρα (δηλαδή από τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου) η διαπραγμάτευση των μετοχών της Τράπεζας θα σταματήσει προσωρινά για να ολοκληρωθεί το reverse split. Η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών (7,687εκ) θα ξεκινήσει ξανά στις 30 Σεπτεμβρίου.

 

Η εταιρία Πλαίσιο ανακοίνωσε πωλήσεις EUR 199εκ (+34% y-o-y), λειτουργικά κέρδη EBITDA EUR 6,6εκ (+24% y-o-y) και καθαρά κέρδη EUR 1,4εκ για το α’ εξάμηνο 2021 (από κέρδη EUR 0,3εκ την αντίστοιχη περίοδο του 2020).

 

Η εταιρία ΚΡΙ-ΚΡΙ ανακοίνωσε πωλήσεις EUR 70εκ (+6,5% σε ετήσια βάση), λειτουργικά κέρδη EBITDA EUR 14,7εκ (+6% σε ετήσια βάση) και καθαρά κέρδη EUR 10εκ (+11% σε ετήσια βάση) για το πρώτο εξάμηνο 2021. Σε ότι αφορά την Ελλάδα, οι πωλήσεις παγωτού διαμορφώθηκαν στα EUR 14εκ (+16% σε ετήσια βάση), ενώ οι πωλήσεις γιαουρτιού ανήλθαν στα EUR 25εκ (-2% σε ετήσια βάση). Οι εξαγωγές γιαουρτιού συνέχισαν την ανοδική τους πορεία με την αξία τους να διαμορφώνεται στα EUR 27εκ, αντιπροσωπεύοντας το 52% των συνολικών πωλήσεων γιαουρτιού της εταιρίας. Για το σύνολο του έτους, η διοίκηση προέβλεψε αύξηση των συνολικών πωλήσεων με υψηλό μονοψήφιο ποσοστό και μικρή υποχώρηση των περιθωρίων λειτουργικής κερδοφορίας λόγω των αναμενόμενων αυξήσεων των τιμών των βασικών πρώτων υλών και των υλικών συσκευασίας και των ανατιμήσεων στα μεταφορικά κόστη και την ενέργεια.

 

Η εταιρία Real Consulting ανακοίνωσε έσοδα EUR 10,8εκ (+12% σε ετήσια βάση), λειτουργικά κέρδη EBITDA EUR 1,45εκ (+14% σε ετήσια βάση) και καθαρά κέρδη EUR 0,8εκ (+48% σε ετήσια βάση) για το πρώτο εξάμηνο 2021.

 

Η εταιρία Δρομέας ανακοίνωσε την εξασφάλιση νέου 5-ετους συμβολαίου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αντικείμενο την «Προμήθεια επίπλων γραφείου σχεδιασμένων με βιώσιμο και κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο». Το ύψος των προμηθειών εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα EUR 22-25εκ. Η υπογραφή της σύμβασης θα πραγματοποιηθεί μετά την παρέλευση της δεκαήμερης προθεσμίας υποβολής ενστάσεων που τυχόν θα υποβληθούν.

 

Η Premia Properties ανακοίνωσε την υπογραφή προσυμφώνου για την απόκτηση αυτοτελούς ακινήτου εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων (serviced apartments) το οποίο βρίσκεται στον Πειραιά, (περιοχή Αγ. Διονυσίου). Το ακίνητο αποτελείται από 58 πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα, συνολικού εμβαδού 3.600 τ.μ. και είναι μισθωμένο σε επώνυμη διεθνή εταιρεία μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης η οποία λήγει το 2034. Η αξία της συναλλαγής θα ανέλθει σε EUR 10,2εκ. Η παραπάνω συναλλαγή αποτελεί την πρώτη από μια σειρά σκοπούμενων συναλλαγών στο πλαίσιο σχετικής στρατηγικής συμφωνίας-πλαισίου που συνυπέγραψαν η εταιρία και η Dimand.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 23-09-2021.pdf