Σχόλιο Αγοράς

Το ΧΑ κινήθηκε ανοδικά χθες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, υπεραποδίδοντας σε σχέση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης ανέβηκε κατά 1,32% κλείνοντας στις 826,11 μονάδες (FTSE Large Cap: +1,87%, FTSE Mid Cap: +0,77%), με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα EUR 49,1εκ. λίγο πιο κάτω από τα EUR 52,2εκ. της Τετάρτης. Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο τραπεζικός κλάδος (+5,0%), οδηγούμενος από την Eurobank (+5,8%) και την Εθνική Τράπεζα (+6,0%). Πέρα από τις τράπεζες, η ΔΕΗ (+5,3%), ο Μυτιληναίος (+3,7%) και η Aegean Airlines (+2,6%) ήταν μεταξύ των βασικών κερδισμένων. Αντιθέτως, η Coca-Cola HBC (-0,9%), η Μότορ Οϊλ (-1,4%) και η Quest Συμμετοχών (-1,6%) ήταν οι κυριότερες μετοχές που υποχώρησαν.

 

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

H EKT αύξησε τα τρία βασικά επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης, υψηλότερα από το guidance για 25 μονάδες βάσης και ενέκρινε το μέσο για την προστασία της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument – TPI). Η αύξηση των επιτοκίων είναι θετική για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς αυξάνει τα καθαρά έσοδα από τόκους και δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίπτωση στην αύξηση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων. Σύμφωνα με το guidance των διοικήσεων των τραπεζών, τα καθαρά έσοδα από τόκους για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένεται να αυξηθούν κατά EUR 270,5 εκατ. σε ετήσια βάση, εκ των οποίων τα καθαρά έσοδα από τόκους της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας κατά EUR 80,0 εκατ. αντίστοιχα, της Alpha κατά EUR 68,0 εκατ. και της Πειραιώς κατά EUR 42,5 εκατ. Ωστόσο, η αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους θα είναι μικρή για το 2022, λόγω της χρονικής υστέρησης. Εκτιμούμε ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα αυξηθούν κατά EUR 112,7 εκατ. το 2022, εκ των οποίων της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας κατά EUR 33,3 εκατ. αντίστοιχα, της Alpha κατά EUR 28,3 εκατ. και της Πειραιώς κατά 17,7 εκατ. Παραμένουμε θετικοί για τον κλάδο, λόγω των ελκυστικών αποτιμήσεων.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΤτΕ, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2022 κατέγραψε έλλειμμα EUR 10.123εκ. έναντι ελλείμματος EUR 6.071εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με την αύξηση να αποδίδεται κυρίως στις αυξημένες εισαγωγές καυσίμων. Τον Μάιο, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα EUR 2.004εκ. από έλλειμμα EUR 1.357εκ. τον Μάιο του 2021, λόγω της επιδείνωσης κυρίως του ισοζυγίου αγαθών και, σε μικρότερο βαθμό, των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη βελτίωση στο ισοζύγιο υπηρεσιών.

Ο ΟΔΔΗΧ άντλησε EUR 1δισ. μέσω της έκδοσης πενταετούς ΟΕΔ κυμαινόμενου επιτοκίου στο euribor+123μ.β. (πρώτη περίοδος επιτοκίου 1,13%), με την Alpha Bank, τη Eurobank, την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς να είναι οι Lead Managers στη συναλλαγή αυτή.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Eurobank Holdings ενέκρινε μεταξύ άλλων θεμάτων τον συμψηφισμό των αποθεματικών εταιρικού νόμου και της διαφοράς από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο με συσσωρευμένες ζημίες. Η διοίκηση επανέλαβε την πρόθεσή της να διανείμει μέρισμα για τη χρήση 2022 και δήλωσε επίσης ότι σκοπεύει να επεκτείνει τις δραστηριότητες του ομίλου στο εξωτερικό είτε μέσω οργανικής ανάπτυξης είτε εκμεταλλευόμενη τυχόν ευκαιρίες.

Η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Alpha Υπηρεσιών & Συμμετοχών θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10:00. Οι μέτοχοι καλούνται να εγκρίνουν μεταξύ άλλων θεμάτων τον συμψηφισμό των αποθεματικών εταιρικού νόμου και της διαφοράς από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο με συσσωρευμένες ζημίες καθώς και την διανομή μετοχών της κυπριακής θυγατρικής εταιρείας με την επωνυμία Galaxy Mezz Ltd. Σε άλλα νέα, η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας που διεξάγει για τον σχηματισμό κοινοπραξίας στην ελληνική αγορά ακινήτων (Συναλλαγή Skyline), ανακήρυξε προτιμητέο επενδυτή την κοινοπραξία Dimand A.E. και Premia Properties ΑΕΕΑΠ. Η Alpha Bank θα εισέλθει σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία, με στόχο την οριστικοποίηση της συμφωνίας εντός του γ’ τριμήνου του τρέχοντος έτους.

Η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Πειραιώς Financial Holdings θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 16:00. Οι μέτοχοι καλούνται να εγκρίνουν μεταξύ άλλων θεμάτων τον συμψηφισμό των αποθεματικών εταιρικού νόμου και της διαφοράς από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο με συσσωρευμένες ζημίες καθώς και την διανομή μετοχών της κυπριακής θυγατρικής εταιρείας με την επωνυμία “Sunrise Mezz Ltd”.

Η Φουρλής Συμμετοχών ανακοίνωσε στρατηγική συνεργασία με την Autohellas, με τη συμμετοχή της τελευταίας στο μετοχικό κεφάλαιο της TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος Φουρλή θα πωλήσει στην Autohellas 7.035.000 μετοχές της TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ έναντι EUR 15εκ. (ή EUR 2,13/μετοχή, συμφώνως με την Καθαρή Αξία Ενεργητικού 2021/μετοχή). Ταυτόχρονα η Autohellas αποκτά το δικαίωμα να συμμετάσχει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ, με εισφορά σε είδος ακινήτου της έως τις 31.12.2022. Σε περίπτωση εξασκήσεως του δικαιώματος από την Autohellas, η TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της με έκδοση νέων μετοχών, έτσι ώστε το συνολικό ποσό της αύξησης (ονομαστικό και υπέρ το άρτιο) να είναι περίπου EUR 8χιλ. Η αύξηση αυτή θα καλυφθεί αποκλειστικά από την Autohellas, μέσω εισφοράς σε είδος ακινήτου, και συγκεκριμένα οικοπέδου 45.408,04 τμ εντός Επιχειρηματικού Πάρκου στην περιοχή Βαμβακιάς του Δήμου Ελευσίνας μετά του επ’ αυτού συγκροτήματος επαγγελματικών κτηρίων και εμπορικών αποθηκών επί του οποίου η TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ θα αναπτύξει σύγχρονο κέντρο Logistics. Μετά την ολοκλήρωση των ανωτέρω ενεργειών η Autohellas θα κατέχει το 12,0% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου της TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ, ενώ το υπόλοιπο θα ανήκει στο Όμιλο Fourlis μέσω των θυγατρικών του. Επιπρόσθετα, η Autohellas, βάσει της συμφωνίας, θα έχει δικαίωμα προτίμησης να αναπτύξει στις εγκαταστάσεις της TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ, σε από κοινού συνεργασία, προγράμματα «mobility».

Η δημόσια προσφορά του κοινού ομολογιακού δανείου της CPLP Shipping Holdings Plc ποσού έως EUR 100,0εκ. και διάρκειας επτά ετών, ολοκληρώνεται σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι το εύρος απόδοσης ορίστηκε μεταξύ 4,40% και 4,90%. Το ομόλογο θα εισαχθεί στην κατηγορία των τίτλων σταθερού εισοδήματος του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η Optima bank είναι ένας από τους αναδόχους της έκδοσης.

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

28/07/22 | Ποσοστό Ανεργίας ΜΑΪ & Οικοδομική Δραστηριότητα ΑΠΡ

29/07/22 | Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία ΙΟΥΝ & Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο ΜΑΪ

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων (Β’ Τρίμηνο/Α’ Εξάμηνο 2022)

25/07/22 | Ελληνικά Χρηματιστήρια, Entersoft

28/07/22 | Mytilineos, Titan Cement

29/07/22 | Eurobank Holdings, Εθνική Τράπεζα

02/08/22 | Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών

03/08/22 | Πειραιώς Financial Holdings

04/08/22 | ΟΤΕ

11/08/22 | Coca-Cola HBC AG

25/08/22 | Ελληνικά Πετρέλαια

Έκτακτες/Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις

22/07/22 | Πειραιώς Financial Holdings (ΤΓΣ), Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών (ΤΓΣ)

25/07/22 | Ideal Holdings (ΕΓΣ)

27/07/22 | Μπλε Κέδρος (ΤΓΣ)

28/07/22 | ΕΤΕ (ΤΓΣ), Ελλάκτωρ (ΤΓΣ)

03/08/22 | ΔΕΗ (ΕΓΣ)

19/08/22 | ΕΥΔΑΠ (ΤΓΣ)

Αποκοπή μερίσματος χρήσης 2021

22/07/22 | Trastor ΑΕΕΑΠ (EUR 0,02)

25/07/22 | ΟΛΠ (EUR 0,628)

18/08/22 | ΚΡΙ-ΚΡΙ (EUR 0,20)

Αποκοπή δικαιώματος επιστροφής κεφαλαίου

29/07/22 | ΟΠΑΠ (EUR 0,90/μετοχή)

Έναρξη διαπραγμάτευσης νέων μετοχών

25/07/22 | Ιντραλότ (από ΑΜΚ)

Έκδοση Εταιρικού Ομολόγου

20/07/22-22/07/22 | CPLP Shipping Holdings – Περίοδος Δημόσιας Προσφοράς

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 22-07-2022.pdf