Σχόλιο Αγοράς

Ανέκαμψε χθες το ΧΑ με χαμηλό όγκο συναλλαγών και υπεραπέδωσε σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο κατά 0,78% και έκλεισε στις 854,80 μονάδες (FTSE Large Cap: +0,83%, FTSE Mid Cap: +1,52%), με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα EUR 45,7εκ. χαμηλότερα σε σχέση με τα EUR 50,0εκ. την Τετάρτη. Ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με κέρδη 1,33%, κυρίως λόγω της Πειραιώς Financial Holdings (+2,26%) και της Alpha Συμμετοχών (+2,22%). Στις υπόλοιπες μετοχές εκτός των τραπεζικών μετοχών, ο ΟΤΕ (+1,66%), η ΔΕΗ (+1,55%) και ο ΟΠΑΠ (+1,37%) ήταν οι βασικοί κερδισμένοι. Στην αντίθετη πλευρά, η Quest Συμμετοχών (-1,49%), η Μότορ Οϊλ (-1,41%) και η ΕΥΔΑΠ (-1,23%) ήταν οι κυριότερες μετοχές που υποχώρησαν. Αναμένουμε οι διεθνείς αγορές να δώσουν τον τόνο στο ΧΑ σήμερα.

 

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Η Standard & Poors θα ανακοινώσει σήμερα το βράδυ την αξιολόγηση της για το ελληνικό αξιόχρεο. Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα αξιολόγηση της είναι BB+ με σταθερή προοπτική, μια βαθμίδα κάτω την επενδυτική βαθμίδα.

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου  ενισχύθηκε κατά 18,8% σε ετήσια βάση και ανήλθε σε EUR 3,23δις. τον Αύγουστο 2022, λόγω του αυξημένου κύκλου εργασιών στην πώληση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων (+42,6% σε ετήσια βάση) και στο λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε ειδικευμένα καταστήματα (+29,9% σε ετήσια βάση).

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Alpha Bank σχεδιάζει να εκδώσει νέο ομόλογο υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους EUR 300εκατ. στο πλαίσιο του προγράμματος κάλυψης των υποχρεώσεων της όσον αφορά την Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων. Το νέο ομόλογο θα έχει διάρκεια 3 χρόνια με την επιλογή ανάκλησης μετά από 2 χρόνια. Σύμφωνα με το euro2day, η Alpha σκοπεύει να αντλήσει EUR 300εκατ. Το νέο είναι ουδέτερο και αναμενόμενο. Εκτιμούμε ότι η αρνητική επίδραση θα είναι μικρή τόσο στα καθαρά έσοδα από τόκους όσο και στην κερδοφορία και έχουμε ήδη συμπεριλάβει στις εκτιμήσεις μας νέες εκδόσεις ομολόγων για το 2023. Υπενθυμίζεται ότι η εκτίμηση της διοίκησης είναι ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα αυξηθούν σε ετήσια βάση κατά EUR 200εκατ. από τις πρόσφατες  αυξήσεις επιτοκίων καθώς και ότι είχε ανακοινώσει στα αποτελέσματα Β΄ τριμήνου την πρόθεση της να εκδώσει νέο ομόλογο έως το τέλος του έτους.

Η Alpha Υπηρεσιών & Συμμετοχών ανακοίνωσε ότι η επόμενη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022 είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης κατά την οποία οι μετοχές της θα διαπραγματεύονται με δικαίωμα των Μετόχων συμμετοχής στη διανομή μετοχών έκδοσης της Galaxy Cosmos Mezz Plc. Ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος διανομής ορίστηκε η Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022 και από την ημερομηνία αυτή οι μετοχές της εταιρείας θα διαπραγματεύονται στο Χ.Α. με τη νέα ονομαστική αξία EUR 0,29 ανά μετοχή και χωρίς δικαίωμα συμμετοχής στην προαναφερθείσα διανομή. Η τιμή της μετοχής της Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών δεν θα προσαρμοστεί. Οι δικαιούχοι της διανομής των μετοχών που εκδόθηκαν από την Galaxy Cosmos Mezz θα είναι οι Μέτοχοι της Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών που είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ. στις 26 Οκτωβρίου 2022. Υπενθυμίζεται ότι οι μέτοχοι της Alpha Υπηρεσιών & Συμμετοχών θα λάβουν δωρεάν 1 μετοχή της Galaxy Cosmos Mezz Plc για κάθε 27 μετοχές της Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών που ήδη κατέχουν. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Galaxy Cosmos Mezz στην EN.A. Plus θα ξεκινήσει στις 31 Οκτωβρίου.

Η Πειραιώς Financial Holdings ανακοίνωσε ότι η επόμενη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022 είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης κατά την οποία οι μετοχές της θα διαπραγματεύονται με δικαίωμα των Μετόχων συμμετοχής στη διανομή μετοχών έκδοσης της Sunrise Mezz Plc. Ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος διανομής ορίστηκε η Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022 και από την ημερομηνία αυτή οι μετοχές της εταιρείας θα διαπραγματεύονται στο Χ.Α. με τη νέα ονομαστική αξία EUR 0,93 ανά μετοχή και χωρίς δικαίωμα συμμετοχής στην προαναφερθείσα διανομή. Η τιμή της μετοχής της εταιρείας δεν θα προσαρμοσθεί. Οι δικαιούχοι της διανομής των μετοχών που εκδόθηκαν από την SunriseMezz θα είναι οι μέτοχοι της εταιρείας που είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ. στις 26 Οκτωβρίου 2022. Υπενθυμίζεται ότι οι μέτοχοι της Πειραιώς Financial Holdings θα λάβουν δωρεάν 1 μετοχή της Sunrise Mezz Plc για κάθε 7 μετοχές της Πειραιώς Financial Holdings που ήδη κατέχουν. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Sunrise Mezz στην EN.A. Plus θα ξεκινήσει στις 31 Οκτωβρίου.

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΓΕΚ Τέρνα ενέκρινε πρόγραμμα αγοράς ιδίων  μετοχών  μέχρι ποσοστού 10% του συνόλου των μετοχών της  εταιρείας,  που  θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι και την 19η Οκτωβρίου 2024, με κατώτατη τιμή αγοράς EUR 0,30 και ανώτατη τιμή EUR 30,00 ανά μετοχή.

Δημοσιεύματα (powergame.gr) αναφέρουν ότι η Ιντρακάτ θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους άνω των EUR 100,0 εκατ.

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

21/10/22 | Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών ΑΥΓ

27/10/22 | Οικοδομική Δραστηριότητα ΙΟΥΛ & Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία ΣΕΠ

31/10/22 | Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο ΑΥΓ

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων (3ο τρίμηνο/9μηνο 2022)

25/10/22 | Μυτιληναίος

08/11/22 | Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών, Coca-Cola HBC

10/11/22 | Eurobank Holdings, HELLENiQ ENERGY, OTE, Titan Cement, Αεροπορία Αιγαίου

11/11/22 | Πειραιώς Financial Holdings

16/11/22 | Premia Properties

17/11/22 | Cenergy Holdings

21/11/22 | Ελληνικά Χρηματιστήρια

Έκτακτες/Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις

01/11/22 | OTE (ΕΓΣ)

09/11/22 | REDS (ΕΓΣ)

Αποκοπή μερίσματος

01/11/22 | HELLENiQ ENERGY (προμέρισμα EUR 0,40)

09/12/22 | Jumbo (έκτακτη χρηματική διανομή EUR 0,385)

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 21-10-2022.pdf