Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Σύμφωνα με το capital.gr, στα πλαίσια των συζητήσεων για την 12η αξιολόγηση της Ελληνικής οικονομίας υπό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των θεσμών συμφώνησαν ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ φέτος πιθανόν να ξεπεράσει το 7% σε σχέση με την τωρινή επίσημη πρόβλεψη για 6,1%. Κατά την διάρκεια των συζητήσεων οι εκπρόσωποι των θεσμών εξέφρασαν ικανοποίηση για την πορεία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, παρ’ όλα αυτά ζήτησαν την επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την ρύθμιση δανείων με βάση των νέο πτωχευτικό κώδικα. Τέλος, ένα νέο χρονοδιάγραμμα θα συμφωνηθεί για την πληρωμή των οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες λόγω της αργής πληρωμής μέχρι τώρα, με τους θεσμούς να πιέζουν για ολοκλήρωση της εκκρεμότητας μέχρι τα τέλη του 2022. Θυμίζουμε ότι μία θετική έκθεση για την τωρινή αξιολόγηση σημαίνει νέα μέτρα ελάφρυνσης για την χώρα.

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τον COVID-19, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις τιμές της ενέργειας, τη μετανάστευση, το εμπόριο και τις εξωτερικές σχέσεις στη διήμερη συνάντησή τους. Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα της συνάντησης και όσον αφορά τις τιμές της ενέργειας, οι ηγέτες θα συζητήσουν την πρόσφατη αύξηση των τιμών της ενέργειας και θα αξιολογήσουν ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων αυτής της αύξησης των τιμών.

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

Με αφορμή την σημαντική αύξηση των τιμών ενέργειας, οι επικεφαλής 19 Ευρωπαϊκών εταιριών ηλεκτρισμού, περιλαμβανομένου του ΔΣ της ΔΕΗ Γιώργου Στάση, απέστειλαν γράμμα στις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με τις ακόλουθες προτάσεις του για την αντιμετώπιση της κρίσης (σημειώνουμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει προγραμματίσει συνάντηση σήμερα προκειμένου να συζητήσει μέτρα που θα μειώσουν την επίπτωση στους καταναλωτές): α) Διαρθρωτική μείωση των φόρων και εισφορών στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, β) Πλήρης εφαρμογή των διατάξεων της δέσμης μέτρων για την καθαρή ενέργεια, γ) Επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια με ΑΠΕ και άλλες καθαρές μορφές ενέργειας, δ) Επιτάχυνση των μέτρων ενεργειακής απόδοσης, ε) Βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω ενίσχυσης των μακροπρόθεσμων σημάτων στις τιμές.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Η εταιρία Jumbo ανακοίνωσε την διανομή έκτακτου μερίσματος EUR 0,30/μετοχή (προ 5% φόρου) σε 2 δόσεις των EUR 0,15/μετοχή η κάθε μία. Σύμφωνα με την διοίκηση, αυτή η έκτακτη χρηματική διανομή αποτελεί προκαταβολή του συνολικού μερίσματος που αντιστοιχεί για τη χρήση του 2021. Η πρώτη καταβολή θα λάβει χώρα στις 26 Νοεμβρίου (ημερομηνία αποκοπής: 22 Νοεμβρίου) και η δεύτερη στις 17 Δεκεμβρίου (ημερομηνία αποκοπής: 13 Δεκεμβρίου). Η μερισματική απόδοση που προκύπτει είναι 2,2% στα τρέχοντα επίπεδα διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες (euro2day.gr), η Alpha Bank παράτεινε κατά δύο εβδομάδες την προθεσμία για την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών για την από κοινού διαχείριση χαρτοφυλακίου αξίας EUR 500εκ 573 διαφορετικών ακινήτων (έργο Skyline). Το ίδιο δημοσίευμα προσθέτει ότι περισσότεροι από 15 επενδυτές έχουν υπογράψει τις σχετικές συμφωνίες εμπιστευτικότητας, και η λίστα των ενδιαφερομένων περιλαμβάνει εταιρείες όπως η Apollo, η Lone Star, η Bain, η Brook Lane, η Dromeus, την κοινοπραξία Invel/Prodea, μεταξύ άλλων.

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανακοίνωσε ότι οι Δημήτριος Μπάκος και Ιωάννης Καϋμενάκης αύξησαν το ποσοστό τους στην εταιρία στο 29,78% από 26,67%. Θυμίζουμε ότι το Ολλανδικό fund Reggeborgh Invest BV στα τέλη 23 Αυγούστου κατείχε ποσοστό 29,85%.

Οι Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι της CPLP Shipping Holdings ανακοίνωσαν ότι το ομόλογο των EUR 150εκ της εταιρείας υπερκαλύφθηκε κατά 5,3 φορές, με τη ζήτηση να ανέρχεται στα EUR 801,4εκ. Η τελική απόδοση του ομολόγου καθορίστηκε στο 2,65%, δηλαδή στα χαμηλά του εύρους απόδοσης μεταξύ 2,6% και 3,0%. Η Optima bank ήταν μεταξύ των αναδόχων της έκδοσης.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 21-10-2021 .pdf