Τίτλοι κλαδικών νέων

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομών που είναι σε διαδικασία διαγωνισμού για πολλά έτη, η ζεύξη Περάματος – Σαλαμίνας, προχωράει καθώς οι περιβαντολλογικές εγκρίσεις αναμένονται σύντομα, οπότε η σύμβαση θα μπορούσε υπογραφεί σε 18-24 μήνες. Το έργο που θα γίνει με την μέθοδο της παραχώρησης με εκτιμώμενο προϋπολογισμό EUR 450 εκ., αναμένεται να τραβήξει το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών στην χώρα.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Η ΔΕΗ πραγματοποίησε χθες την προγραμματισμένη ΕΓΣ εγκρίνοντας τα ακόλουθα: 1)  Πώληση μεριδίου 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (θυμίζουμε ότι η προσφορά ήταν στα EUR  2.116εκ περιλαμβάνοντας αναλογικά καθαρό δανεισμό EUR 804εκ.);  2) αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) κατά περίπου EUR 750εκ. Η διαδικασία της προσφοράς αναμένεται να ξεκινήσει αρχές Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τα περισσότερα δημοσιεύματα, το ποσό που θα αντληθεί θα είναι περίπου EUR 1,1-1,2 δις (μερικά δημοσιεύματα πάντως υποστηρίζουνε ότι το ποσό θα μπορούσε να διαμορφωθεί υψηλότερα με τη Δημόσιο να συνεισφέρει ένα ποσό για να κρατήσει την συμμετοχή του στο 34%).

Η μετοχή του ΟΠΑΠ θα διαπραγματεύεται σήμερα, χωρίς το δικαίωμα στο ενδιάμεσο μέρισμα των EUR 0,10/μετοχή για τη χρήση του 2021. Το καθαρό πόσο είναι EUR 0,095/μετοχή (0,7% μερισματική απόδοση με βάση το χθεσινό κλείσιμο της τιμής της μετοχής), ενώ οι δικαιούχοι μέτοχοι μπορούν να λάβουν μετοχές αντί για μετρητά. Η καταβολή του μερίσματος θα ξεκινήσει στις 10 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το newmoney.gr, η Μότορ Οϊλ προχωράει με το market test για την πιθανή επένδυση μίας πλωτής μονάδας αεριοποίησης και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Κόρινθο, έργο το οποίο έχει ήδη περιληφθεί στο 10ετές αναπτυξιακό πλάνο της ΔΕΣΦΑ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τελική επενδυτική απόφαση αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2022, και εφόσον εγκριθεί το έργο θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023 με εκτιμώμενο προϋπολογισμό περίπου EUR 300εκ.

H Μοτοδυναμική ανακοίνωσε έσοδα EUR 74,3εκ (+24,5% σε ετήσια βάση), λειτουργικά κέρδη (EBITDA) EUR 12,1εκ (+98% ετήσια βάση) και κέρδη προ φόρων EUR 7,0εκ για το 9μηνο του 2021 (από ζημιές προ φόρων EUR 1,2εκ την αντίστοιχη περίοδο του 2020). Τα έσοδα από την δραστηριότητα ενοικίασης αυτοκινήτων (Sixt) ενισχύθηκαν κατά 81% σε ετήσια βάση στα EUR 18,6εκ, ενώ οι πωλήσεις των λοιπών δραστηριοτήτων (Yamaha & Porsche) παρουσίασαν αύξηση 13% ετησίως φθάνοντας τα EUR 55,8εκ.

Η Ιντρακόμ ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της Intradevelopment συμφώνησε την πώληση του ποσοστού 50% που κατείχε στην εταιρία Devenetco Ltd στην εταιρία Amicross Ltd έναντι τιμήματος EUR 28,5εκ. Η Devenetco Ltd, μέσω των θυγατρικών της, είναι κάτοχος ακίνητης περιουσίας στο “Καλό Λιβάδι” Μυκόνου, επί της οποίας αναπτύσσεται συγκρότημα ξενοδοχείων και βιλών.

Η Real Consulting ανακοίνωσε την εξαγορά του 60% των μετοχών της γερμανικής εταιρίας Cloudideas GmbH, η οποία εξειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με την πλατφόρμα Salesforce, την κορυφαία πλατφόρμα διαχείρισης πελατειακών σχέσεων σε διεθνές επίπεδο. Το συμφωνηθέν τίμημα για την αγορά των ως άνω μετοχών ανέρχεται σε EUR 800χιλ. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του α’ τριμήνου του 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες (Καθημερινή), η προσφορά ομολόγων της CPLP Shipping Holdings φαίνεται να έχει προσελκύσει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον με την προσφορά να έχει ήδη υπερκαλυφθεί, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι το τελικό ποσοστό της υπερκάλυψης να ανέρχεται σε δύο ή και τρεις φορές σε σχέση με το απαιτούμενο κεφάλαιο ύψους έως EUR 150εκ. Σημειώνουμε ότι το βιβλίο της προσφοράς θα παραμείνουν ανοιχτό μέχρι σήμερα, ενώ η ανακοίνωση της απόδοσης των ομολόγων (με εύρος 2,6-3,0%) θα γίνει σήμερα το απόγευμα. Το ομόλογο θα ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση του στο ΧΑ στις 25 Οκτωβρίου. Η Optima bank είναι ανάμεσα στους αναδόχους της έκδοσης.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 20-10-2021 .pdf