Σημερινοί τίτλοι νέων

 • Kύκλος εργασιών Ελληνικών επιχειρήσεων (3ο τρίμηνο 2021)
 • Moody’s (Σχόλια για την Ελλάδα: δημοσιεύματα)
 • Τηλεπικοινωνίες (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για εξαγορά της Wind Hellas από την United Group)
 • Πειραιώς Financial Holdings (ανακοίνωση αποτελεσμάτων 3ου τριμήνου/9μηνου 2021 σήμερα)
 • Cenergy Holdings (αποτελέσματα 3ου τριμήνου/9μηνου 2021)
 • Τέρνα Ενεργειακή (νέο έργο στην Πολωνία)
 • Mytilineos (ολοκλήρωσε τη διαδικασία χρηματοδότησης για τρία φωτοβολταϊκά στην Αυστραλία)
 • ΕΤΕ (το υπουργείο ενέκρινε τη μείωσης της ονομαστικής αξίας της μετοχής)
 • Jumbo (αποκοπή μερίσματος τη Δευτέρα)
 • Attica Bank (ημερομηνίες ΑΜΚ)
 • Epsilon Net (έγκριση split μετοχών & ημερομηνίες)
 • Πλαίσιο (αποκοπή δικαιώματος συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου την Τρίτη 23 Νοεμβρίου)

 

Σχόλιο Αγοράς

Οι Ελληνικές μετοχές διατήρησαν τη θετική δυναμική τους με τη στήριξη του αυξημένου ενδιαφέροντος για τον τραπεζικό κλάδο. Συνολικά, ο Γενικός Δείκτης ανέβηκε κατά 0,57% (Large Cap FTSE +0,57%), με την αξία των συναλλαγών να κινείται στο επίπεδο των EUR 70εκ για δεύτερη ημέρα. Οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν νέα κέρδη, με οδηγό αυτή τη φορά την Alpha Bank (+2%). Πέρα από τις τράπεζες, ο OTE (+2,3%) και η ΔΕΗ (+2,2%) που ξαναγύρισε σε θετικό πρόσημο μετά την αποκόμιση κερδών, ήταν μεταξύ των κυριοτέρων κερδισμένων. Αντιθέτως, ΕΛΠΕ (-1,3%) και Jumbo (-1,2%) ήταν μεταξύ των κυριοτέρων μετοχών που υποχώρησαν. Πριν το άνοιγμα της αγοράς η Πειραιώς θα ανακοινώσει πρώτη από τις τράπεζες αποτελέσματα εννεαμήνου, ενώ μετά το κλείσιμο της αγοράς η Moody’s προγραμματίζει να δημοσιεύσει έκθεση για την Ελληνική οικονομία με πιθανότητες αναβάθμισης της αξιολόγησης.

 

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι ο κύκλος εργασιών του 3ου τριμήνου του 2021 όλων των εγγεγραμμένων επιχειρήσεων στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 26,9% σε ετήσια βάση (επιβράδυνση από +29,4% σε ετήσια βάση το β’ τρίμηνο του 21), φτάνοντας τα EUR 91,5 δισ. ευρώ. Οι δραστηριότητες που ωφελήθηκαν περισσότερο ήταν εκείνες που συνδέονται με παροχή καταλύματος και τον τομέα των υπηρεσιών εστίασης, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά 79,9% σε ετήσια βάση (από 118,5% το δεύτερο τρίμηνο του 2021). Είναι σημαντικό ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών του 3ου τριμήνου του 2021 ήταν π. 7% υψηλότερα σε σύγκριση με το σχετικό επίπεδο του 3ου τριμήνου του 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες (euro2day.gr), σε σχετική έκθεση για την ευρωζώνη, η Moody’s υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει τη μεγαλύτερη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ το 2022 μεταξύ των λοιπών χωρών, με την μείωση να εκτιμάται σε 10,1 π.μ. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η οικονομία (ΑΕΠ) θα επιστρέψει στα προ Covid-19 επίπεδα το 2022.

Τίτλοι κλαδικών νέων

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε ότι η 21η Δεκεμβρίου 2021 ορίζεται ως η προσωρινή προθεσμία για την έκδοση της απόφασή της αναφορικά με την εξαγορά της Wind Hellas από την United Group. Η έγκριση της συμφωνίας θα ανοίξει τον δρόμο για τη συγχώνευση της Wind Hellas με τη Forthnet.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Η Piraeus Financial Holdings θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της για το 3ο τρίμηνο/9-μηνο του 2021 σήμερα, πριν από το άνοιγμα της αγοράς. Θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη με τη διοίκηση στις 14:00. Αναμένουμε αυξημένες ζημίες για το 3ο τρίμηνο του 2021, καθώς η τράπεζα αναμένεται  να εγγράψει τις ζημίες από την τιτλοποίηση Sunrise II και πιθανώς άλλα κόστη μείωσης των NPE. Ως αποτέλεσμα και ελλείψει σημαντικών κερδών συναλλαγών, (υπενθυμίζουμε ότι η τράπεζα έκανε μια ανταλλαγή ΟΕΔ στο 1ο τρίμηνο του 2021, σημειώνοντας σημαντικά κέρδη), αναμένουμε οι ζημιές του 3ου τρίμηνου να ανέλθουν σε EUR 630εκ. Από την άλλη πλευρά, με εξαίρεση τα καθαρά έσοδα από τόκους, όλες οι άλλες βασικές οργανικές γραμμές θα είναι ανθεκτικές, με την τράπεζα να σημειώνει υψηλότερες προμήθειες και χαμηλότερο κόστος τόσο σε ετήσια όσο και σε τριμηνιαία βάση.

Η Cenergy Holdings ανακοίνωσε βασικά οικονομικά μεγέθη για το τρίτο τρίμηνο 2021 σημειώνοντας αύξηση πωλήσεων 9% από το προηγούμενο τρίμηνο στα EUR 280,3εκ. με όλα τα εργοστάσια να είναι σε πλήρη λειτουργία, αύξηση 16% από το προηγούμενο τρίμηνο του προσαρμοσμένο EBITDA στα EUR 34,4εκ. (άνοδος EUR 5εκ. από το προηγούμενο τρίμηνο λόγω του τομέα σωλήνων χάλυβα ενώ ο κλάδος καλωδίων διατηρεί την ισχυρή απόδοση), σημαντική άνοδο 83% στα ΔΛΠ EBITDA στα EUR 37,1εκ., ενώ τέλος τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα EUR 19εκ. από EUR 7εκ. το δεύτερο τρίμηνο του 2021.  Σε επίπεδο εννεαμήνου, πωλήσεις, προσαρμοσμένο EBITDA, ΔΛΠ EBITDA και καθαρά κέρδη ήρθαν στα EUR 766εκ. (+21% ετησίως), EUR 82εκ. (+14% ετησίως), EUR 75,9εκ. (+15% ετησίως), και EUR 30,5εκ. (+65% ετησίως) αντίστοιχα. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών έφτασε το επίπεδο ρεκόρ στην ιστορία του ομίλου EUR 808εκ. (πάνω EUR 200εκ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο) βοηθούμενο από παραγγελίες στον κλάδο σωλήνων χάλυβα, παρ’ ότι τα καλώδια διατηρούν το μεγαλύτερο ποσοστό. Σύμφωνα με την διοίκηση οι προοπτικές παραμένουν πολύ θετικές για τον όμιλο λόγω συνεχιζόμενης υψηλής απόδοσης των καλωδίων  και αισιοδοξίας για επανέναρξη εξαγωγών στις ΗΠΑ μετά την άρση δασμών. Επί πλέον, η εταιρία εξετάζει πιθανές επιχειρηματικές συνεργασίες σε διεθνές επίπεδο ώστε να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία της στα υποβρύχια καλώδια και να επωφεληθεί από το αποδεδειγμένο παγκόσμιο ενδιαφέρον στα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Η Τέρνα Ενεργειακή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επεκτείνει την παρουσία της στην αγορά ΑΠΕ της Πολωνίας ξεκινώντας τις διαδικασίες για την ανάπτυξη τεσσάρων αιολικών με συνολική ισχύ 90 MW. Θυμίζουμε ότι η Τέρνα Ενεργειακή έχει ήδη ισχυρή παρουσία στην Πολωνία μέσω της λειτουργίας 8 αιολικών με ισχύ 102 MW.

Η Mytilineos ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τη διαδικασία χρηματοδότησης (χωρίς αναγωγή ή εγγυήσεις από τη μητρική εταιρεία – non-recourse financing), για τρία φωτοβολταϊκά έργα στην Αυστραλία με συνολική ισχύ 120 MW, μέσω των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ANZ, Societe Generale και Westpac. Η κατασκευή των φωτοβολταϊκών πάρκων ολοκληρώθηκε από την

Mytilineos το πρώτο εξάμηνο του 2021 στα πλαίσια του μοντέλου BOT (Build Operate Transfer). Τα έργα θα παράγουν 220 GWh ετησίως, με το μεγαλύτερο μέρος της παραγόμενης ενέργειας να πωλείται στο πλαίσιο δεκαετούς «Πράσινης» Συμφωνίας Αγοράς Ενέργειας (PPA)  στην Coles, μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικού εμπορίου τροφίμων της Αυστραλίας με περισσότερα από 2,400 καταστήματα. Η χρηματοδότηση είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτρέπει την χρηματοδότηση κάθε έργου κατά την αντίστοιχη Ημερομηνία Έναρξης Εμπορικής Λειτουργείας και περιλαμβάνει  καθορισμένης διάρκειας δάνεια AUD 95 εκατ. και AUD 9 εκατ. για το έργο και  τις βοηθητικές εγκαταστάσεις αντίστοιχα. Σημειώνουμε ότι η Mytilineos χτίζει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών στην Αυστραλία με επιπλέον 185 MW υπό κατασκευή και 114 MW σε προχωρημένη διαδικασία.

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενέκρινε τη μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά EUR 1,8 δισ. μέσω της μείωσης της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από EUR 3,0/ μετοχή σε EUR 1,0 /μετοχή, για τον συμψηφισμό ίσων σωρευτικών λογιστικών ζημιών προηγούμενων ετών. Ως αποτέλεσμα της αλλαγής, από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, η μετοχή της Εθνικής θα διαπραγματεύεται στο ΧΑ με τη νέα ονομαστική αξία. Σημειώνεται ότι η προαναφερθείσα αλλαγή δεν έχει καμία επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαιο ή στα ίδια κεφάλαια της τράπεζας και είναι σύμφωνη με τις πρόσφατες αποφάσεις της Ετ.Γ.Σ.

Η μετοχή της Jumbo θα διαπραγματεύεται αυτή την Δευτέρα χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα των EUR 0,30/μετοχή (προ 5% φόρου). Η μερισματική απόδοση στα τρέχοντα επίπεδα είναι 2,2%. Η καταβολή του μερίσματος (καθαρό ποσό EUR 0,285/μετοχή) θα ξεκινήσει στις 26 Νοεμβρίου.

Η Attica Bank ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό της δελτίο για την προγραμματισμένη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) κατά EUR 240εκ με δικαιώματα προτίμησης (έκδοση έως 1,2 δισ. νέων μετοχών στα EUR 0,2 / μετοχή) και δημοσιοποίησε το σχετικό χρονοδιάγραμμα: 1) η μετοχή θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στις 22 Νοεμβρίου (δηλαδή σήμερα είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής με το δικαίωμα), 2) η περίοδος άσκησης του δικαιώματος ορίζεται από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 8 Δεκεμβρίου 3) η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος ορίζεται από 25 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου, 4) τα αποτελέσματα της ΑΜΚ και διανομή αδιάθετων μετοχών: 10 Δεκεμβρίου και 5) έναρξη διαπραγμάτευσης νέων μετοχών: 14 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, η θεωρητική τιμή της μετοχής μετά την αποκοπή του δικαιώματος υπολογίζεται σε EUR 0,28 / μετοχή ενώ η αξία του δικαιώματος στα EUR 3,91/δικαίωμα.

Η Epsilon Net ανακοίνωσε ότι η αρμόδια επιτροπή του ΧΑ ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 40,2εκ νέων μετοχών που προέκυψαν από την διάσπαση (split) των μετοχών της, με αναλογία εκδόσεως 4 νέων μετοχών σε αντικατάσταση 1 παλαιάς. Ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος συμμετοχής στο split μετοχών ορίζεται η 23η Νοεμβρίου, ενώ η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών θα ξεκινήσει στις 26 Νοεμβρίου.

Η εταιρία Πλαίσιο ανακοίνωσε ότι οι μετοχές της θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου EUR 0,17/μετοχή στις 23 Νοεμβρίου. Η μερισματική απόδοση που προκύπτει είναι 4,0% με βάση τη χθεσινή τιμή κλεισίματος της μετοχής. Ως ημερομηνία έναρξης καταβολής της επιστροφής κεφαλαίου ορίζεται η 29η Νοεμβρίου 2021.

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

19/11/21 | Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών ΣΕΠ

30/11/21 | Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία ΟΚΤ & Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο ΣΕΠ

Αποκοπή μερίσματος

22/11/21 | Jumbo (έκτακτη χρηματική διανομή EUR 0,30)

01/12/21 | Πλαστικά Θράκης (προμέρισμα EUR 0,1086)

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων (3ο τρίμηνο/9μηνο 2021)

19/11/21 | Πειραιώς Financial Holdings

23/11/21 | Μότορ Οϊλ, ΟΠΑΠ, Φουρλής, Epsilon Net

24/11/21 | Aegean Airlines

25/11/21 | Eurobank Holdings

26/11/21 | Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

29/11/21 | Ελληνικά Χρηματιστήρια

30/11/21 | Alpha Services and Holdings

07/12/21 | LAMDA Development

Αποκοπή επιστροφή κεφαλαίου

23/11/21 | Πλαίσιο (EUR 0,17/μετοχή)

Αποκοπή δικαιώματος συμμετοχής στο split των μετοχών

23/11/21 | Epsilon Net

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

22/11/21 | Attica Bank (αποκοπή δικαιώματος)

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 19-11-2021 .pdf