Σχόλιο Αγοράς

Το ΧΑ κινήθηκε πτωτικά χθες και σε αντιστοιχία με τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές ρευστοποίησαν τα κέρδη τους μετά το πρόσφατο ράλι. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έπεσε κατά 1,86% και έκλεισε στις 887,09 μονάδες (FTSE Large Cap: -2,00%, FTSE Mid Cap: -1,47%), με την αξία των συναλλαγών αυξημένη στα EUR 93,8εκ. από EUR 73,0εκ. την Τρίτη. Ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 2,48%, οδηγούμενος από την Πειραιώς Financial Holdings (-4,90%) και την Eurobank Holdings (-3,03%). Στις υπόλοιπες μετοχές εκτός των τραπεζικών μετοχών, η ΔΕΗ (-3,90%), ο Σαράντης (-3,21%) και η Lamda Development (-2,84%) ήταν οι κυριότερες μετοχές που υποχώρησαν. Αναμένουμε το ΧΑ να κινηθεί σε αντιστοιχία με τις διεθνείς αγορές σήμερα.

 

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων το Γ’ τρίμηνο του 2022 ανήλθε στα EUR 133,3δισ. σημειώνοντας αύξηση 42,8% σε ετήσια βάση. Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του τομέα Μεταποίηση (+44,2% σε ετήσια βάση) καθώς και του τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης (+32,6% σε ετήσια βάση).

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

Δημοσιεύματα του Τύπου (capital) αναφέρουν ότι οι θεσμοί εξετάζουν σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές την παγιοποίηση του προγράμματος Ηρακλής προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μόνιμο δίχτυ ασφαλείας έναντι του αυξημένου κινδύνου ενός νέου κύματος ΜΕΑ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο ανεξάρτητος χρηματοοικονομικός σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει καταθέσει το προσχέδιο της στρατηγικής αποεπένδυσης τόσο στο ΤΧΣ όσο και στο Υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να εγκριθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Το Υπουργείο Ενέργειας κατέθεσε χθες προς έγκριση την τροπολογία για τον έκτακτο φόρο 90% στα υπερβάλλοντα κέρδη των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο Αυγούστου-Οκτωβρίου. Η ΡΑΕ θα κληθεί να καθορίσει τον φόρο από τα υπερκέρδη των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας σε τριμηνιαία βάση ξεκινώντας από τον περασμένο Αύγουστο και τα κονδύλια θα διοχετευθούν στις επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το capital.gr, τρεις νέοι πάροχοι αναμένεται να προστεθούν στην λίστα των εταιρειών που έχουν λάβει άδεια διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο, με την έγκριση των αδειών τους για διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια και διαδικτυακά στοιχήματα να αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους.

Τίτλοι εταιρικών νέων

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον βασικό μέτοχο της Epsilon Net να αποκτήσει μερίδιο 7,5% (4,1εκ. μετοχές) έναντι περίπου EUR 30,1εκ. ή EUR 7,40/μετοχή, premium 21% σε σχέση με τη χθεσινή τιμή κλεισίματος, που συνεπάγεται επιχειρηματική αξία EUR 399εκ. ή  EV/EBITDA 2022ε στο 15,9x, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας για το 2022. Η Εθνική Τράπεζα έχει επίσης τη δυνατότητα να αποκτήσει από τον βασικό μέτοχο επιπλέον ποσοστό 7,5% τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση της αρχικής συναλλαγής. Η κίνηση είναι θετική και στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής για διεύρυνση των εργασιών της μέσω συνεργασιών στο χώρο του fintech και φέρνει συνέργειες, καθώς οι τραπεζικές υπηρεσίες και τα προϊόντα της Εθνικής Τράπεζας θα διατίθενται στις 125.000 επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούν τα συστήματα της Epsilon Net.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η Τράπεζα Πειραιώς πρόκειται να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου senior preferred (ομόλογο υψηλής εξασφάλισης) στο πλαίσιο των MREL, ύψους τουλάχιστον EUR 300,0εκ. Το ομόλογο θα έχει διάρκεια 4 ετών και με δυνατότητα ανάκλησης μετά τα 3 έτη.

Η Cenergy Holdings προγραμματίζει να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 9μηνου του 2022 σήμερα, μετά το κλείσιμο της αγοράς, ενώ η τηλεδιάσκεψη έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή. Αναμένουμε τις πωλήσεις του ομίλου να αυξηθούν κατά 37,7% σε ετήσια βάση στα EUR 1.055εκ. με οδηγό α) τις αυξημένες τιμών μετάλλων, β) τον τομέα Καλωδίων και γ) τον τομέα Σωλήνων, ο οποίος αναμένεται να έχει επιταχύνει περαιτέρω τις δραστηριότητές του, μετά την επανέναρξη διαφόρων έργων Φυσικού Αερίου που επιβραδύνθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όσον αφορά την κερδοφορία, προβλέπουμε το προσαρμοσμένο EBITDA (δηλαδή εξαιρουμένων των επιπτώσεων των μετάλλων και των εκτάκτων) στα EUR 88,6εκ., πάνω κατά 8% σε ετήσια βάση, ενώ υπολογίζοντας δαπάνες αποσβέσεων EUR 20,5εκ. και χρηματοοικονομικά έξοδα EUR 22εκ., αναμένουμε ότι τα καθαρά κέρδη θα διαμορφωθούν στα EUR 40,8εκ.

Σύμφωνα με το radar.gr, η First Sentier (ένα σχήμα ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων που έχει ειδίκευση στις επενδύσεις σε ενεργειακές και δικτυακές υποδομές) ολοκλήρωσε τον οικονομικό και νομικό έλεγχο στην Τέρνα Ενεργειακή και αναμένεται να αποκτήσει μεγάλο μερίδιο στην τελευταία με το τίμημα ανά μετοχή να κυμαίνεται στα EUR 22-22,50, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση για τις υπόλοιπες μετοχές στην ίδια τιμή. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται στα τέλη Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου.

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

18/11/22 | Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία ΣΕΠ

21/11/22 | Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών ΣΕΠ

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων (3ο τρίμηνο/9μηνο 2022)

17/11/22 | Cenergy Holdings

21/11/22 | Ελληνικά Χρηματιστήρια

22/11/22 | ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Φουρλής, Epsilon Net

23/11/22 | Μότορ Οϊλ, LAMDA Development, Quest Συμμετοχών

24/11/22 | ΕλβαλΧαλκόρ

30/11/22 | Ideal Holdings

Έκτακτες/Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις

23/11/22 | Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ (ΕΓΣ)

29/11/22 | Ελλάκτωρ (ΕΓΣ)

01/12/22 | Ιντρακάτ (ΕΓΣ)

Αποκοπή μερίσματος

21/11/22 | Μότορ Οϊλ (προμέρισμα EUR 0,40)

05/12/22 | Παπουτσάνης (προμέρισμα EUR 0,02)

09/12/22 | Jumbo (έκτακτη χρηματική διανομή EUR 0,385)

11/01/23 | HELLENiQ ENERGY (επιπλέον προμέρισμα EUR 0.25)

Αποκοπή δικαιώματος επιστροφής κεφαλαίου

05/12/22 | Autohellas (EUR 1,00/μετοχή)

 

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 18-11-2022.pdf