Σημερινοί τίτλοι νέων

  • Συνέντευξη Υπ. Οικ. (αναφορά σε δημοσιονομική πολιτική και βασικές προτεραιότητες)
  • Δείκτης Ανεργίας (Σεπ. 2021)
  • Πειραιώς Financial Holdings (ανακοίνωση αποτελεσμάτων 3ου τριμήνου/9μηνου 2021 αύριο)
  • Πειραιώς Financial Holdings (δεσμευτικές προσφορές για Dory αύριο: δημοσιεύματα)
  • Jumbo (αποκοπή μερίσματος τη Δευτέρα)
  • Attica Bank (έγκριση ενημερωτικού δελτίου για ΑΜΚ από ΔΣ: δημοσιεύματα)
  • Frigoglass (αποτελέσματα 3ου τριμήνου/9μηνου 2021)

 

Σχόλιο Αγοράς

Παρά την αποκόμιση κερδών στη μετοχή της ΔΕΗ, η εγχώρια αγορά διατήρησε την πρόσφατη θετική δυναμική με οδηγό την ΕΤΕ και την Τέρνα Ενεργειακή. Συνολικά, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,87% (Large Cap FTSE +0,96%), με την αξία των συναλλαγών να επιστρέφει σε κανονικά επίπεδα και να διαμορφώνεται στα EUR 79εκ. Οι τραπεζικές μετοχές κινήθηκαν σε θετικό έδαφος, με κορυφαία την ΕΤΕ (+5%). Στις υπόλοιπες μετοχές, η Τέρνα Ενεργειακή (+4,5%) επέκτεινε τα πρόσφατα κέρδη της, με τις ΕΛΠΕ (+2,8%) και Viohalco (+2,5%) να ακολουθούν. Αντιθέτως, η ΔΕΗ (-2,4%) και η CCH (-0,7%) ήταν μεταξύ των κυριοτέρων μετοχών που υποχώρησαν.

 

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Σε συνέντευξή του στο euro2day.gr, ο Υπ. Οικ. κ. Σταϊκούρας ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: 1) μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση των πρόσφατων πληθωριστικών πιέσεων και ιδιαίτερα εκείνων που συνδέονται με την ενεργειακή κρίση, 2) η εξέλιξη της πανδημίας, η ενεργειακή κρίση και οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ (Σύμφωνο Σταθερότητας) είναι οι βασικές παράμετροι που θα υπαγορεύσουν τις μελλοντικές δημοσιονομικές πολιτικές, 3) με την επιφύλαξη του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου θα αξιολογηθούν και θα εφαρμοστούν νέες φοροελαφρύνσεις, 4) ο προϋπολογισμός του 2022 δεν θα περιλαμβάνει εκπλήξεις (δηλαδή νέα μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης), αλλά, εάν υπάρξει περισσότερος δημοσιονομικός χώρος, το πλεόνασμα θα διοχετευθεί στην κοινωνία.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το εποχικά αναπροσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 13,0% το Σεπτέμβριο 2021 από 16,5% τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Η Piraeus Financial Holdings θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της για το 3ο τρίμηνο/9-μηνο του 2021 αύριο, πριν από το άνοιγμα της αγοράς. Θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη με τη διοίκηση στις 14:00. Αναμένουμε αυξημένες ζημίες για το 3ο τρίμηνο του 2021, καθώς η τράπεζα αναμένεται  να εγγράψει τις ζημίες από την τιτλοποίηση Sunrise II και πιθανώς άλλα κόστη μείωσης των NPE. Ως αποτέλεσμα και ελλείψει σημαντικών κερδών συναλλαγών, (υπενθυμίζουμε ότι η τράπεζα έκανε μια ανταλλαγή ΟΕΔ στο 1ο τρίμηνο του 2021, σημειώνοντας σημαντικά κέρδη), αναμένουμε οι ζημιές του 3ου τρίμηνου να ανέλθουν σε EUR 630εκ. Από την άλλη πλευρά, με εξαίρεση τα καθαρά έσοδα από τόκους, όλες οι άλλες βασικές οργανικές γραμμές θα είναι ανθεκτικές, με την τράπεζα να σημειώνει υψηλότερες προμήθειες και χαμηλότερο κόστος τόσο σε ετήσια όσο και σε τριμηνιαία βάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες (euro2day.gr), η Τράπεζα Πειραιώς πρόκειται να λάβει αύριο τις δεσμευτικές προσφορές για την πώληση του χαρτοφυλακίου ναυτιλιακών NPEs (έργο Dory – EUR 500εκ σε όρους μεικτής λογιστικής αξίας) που έχει θέσει προς πώληση. Το ίδιο δημοσίευμα προσθέτει ότι τα 4 μέρη που πέρασαν στη δεύτερη φάση είναι οι: Bank of America, Davidson Kempner, Entrust και Fortress. Το Dory είναι το τελευταίο έργο που συνδέεται με το σχέδιο «Sunrise» των NPEs της τράπεζας.

Η μετοχή της Jumbo θα διαπραγματεύεται την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα των EUR 0,30/μετοχή (προ 5% φόρου). Η μερισματική απόδοση στα τρέχοντα επίπεδα είναι 2,2%. Η καταβολή του μερίσματος (καθαρό ποσό EUR 0,285/μετοχή) θα ξεκινήσει στις 26 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες (euro2day.gr), το ΔΣ της Attica Bank που πραγματοποιήθηκε χθες ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο για την επερχόμενη ΑΜΚ ύψους έως EUR 240ρκ. Το ίδιο δημοσίευμα προσθέτει ότι το ενημερωτικό δελτίο θα υποβληθεί σήμερα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για έγκριση. Επίσης, οι τελικές αποφάσεις για τη συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα.

Η Frigoglass ανακοίνωσε ότι στο τρίτο τρίμηνο του 2021 οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 50% ετησίως στα EUR 91,6 εκ., το EBITDA διπλασιάστηκε στα EUR 12,55 εκ., ενώ κατέγραψε καθαρά κέρδη EUR 7,3 εκ (περιλαμβάνει έκτακτα κέρδη EUR 11,3 εκ. κυρίως λόγω ασφαλιστικής αποζημίωσης για την φωτιά στο εργοστάσιο της Ρουμανίας το οποίο αναμένεται να είναι σε λειτουργία και πάλι το τέταρτο τρίμηνο του 2022) από ζημιά EUR 7,8 εκ. το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι. Σε επίπεδο εννεαμήνου, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 9% στα EUR 293 εκ., το EBITDA αυξήθηκε 18% στα EUR 42 εκ., ενώ οι καθαρές ζημιές περιορίσθηκαν στα EUR 3,8 εκ. από EUR 7,2 εκ. πέρυσι. Οι προσαρμοσμένες καθαρές χρηματοοικονομικές ροές το εννεάμηνο ανήλθαν στα EUR 9,5 εκ. από EUR 7,6 εκ. πέρυσι. Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου ανήλθε σε EUR 249 εκ. (με ρευστά διαθέσιμα στο τέλος Σεπτεμβρίου EUR 78 εκ. και EUR 11εκ. διαθέσιμες πιστωτικές γραμμές, η εταιρία θεωρεί ότι είναι σε θέση να καλύψει τα βραχυπρόθεσμα  χρηματοοικονομικά κόστη) από EUR 255εκ. στα τέλη του 2020. Με τις θετικές τάσεις να συνεχίζονται τον Οκτώβριο, η διοίκηση προβλέπει για το έτος διψήφια αύξηση στις πωλήσεις και βελτίωση του περιθωρίου κέρδους.

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

 

Μακροοικονομικά

19/11/21 | Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών ΣΕΠ

30/11/21 | Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία ΟΚΤ & Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο ΣΕΠ

Αποκοπή μερίσματος

22/11/21 | Jumbo (έκτακτη χρηματική διανομή EUR 0,30)

01/12/21 | Πλαστικά Θράκης (προμέρισμα EUR 0,1086)

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων (3ο τρίμηνο/9μηνο 2021)

18/11/21 | Frigoglass

19/11/21 | Πειραιώς Financial Holdings

23/11/21 | Μότορ Οϊλ, ΟΠΑΠ, Φουρλής, Epsilon Net

24/11/21 | Aegean Airlines

25/11/21 | Eurobank Holdings

26/11/21 | Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

29/11/21 | Ελληνικά Χρηματιστήρια

30/11/21 | Alpha Services and Holdings

07/12/21 | LAMDA Development

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 18-11-2021 .pdf