Σχόλιο Αγοράς

To XA υποχώρησε οριακά χθες, υποαποδίδοντας σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,14% στις 1.091,62 μονάδες (FTSE Large Cap: -0,21%, FTSE Mid Cap: -0,05%) και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα EUR 80,1εκ. χαμηλότερα σε σχέση με τα EUR 122,3εκ. την Τετάρτη. Ο τραπεζικός δείκτης έπεσε κατά 0,28%, με οδηγό την Πειραιώς (-0,46%) και την Eurobank (-1,69%), ενώ η Εθνική Τράπεζα υπεραπέδωσε (+0,97%). Πέρα από τις τράπεζες, η Titan Cement (+1,83%), η Βιοχάλκο (+1,30%) και ο Μυτιληναίος (+1,23%) ήταν οι κυριότεροι κερδισμένοι. Από την άλλη πλευρά, η Coca Cola HBC (-2,63%), η Lamda Development (-1,65%) και η ΔΕΗ (-1,47%) ήταν οι κυριότερες μετοχές που υποχώρησαν. Αναμένουμε το ΧΑ να κινηθεί υψηλότερα σήμερα, μετά την τάση συσσώρευσης των τελευταίων 3 συνεδριάσεων. Σήμερα είναι ημέρα λήξης ΣΜΕ-Futures στην αγορά παραγώγων.

 

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης σε τροποποιημένη ταμειακή βάση τον Ιανουάριο του 2023, το ισοζύγιο του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης κατέγραψε πλεόνασμα EUR 1.471εκ. έναντι του στόχου για πλεόνασμα EUR 917εκ. (με βάση το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα 2022-25) και έναντι ελλείμματος EUR 1.199εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους EUR 2.765εκ., έναντι του στόχου για πλεόνασμα ύψους EUR 2.147εκ. και έναντι πλεονάσματος EUR 15εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας χθες την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με δημοσιεύματα είπε ότι παρά την υπεραπόδοση έναντι των δημοσιονομικών στόχων τον Ιανουάριο, κανένα άλλο πακέτο στήριξης (εκτός από το πακέτο στήριξης ύψους EUR 800εκ. κυρίως προς τους χαμηλοσυνταξιούχους που ανακοινώθηκε την Τετάρτη) δεν θα ανακοινωθεί πριν από την εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα (ekathimerini), ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε θετική πορεία και παρά τις προκλήσεις φαίνεται ότι έχει τη δυναμική να τις ξεπεράσει.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα (euro2day), η EBRD εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 5,2% σε ετήσια βάση το 2022, κατά 1,5% σε ετήσια βάση το 2023 και κατά 3,0% σε ετήσια βάση το 2024 αντίστοιχα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα (ekathimerini), ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων παρουσίασε το «καλάθι της Σαρακοστής» με αγαθά σε χαμηλότερες τιμές για την αργία της Καθαράς Δευτέρας και την περίοδο της Σαρακοστής, καθώς και προσθήκες στο γενικό «καλάθι του νοικοκυριού». Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου (euro2day), η κυβέρνηση επέβαλε πρόστιμα σε τέσσερα σούπερ μάρκετ. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, καθώς οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 15,4% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο του 2023.

 

Τίτλοι πολιτικών νέων

Σύμφωνα με δημοσιεύματα (protothema), ο Πρωθυπουργός επανέλαβε στη δημόσια τηλεόραση ότι οι εκλογές θα γίνουν κάποια στιγμή την άνοιξη και ότι η Νέα Δημοκρατία στοχεύει στον σχηματισμό μονοκομματικής κυβέρνησης στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

Σύμφωνα με το Energypress, μετά από μήνες διπλωματικής και επιχειρησιακής δράσης, ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο Βούλγαρος ομόλογός του, Rossen Hristov, μόλις υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης στην Αθήνα για την ανάπτυξη πετρελαιαγωγού που θα εκτείνεται από την Αλεξανδρούπολη έως το Μπουργκάς, στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με το Energypress, οι λεπτομέρειες της τροπολογίας που θα άρει τα εμπόδια που επί του παρόντος εμποδίζουν την υπογραφή PPAs (διμερείς συμφωνίες πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας σε συγκεκριμένο αντισυμβαλλόμενο) μεταξύ των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και μεγάλων καταναλωτών, οριστικοποιήθηκαν σε σύσκεψη με τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου Ενέργειας, της ΡΑΕ, του βιομηχανικού τομέα και της ΔΕΗ. Η τροπολογία θα ανοίξει πρωτίστως το δρόμο για τη ΔΕΗ, τον κυρίαρχο παίκτη της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, να υπογράψει PPAs με ενεργοβόρες βιομηχανίες για μακροπρόθεσμες περιόδους 8-10 ετών.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Ο ΟΠΑΠ θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του για το έτος 2022 στις 15 Μαρτίου, μετά το κλείσιμο της αγοράς, ενώ η τηλεδιάσκεψη έχει προγραμματιστεί για την επόμενη μέρα στις 16.00 τοπική ώρα.

Σύμφωνα με το Mononews, ξένος επενδυτής απέκτησε χθες 300 χιλιάδες μετοχές της Cenergy. Επιπλέον, σύμφωνα επίσης με το Mononews, ο Όμιλος Βιοχάλκο (βασικός μέτοχος της Cenergy με ποσοστό 80%), εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ιδιωτική τοποθέτηση στη μετοχή.

Η σύμβαση ύψους EUR 285εκ. για την κατασκευή του δρόμου Μπράλος-Άμφισσα σύμφωνα με δημοσιεύματα (capital) υπογράφηκε χθες μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και της ΑΒΑΞ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα (cnn.gr), τρία καταστήματα Holland & Barrett ξεκίνησαν τη λειτουργία τους στην Αττική μέχρι στιγμής το 2023. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στα εγκαίνια του καταστήματος στην Κηφισιά ο πρόεδρος του ΔΣ Βασίλης Φουρλής δήλωσε ότι εντός του 2023 θα αναπτυχθούν επιπλέον καταστήματα σε βασικά αστικά κέντρα, ενώ σημειώνει ότι σύντομα θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το ελληνικού ηλεκτρονικού καταστήματος.

Η Marfin Investment Group με ανακοίνωση της στο ΧΑ γνωστοποίησε ότι η Multiway Investments Ltd αύξησε το μερίδιό της σε 5,36% από 4,17% στις 14/02/2023.

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

20/02/23 | Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία ΔΕΚ & Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών ΔΕΚ

28/02/23 | Οικοδομική Δραστηριότητα ΝΟΕ, Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία ΙΑΝ & Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο ΔΕΚ

02/03/23 | Ποσοστό Ανεργίας ΙΑΝ

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων (4ο τρίμηνο/έτος 2022)

23/02/23 | OTE

24/02/23 | Πειραιώς Financial Holdings, HELLENiQ ENERGY

09/03/23 | Eurobank Holdings

15/03/23 | Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών, ΟΠΑΠ, Aegean Airlines

22/03/23 | Titan Cement

27/03/23 | Ελληνικά Χρηματιστήρια

Έκτακτες/Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις

08/03/23 | Jumbo (ΕΓΣ)

Αποκοπή μερίσματος

21/03/23 | Jumbo (έκτακτη χρηματική διανομή EUR 1,1550/μετοχή)

 

 

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 17-02-2023.pdf