Σημερινοί τίτλοι νέων

  • EKT αποφάσεις (PEPP, APP και ΟΕΔ)
  • Τηλεπικοινωνίες (FRRH επενδύσεις, υποδομές υπερυψηλής ευρυζωνικότητας)
  • FTSE/ΧΑ δείκτες (αλλαγές σε ισχύ μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης)
  • ΔΕΗ (νέα δανειακή σύμβαση, απορρόφηση θυγατρικών, ΕΓΣ)
  • ΕΤΕ (ολοκλήρωση συμφωνίας για το Frontier σήμερα: δημοσιεύματα)
  • OTE (αγορά ιδίων μετοχών)
  • Cenergy Holdings (στρατηγική συνεργασία με Ørsted: δημοσιεύματα)

 

Σχόλιο Αγοράς

Οι ελληνικές μετοχές έσπασαν χθες το πτωτικό σερί μετά την απόφαση της ΕΚΤ να συνεχίσει τις αγορές ΟΕΔ προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής στην ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης ανέβηκε 1,1% στις 892,8 μονάδες (FTSE Large Cap +1,22%, FTSE Mid Cap +1,41%) με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα EUR 64,9εκ. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε μεγάλη άνοδο 2,7%, με κορυφαίες τις Alpha (+3,0%) και Eurobank (+2,9%). Πέρα από τις τράπεζες, η ΕΥΔΑΠ (+2,0%), ο Σαράντης (+2,0%) και η Aegean (+1,9%) ήταν μεταξύ των κυριοτέρων κερδισμένων. Στον αντίποδα, η ΔΕΗ (-0,4%) και η EXAE (-0,3%) ήταν μεταξύ των κυριοτέρων μετοχών που υποχώρησαν. Υπενθυμίζουμε τις αλλαγές στους δείκτες FTSE/ΧΑ που τίθενται σε εφαρμογή μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, με την Quest να εισέρχεται στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης σε αντικατάσταση της ΕΧΑΕ και τις Entersoft και Epsilon Net  να εισέρχονται στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

 

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Η ΕΚΤ αποφάσισε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα στη χθεσινή της συνεδρίαση: 1) PEPP: α) το πρόγραμμα θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του το 2022, σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, με τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων να επιβραδύνονται το 1ο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2021, ωστόσο β) ο ορίζοντας επανεπένδυσης του προγράμματος θα επεκταθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024, ενώ «η μελλοντική σταδιακή μείωση (roll-off) του χαρτοφυλακίου PEPP θα ρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε να αποφευχθούν παρεμβολές στην ενδεδειγμένη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής» γ) για την Ελλάδα, η ΕΚΤ ανέφερε ότι οι επανεπενδύσεις στα ομόλογα της Ελλάδας, θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες από τις λήξεις προκειμένου να μην επηρεαστεί η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην Ελληνική οικονομία ενώ δ) ενώ οι καθαρές αγορές μέσω του PEPP θα μπορούσαν να εκκινήσουν εκ νέου, εάν χρειαστεί, για την αντιμετώπιση αρνητικών κραδασμών που σχετίζονται με η πανδημία. 2) Όσον αφορά το APP, η ΕΚΤ ανέφερε ότι θα διπλασιάσει τις αγορές ομολόγων στα EUR 40δις το μήνα, ξεκινώντας από το δεύτερο τρίμηνο του 2022, μειώνοντας στα EUR 30δις πριν επιστρέψει στον υφιστάμενο ρυθμό των EUR 20δις τον Οκτώβριο.

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος Χάρης Μπρουμίδης ανέφερε ότι η εταιρία σχεδιάζει να επενδύσει EUR 600εκ την επόμενη πενταετία, στοχεύοντας μεταξύ άλλων στην εγκατάσταση 150χιλ γραμμών FFTH τα επόμενα 3 χρόνια. Ο κ. Μπρουμίδης ανέφερε ότι το δίκτυο 5G Giga Network της εταιρίας θα έχει πετύχει πληθυσμιακή κάλυψη 40% το Μάρτιο 2022, ενώ η Vodafone θα συμμετέχει σε έργα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο επικεφαλής της εταιρίας εκτίμησε ότι η εγχώρια αγορά κινητής τηλεφωνίας θα παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 4% το 2022.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών απέρριψε την προσφυγή της ΔΕΗ κατά της απόφασης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που δεν έκανε δεκτή την προσφορά της για το έργο ΣΔΙΤ ανάπτυξης υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband (UFBB), συνολικού προϋπολογισμού EUR 870εκ. Το UFBB προβλέπει τη δημιουργία 750 χιλ. συνδέσεων οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) σε περιοχές που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον και θεωρείται έργο αναγκαίο για να αυξηθεί η διαθεσιμότητα γραμμών με δυνατότητα υψηλών ταχυτήτων. Έγκυρες προσφορές κατέθεσαν ο ΟΤΕ και η κοινοπραξία Grid Telecom (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ) – Τέρνα Ενεργειακή, ωστόσο, για να προχωρήσει η ανάθεσή του, χρειάζεται να κλείσει ο κύκλος των προσφυγών. Η ΔΕΗ έχει δικαίωμα να προσφύγει και στο ΣτΕ.

 

Τίτλοι νέων της αγοράς

Σήμερα θα τεθούν σε εφαρμογή οι αλλαγές στους δείκτες FTSE/ΧΑ, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης. Σημειώνεται ότι η Quest εισέρχεται στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης σε αντικατάσταση της ΕΧΑΕ, η οποία θα προστεθεί στον δείκτη FTSE Mid Cap index. Επιπλέον στον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης θα εισέλθουν η Entersoft και η Epsilon Net, αντικαθιστώντας τις μετοχές της Έλτον και του ΟΛΘ.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε: 1) την υπογραφή δανειακής σύμβασης ποσού έως EUR 300εκ με τη μορφή ανακυκλούμενης πίστωσης, χωρίς εξασφαλίσεις με την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς. Το δάνειο θα έχει διάρκεια 3 έτη, η οποία δύναται να παραταθεί για 2 επιπλέον έτη και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και ρήτρα μείωσης εκπομπών CO2 κατά 40% έως τον Δεκέμβριο του 2022 με έτος βάσης το 2019, 2) την έναρξη διαδικασιών απορρόφησης των 100% θυγατρικών εταιρειών «Λιγνιτική Μεγαλόπολης Μονοπρόσωπη Α.Ε.» και «Λιγνιτική Μελίτης Μονοπρόσωπη Α.Ε. και 3) ότι η ΕΓΣ της ενέκρινε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσαν τις αλλαγές στο Δ.Σ.

Σύμφωνα με πληροφορίες (euro2day.gr), η Εθνική Τράπεζα ενδέχεται να συνάψει σήμερα τη συμφωνία για το έργο Frontier (τιτλοποίηση NPE ύψους EUR 6δισ. Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Οκτωβρίου, η τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι κατέληξε σε οριστική συμφωνία με τις Bain Capital, Fortress και doValue για τη διάθεση του χαρτοφυλακίου Frontier. Ως αποτέλεσμα της συναλλαγής, οι δείκτες κεφαλαίου της Εθνικής θα ενισχυθούν κατά π. 100 μ.β. λόγω της μείωσης των RWA. Το κεφάλαιο θα ενισχυθεί περαιτέρω κατά 100 μ.β. με την ολοκλήρωση της πώλησης της ασφαλιστικής θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2022.

Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι την περίοδο 10/12/2021-16/12/2021, απέκτησε συνολικά 226.207 ίδιες μετοχές, με μέση τιμή κτήσης EUR 16,2421/μετοχή. Μετά και τις προαναφερόμενες αγορές, η εταιρία κατέχει πλέον 9.188.119 ίδιες μετοχές που αντιστοιχούν στο 2,012% του συνόλου των μετοχών της.

Σύμφωνα με πληροφορίες (mononews.gr), η Cenergy Holdings βρίσκεται κοντά στην ανακοίνωση μιας νέας στρατηγικής συνεργασίας με τη Ørsted, για μια κοινή επένδυση στο Μέριλαντ των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η συμφωνία θα περιλαμβάνει την κοινή ανάπτυξη ενός νέο εργοστασίου παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων στις ΗΠΑ, με επίκεντρο τα καλώδια inter-array. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η συμφωνία μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τη συμμετοχή της Ørsted στη Cenergy. Δεν αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά υπενθυμίζουμε ότι στις αρχές Οκτωβρίου, η Cenergy είχε ανακοινώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ørsted, για την ίδρυση ενός εργοστασίου υποθαλάσσιων στο Μέριλαντ. Η συνεργασία θα πραγματοποιηθεί, υπό την προϋπόθεση ότι στην Ørsted θα ανατεθεί ένα έργο ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην ίδια πολιτεία. Η ίδια έκθεση υποστηρίζει ότι η Ørsted ανέλαβε το έργο, πληρώντας έτσι τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συμφωνία.

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

21/12/21 | Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών ΟΚΤ

30/12/21 | Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία ΝΟΕ

31/12/21 | Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο ΟΚΤ

Έκτακτες/Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις

17/12/21 | Ιντρακάτ (ΕΓΣ)

24/12/21 | ΕΥΔΑΠ (ΕΓΣ)

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων (3ο τρίμηνο/9μηνο 2021)

28/12/21 | Attica Bank

Αποκοπή μερίσματος

20/12/21 | Τέρνα Ενεργειακή (έκτακτο μέρισμα EUR 0,17/μετοχή)

01/02/22 | Quest Συμμετοχών (προμέρισμα EUR 1,25/μετοχή)

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

25/11/21-17/12/21 | Attica Bank – Περίοδος άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης

16/12/21-20/12/21 | Attica Bank – Περίοδος άσκησης δικαιώματος υπαναχώρησης

Έναρξη διαπραγμάτευσης νέων μετοχών

23/12/21 | Attica Bank (νέες μετοχές από ΑΜΚ)

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 17-12-2021 .pdf