Σημερινοί τίτλοι νέων

  • Επικεφαλής ΕΚΤ (σχόλια για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια)
  • Ταμείο Ανάκαμψης (πρώτη δόση: δημοσιεύματα)
  • Αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (επιδοτήσεις)
  • Τηλεπικοινωνίες (αποτελέσματα Vodafone)
  • ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (έναρξη διαπραγμάτευσης νέου ομολόγου)

 

Σχόλιο Αγοράς

Οι Ελληνικές μετοχές έκλεισαν με μικτά πρόσημα χθες, με το τζίρο πολύ αυξημένο κυρίως λόγω της ΔΕΗ ως αποτέλεσμα της εισαγωγής των νέων μετοχών της σε συνδυασμό με την είσοδο της στον δείκτη MSCI Greece Standard μετά το κλείσιμο της αγοράς. Συνολικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,07% (Large Cap FTSE -0,05%), με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα EUR 305εκ εκ των οποίων τα EUR 234εκ αντιστοιχούσαν στη ΔΕΗ. Οι τραπεζικές μετοχές κινήθηκαν σε θετικό έδαφος, με την ΕΤΕ (+3%) να ξεχωρίζει. Πέρα από τις τράπεζες, CCH (+1,8%) και Τέρνα Ενεργειακή (+1,4%) ήταν μεταξύ των κυριοτέρων κερδισμένων. Στον αντίποδα, Ελλάκτωρ (-2,3%), Μότορ Οϊλ (-2,2%) και OTE (-1,9%) ήταν μεταξύ των κυριοτέρων μετοχών που υποχώρησαν. Τέλος, η μετοχή της ΔΕΗ σημείωσε πτώση 1%, καθώς η δικαιολογημένη βραχυπρόθεσμη κατοχύρωση κερδών μετά την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών απορροφήθηκε σε μεγάλο βαθμό από επενδυτικά ταμεία και μακροπρόθεσμους επενδυτές.

 

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Σύμφωνα με πληροφορίες (euro2day.gr), μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να πέσει λόγω των αυξημένων τιμών της ενέργειας και των συνεχιζόμενων προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η κ. Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι για αυτούς τους λόγους, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να μειωθεί ο πληθωρισμός, με χαμηλότερους ρυθμούς πληθωρισμού να αναμένονται τώρα λίγους μήνες αργότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις. Όσον αφορά τα επιτόκια, είπε ότι οι προϋποθέσεις για αύξηση επιτοκίων ενδέχεται να εκπληρωθούν εντός του 2022, αλλά επανέλαβε ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να μειώνεται καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν, καταλήγοντας κάτω από τον στόχο αναφοράς της ΕΚΤ του 2% μεσοπρόθεσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες (Καθημερινή), η κυβέρνηση θα υποβάλει μέχρι το τέλος του έτους αίτηση στην ΕΕ για την εκταμίευση της πρώτης δόσης από το ταμείο ανάκαμψης (Next Generation EU fund), ύψους π. EUR 3,5δις. Το αίτημα αναμένεται να εγκριθεί εντός του 1ου τριμήνου του 2022. Η διαδικασία έχει καθυστερήσει καθώς η ΕΕ μόλις πρόσφατα απέστειλε το σχέδιο της συμφωνίας που είναι απαραίτητο για την ικανοποίηση του αιτήματος που πρέπει να εγκρίνει η κυβέρνηση. Ωστόσο, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτό δεν δημιουργεί έλλειψη πόρων, καθώς τα EUR 4δισ. της προκαταβολής του προγράμματος δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί πλήρως.

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

Σύμφωνα με το energypress.gr, οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην λιανική ρεύματος θα λάβουν σύντομα ποσό EUR 165εκ. από το Ειδικό Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης προκειμένου να περάσουν τις επιδοτήσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο (η καθυστέρηση οφείλεται στη έγκριση από την ΕΕ). Επιπλέον πληρωμές ύψους EUR 228εκ. και EUR 235,5εκ έχουν προγραμματισθεί το επόμενο διάστημα για τους λογαριασμούς Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, ενώ η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιπλέον επιδότηση το 2022 εφόσον συνεχίσει η ενεργειακή κρίση τον χειμώνα.

Η Vodafone Group ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της περιόδου 01/7/2021 – 30/9/2021, σύμφωνα με τα οποία τα έσοδα από υπηρεσίες στην Ελλάδα έφτασαν τα EUR 227εκ. (+2% σε ετήσια βάση). Για την περίοδο 1/4/2021-30/9/2021, τα συνολικά έσοδα της Vodafone Ελλάδος ανήλθαν στα EUR 468εκ (+4% σε ετήσια βάση) ενώ τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA μετά από μισθώματα διαμορφώθηκαν στα EUR 132εκ (-4% σε ετήσια βάση). Οι πελάτες κινητής τηλεφωνίας ανήλθαν στα 4,18εκ. στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 (+42χιλ. σε τριμηνιαία βάση, -23χιλ. σε ετήσια βάση), εκ των οποίων το 39,7% είναι συνδρομητές συμβολαίου (έναντι 38,9% ένα χρόνο πριν), ενώ οι πελάτες σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων έφτασαν τους 962χιλ. (-3χιλ. σε τριμηνιαία βάση, +7χιλ. σε ετήσια βάση). Η χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας αυξήθηκε κατά 77% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2021, ενώ το μικτό μηνιαίο έσοδο ανά πελάτη (ARPU) διαμορφώθηκε στα EUR 10,7 (αμετάβλητη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020).

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ανακοίνωσε ότι το νέο της ομόλογό των EUR 250εκ που εκδόθηκε πρόσφατα, θα ξεκινήσει να διαπραγματεύεται στο ΧΑ σήμερα. Η Optima bank ήταν μεταξύ των κύριων αναδόχων της έκδοσης.

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων 

Μακροοικονομικά

17/11/21 | Δείκτης Ανεργίας ΣΕΠ

19/11/21 | Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών ΣΕΠ

30/11/21 | Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία ΟΚΤ & Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο ΣΕΠ

 

Αποκοπή μερίσματος

22/11/21 | Jumbo (έκτακτη χρηματική διανομή EUR 0,30)

01/12/21 | Πλαστικά Θράκης (προμέρισμα EUR 0,1086)

 

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων (3ο τρίμηνο/9μηνο 2021)

18/11/21 | Frigoglass

19/11/21 | Πειραιώς Financial Holdings

23/11/21 | Μότορ Οϊλ, ΟΠΑΠ, Φουρλής, Epsilon Net

24/11/21 | Aegean Airlines

25/11/21 | Eurobank Holdings

26/11/21 | Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

29/11/21 | Ελληνικά Χρηματιστήρια

30/11/21 | Alpha Services and Holdings

07/12/21 | LAMDA Development

 

Έκδοση Εταιρικού Ομολόγου

17/11/21 | ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ – Έναρξη διαπραγμάτευσης νέων ομολογιών

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 17-11-2021 .pdf