Σημερινοί τίτλοι νέων

 • Ελληνική οικονομία (νέα δημοσιονομικά μέτρα)
 • Δείκτης Ανεργίας (Ιαν. 2022)
 • Ενεργειακός τομέας (εξετάζεται ειδική εισφορά στα έκτακτα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών: δημοσιεύματα)
 • ΕΤΕ (αποτελέσματα 4ου τριμήνου/έτους 2021)
 • Cenergy Holdings (αποτελέσματα έτους 2021)
 • Titan Cement (ανακοίνωση αποτελεσμάτων 4ου τριμήνου/έτους 2021 σήμερα)
 • Πειραιώς (ολοκλήρωσε την απόσχιση των υπηρεσιών αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών)
 • ΕΛΠΕ (η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas)
 • OTE (πρόγραμμα αναβάθμισης ταχυτήτων του σταθερού ευρυζωνικού internet)
 • Μότορ Οϊλ (συμφωνία της NRG για εγκατάσταση 500 σημείων φόρτισης ηλεκτρονικών οχημάτων)
 • Παπουτσάνης (σχόλια διοίκησης: δημοσιεύματα)

 

Σχόλιο Αγοράς

To ΧΑ κατέγραψε εντυπωσιακά κέρδη χθες μετά από δημοσιεύματα του Τύπου που υποστηρίζαν ότι υπάρχει πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ακολουθώντας το θετικό κλίμα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ράλι 5,68% σκαρφαλώνοντας στις 871,99 μονάδες (FTSE Large Cap: +6,43%, FTSE Mid Cap: +2,82%), με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα EUR 111εκ. Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε σημειώνοντας άνοδο 10,02% με την Eurobank (+11,34%) και την ΕΤΕ (+10,88%) να ξεχωρίζουν. Πέρα από τις τράπεζες, η Tέρνα Ενεργειακή (+8,09%), η Quest (+7,55%), ο ΟΠΑΠ (+5,67%), ο OTE (+5,67%) και η Coca-Cola (+5,24%) ήταν μεταξύ των μετοχών με την μεγαλύτερη άνοδο. Συνολικά, 104 μετοχές παρουσίασαν κέρδη, 11 σημείωσαν ζημιές και 9 παρέμειναν αμετάβλητες. Σήμερα πριν το άνοιγμα της αγοράς, ο Τιτάνας θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση του 2021.

 

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες νέα δημοσιονομικά μέτρα ύψους EUR 1,1 δισ. (0,6% του ΑΕΠ) για τη στήριξη 3,2 εκ. Ελλήνων και νοικοκυριών με χαμηλότερο εισόδημα (κάθε δικαιούχος θα μπορεί να λάβει 180 λίτρα καυσίμων αυτοκινήτου, έκτακτο επίδομα και πρόσθετη επιδότηση λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας) λόγω της πρόσφατης αύξησης των τιμών ενέργειας και προϊόντων πετρελαίου. Επιπλέον, οι υπουργοί Οικονομικών, Ενέργειας και Γεωργίας θα οριστικοποιήσουν και θα ανακοινώσουν σήμερα ένα τρίμηνο πρόγραμμα έκτακτων δαπανών για την περαιτέρω στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το εποχικά αναπροσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 12,8% τον Ιανουάριο 2022 από 16,2% τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή ειδικής εισφοράς στα έκτακτα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, τα πλεονάζοντα κέρδη από την παραγωγή (ιδιαίτερα από τις οικονομικές μονάδες όπως υδροηλεκτρικά και ΑΠΕ) αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας κατά την τρέχουσα ενεργειακή κρίση.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη του 4ου τριμήνου του 2021 έφτασαν τα EUR 100 εκατ., ελαφρώς καλύτερα έναντι των EUR 94 εκατ. και EUR 83 εκατ. που αναμένονταν από την αγορά και από την πλευρά μας αντίστοιχα, λόγω των χαμηλότερων προβλέψεων για τα δάνεια και κάποιας αντιστροφής παλαιότερων προβλέψεων. Οι βασικές λειτουργικές τάσεις ήταν ικανοποιητικές, και σε γενικές γραμμές σύμφωνες με τις εκτιμήσεις. Τα καθαρά κέρδη του 2021 ανήλθαν σε EUR 867 εκατ. έναντι κερδών EUR 33 εκατ. το 2020, επωφελούμενα από τα ισχυρά μη οργανικά έσοδα (σημαντικά κέρδη σε ΟΕΔ) και τις χαμηλότερες προβλέψεις. Η Διοίκηση επανέλαβε τον στόχο της για τα βασικά λειτουργικά κέρδη (core operating profit) ύψους EUR 490 εκατ. για φέτος (RoTE περίπου 9%), με στόχο επίσης τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2022 (πληρωτέα το 2023).

Η Cenergy Holdings ανακοίνωσε ικανοποιητικά αποτελέσματα χρήσης 2021, με τον κύκλο εργασιών του ομίλου να αυξάνεται κατά 16% σε ετήσια βάση στα EUR 1.054,2εκ λόγω υψηλότερων όγκων και τιμών (σύμφωνα με την εκτίμηση μας, υπερβαίνοντας για πρώτη φορά το όριο του EUR 1δισ.), με οδηγό τον τομέα καλωδίων, το οποίο διατήρησε πλήρες χρονοδιάγραμμα παραγωγής κατά τη διάρκεια του έτους, το προσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 16% σε ετήσια βάση στα EUR 104εκ (αύξηση EUR 2εκ ετησίως), το ΔΠΧΑ EBITDA μειώθηκε κατά 7% σε ετήσια βάση στα EUR 85,2εκ, επιβαρυνόμενο κατά EUR 12,8εκ από την επιβολή δασμού αντιντάμπινγκ από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ στις εισαγωγές σωλήνων μεγάλης διαμέτρου από την Ελλάδα, ενώ τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε EUR 22,1εκ από EUR 24,9εκ ένα χρόνο πριν. Οι εκκρεμείς παραγγελίες ανήλθαν σε νέο υψηλό EUR 1δισ. το 2021 (με κατανομή EUR 650/350εκ για καλώδια/σωλήνες) από EUR 808εκ το 9μηνο 2021. Οι καθαρές ταμειακές ροές διαμορφώθηκα στα EUR 68εκ λόγω της επιτυχημένης διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης (μείωση κατά EUR 59εκ ετησίως) και της λειτουργικής κερδοφορίας, η οποία υπεραντιστάθμισε τις ανάγκες κεφαλαιακών δαπανών ύψους EUR 44,5εκ (εκ των οποίων EUR 35εκ για τον τομέα Καλωδίων). Κατά συνέπεια, ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά EUR 66εκ σε ετήσια βάση στα EUR 264εκ το 2021.

Η εταιρεία Titan Cement international έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 4ου τριμήνου 2021 σήμερα πριν από το άνοιγμα της αγοράς. Αναμένουμε κύκλο εργασιών EUR 457,8 εκατ. (+13,1% ετησίως), EBITDA ύψους EUR 55 εκατ. (-3,2% ετησίως) και καθαρά κέρδη ύψους EUR 6,2 εκατ. (υποθέτοντας μηδενικά έκτακτα). Για το έτος 2021, προβλέπουμε κύκλο εργασιών EUR 1.720 εκατ. (+7% ετησίως), EBITDA ύψους EUR 285 εκατ. (-4% ετησίως, λόγω του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους αλλά και της δύσκολης βάσης σύγκρισης, καθώς υπάρχει σύγκριση με τις περσινές χαμηλές τιμές ενέργειας) και καθαρά κέρδη EUR 83 εκατ. (+27% ετησίως).

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε επιτυχώς την απόσχιση των υπηρεσιών αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών σε νέα εταιρεία και την επακόλουθη πώλησή της στη Euronet Worldwide Inc. Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε EUR 300 εκατ. ενώ η κεφαλαιακή επίπτωση της πώλησης είχε ως αποτέλεσμα όφελος περίπου 100 μονάδες βάσης στο συνολικό δείκτη κεφαλαίου της Πειραιώς (που διαμορφώθηκε στο 15,8% το 2021). Πρόκειται για μια αναμενόμενη αν και θετική εξέλιξη και περιλαμβάνεται στις προβλέψεις μας.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas έναντι συνολικού τιμήματος EUR 733 εκατ. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΠΑ ελέγχονταν από το Ελληνικό Δημόσιο και τα Ελληνικά Πετρέλαια κατά 65% και 35% αντίστοιχα. Η προαναφερθείσα εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο στα ΕΛΠΕ να διανείμουν όπως έχει ήδη ανακοινώσει, το ήμισυ των εσόδων πώλησης ύψους EUR 256 εκατ. με τη μορφή έκτακτου μερίσματος (EUR 0,40/μετοχή σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, το οποίο με το ήδη ανακοινωθέν τακτικό μέρισμα της χρήσης 2021 ποσού EUR 0,40/μετοχή αυξάνει τη συνολική καταβολή μερίσματος για το έτος στα EUR 0,80/μετοχή, που συνεπάγεται μερισματική απόδοση 12%.

Σύμφωνα με το capital.gr, ο ΟΤΕ έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα δωρεάν αναβάθμισης ταχυτήτων του σταθερού ευρυζωνικού internet, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της εταιρίας και των υπόλοιπων τηλεπικοινωνιακών παρόχων για τις χρεώσεις στην αγορά χονδρικής βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το κόστος για την αναβάθμιση των συνδέσεων ADSL με ταχύτητα 24 Μbps σε σύνδεση VDSL με ταχύτητα 50 Mbps ανέρχεται στα EUR 32, το οποίοι οι υπόλοιποι πάροχοι-πελάτες του ΟΤΕ στην χονδρική θα πρέπει να επωμιστούν αν θέλουν να ακολουθήσουν στην αναβάθμιση.

Η θυγατρική εταιρεία προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας της Μότορ Οϊλ, η NRG, ανακοίνωσε συμφωνία με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Metro για την εγκατάσταση 500 σημείων φόρτισης ηλεκτρονικών οχημάτων σε 250 χώρους στάθμευσης της τελευταίας.

Σύμφωνα με το mononews, κατά την διάρκεια της ετήσιας παρουσίασης σε επενδυτές, η διοίκηση του Παπουτσάνη ανέφερε ότι οι τιμές πρώτων υλών παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, δημιουργώντας κίνδυνο αρνητικής επίδρασης στα περιθώρια κερδοφορίας, προσθέτοντας ότι η εταιρία θα προσπαθήσει να μειώσει την επίδραση μέσω της κατά το δυνατόν μετακύλισης των αντίστοιχων αυξήσεων στα τελικά προϊόντα και ενός οργανωμένου προγράμματος μείωσης παραγωγικού κόστους. Ο διευθύνων σύμβουλος Μενέλαος Τασόπουλος εκτίμησε ότι το 2022 θα είναι καλύτερη χρονιά από το 2021, τουλάχιστον σε απόλυτα νούμερα, διευκρινίζοντας ότι η εταιρία δεν έχει καμία έκθεση στις αγορές Ρωσίας και Ουκρανίας, ούτε όσον αφορά στις πωλήσεις, ούτε σε προμήθειες πρώτων υλών.

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

21/03/22 | Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία ΙΑΝ

23/03/22 | Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών ΙΑΝ

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων (4ο τρίμηνο 2021/ έτος 2021)

17/03/22 | Titan Cement

22/03/22 | Φουρλής Συμμετοχών, ΟΠΑΠ

28/03/22 | Ελληνικά Χρηματιστήρια

01/04/22 | Trastor ΑΕΕΑΠ

06/04/22 | LAMDA Development, Quest Holdings

19/04/22 | ΕΥΔΑΠ

Έκτακτες/Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις

17/03/22 | ΔΕΗ (ΕΓΣ)

23/03/22 | Μυτιληναίος (ΕΓΣ)

05/04/22 | Autohellas (ΤΓΣ)

Αποκοπή μερίσματος

21/04/22 | ΕΛΠΕ (EUR 0,30 από κέρδη προηγούμενων χρήσεων)

Έναρξη διαπραγμάτευσης νέων μετοχών

21/03/22 | Quest Συμμετοχών (από split)

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 17-03-2022.pdf