Σχόλιο Αγοράς

To XA υποχώρησε οριακά χθες, υποαποδίδοντας σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,07% στις 1,093.15 μονάδες (FTSE Large Cap: -0,25%, FTSE Mid Cap: -0,09%), με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται χαμηλότερα στα EUR 122,3εκ. από EUR 126,5εκ. την Τρίτη. Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 1,55%, με οδηγό την Πειραιώς Financial Holdings (-3,11%) και την Εθνική Τράπεζα (-2,57%), ενώ η Alpha Συμμετοχών υπεραπέδωσε (+0,90%). Στις υπόλοιπες μετοχές εκτός τραπεζών, η ΓΕΚ Τέρνα (+2,78%), η HELLENiQ ENERGY (+2,47%) και η ΔΕΗ (+2,13%) ήταν οι κυριότεροι κερδισμένοι. Από την αντίθετη πλευρά, ο Ελλάκτωρ (-2,27%), η Lamda Development (-1,77%) και η Aegean Airlines (-1,20%) ήταν οι κυριότερες μετοχές που υποχώρησαν. Αναμένουμε το ΧΑ να κινηθεί υψηλότερα σήμερα, σε αντιστοιχία με τις Ευρωπαϊκές αγορές.

 

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

H ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) επιβράδυνε οριακά το ρυθμό αύξησης του στο 7,0% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο 2023 από 7,2% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο 2022. Τη μεγαλύτερη άνοδο (+15,4% σε ετήσια βάση) σημείωσε η ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, ενώ ακολουθούν τα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες (+10,6% σε ετήσια βάση) και οι Μεταφορές (+8,1% σε ετήσια βάση).

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

Σύμφωνα με δημοσιεύματα (capital), το ΤΧΣ εξετάζει το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει ιδιώτες επενδυτές μαζί με θεσμικούς επενδυτές για να συμμετάσχουν στην προσεχή διάθεση μεριδίων του στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, την Πειραιώς Financial Holdings και την Alpha Υπηρεσιών & Συμμετοχών. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι το Ελληνικό Δημόσιο σκοπεύει να διατηρήσει ένα μικρό ποσοστό σε καθεμιά από τις συστημικές τράπεζες που θα του εξασφαλίσει την παρουσία του στα Διοικητικά Συμβούλια.

Σύμφωνα με τη Fraport Greece (διαχειριστής των 14 περιφερειακών ελληνικών αεροδρομίων), η επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια τον Ιανουάριο του 2023 αυξήθηκε κατά 60,6% σε ετήσια βάση στους 596χιλ. ταξιδιώτες, ωστόσο ήταν χαμηλότερη κατά 3,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Η Τράπεζα Πειραιώς με ανακοίνωση της στο Χ.Α. σε συνέχεια της υποβολής υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους της Marfin Investment Group για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών τους, γνωστοποίησε ότι αύξησε την τιμή προσφοράς σε EUR 0,2170/μετοχή από EUR 0,1668/μετοχή προηγουμένως, καθώς απέκτησε στις 14 Φεβρουαρίου 2023 6.415.096 μετοχές της Marfin Investment Group, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό περίπου 0,6828% των δικαιωμάτων ψήφου αυτής, με μεσοσταθμική τιμή απόκτησης EUR 0,199882/μετοχή. Η υψηλότερη τιμή, στην οποία η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε μετοχές της Εταιρείας κατά την προαναφερθείσα ημερομηνία, ανέρχεται σε EU0,2170 ανά μετοχή. Κατόπιν αυτών, η Τράπεζα Πειραιώς κατέχει πλέον 502.658.396 δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε ποσοστό 53,5021% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ολοκληρώθηκε η εξαγορά αιολικών σταθμών παραγωγής ενέργειας συνολικής ισχύος 44 MW στην Λακωνία και φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 2 MW στην Θεσσαλία από τη θυγατρική της εταιρεία ΔΕΗ Ανανεώσιμες, στο πλαίσιο της υπογεγραμμένης συμφωνίας πώλησης των μετοχών (SPA) με την Piraeus Equity Partners. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την Καθημερινή, το τίμημα της συναλλαγής ορίστηκε στα EUR 70εκ. Σε άλλες σχετικές ειδήσεις, σύμφωνα με την Καθημερινή, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ENEL Group φέρεται να αναμένει την ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης της ENEL Romania έως τον Ιούνιο του 2023.

Η HELLENiQ ENERGY σύμφωνα με δημοσιεύματα (capital.gr) υπέγραψε διμερή συμφωνία με την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Αιγύπτου για την προμήθεια αργού πετρελαίου από την Αίγυπτο.

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε χθες την υπογραφή του συμβολαίου αγοραπωλησίας του ακινήτου της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης, με την εταιρεία REDS, θυγατρική στον τομέα ακίνητης περιουσίας της Ελλάκτωρ, η οποία έκανε την υψηλότερη προσφορά στην ηλεκτρονική δημοπρασία (e-Auction) του ΤΑΙΠΕΔ για την αγορά και την αξιοποίησή του. Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο προβλέπει μια σειρά αναπτύξεων, μεταξύ των οποίων ξενοδοχεία (4 και 5 αστέρων), ξενώνες, συνεδριακό – εκθεσιακό κέντρο, παραθεριστικές κατοικίες, εμπορικά κέντρα, μαρίνα και άλλες χρήσεις στην έκταση 345 στρεμμάτων κοντά στο Ηράκλειο Κρήτης.

Η Aegean Airlines ξεκινάει απευθείας σύνδεση της Αθήνας με το Κουβέιτ, ενώ διπλασιάζει επίσης τις διαθέσιμες θέσεις σε πτήσεις από και προς τη Σαουδική Αραβία, με την προσθήκη επιπλέον δρομολογίων προς το Ριάντ και την Τζέντα, καθώς και έναν νέο προορισμό, το Νταμάμ.

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

20/02/23 | Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία ΔΕΚ & Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών ΔΕΚ

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων (4ο τρίμηνο/έτος 2022)

23/02/23 | OTE

24/02/23 | Πειραιώς Financial Holdings, HELLENiQ ENERGY

09/03/23 | Eurobank Holdings

15/03/23 | Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών, Aegean Airlines

22/03/23 | Titan Cement

27/03/23 | Ελληνικά Χρηματιστήρια

Έκτακτες/Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις

08/03/23 | Jumbo (ΕΓΣ)

Αποκοπή μερίσματος

21/03/23 | Jumbo (έκτακτη χρηματική διανομή EUR 1,1550/μετοχή)

Έναρξη διαπραγμάτευσης νέων μετοχών

16/02/23 | Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών (από άσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης επί μετοχών)

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 16-02-2023.pdf