Σημερινοί τίτλοι νέων

  • Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία (Οκτ. 2021)
  • Τράπεζες (νέες τράπεζες στην ελληνική αγορά: δημοσιεύματα)
  • OTE (ανανέωση σύμβασης Διευθύνοντος Συμβούλου)
  • Τέρνα Ενεργειακή (η ΕΓΣ ενέκρινε το έκτακτο μέρισμα)
  • Lamda Development (προσφορές για το έργο στο Ελληνικό)
  • ΓΕΚ Τέρνα (ξεκινάει σήμερα η διαπραγμάτευση του νέου ομολόγου)

 

Σχόλιο Αγοράς

To ΧΑ έκλεισε με αρνητικό πρόσημο για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, ακολουθώντας την επιφυλακτική διάθεση των επενδυτών στις διεθνείς αγορές ενόψει των συνεδριάσεων της EKT και της Fed και των ανησυχιών για τη μετάλλαξη Όμικρον. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,29% στις 885,4 μονάδες (Large Cap: -0,22%, Mid Cap: -0,92%) με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα EUR 55,2εκ. Ο τραπεζικός δείκτης αντέδρασε ανοδικά (+0,35%) μετά τις έντονες πιέσεις της Δευτέρας, χάρη στο αγοραστικό ενδιαφέρον στην ΕΤΕ (+2,4%). Στις υπόλοιπες μετοχές, τα ΕΛΠΕ (+1,7%), η Coca-Cola (+1,2%) και o OTE (+0,7%) έκλεισαν την ημέρα με κέρδη. Αντιθέτως, η LAMDA (-3,1%), η ΕΥΔΑΠ (-2,3%) και η Jumbo (-2,0%) ήταν μεταξύ των εταιριών που υποαπέδωσαν.

 

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία παρουσίασε αύξηση 34% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο 2021, λόγω της σημαντικής ανόδου των τιμών των ενεργειακών αγαθών (+102% σε ετήσια βάση) και των τιμών των ενδιάμεσων αγαθών (+10,7% ετησίως).

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

Σύμφωνα με πληροφορίες (Καθημερινή), 6 ξένες τράπεζες και 2 τράπεζες με υπάρχουσα παρουσία εξετάζουν την περαιτέρω επέκτασή τους στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η εστίασή τους είναι αρχικά στο investment και το private banking. Το ίδιο δημοσίευμα προσθέτει ότι οι διεθνείς τράπεζες αναγνωρίζουν τη σημαντική βελτίωση στην ελληνική οικονομία και τις θετικές της προοπτικές και για τους λόγους αυτούς, θέλουν να αξιοποιήσουν αυτές τις ευκαιρίες ανάπτυξης.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε την ανανέωση της σύμβασης του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Μιχάλη Τσαμάζ μέχρι την 30η Ιουνίου 2024, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις. Ο κ. Τσαμάζ ανέλαβε χρέη διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου ΟΤΕ το 2010.

Οι μέτοχοι της Τέρνα Ενεργειακή ενέκριναν χθες την διανομή έκτακτου μερίσματος EUR 0,17/μετοχή από κέρδη παρελθουσών χρήσεων και αποθεματικά. Η ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος στο μέρισμα θα ανακοινωθεί σύντομα.

Η LAMDA Development ανακοίνωσε ότι υποβλήθηκαν προσφορές από 7 εταιρείες στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού για την επιλογή του αναδόχου για την κατασκευή των πρώτων, βασικών έργων υποδομής του Ελληνικού. Η εταιρία ανέφερε ότι ο ανάδοχος θα ανακοινωθεί εντός του Φεβρουαρίου 2022. Σύμφωνα με δημοσίευμα (liberal.gr), για το έργο έχουν υποβάλλει προσφορά μεταξύ άλλων η ΓΕΚ Τέρνα, ο Mytilineos, ο Άβαξ, η κοινοπραξία Ελλάκτωρ – Αρχιρόδον και η κοινοπραξία Ιντρακάτ-Wade Adams.

Σήμερα ξεκινάει η διαπραγμάτευση του 7ετούς ομολόγου της ΓΕΚ Τέρνα (σύμβολο: ΓΕΚΤΕΡΝΑO3) στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τιμή EUR 1.000 (100% της ονομαστικής αξίας). Το επιτόκιο του ομολόγου διαμορφώθηκε στο 2,3%. Η Optima Bank ήταν ένας εκ των κύριων αναδόχων της έκδοσης.

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

15/12/21 | Δείκτης Ανεργίας ΟΚΤ

21/12/21 | Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών ΟΚΤ

Έκτακτες/Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις

16/12/21 | ΔΕΗ (ΕΓΣ)

17/12/21 | Ιντρακάτ (ΕΓΣ)

24/12/21 | ΕΥΔΑΠ (ΕΓΣ)

Αποκοπή μερίσματος

01/02/22 | Quest Συμμετοχών (προμέρισμα EUR 1,25/μετοχή)

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

25/11/21-17/12/21 | Attica Bank – Περίοδος άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης

Έναρξη διαπραγμάτευσης νέων μετοχών

23/12/21 | Attica Bank (νέες μετοχές από ΑΜΚ)

Έκδοση Εταιρικού Ομολόγου

15/12/21 | ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Έναρξη διαπραγμάτευσης νέων ομολογιών

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 15-12-2021 .pdf