Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Σύμφωνα με πληροφορίες (Καθημερινή), η εκταμίευση της πρώτης δόσης των κονδυλίων της ΕΕ του προγράμματος Next Generation EU (RRF), ύψους EUR 3,5 δις, αναμένεται το 1ο τρίμηνο του 2022, δηλαδή θα καθυστερήσει ελαφρώς. Ο λόγος της καθυστέρησης είναι ότι η ΕΕ και τα άλλα κράτη μέλη χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσουν την επίτευξη των 15 ορόσημων με τους οποίους συνδέεται αυτή η δόση. Το ίδιο δημοσίευμα προσθέτει ότι οι εκπρόσωποι της ΕΕ συναντήθηκαν αυτήν την εβδομάδα με Έλληνες αξιωματούχους για να εξετάσουν τις την επίτευξη των σχετικών προαπαιτουμένων για αυτήν την εκταμίευση και έδειξαν ικανοποιημένοι. Επίσης, το Υπ. Οικ. αναμένεται να υποβάλει την αίτηση της Ελλάδας κάποια στιγμή τον Νοέμβριο μόλις έχουν εκπληρωθεί όλες οι προηγούμενες ενέργειες. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει EUR 4 δισ. τον Αύγουστο ως προκαταβολή για το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες (Ναυτεμπορική), η κυβέρνηση και ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζουν την πρόωρη εξόφληση EUR 7 δισ. του χρέους της Ελλάδας ακόμη και μέσα  στο 2021, εάν οι συνθήκες επιτρέψουν μια τέτοια πολιτική, με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, τα δάνεια που επηρεάζονται αφορούν το υπόλοιπο των δανείων του ΔΝΤ ύφους π. EUR 1,7 δισ. και δύο δόσεις από τα διμερή δάνεια του πρώτου προγράμματος διάσωσης συνολικού ύψους EUR 5,3 δισ., οι οποίες είναι πληρωτέες το 2022 και το 2023 σε 2 δόσεις. Με αυτήν τη δράση, οι αρχές στοχεύουν να αξιοποιήσουν τα αυξημένα ταμειακά αποθέματα της χώρας και να φέρουν το λόγο χρέους προς το ΑΕΠ κάτω από το 200% ήδη από φέτος και κάτω από το 190% έως το τέλος του 2022.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία παρουσίασε αύξηση 19% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο 2021, λόγω της σημαντικής ανόδου των τιμών των ενεργειακών αγαθών (+52% σε ετήσια βάση) και των τιμών των ενδιάμεσων αγαθών (+9,3% ετησίως), δεικνύοντας τις προκλήσεις που αναμένεται ότι θα αντιμετωπίσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα.

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

Σύμφωνα με πληροφορίες (Καθημερινή), οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν κατά EUR 1,5 -2,0 δισ. τον Σεπτέμβριο ως αποτέλεσμα της πληρωμής φόρων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια αναμενόμενη εξέλιξη δεδομένου ότι η προθεσμία για πολλές πληρωμές φόρων είχε παρατάθηκε κατά μερικούς μήνες, ενώ πολλές πληρωμές έγιναν τον Σεπτέμβριο. Μια παρόμοια εξέλιξη θα πρέπει να αναμένεται για τον Οκτώβριο για τους ίδιους λόγους. Υπενθυμίζεται ότι οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά EUR 9,9 δισ. τον Αύγουστο, μετά την αύξηση κατά EUR 20 δισ. το 2020.

Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν χθες Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) για την εξέταση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η διασύνδεση των δικτύων μεταφοράς μεταξύ των δύο χωρών αντιπροσωπεύει μια τολμηρή στρατηγική πρωτοβουλία, προσθέτοντας ότι το έργο εξασφαλίζει τη ροή της πράσινης ενέργειας και ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Αυτή η διάσταση οδηγεί και στη σκέψη ένταξης του έργου στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ε.Ε., με σκοπό την ταχύτερη αδειοδότηση και χρηματοδότηση του έργου.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Η Τέρνα (κατασκευαστική θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) ανέλαβε την πρώτη φάση ανακατασκευής του Πύργου του Πειραιά, το δεύτερο υψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα, με προϋπολογισμό EUR 19εκ (περιλαμβανομένου ΦΠΑ). Σημειώνουμε ότι παρ’ ότι το έργο φαίνεται μικρό σε σχέση με το ανεκτέλεστο του ομίλου που ανέρχεται σε περίπου EUR 4,5δις, δείχνει την σημαντική ανάκαμψη της ιδιωτικής κατασκευής στην χώρα, προσθέτοντας στην θετική προοπτική που ήδη δημιουργείται λόγω της έναρξης μεγάλων δημόσιων έργων.

Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι την περίοδο 8/10/2021-14/10/2021, αγόρασε συνολικά 257.923 ίδιες μετοχές, με μέση τιμή κτήσης EUR 15,9283/μετοχή. Μετά και τις προαναφερόμενες αγορές, η εταιρία κατέχει πλέον 5.547.040 ίδιες μετοχές, ποσοστό 1,214% του συνόλου των μετοχών της.

Η Aegean Airlines ανακοίνωσε την αύξηση του ποσοστού που κατέχει στην εταιρία Animawings (μέλος του Ταξιδιωτικού Ομίλου Memento (Cristian Tour) στην Ρουμανία) σε 51% από 25% προηγουμένως. Η συνολική επένδυση στην εταιρία ανέρχεται στα EUR 1,3εκ. Από τη νέα τουριστική περίοδο, η Animawings θα επιχειρεί αρχικά με 3 αεροσκάφη, που θα προέρχονται από τον στόλο της Aegean. Το πρόγραμμα της εταιρείας, που θα εξυπηρετεί κυρίως εξερχόμενο τουρισμό από την αγορά της Ρουμανίας με ναυλωμένες, αλλά και τακτικές πτήσεις, θα ανακοινωθεί έως τα μέσα Νοέμβριου και αναμένεται μεταξύ άλλων να στηρίξει περαιτέρω το τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα.

H Coca Cola HBC θα ανακοινώσει τα στοιχεία πωλήσεων για το γ’ τρίμηνο 2021 στις 3 Νοεμβρίου, πριν το άνοιγμα της αγοράς. Η εταιρία θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές στις 11:00 ώρα Ελλάδος.

Η εταιρία Φουρλής Συμμετοχών ανακοίνωσε την απόκτηση 25.500 ιδίων μετοχών στις 13 Οκτωβρίου 2021, με μέση τιμή κτήσης EUR 3,98/μετοχή. Μετά την προαναφερόμενη αγορά, η εταιρία κατέχει 681.535 ίδιες μετοχές, ήτοι ποσοστό 1,3083% του συνόλου των μετοχών της.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 15-10-2021.pdf