Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Σύμφωνα με πληροφορίες (euro2day.gr), η Moody’s Analytics εκτιμά ότι η αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας για φέτος θα ανέλθει στο 8,2%, υψηλότερα δηλαδή και από την τελευταία αναθεωρημένη εκτίμηση της κυβέρνησης στο 5,9% (από 3,6% προηγουμένως). Το ίδιο δημοσίευμα υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Moody’s, η Ελλάδα είναι μία από τις 7 χώρες της ΕΕ που θα καταφέρει να φτάσει τα επίπεδα του ΑΕΠ του 2019 ήδη από φέτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες (euro2day.gr), ο Υπ. Οικ. κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει περισσότερα μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης το 2022 (συμπεριλαμβανομένων των μέτρων αντιμετώπισης των πληθωριστικών πιέσεων), εάν η αύξηση του ΑΕΠ υπερβεί τις τρέχουσες εκτιμήσεις. Εξήγησε ότι η υψηλότερη ανάπτυξη δημιουργεί περισσότερα δημοσιονομικά περιθώρια, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να λάβει περισσότερα μέτρα. Επανέλαβε ότι μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για το 2022 είναι η περαιτέρω μείωση του φόρου ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία αυξήθηκε κατά 21% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο 2021, λόγω της αύξησης κατά 34% σε ετήσια βάση των τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός ευρωζώνης. Ειδικότερα, η σημαντική αύξηση του δείκτη οφείλεται κυρίως στην άνοδο των τιμών των ενεργειακών αγαθών (+39% σε ετήσια βάση). Η αυξανόμενη άνοδος του δείκτη τιμών εισαγωγών βιομηχανικών προϊόντων σε ετήσιο επίπεδο καταδεικνύει την ανοδική τάση των τιμών διεθνώς.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Σύμφωνα με πληροφορίες (Bloomberg), η Alpha Bank έδωσε εντολή σε 5 διεθνείς τράπεζες για την έκδοση νέου senior preferred ομολόγου ύψους EUR 500εκ. Η προαναφερθείσα έκδοση θα πρέπει να είναι μια αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς είναι σύμφωνη με τη στρατηγική της τράπεζας (MREL) και τα σχόλια της διοίκησης στην τελευταία τηλεδιάσκεψη, όπου ανέφερε τα πλάνα για την παραπάνω έκδοση ως το τέλος του χρόνου. Ο οίκος Moody’s έχει βαθμολογήσει το ομόλογο σε “Caa1”.

Σύμφωνα με το Bloomberg, o οίκος S&P διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Mytilineos στο ‘BB-‘, με σταθερή προοπτική (outlook). Στο βασικό σενάριο του οίκου, το προσαρμοσμένο EBITDA εκτιμάται στα EUR 340εκ-EUR 360εκ το 2021, με αρνητικό cash flow EUR 250εκ-EUR 280εκ λόγω του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος. Τέλος ο προσαρμοσμένος δανεισμός προς EBITDA εκτιμάται σε π.3,0x in 2021 (ο οίκος εκτιμάει επίσης EUR 150εκ διαθέσιμα).

Σήμερα, ο ΟΠΑΠ θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη για το σχολιασμό των αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου 2021 και την παρουσίαση της στρατηγικής των ιντερνετικών δραστηριοτήτων. Η τηλεδιάσκεψη θα ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του mononews, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Σωκράτης Λαζαρίδης ανέφερε κατά την διάρκεια διαδικτυακού συνεδρίου ότι 2 τουρκικές εταιρίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για εισαγωγή των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η Epsilon Net ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της Epsilon Singular εξαγόρασε το 80% της εταιρίας iQom έναντι τιμήματος EUR 1,8εκ. Η iQom δραστηριοποιείται στην παροχή εξειδικευμένων λύσεων πληροφορικής σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα όπως Supermarket, Καταστήματα Τροφίμων & Ποτών, Εστίαση, Καταστήματα Ένδυσης & Υπόδησης κ.α.  Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου επτάμηνου 2021, οι πωλήσεις της iQom ανήλθαν σε EUR 1,12εκ και τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε EUR 0,41εκ, ενώ παράλληλα έχει μηδενικό δανεισμό. Σημειώνεται η Epsilon Net κατέχει το 60% της Epsilon Singular, ενώ η Space Hellas το 39,972%.

Η ΕλβαλΧαλκόρ θα ανακοινώσει αποτελέσματα εξαμήνου σήμερα, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η κατασκευαστική εταιρία Μηχανική αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους EUR 30 εκ. με πιθανή συμμετοχή ξένου στρατηγικού επενδυτή που θα αποκτήσει ποσοστό μειοψηφίας. Τα έσοδα της αύξησης θα διατεθούν για ΣΔΙΤ, αξιοποίηση ακινήτων στην Βουλγαρία και αδειοδότηση και κατασκευή υδροηλεκτρικού ισχύος 93 MW. Επίσης η εταιρία προτίθεται να ζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών στο ΧΑ.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

 

Πρωινή ενημέρωση 15-09-2021.pdf