Σημερινοί τίτλοι νέων

 • Eurogroup (οδηγίες για δημοσιονομική πολιτική Ελλάδας: δημοσιεύματα)
 • Αποπληρωμή δανείων (οφέλη πρόωρης αποπληρωμής: δημοσιεύματα)
 • Οικοδομική δραστηριότητα (Σεπ. 2021)
 • Ενεργειακός τομέας (ενδιαφέρον του NOWC για επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά πάρκα: δημοσιεύματα)
 • Δείκτες FTSE/Χ.Α. (αλλαγές δεικτών)
 • Τέρνα Ενεργειακή (ΕΓΣ σήμερα)
 • Titan (πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών)
 • Epsilon Net (προβλέψεις διοίκησης για 2021)
 • ΠΡΟΝΤΕΑ ΑΕΕΑΠ (αποκοπή μερίσματος σήμερα)
 • Ελλάκτωρ (αγορά μετοχών από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο)
 • Attica Bank (όροι ΑΜΚ)

 

Σχόλιο Αγοράς

To ΧΑ ολοκλήρωσε τη χθεσινή ημέρα σε αρνητικό έδαφος, ακολουθώντας την επιφυλακτική διάθεση των επενδυτών στις διεθνείς αγορές ενόψει των συνεδριάσεων της EKT και της Fed. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,2% στις 887,96 μονάδες (Large Cap: -1,38%, Mid Cap: -0,45%) με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα EUR 42,6εκ. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 2,4% λόγω των σημαντικών πιέσεων στην Alpha (-3,4%) και την ΕΤΕ (-3,2%). Στις υπόλοιπες μετοχές, η LAMDA (-2,7%), η ΔΕΗ (-2,5%) και η ΕΧΑΕ (-2,1%) ήταν μεταξύ των κυριότερων μετοχών που υστέρησαν. Αντιθέτως, η Aegean (+3,5%), η Τέρνα Ενεργειακή (+1,0%) και ο ΟΤΕ (+0,4%) έκλεισαν τη συνεδρίαση με θετικό πρόσημο.

 

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Σύμφωνα με πληροφορίες (euro2day.gr), Έλληνες αξιωματούχοι ενημερώθηκαν στο τελευταίο Eurogroup ότι η χώρα θα πρέπει να ακολουθήσει μια πιο συνετή δημοσιονομική πολιτική ήδη από το 2022, περιορίζοντας τις παροχές και μέτρα δημοσιονομικής στήριξης που διογκώνουν το δημοσιονομικό έλλειμμα. Ως εκ τούτου, το Eurogroup φαίνεται να ζήτησε από την Ελλάδα να στηρίξει την ανάπτυξη της χώρας μέσω επενδύσεων σε τομείς εστίασης όπως οι πράσινες επενδύσεις και η ψηφιοποίηση, με τη χρήση κεφαλαίων RRF, και όχι με άμεσες επιδοτήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες (Καθημερινή), η Ελλάδα πρόκειται να ωφεληθεί περίπου EUR 70-80εκ ετησίως λόγω της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων της προς το ΔΝΤ (περίπου EUR 1,7 δισ.), καθώς και της μερικής αποπληρωμής των διμερών δανείων από χώρες της Ευρωζώνης (περίπου EUR 5,3 δισ.) που θα πραγματοποιηθούν τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο αντίστοιχα. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα , η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει μέρος του ταμειακού της αποθέματος για να πραγματοποιήσει την αποπληρωμή, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε περίπου EUR 40 δισ.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (Ιδιωτικής-Δημόσιας) μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, αυξήθηκε κατά 11% σε ετήσια βάση το Σεπτέμβριο 2021. Σε όρους επιφάνειας (τ.μ.) και όγκου (κυβικά μέτρα), η συνολική οικοδομική δραστηριότητα ενισχύθηκε κατά 85% και 102% αντίστοιχα σε ετήσια βάση. Στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021, η εγχώρια οικοδομική δραστηριότητα αναπτύχθηκε κατά 27% σε βάσει αριθμού αδειών, 59% βάσει επιφάνειας και 52,5% βάσει όγκου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

Σύμφωνα με πληροφορίες (Καθημερινή), εκπρόσωποι του Norwegian Offshore Wind Cluster (NOWC) συναντήθηκαν με τον επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, κ. Πατέλη, την περασμένη εβδομάδα και εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να επενδύσουν στη χώρα και να συνεργαστούν με ελληνικές εταιρείες στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες.

 

Τίτλοι νέων της αγοράς

Οι αλλαγές στους δείκτες FTSE/ΧΑ θα τεθούν σε εφαρμογή την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης. Σημειώνεται ότι η Quest εισέρχεται στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης σε αντικατάσταση της ΕΧΑΕ, η οποία θα προστεθεί στον δείκτη FTSE Mid Cap index. Επιπλέον στον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίηση θα εισέλθουν η Entersoft και η Epsilon Net, ενώ διαγράφονται οι μετοχές της Έλτον και του ΟΛΘ.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Η Τέρνα Ενεργειακή θα πραγματοποιήσει σήμερα έκτακτη ΓΣ με σκοπό την έγκριση: α) της διανομής κερδών και προαιρετικών αποθεματικών χρήσεων έως 31.12.2020, συνολικού ποσού περίπου EUR 19,7εκ (EUR 0,17 ανά μετοχή) και β) της τροποποίησης του Καταστατικού της εταιρείας λόγω μείωσης της θητείας του Δ.Σ. από πέντε σε τέσσερα έτη.

Η Τιτάν ανακοίνωσε ότι από τις 6 έως τις 10 Δεκεμβρίου απέκτησε 27.050 ίδιες μετοχές, στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς μετοχών της, με μέση τιμή τα EUR 13,76 / μετοχή. Μετά τις παραπάνω συναλλαγές, η εταιρεία κατέχει 1.431.853 μετοχές, που αντιπροσωπεύουν το 1,83% των δικαιωμάτων ψήφου της.

Η Epsilon Net ανακοίνωσε ότι με βάση την πορεία των εσόδων στο 4ο τρίμηνο 2021, ο κύκλος εργασιών του ομίλου αναμένεται να υπερβεί τα EUR 50εκ το 2021, με ανάλογα σημαντική επίδραση στην αύξηση της κερδοφορίας. Σύμφωνα με την διοίκηση, η νέα ομάδα των προϊόντων της σειράς Epsilon Smart που αφορά την Ηλεκτρονική Τιμολόγηση και τη διασύνδεση με την πλατφόρμα my DATA της Α.Α.Δ.Ε. για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελευθέρους επαγγελματίες, έχει ήδη ξεπεράσει ήδη τις 50.000 συνδρομές σε έναν περίπου χρόνο λειτουργίας και συνεχίζει την πορεία της σε καθημερινή βάση, με αντίστοιχα αυξητικό ρυθμό.

Οι μετοχές της ΠΡΟΝΤΕΑ ΑΕΕΑΠ θα διαπραγματεύονται σήμερα χωρίς το πρόσθετο μέρισμα των EUR 0,11/μετοχή.

Η Ελλάκτωρ ανακοίνωσε ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της κ. Μπουλούτας απέκτησε στις 9 Δεκεμβρίου 15.000 μετοχές της εταιρείας με μέση τιμή αγοράς τα EUR 1,3622/μετοχή.

Η Attica Bank ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε για τα ακόλουθα σε σχέση με τη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) κατά EUR 240 εκατ. από ορισμένους μετόχους της. Το ΤΧΣ θα συμμετέχουν για ποσό έως EUR 153.8εκ, ασκώντας αντίστοιχα δικαιώματα προτίμησης που του ανήκουν και καλύπτοντας τις αναλογούσες στο ποσό αυτό νέες μετοχές της Αύξησης, προκειμένου εν συνεχεία η Ellington να αποκτήσει τις αδιάθετες Νέες Μετοχές σύμφωνα με τα κατωτέρω. 2) το ΤΜΕΔΕ και η Ellington θα συμμετέχουν με συνολικό ποσό EUR 62εκ. ως εξής: Το ΤΜΕΔΕ θα ασκήσει πλήρως τα δικαιώματα προτίμησής που του ανήκουν και θα καλύψει τις Νέες Μετοχές που του αναλογούν, και η Ellington θα αποκτήσει όλες τις αδιάθετες Νέες Μετοχές, ήτοι τις αδιάθετες Νέες Μετοχές που θα προκύψουν τόσο από τη μη άσκηση δικαιωμάτων προτίμησης από μετόχους μειοψηφίας, όσο και από τη μη πλήρη άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης του ΤΧΣ, κατά τα ανωτέρω. 3) Εάν το ποσό των αδιάθετων Νέων Μετοχών που θα κατανεμηθούν από την Τράπεζα στην Ellington δεν επαρκεί για να επιτρέψει στην Ellington, μαζί με το ΤΜΕΔΕ, να συμμετάσχουν στην Αύξηση με το συνολικό ποσό των EUR 62εκ, η διαφορά μεταξύ του ποσού EUR 62εκ και του ποσού που πράγματι θα καταβληθεί για τη συμμετοχή στην Αύξηση από το ΤΜΕΔΕ και την Ellington, θα αυξήσει τη συμμετοχή της Ellington στη Δεύτερη Επένδυση (όπως συναφώς ορίζεται κατωτέρω). Η Δεύτερη Επένδυση που θα μπορούσε να ακολουθήσει και μια τρίτη, θα βασίζεται σε άσκηση δέουσας επιμέλειας (due diligence) που θα υπολογίζει εάν υπάρχει επιπλέον ανάγκη κεφαλαίου. Αυτές οι νέες διαδικασίες ενίσχυσης κεφαλαίου θα καλυφθούν ισότιμα (pari-passu) από το ΤΜΕΔΕ και την Elligton, όπου μετά την ολοκλήρωση τους οι δυο αυτοί μέτοχοι θα ελέγχουν αθροιστικά το 68% της τράπεζας.

 

Ημερολόγιο Προσεχών Γεγονότων

Μακροοικονομικά

14/12/21 | Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία ΟΚΤ

15/12/21 | Δείκτης Ανεργίας ΟΚΤ

Έκτακτες/Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις

14/12/21 | Τέρνα Ενεργειακή (ΕΓΣ), Frigoglass (ΕΓΣ)

16/12/21 | ΔΕΗ (ΕΓΣ)

17/12/21 | Ιντρακάτ (ΕΓΣ)

24/12/21 | ΕΥΔΑΠ (ΕΓΣ)

Αποκοπή μερίσματος

14/12/21 | Προντέα ΑΕΕΑΠ (προμέρισμα EUR 0,11/μετοχή)

01/02/22 | Quest Συμμετοχών (προμέρισμα EUR 1,25/μετοχή)

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

25/11/21-17/12/21 | Attica Bank – Περίοδος άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης

Έναρξη διαπραγμάτευσης νέων μετοχών

23/12/21 | Attica Bank (νέες μετοχές από ΑΜΚ)

Έκδοση Εταιρικού Ομολόγου

15/12/21 | ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Έναρξη διαπραγμάτευσης νέων ομολογιών

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 14-12-2021 .pdf