Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Σύμφωνα με την νέα έκθεση του ΔΝΤ για τα δημοσιονομικά (Fiscal Monitor), η Ελλάδα το 2021 θα σημειώσει πρωτογενές έλλειμμα 7,3% (του ΑΕΠ) (έναντι εκτίμησης της κυβέρνησης για έλλειμμα 7,7% σε όρους ενισχυμένης εποπτείας) και έλλειμμα 1,3% το 2022 (έναντι εκτίμησης της κυβέρνησης για έλλειμμα 0,9%) επιστρέφοντας σε πλεονάσματα από το 2023 (0,2% το 2023, 0,6% το 2024, 1% το 2025 και 1,5% το 2026). Συγκριτικά, η Ευρωζώνη αναμένεται να έχει λίγο χαμηλότερο έλλειμμα το 2021 στο 6,5%, το οποίο όμως παραμένει αρνητικό στα επόμενα χρόνια. Ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 206,7% το 2021 από 211,2% το 2020, υποχωρώντας στο 199,4% το 2022 και στο 179,6% το 2026. Θυμίζουμε ότι στην νέα έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook) το ΔΝΤ προέβλεψε ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2021 θα αυξηθεί κατά 6,5% (έναντι κυβερνητικής πρόβλεψης για 6,1%) και κατά 4,6% το 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες (euro2day.gr), το Υπ. Οικ. ενέκρινε 36 επιπλέον έργα για τη λήψη των σχετικών επιδοτήσεων από το ελληνικό RRF, με τον προϋπολογισμό τους να ανέρχεται σε EUR 1,34 δισ. Προσθέτοντας τα 12 έργα που εγκρίθηκαν τον Ιούλιο (με προϋπολογισμό EUR 1,42 δισ.), ο συνολικός αριθμός των έργων είναι τώρα 48 με συνολική αξία προϋπολογισμού τα EUR 2,76 δισ. Όσον αφορά τη δεύτερη ομάδα έργων που εγκρίθηκαν, αυτά περιλαμβάνουν: 1) επενδύσεις σε νέα ηλεκτρικά λεωφορεία, 2) τον αυτοκινητόδρομο στη βόρεια Κρήτη, 3) το έργο διασύνδεσης Κυκλάδων – Αθήνας, 4) έργα αναδάσωσης και άλλα αντιπλημμυρικά έργα, 5) έργα αναβάθμισης νοσοκομείων και τον τομέα της υγείας και 6) άλλα έργα που επηρεάζουν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών, διοικητικών και δικαστικών αρχών).

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το εποχικά αναπροσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 13,9% τον Αύγουστο 2021 από 16,9% τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Σύμφωνα με στοιχεία από τη βάση δεδομένων ‘Εργάνη’ του Υπουργείου Εργασίας, οι καθαρές προσλήψεις ανήλθαν σε 19.727 το Σεπτέμβριο 2021 έναντι 38.529 τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Συγκεκριμένα, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 303.900 έναντι 259.421 τον αντίστοιχο μήνα του 2020, ενώ οι αποχωρήσεις έφθασαν τις 284.173 (από 220.892 τον Σεπ-20). Στο 9μηνο του 2021, το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων ήταν θετικό κατά 284.857 θέσεις εργασίας έναντι 154.176 στο 9μηνο του 2020 και 287.537 στο 9μηνο του 2019 (προ-πανδημίας περίοδος).

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

Σύμφωνα με πληροφορίες (Καθημερινή), οι εταιρείες που απέκτησαν NPE από ελληνικές τράπεζες (είτε άμεσα από αγορές χαρτοφυλακίων είτε έμμεσα από τιτλοποιήσεις), άρχισαν να τα μεταπωλούν, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία μιας δευτερογενούς αγοράς επισφαλών δανείων. Το ίδιο δημοσίευμα προσθέτει ότι η Bain, η οποία απέκτησε χαρτοφυλάκιο NPE από την Εθνική Τράπεζα (δηλαδή το Icon που περιλάμβανε EUR 1,6 δισ. εξασφαλισμένα), σκοπεύει να πουλήσει μέρος αυτών των NPE (EUR 600εκ.). Το δημοσίευμα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα ακολουθήσουν περισσότερες τέτοιες ενέργειες το 2022. Αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί ως θετική εξέλιξη για τις τράπεζες καθώς η δημιουργία και η περαιτέρω ανάπτυξη μιας δευτερογενούς αγοράς NPE στη χώρα επιτρέπει καλύτερη τιμολόγηση για τις υπόλοιπες συναλλαγές.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διαχειριστή (ΔΑΠΕΕΠ) για τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ, οι προβλέψεις δείχνουν πλεόνασμα EUR 336εκ. (περιλαμβάνοντας EUR 92 εκ. έσοδο από τον νέο φόρο ντίζελ, αλλά πριν την αφαίρεση του αποθεματικού ασφαλείας EUR 70 εκ.)  στα τέλη του 2021 από πλεόνασμα EUR 133εκ. που προβλεπόταν στην προηγούμενη έκθεση, με την βελτίωση να αποδίδεται στα αυξημένα έσοδα από τις δημοπρασίες CO2.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε την “εργαλειοθήκη” που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις χώρες μέλη για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση. Συγκεκριμένα, στα άμεσα μέτρα περιλαμβάνονται η παροχή επείγουσας εισοδηματικής στήριξης για τους φτωχούς ενεργειακά καταναλωτές (για παράδειγμα μέσω κουπονιών ή μερική πληρωμή λογαριασμών), η προσωρινή αναβολή πληρωμών λογαριασμών, η θέσπιση διασφαλίσεων για την αποφυγή αποσυνδέσεων από το δίκτυο, η παροχή προσωρινών, στοχευμένων μειώσεων στους φορολογικούς συντελεστές για τα ευάλωτα νοικοκυριά και η παροχή ενισχύσεων σε εταιρείες ή βιομηχανίες, σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα περιλαμβάνονται η ενίσχυση των επενδύσεων σε ΑΠΕ και ανάπτυξη της ικανότητας αποθήκευσης ενέργειας, η μελέτη για τα οφέλη και τα μειονεκτήματα του υφιστάμενου σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η εξέταση για το ενδεχόμενο αναθεώρησης του κανονισμού για την ασφάλεια του ανεφοδιασμού, ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη χρήση και λειτουργία της αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η διερεύνηση από τα πιθανά οφέλη της εθελοντικής κοινής προμήθειας αποθεμάτων φυσικού αερίου από τα κράτη-μέλη, και η ενίσχυση του ρόλου των καταναλωτών στην αγορά ενέργειας. Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα έχει ήδη ανακοινώσει μέτρα στήριξης ύψους EUR 500 εκ. από τα οποία EUR 300 εκ. θα επιδοτήσουν λογαριασμούς ρεύματος, παρ’ όλα αυτά το ποσό είναι πιθανόν να αυξηθεί κατά την διάρκεια του χειμώνα.

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Η Titan Cement ανακοίνωσε την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να προχωρήσει στην εφαρμογή προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών μέχρι συνολικού ανώτατου ποσού EUR 10 εκ. στο Euronext Βρυξελλών και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το πρόγραμμα αναμένεται να έχει διάρκεια έξι μηνών και η υλοποίησή του θα ξεκινήσει την ή περί την 14η Οκτωβρίου 2021. Οι ίδιες μετοχές που θα αποκτηθούν θα παραμείνουν στο χαρτοφυλάκιο της εταιρίας και θα δύνανται επίσης να χρησιμοποιηθούν για διάθεση σε στελέχη του ομίλου στα πλαίσια της πολιτικής παροχής κινήτρων.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Οι απόψεις, τιμές, ποσά ή επιτόκια και κάθε προφορική ή γραπτή ανάλυση είναι ενδεικτικές και αντανακλούν καλόπιστα γενόμενες παραδοχές, καθώς και την διαθέσιμη σε μας πληροφόρηση για τα σχετικά δεδομένα της αγοράς. Έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτροπή για πραγματοποίηση και προτροπή οποιασδήποτε συναλλαγής. Τα δεδομένα που παρατίθενται έχουν ληφθεί από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες και έχει καταβληθεί κάθε δυνατή επιμέλεια για την ορθή επεξεργασία τους. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν επαληθευτεί από την Εταιρία και δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητά τους. Οι απόψεις που διατυπώνονται ισχύουν κατά τη χρονική στιγμή εκδόσεως του εντύπου και υπόκεινται σε αναθεώρηση χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση.

Πρωινή ενημέρωση 14-10-2021.pdf